METODA NAPROTECHNOLOGI
-
WIADOMOŚĆ
-
Aishha wrote:Pilola, bylismy w CMCH u Stettnera w Lublinie. Miałam torbiel endometrialna, ktorą mozna było usunąć tylko laparoskopowo, stymulując sie jest ryzyko ze torbiel odrośnie co potwierdził doktor.
marlenqa31 wskazaniem do inseminacji jest nie tylko slabe nasienie ale i problemy z dobrym sluzem u Ciebie, u mnie endometrioza, różne są wskazania. Ja uslyszałam ze przy 2 stopniu endometriozy mamy szanse bo przy 3-4 raczej oni IUI nie robią.
Jasne. U mnie śluz jest i to dużo, pytanie tylko czy dobry
Ehh mam już od tygodnia taki kryzys, że szok. Nic mnie nie cieszy, przefarbowałam się nawet z blondynki na szatynkę i to taką ciemną, licząc naiwnie, że może jedna zmiana będzie gonić drugą.. ale coś średnio w to wierzę.. Dziś 39 d.c okresu oczywiście brak, ale niesamowity ból piersi. Kroci mnie iść po test, ale nie zniosę kolejnej jednej krechy.2018- zaczynam przygodę z napro -PCOS, Hashimoto, helicobacter, nietolerancje pokarmowe
2019-06 - luteina + Etruzil przez 3 cykle, glucophage XR
2019-09 - Etruzil przez 3 cykle, duphaston od P+3, dostinex, wit D, wapno, glucophage XR
2019-12 - Etruzil i Ovitrelle przez dwa cykle, Glucophage XR, Dostinex, witaminy, dieta
2020-01 skierowanie na laparoskopię. 2020-03 laparoskopia i histeroskopia- niedrożne jajowody i zrosty w macicy -
Aishha wrote:Pilola, bylismy w CMCH u Stettnera w Lublinie. Miałam torbiel endometrialna, ktorą mozna było usunąć tylko laparoskopowo, stymulując sie jest ryzyko ze torbiel odrośnie co potwierdził doktor.
marlenqa31 wskazaniem do inseminacji jest nie tylko slabe nasienie ale i problemy z dobrym sluzem u Ciebie, u mnie endometrioza, różne są wskazania. Ja uslyszałam ze przy 2 stopniu endometriozy mamy szanse bo przy 3-4 raczej oni IUI nie robią.
To nie chce sobie wyobrażać co ja mam w brzuchu po tylu stymulacjach , które miałam po ostatniej laparoskopii. Co prawda torbieli nie ma ale TW powiedział mi, że po inseminacji mogły porobić mi się zrosty w jajowodach, zresztą wszędzie... To w tym cyklu podchodzisz?Starania od 2016 r.
3 laparoskopie+ histeroskopia
Stwierdzona endometrioza 4 stopnia, liczne zrosty
Mąż zdrowy - 12% prawidłowych plemników
Naprotechnologia od 10.2018r.
In vitro- styczeń 2020
1 transfer- nieudany ( blastocysta 2AA)
2 transfer - ciąża biochemiczna (blastocysta 1AB)
II In vitro- wrzesień 2021 KRIOBANK
1 transfer - nieudany ( blastocysta 2AB)
brak zarodków...
III In vitro - czerwiec 2024 BOCIAN LUBLIN
1 transfer - świeży 3 dniowy zarodek - nieudany
2 transfer - październik -blastka 3BC- nieudany -
Aishha wrote:ale co on pierdzieli za przeproszeniem? co wspolnego maja jajowody z inseminacją? nasienie sie podaje do jamy macicy i tyle. teraz będzie wynajdywał problemy i kierował na laparo bo sam juz nie ma pomysłu. Szkoda gadać...Starania od 2016 r.
In vitro- styczeń 2020
brak zarodków...
Pilola, a może reumatolog by się przydał na te bóle nóg?
Przy okazji: jakby ktoś miał problem męski, to znalazłam ostatnio branżowe czasopismo z otwartym dostępem. Może ktoś trafi na nowy ślad: Postępy Andrologii Online.
ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
Hej dziewczyny
Wtrące się jeśli chodzi o inseminacje gdyż mam 4 za sobą. Nam gin przed mówiła że szanse na zajście w ciążę przez inseminacje jest 12 %. Mało bardzo mało. I tak można mieć zrosty i niedrożne jajowody jak któraś pisała. Jestem tego żywym przykładem. Nie jest to najlepsza metoda, aczkolwiek rozumiem, że chcecie spróbować. Gdybym przed wiedziała jakie będę miała konsekwencje nie próbowałabym.
Ja jestem zadowolona za napro pomimo, że w ciąży nie jestem. Przede wszystkim nie szkodzi mi to, a szukamy i naprawiamy. Dajemy sobie te przysłowiowe 2 lata na napro i zobaczymy
Niech się dzieje wola nieba.Calypso lubi tę wiadomość
"Tylko nie martw się przez cały dzień.
Wyznacz sobie na to godzinę, a potem ciesz się życiem"
ks. Jan Kaczkowski -
Zrosty i niedrożne jajowody to ja miałam po pierwszej laparoskopii, jeśli TW opowiada farmazony o niedroznych jajowodach po włożeniu cewnika do szyjki to chyba jest coś nie tak. Niby w jaki inny sposób robi się posiew z szyjki lub badanie w kierunku chlamydii? Dziewczyny, każdy chce na nas zarobić, czy to naprotechnolog, który będzie krytykować inne metody czy zwykły lekarz naprotechnologie.
Inseminacja ma ten sam procent co naturalne starania, jedyną różnicą jest omijanie barier w szyjce i danie możliwości słabym plemnikom szybciej dotrzeć do celu.
-
Aishha posiew pobiera się z kanału szyjki macicy a przy inseminacji wkłada się przez kanał szyjki macicy rurkę że strzykawką (nie wiem jak fachowo się to nazywa) do macicy. I żeby jak najdalej zaaplikować plemnik,njak najdalej ta rurkę wkładają. Podrażnia się, dziubie i rysuje sklepienie macicy. I właśnie przez naruszenie błony w macicy robią się zrosty.
Wiele zabiegów powoduje zrosty, ale i nie u każdego one się zrobią
Więc TW farmazonów nie opowiada.
Ja dopóki nie zrobiłam iui przez 30 lat mialam miałam drożne (przed iui miałam badaną) . Po półtora roku okazało się że mam zrosty w macicy i niedrożne jajowody. Przypadek?"Tylko nie martw się przez cały dzień.
Wyznacz sobie na to godzinę, a potem ciesz się życiem"
ks. Jan Kaczkowski -
Monijaaa, dzięki za informację. Nie przypuszczałam, że IUI może mieć takie konsekwencje. Myślę, że nie u wszystkich, ale jak jest jakieś prawdopodobieństwo, to warto to mieć na uwadze przy podejmowaniu decyzji. Przecież i tak każda z nas, podejmuje decyzje optymalne dla siebie i swojego Partnera, biorąc pod uwagę swoje doświadczenia, no i obciążenia występujące u siebie i Partnera.
Ja napro jestem wdzięczna za wyleczenie urea, ale liczyłam na coś więcej i może stąd moje rozczarowanie.ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
Krąsi wrote:Pilola, a może reumatolog by się przydał na te bóle nóg?
Przy okazji: jakby ktoś miał problem męski, to znalazłam ostatnio branżowe czasopismo z otwartym dostępem. Może ktoś trafi na nowy ślad: Postępy Andrologii Online.Starania od 2016 r.
In vitro- styczeń 2020
brak zarodków...
nick nieaktualnyAishha wrote:Zrosty i niedrożne jajowody to ja miałam po pierwszej laparoskopii, jeśli TW opowiada farmazony o niedroznych jajowodach po włożeniu cewnika do szyjki to chyba jest coś nie tak. Niby w jaki inny sposób robi się posiew z szyjki lub badanie w kierunku chlamydii? Dziewczyny, każdy chce na nas zarobić, czy to naprotechnolog, który będzie krytykować inne metody czy zwykły lekarz naprotechnologie.
Inseminacja ma ten sam procent co naturalne starania, jedyną różnicą jest omijanie barier w szyjce i danie możliwości słabym plemnikom szybciej dotrzeć do celu.
Niekoniecznie. Inseminacja ma bardzo słabą skuteczność a naturalne metody to styl życia, zdrowszy organizm, szukanie przyczyn i leczenie. Pisanie o pójściu na inseminację w temacie naprotechnologii jest jakąś pomyłką... -
efik - napro wrote:Niekoniecznie. Inseminacja ma bardzo słabą skuteczność a naturalne metody to styl życia, zdrowszy organizm, szukanie przyczyn i leczenie. Pisanie o pójściu na inseminację w temacie naprotechnologii jest jakąś pomyłką...
Jeśli pomyłką jest dzielenie się z kimś z kim rozmawia się od półtora roku różnymi nowinami to chyba nie wiesz od czego są fora. Jest tu mnóstwo dziewczyn po inseminacji i in vitro, ktoś kogoś stąd wygania?
-
Myślę że padło kilka nieprzemyślanych stwierdzeń. Dziewczyny to miejsce jest dla Nas, powinnyśmy być sobie wsparciem. Niezależnie czy któraś była po in vitro czy wybiera się na iui czy w ostateczności idzie do ośrodka, tu są prawdziwe historie z prawdziwymi emocjami. Myślę że warto czasami zwrócić uwagę na to co piszemy i czy przypadkiem komuś nie zrobimy tym przykrości. Wątek naprotechnologia jest mega obszerny i rozmawiamy tu o sprawach kobiecych o męskich, o nowinkach, jakimś ziołolecznictwie, hormonach, itp. Nie wyobrażam sobie tego aby raptem któraś nie mogła tu napisać tego co czuje, że szukają innej drogi bo już psychicznie są zmęczeni swoją sytuacją i chcą spróbować. Myślę że takie forum obejmujące tak bardzo delikatną strefę życia każdej z Nas. Wystarczająco dużo przykrości musimy znosić od ludzi twarzą twarz więc tu raczej sobie dawajmy ciepło i wsparcie, nawet jeśli z jakimiś kwestiami się nie zgadzamy.
Kluffka, aniołkowa_mama lubią tę wiadomość
starania od 2016
Oligaasthenozoospermia & PCOS
-
no i ja mam problem, od dwóch miesięcy biorę luteinę dopochwową. Niestety ona powoduje to że mam dużo "śluzu wodnego"? i ewidentnie wypływa proszek. nie mam pojęcia jak mam takie coś zinterpretować na karcie. To nie jest 6P a wizualnie najbardziej do tego pasuje tylko już umiem odróżnić śluz od leku. jestem w kropce ;/ Czy któraś z Was tak miała ?starania od 2016
-
Dzik, lepiej bym tego nie ujęła ale wczoraj mnie chyba też poniosło i przesadziłam.
Chce się z Wami podzielić dzisiejszymi wieściami, zrobiłam dziś test, ponieważ to ostatni dzień progesteronu i zazwyczaj robilam dnia nastepnego ale obudziłam sie wczesniej niz zwykle i nie wytrzymałam, zrobiłam, wyszła moja pierwsza w życiu druga kreska. Słaba ale jest. Według moich wyliczeń jestem 12 dzien po piku i potwierdzonej owulacji.
dziewczyny proszę o westchnienie w naszej intencji ku Górze.monijaaa, Pilola, Calypso, Sansivieria, Babelki lubią tę wiadomość
-
Dzik wrote:no i ja mam problem, od dwóch miesięcy biorę luteinę dopochwową. Niestety ona powoduje to że mam dużo "śluzu wodnego"? i ewidentnie wypływa proszek. nie mam pojęcia jak mam takie coś zinterpretować na karcie. To nie jest 6P a wizualnie najbardziej do tego pasuje tylko już umiem odróżnić śluz od leku. jestem w kropce ;/ Czy któraś z Was tak miała ?
-
Aishha wrote:Dzik, lepiej bym tego nie ujęła ale wczoraj mnie chyba też poniosło i przesadziłam.
Chce się z Wami podzielić dzisiejszymi wieściami, zrobiłam dziś test, ponieważ to ostatni dzień progesteronu i zazwyczaj robilam dnia nastepnego ale obudziłam sie wczesniej niz zwykle i nie wytrzymałam, zrobiłam, wyszła moja pierwsza w życiu druga kreska. Słaba ale jest. Według moich wyliczeń jestem 12 dzien po piku i potwierdzonej owulacji.
dziewczyny proszę o westchnienie w naszej intencji ku Górze.
O Panie!!!!! Normalnie się wzruszyłam! Pan jest wielki i czuwa nad Wami! Przeogromne gratulacje!!!! I trzymam kciuki, i wierzę że wszystko będzie dobrze. Cudowne wieści! Chwała Panu!Aishha, Sansivieria lubią tę wiadomość
starania od 2016
-
Aishha wrote:Dzik, lepiej bym tego nie ujęła ale wczoraj mnie chyba też poniosło i przesadziłam.
dziewczyny proszę o westchnienie w naszej intencji ku Górze.
Aishha czekałam na tą wiadomość od Cb Super, bardzo się cieszę Dajesz nadzieje, teraz już mogę spokojnie iść na laparoskopięDzik, Aishha, Sansivieria lubią tę wiadomość
Starania od 2016 r.
In vitro- styczeń 2020
brak zarodków...
Pilola wrote:Aishha czekałam na tą wiadomość od Cb Super, bardzo się cieszę Dajesz nadzieje, teraz już mogę spokojnie iść na laparoskopię