METODA NAPROTECHNOLOGI
-
WIADOMOŚĆ
-
Renia gratuluję serdecznie Miło zobaczyć takie wiadomości.
Ktosik, ovu to tylko logarytm, a wykres, który prowadzisz teraz jest przejrzysty i dokładny. Powodzenia na kolejnych wizytach
Paletka, ja też na początku szłam do mojego napro z bojowym nastawieniem jest to mój siódmy gin, a lekarz ósmy jeśli dodać mojego endo więc faktycznie zaufanie dla mnie to pojęcie względne...
Ja już taka w pełni świadoma, dużo wiem, o sobie o hormonach, lekach i dawkach itd., więc lekarz łatwo nie miał Miałam wielkie oczekiwania będąc po wnikliwej lekturze i obejrzeniu wielu wypowiedzi innych naprotechnologów.
No i byłam sceptyczna na tej wizycie, oczekiwałam dużo, a było normalnie, ale z godnośćią i należącą mi się uwagą. Leczy mnie dobrze. Trochę już zdiagnozował, więc dam mu szansę. Choć moim marzeniem był Białystok, albo Lublin... no ale jak w moim podpisie pod spodem
Jeśli jesteś niepewna i masz możliwość zmienić, to zrób to.
Dziewczyny dzięki za te wpisy o drożności! Dało mi to do myślenia.
Ja będę mieć w najbliższym czasie laparo pod tym kątem. Mam oczywiście nadzieję, że nic tam więcej w środku nie mam.
Miałam już HSG i kontrast się ledwie, odrobinę przecisnął za którymś tam pstryknięciem tego ciśnienia... a ból był tak potworny, że odleciałam, no i to ponoć przez niedrożność. I tak się tera zastanawiam, czy aby na pewno?
Może faktycznie moje jajowody po prostu sie zacisnęły, jak mówi antea...Renia7910 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Reniu! Gratulacje!!! Rośnijcie zdrowiutko!
Tak sobie myślę, że do prowadzenia ciąży i tak bym nie zmieniła lekarza na nie-napro. Właściwie, to my w tym celu leczymy się u napro. U nas na przykład nie było problemu z poczęciem, ale z utrzymaniem ciąży... i problemy zdiagnozowała właśnie moja dr. napro. I choć to nasze trzecie dziecko (jedno w niebie), to pierwsza ciąża gdzie wszystko jest w porządku i zdrowo. Nie wierzę by inny lekarz potrafił tak poprowadzić ciążę...sylwiunia, Macierzanka:), Renia7910 lubią tę wiadomość
"Zamienię pustynię na pojezierze,
a wyschniętą ziemię na wodotryski." Iz 41,18
-
nick nieaktualnyGianna wrote:U nas na przykład nie było problemu z poczęciem, ale z utrzymaniem ciąży... i problemy zdiagnozowała właśnie moja dr. napro.
Gianna a napisz mi czy Ty w tych cyklach staraniowych brałaś jakieś leki dla "kobiet po stracie" ?
Wiesz - acard, wyższy kwas foliowy czy coś w tym stylu?
Pamiętam, że potrzebowałaś luteiny ale czy dostałaś coś dodatkowo?
-
nick nieaktualnyWybaczcie, ze znowu truje z pytaniem dot obserwacji, ale dla mnie to wszystko jeszcze takie po omacku troche
Jesli mam brazowe plamienia przed @ i jednoczesnie obserwuje taki papkowaty sluz, to jak to najlepiej zapisac na karcie? Bo rozumiem, ze przy plamieniach to czerwony znaczek daje, ale przeciez do sluzu ma byc bialy dzidzius? Wybaczcie jesli to durne pytanie
Bylo sucho, jakos szlo a teraz zaczely sie schody
Czytam ksiazke i widze, ze takie plamienia moga wskazywac na niski progesteron. Nie chce sie bawic w lekarza i sama diagnozowac, ale ja te plamienia mam bardzo czesto i przed i po @ Daje to troche do myslenia.
Czy sa tu dziewczyny, u ktorych zdiagnozowano problemy z progesteronem na podstawie takich obserwacji? -
Anulkaa wrote:Jesli mam brazowe plamienia przed @ i jednoczesnie obserwuje taki papkowaty sluz, to jak to najlepiej zapisac na karcie? Bo rozumiem, ze przy plamieniach to czerwony znaczek daje, ale przeciez do sluzu ma byc bialy dzidzius?
Jeżeli sa jakiekolwiek plamienia/krwawienia to zawsze jest czerwony znaczek a opis taki jaki sluz.
Anulkaa wrote:Czy sa tu dziewczyny, u ktorych zdiagnozowano problemy z progesteronem na podstawie takich obserwacji?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2015, 20:43
Anulkaa lubi tę wiadomość
-
Renia7910 wrote:Potwierdzam, że może własnie tak się stało - przeoczyłaś coś. Ja wyznaczałam owulację "wg wszelkich znaków na niebie i ziemi", obserwacji śluzu, piku itd. i nic, 9 cykli starań i nadal bezpłodni... Depresja, złość, zmiana lekarza itd.
W zeszłym miesiącu w akcie desperacji połączyłam obserwację śluzu, testy owulacyjne i pomiar temperatury, okazało się że owulacja następuje 2 pełne doby po piku. Jestem w 5 tygodniu ciąży )"Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
Anulkaa wrote:Czy sa tu dziewczyny, u ktorych zdiagnozowano problemy z progesteronem na podstawie takich obserwacji?
u mnie
3-4 dni przed @, czasem brak plamień dzień przed @ (teraz już kilka cykli mam ciągłością), no i 3-4 dni po @ i to taki brąz że prawie czerń...
progesteron na poziomie 7-8
-
Anulkaa wrote:Wybaczcie, ze znowu truje z pytaniem dot obserwacji, ale dla mnie to wszystko jeszcze takie po omacku troche
Jesli mam brazowe plamienia przed @ i jednoczesnie obserwuje taki papkowaty sluz, to jak to najlepiej zapisac na karcie? Bo rozumiem, ze przy plamieniach to czerwony znaczek daje, ale przeciez do sluzu ma byc bialy dzidzius? Wybaczcie jesli to durne pytanie
Bylo sucho, jakos szlo a teraz zaczely sie schody
Czytam ksiazke i widze, ze takie plamienia moga wskazywac na niski progesteron. Nie chce sie bawic w lekarza i sama diagnozowac, ale ja te plamienia mam bardzo czesto i przed i po @ Daje to troche do myslenia.
Czy sa tu dziewczyny, u ktorych zdiagnozowano problemy z progesteronem na podstawie takich obserwacji?
Dokładnie tak, jak pisze Vanessa - pierwszeństwo ma krwawienie, choćby maleńkie. Czerwony znaczek, a pod znaczkiem opis tego krwawienia, np. L dla lekkiego, VL dla bardzo lekkiego, VVL dla bardzo, bardzo lekkiego, ledwo co występującego, albo samo B, jeśli to było tylko brązowe plamienie. Pod opisem krwawienia, opis śluzu, dla Ciebie w tym przypadku 6PC lub PC, zależy, jak to wyglądało
I nie przejmuj się, że pytasz o obserwacje - na początku ciężko się w tym połapać, ale potem się szybko nabiera wprawy.
vanessa, Anulkaa lubią tę wiadomość
-
Adelo wrote:Dziewczyny, a jeżeli w ciągu jednego dnia pod koniec @ mam plamienie zarówno brązowe jak i czerwone, to które biorę pod uwagę, czerwone czy brązowe w zapisie?
KMK, Adelo lubią tę wiadomość
-
zuzzi wrote:Pod opisem krwawienia, opis śluzu, dla Ciebie w tym przypadku 6PC lub PC, zależy, jak to wyglądało
I nie przejmuj się, że pytasz o obserwacje - na początku ciężko się w tym połapać, ale potem się szybko nabiera wprawy.
Ja tylko dla wyjaśnienia żebyś (może wiesz) wiedziała że 6PC jest wtedy gdy papka tworzy kopczyki, stożki pomiędzy palcami a jeżeli nie tworzą sie to samo PC.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2015, 11:17
-
nick nieaktualnyDziekuje za wszystkie podpowiedzi, jestescie kochane, wiedzialam ze moge na Was liczyc
Tak bardzo licze na to, ze ta napro nam pomoze i chce sie przylozyc do tych obserwacji.
Macierzanko i jak u Ciebie lecza ten progesteron jesli moge spytac?
Moje plamienia ostatnio trwaly 6 dni, juz myslalam ze to zamiast @, ale ona tez przylazla. Musze podpytac instruktorke co o tym sadzi.
Tak poza tym to milej niedzieliWiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2015, 12:38
sylwiunia lubi tę wiadomość
-
Troszkę sie martwie moim progesteronem i estradiolem.
W tamtym cyklu miałam p+7 progesteron 11,80ng/ml a estradiol 27 pg/ml.
Mój pierwszy cykl wyglądał tak że p+7 pg=9,67ng/ml i e2=147,70 pg/ml
I też miałam plamienia brązowe przed okresem. We środe wypada mi p=7 zobaczymy ja tym razem bedzie pg i e2.
Jak można rozpoznać u siebie pcos?
Zy cze miłej niedzieli -
nick nieaktualny
-
KMK wrote:PCOS widać na USG... ale u mnie nie widać za bardzo a mam
Zwykle świadczy o nim przede wszystkim
-obraz USG
-nieregularne cykle
A także podwyższone androgeny i wszystko, co się z nimi wiąże: wypadające włosy, trądzik, hirsutyzm (nadmiarowe włoski typu męskiego na ciele - np. górnej wardze, brodzie, udach, brzuchu...).
Często jest również nadwaga, choć to akurat nie jest regułą.
Adelo, wpisujesz oba. Jak poza tym jest jakiś śluz, to wpisujesz jeszcze ten śluz.Adelo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAdelo wrote:Ktosik bo ovu to automat niestety, nie ma co się sugerować wyznaczanym przez niego dniem owulacji
dlatego w obecnym cyklu sama zaznaczyłam owulację a teraz głównie będę sugerowała się wykresem z napro, chociaż na ovu dalej będę chyba zaznaczać temp -
Adelo, ja gdy mam plamienia i brązowe plamienia to zaznaczam B. Z tym, że u mnie B to takie mocne B... a nigdy nie miałam czerwonych plamień, ewentualnie różowe, albo beżowe...
Jak jest do tego papka, to piszę jeszcze PC, a jak śluz na przykład średnio rozciągliwy, ale z krwią to 8/L.
Anulka, ja dostałam luteinę dopochwowo na ten niski progesteron.
zuzzi wrote:A także podwyższone androgeny i wszystko, co się z nimi wiąże: wypadające włosy, trądzik, hirsutyzm (nadmiarowe włoski typu męskiego na ciele - np. górnej wardze, brodzie, udach, brzuchu...).
Często jest również nadwaga, choć to akurat nie jest regułą.
Dodam do objawów PCOS nieprawidłowy poziom gluzkozy lub nawet cukrzyca i nieprawidłowy poziom LH i FSH, no i oczywiście nieregularna owulacja lub jej brak.
ktosik też chciałam mierzyć nadal tempkę z ciekawości, ale tak mi się nie chceLolaa lubi tę wiadomość