METODA NAPROTECHNOLOGI
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny" Takie błędne powielenie informacji może wynikać z niewiedzy(..) Tymczasem współcześnie, przy większym rozwoju nauk, metody naturalnego planowania rodziny są znacznie skuteczniejsze i dokładniejsze. Dla przykładu już w 1988 roku w badaniu przeprowadzonym na podstawie 2630 cykli stwierdzono, że skuteczność metody wielowskaźnikowej podwójnego sprawdzenia wynosi 99,3%. Natomiast z danych Departamentu Zdrowia, Środowiska i Pracy w USA wynika, że odsetek płodnych par, które nie poczęły dziecka w ciągu roku właściwego stosowania metod objawowo-termicznych, wynosi 99,8%[3]."
:W jakich problemach Naprotechnologia może pomóc?
Naprotechnologia jest skuteczna w konkretnych problemach, takich jak:
niepłodność,
nawracające poronienia spontaniczne,
syndrom napięcia przedmiesiączkowego,
depresja poporodowa,
przedwczesne porody,
zaburzenia owulacji,
nieprawidłowe krwawienia z dróg rodnych,
osteoporoza,
choroby nowotworowe (wczesne wykrywanie i leczenie),
zaburzenia folikulogenezy i luteogenezy,
zaburzenia funkcji tarczycy,
zaburzenia podwzgórzowe, przysadkowe i jajnikowe,
brak miesiączki,
poronienia nawykowe czy
nawracające torbiele jajników[1].
W zakres naprotechnologii wchodzi także cała medycyna perinatalna. Obejmuje ona planowanie rodziny, opiekę prekoncepcyjną, przedporodową, śródporodową, poporodową, interkoncepcyjną oraz opiekę nad noworodkami i niemowlętami do pierwszego roku życia[2]."
"Proponowane metody leczenia w Naprotechnologii
W zależności od zdiagnozowanej przyczyny i rodzaju schorzenia, naprotechnologia wykorzystuje różne sposoby postępowania terapeutycznego:
leczenie zachowawcze,
chirurgiczne,
suplementację witaminową,
farmakoterapię,
laseroterapię,
naturalną substytucję hormonalną,
farmakologiczną indukcję jajeczkowania,
persuflację jajowodów,
operacje mikrochirurgiczne korygujące budowę anatomiczną macicy i jajowodów[3].
W naprotechnologii stosuje się metody z medycyny klasycznej, ale także ulepszone techniki diagnostyczne, laserowe i chirurgiczne. Wykorzystuje się na przykład selektywną histerosalpingografię (selektywne podawanie barwnika do jajowodu) i przezszyjkowe cewnikowanie jajowodów oraz laparoskopię bliskiego kontaktu[4].
Technologia Naturalnej Prokreacji zajmuje się również diagnostyką i leczeniem niepłodności spowodowanej czynnikiem męskim. Narzędziem do diagnostyki spermiogramu (badanie jakości nasienia) jest perforowana, elastyczna prezerwatywa (zbiornik) na nasienie, które zostaje umieszczone w nim podczas aktu małżeńskiego. Badania dowodzą, że diagnostyka jest bardziej efektywna, jeżeli nasienie będzie pozyskiwane podczas aktu małżeńskiego z użyciem perforowanej prezerwatywy, a nie poprzez masturbację. W diagnostyce czynnika męskiego wykonywane są ponadto badania hormonalne oraz konsultacje urologiczne[5]."
"Czy Naprotechnologia jest dziedziną naukową?
Naprotechnologia to kompleksowa metoda postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w zakresie ginekologii i położnictwa, oparta na osiągnięciach współczesnej medycyny i wiedzy dotyczącej zdrowia kobiet. Podstawą naukową technologii naturalnej prokreacji i owocem wieloletniej pracy profesora Thomasa Hilgersa i jego współpracowników jest podręcznik pt. Medical and Surgical Practice of NaProTECHNOLOGY (Medyczne i kliniczne aspekty NaProTECHNOLOGII). Na ponad 1200 stronach zawiera rzetelne informacje dotyczące najważniejszych problemów, w których NPT ma zastosowanie."Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2014, 17:06
vanessa, Myszka-Minnie, Ita lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
frutka wrote:Nona dziękujemy za troskę. Jesteśmy dorosłymi ludźmi, świadomie podejmujemy wybory. Teraz ja dam Ci radę: jeśli nie masz sprawdzonych informacji, to nie pisz, bo możesz kogoś wprowadzić w błąd, wkurzyć albo zwyczajnie zranić.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2014, 19:01
-
nick nieaktualnyMyszko wiesz ja obecnie nie lecze sie napro poprostu nie stać mnie na leczenie a takze za daleko mam do lekarza ale nie lubie jak ktoś coś pisze a nie wie o co chodzi,ja nie znam sie na wielu chorobach ale jak coś to wole doczytać. Wiem metoda napro w Polsce jest praktycznie nieznana albo jeszcze za mało znana i tu może być problem.
Na swiecie są wielkie sukcesy w napro ale wielu lekarzy jej nie uznaje głównie ze wzgledów ekonomicznych.
Nikt nikogo oczywiscie do niczego nie zmusza,każdy z nas ma własny rozum i nim sie kieruje w wyborach leczenia ale nie znaczy to,ze ja mam krytykować jakąś metode bo jej nie znam.
Życze wszystkim wiele zielonosci bez wzgledu jaki rodzaj leczenia wybiorąvanessa, Myszka-Minnie lubią tę wiadomość
-
To prawda. Naprotechnologia jest malo znana metoda wspomagania rozrodu. Dopiero co raczkuje. Mysle,ze jest duza konkurencja dla klinik bezplodnosci i jest bardzo szczegółowa . Znam z wlasnego doswiadczenia,ze ta metoda jest skuteczniejsza niz leczenie w klinice. Tylko trzeba wiecej czasu na to poświęcić a final bedzie napewno zielony.
inessa, vanessa lubią tę wiadomość
-
Nie, nie leczylam sie u napeotechnologa, ale rozwazalam taka mozliwosc. Za to prowadzilam obserwacje wedlug napro. Wiem,ze przy napro nie mierzy sie temperature, ale szczegółowo bada sluz. O tej metodzie dowiedzialam sie od znajomej, ktora dlugo leczyla sie w klinice niepłodności i ona mu naswietlila lekko jak tzeba sie badac by byl zielony final. I poskutkowało, ale nie ukrywam duzo sie nameczylam ze sluzem. Poza tym szczegolowo obserwowalam swoje cialo. To tez mi duzo pomoglo.
vanessa, Ita, ilenka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nona wrote:Ze skutecznością Napro jest jak z Ufo. Każdy o niej słyszał, ale nikt nie potrafi udowodnić.
-
nick nieaktualny
-
Vanessa,
Jak sie tutaj zalogowalam to odrazu szukalam watku o naprotechnologii,ale liczylam sie z tym,ze moze nikt o tym nie slyszal. Wiec takowy założyłam by podzielic sie opiniami z innymi osobami. Po kilku miesiacach jak widzialam,ze nic nie chce zaskoczyc to byla u mnie na 1 miejscu, ale wiedzialam,ze ciezko moze byc.Nie mogla bym tak czesto spotykac sie z instruktorem. Mieszkam zagranicą i czeste latanie odpadalo. Wiec zostala tylko obserwacja, zmiany i poskutkowało. Ciesze sie,ze poruszylam taki watek i moze ktos z niego skorzystac. Jest to może alternatywa dla tych, ktorzy dlugo sie lecza w klinikach i nie widza pozytywnego skutku.inessa, vanessa, sylwiunia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNona tylko wydaje mi się, że nie bardzo jest to zrozumiałe dlaczego wyrażasz swoje opinie o nie nie pytana? Wiesz, ja nie wchodzę na wątki o sprawach, które mi się wydają przesadzone, po to tylko, aby podważać czyjeś wybory i podawać setki argumentów przeciw nim...Jeżeli tylko masz problem z płodnością to powinnaś wiedzieć, że dobrze jest nie przesadzać z "dobrymi radami" w kwestiach leczenia, tym bardziej jeżeli ktoś o nie nie pyta i chce na razie próbować czegoś co sam świadomie wybrał...nawet jeśli Tobie nie wydaje sie to słuszne...
Jak może zdołałaś przeczytać, jeśli jesteś tak zainteresowana tematem, tu nie toczy się dyskusja nt. tego, czy napro jest dowiedzione naukowo itp. Na tym wątku spotkały się osoby, które dzielą się doświadczeniami z leczenia tą metodą. A Twoje wypowiedzi tutaj czemu mają służyć? Zadaj sobie uczciwie to proste pytanie. Myślisz, że spotkałaś tu ciemnogród, który wierzy we wszystko, co się mu powie, a Ty podejmiesz się tej niezwykłej misji "pracy u podstaw"? Dziękujemy za poświęcenie. Może załóż wątek: "Moje poglądy na różne sprawy" czy coś w tym stylu i tam daj upust swej misji patrzenia na świat według Twojej jedynie słusznej perspektywy, a tu stań na wysokości zadania i zamilknij, bo - jak może już zauważyłaś - ranisz ludzi swoją nadgorliwością.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2014, 01:57
livia30, vanessa, Myszka-Minnie, inessa, Emily83, antea lubią tę wiadomość
-
Frutka tych spotkań z instruktorka jest tylko 8? czy po tych 8 spotkaniach nadal co jakiś czas będę do niej chodzić? Przyznam że ją polubiłam i bedzie mi brakowało tych naszych spotkań. Co prawda zostały nam jeszcze 4 ale juz mi smutno jak sobie pomyślę że powoli kończy sie ten kurs
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2014, 14:35
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny życze Wam powodzenia w staraniach
powiem tylko jedno chyba nie rozumiem niektórych ludzi!
Buziaki dla każdej z Was i jaka która metode wybierze oby była owocnaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2014, 16:56
sylwiunia lubi tę wiadomość