My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
Nena, mam identyczny dylemat, mój też ma alergię, głównie na trawy i zabroniłam mu teraz brać leki, biedny, ale miałam obawy, że te leki mogą mieć wpływ..
wczoraj czytałam, że nawet zwykły ibuprom i aspiryna stosowane przez kobiety zmniejszają endometrium i uniemożliwiają zagnieżdżenie... -
ale teoretycznie to, co on teraz robi będzie miało wpływ na jego armię za 30 miesiące bo tyle trwa produkcja plemników, czyli jeśli 3 miechy temu nie brał, to teraz na pewno jest wszystko ok
faktycznie jak mój małż szedł badać nasienie to był warunek żadnych leków ani alkoholu ani chorób najlepiej do miesiąca wstecz więc może coś jest na rzeczy.. -
Najczęściej stosowane grupy leków o potencjalnie ujemnym wpływie na płodność mężczyzny to:
* stosowane w zakażeniach (np. erytromycyna, gentamycyna, nitrofurantoina, ketokonazol, kotrymoksazol)
* w chorobach przewodu pokarmowego (np. cymetydyna, sulfasalazyna)
* w chorobach reumatologicznych (np. kolchicyna, metotreksat)
* leki przeciwnowotworowe
* w nadciśnieniu tętniczym i chorobach serca (np. spironolakton)
* leki hormonalne (np. kortykosteroidy, steroidy anaboliczne, androgeny, estrogeny, medroksyprogesteron, analogi gonadotropin)
* aspiryna (przyjmowana przewlekle)
* leki przeciwdepresyjne (inhibitory monoaminooksydazy).
Takie cosik znalazłam, może się kiedyś przyda, a co do przeciwhistaminowych to nic nie było odnośnie męskiego niesienia ale u kobiety mogą powodować zanik, wysychanie śluzu i namieszać przy owulce. -
No w sumie to skoro nie znalazłam za dużo informacji w necie o wpływie tych leków to może aż takiego spustoszenia nie robią Bierze je tylko w tym najgorszym okresie wysypu alergenów, poza tym nigdy nic, ciężko go nawet do aspiryny przekonać
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Wazniejsze jest ich samopoczucie.. bo alergia na penwo na nich nie wplywa dobrze ..jak ciagle mu oczy lzawia, ma katar.. zapewne im sie mniej nawet chce
Nenaaa lubi tę wiadomość
-
Masz rację Aniu, cały zeszły tydzień był chłopak nie do życia bo była jakaś kumulacja tego dziadostwa. Znajomi alergicy też bardzo narzekali na samopoczucie w minionym tygodniu. Skoro pomagają mu trochę to mu jednak tych tabletek nie schowam
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Wszytsko z umiarem trzeba dawkowac dodatkowo do tych alergicznych podajcie im Salfazin..to nadrobi
Nenaaa lubi tę wiadomość
-
Hejka u mnie teraz leje i jest masakrycznie zimno bryyy, aż nic się nie chce robić, czas na leniuchowanie
Tamka zazdroszczę tego wypadu na d morze
Nenaa wspakuj pod kocyk to wygrzejesz swoje stawyTamka, Nenaaa lubią tę wiadomość
-
Tamka, Nenaaa lubią tę wiadomość
-
Tamka wrote:aaaa, też taką chcę!!
Tamka lubi tę wiadomość