My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
przepis z książki "Poradnik ziołowy" O. Grzegorza Sroki (Rychwałd 1994)
Liść melisy 100g
Ziele lebiodki 50g
Kwiat rumianku 50g
Ziele macierzanki 50g
Liść pokrzywy 50g
Ziele dziurawca 50g
Ziele rdestu ptasiego 50g
Kwiat nagietka 20g
Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku, naparzać pod przykryciem ½ godz. przecedzić, pić wieczorem (oboje małżonkowie mogą pić napar).
Moje uwagi i rady starej zielarki:
Większość tych ziół już używałam. Smak będzie gorzkawy, ale da się wytrzymać. Ja zawsze robię tak, że nie mieszam wszystkich ziół od razu. Z różnych powodów. 1) nie jestem pewna czy będę i jak długo będę je regularnie używać 2) stosuję zioła na różne przypadłości więc mogę przygotowywać sobie różne mieszanki kupują jedną paczkę z danego zioła.
Zazwyczaj przyjmuję, że 50g z przepisu to np jedna łyżka stołowa. I tak, będzie wyglądała moja mieszanka:
Liść melisy 4 łyżki
Ziele lebiodki 2 łyżki
Kwiat rumianku 2 łyżki
Ziele macierzanki 2 łyżki
Liść pokrzywy 2 łyżki
Ziele dziurawca 2 łyżki
Ziele rdestu ptasiego 2 łyżki
Kwiat nagietka 1 łyżka
Tym sposobem nie przygotuję ogromnej ilości ziół przydatnych tylko i wyłącznie temu jednemu celowi, a resztę mogę wykorzystać dowolnie np w kuchni. Jeśli uznam, że chcę kontynuować to namieszam więcej
I jeszcze jedna moja uwaga... W składzie jest dziurawiec. Co prawda w niewielkiej ilości, ale czuje się w obowiązku ostrzec prze nadmiernym wystawianiem się na słońce bez wysokiej ochrony SPF. Niestety idzie lato... Ciężko będzie unikać słońca. Decyzję pozostawiam Wam. Chociaż taj jak wspomniałam... Stężenie dziurawca będzie niewielkie. Acha i poinformujcie lekarza o tym zanim przepisze Wam jakiś lek. Z resztą... jak przy każdych zioła należy zastosować pewną ostrożność. Powodzenia
Ps. Ja zamierzam stosować w nowym cyklu, na razie czekam na @ ale czuję że już idzieJennifer lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
cymcia wrote:tam tam tam
ponawiam pytanko o jakiś specyfik dla małżów
bosh.... jak mi się nic nie chce....Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2014, 18:07
-
Asha wrote:beszka nie badz uparta, sluchaj jak ci dziewczyny mowia
no jakby mnie ten brzuch tak nie bolal to bym sie nie upierala
w drugiej ciazy mialam plamienie w dniu spodziewanej @ ale brzuch az tak nie bolal jak teraz (az mi niedobrze z tego bolu )
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
cymcia wrote:a ja mam kolejne głupie pytanie do obsługi forum.... czemu moje kropki od temp są białe, a Wasze niebieskie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2014, 18:12
-
nick nieaktualnyMalenq wrote:witam nową koleżankę
boszzzz opchałam się truskawkami....siedzę i zdycham....
też miałyście taki fajny dzień???
miałam super dzionek u cioci na imieninach.... ale już koniec lenistwaback to work
ja się objadłam schaboszczakiem i czereśniamiMalenq lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
cymcia wrote:Asha- mam to ustawione na dwóch tempkach, wtedy robią się przerywane kreski, a tempkę mierzę o 5:30, może jeszcze za mało mam kropek, albo się zaczernią po owulce....
-
Te puste kropki są wtedy gdy użytkowniczka wpisuje inną godzinę pomiaru
Obok "mierzona o: " jest okienko do zaznaczenia "ustaw jako godzine domyślną" jeżeli zawsze o tej samej godzinie mierzyszWiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2014, 18:17
Jennifer lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny