Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️
Odpowiedz

Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️

Oceń ten wątek:
  • Majuna Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gregorka wrote:
    Dzień doberek🤗

Kciuki za testujące 🤞❤️
    Prezesoowa kciuki za tatę ❤️
    Dziś od rana tak wspaniale świecie słoneczko, wierzę że to znak i każda z nas niedługo będzie swoje promyczki tuliła 🤰🧡🩷🩵💛💚

Pięknego dnia 🌼🌼🌼

O nie, u mnie mgła, także ja nie biorę tego do siebie. 🤣🤣🤣

👨🏼‍🦱👩‍💼27
    Walczymy od 04.2023👶🏻🍀🤞🏻

05.2024 💔
    09.2024 💔
    11.2024 💔
    _____
    "Pewnego dnia rzeczywistość będzie piękniejsza od marzeń." ✨
    "Tak bardzo tego pragniesz, bo w przyszłości już to masz..."🍀
  • Jendza Znajoma

Wysłany: 26 marca, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie testowałam bo tak jak mówiłam w niedzielę plamienie, wczoraj od rana okres.
    Nawet mi nie było przykro. W tym miesiącu już nie robię testów owu, już obojętnieje na to wszystko.

Może to Was trochę zdziwi, że tak szybko mam to w dupiu. Ale przez 8 lat byłam pogodzona z tym, że nie będę mieć drugiego dziecka bo lekarze mi nie pozwalali ze względu na mój stan i leczenie. Rok temu tak naprawdę się zaczęłam czuć dobrze pierwszy raz od kilku lat, weszłam pierwszy raz w remisję odkąd choruje. A niestety u mnie choroba rozwijała się bardzo agresywnie, więc lekko nie było... I złapałam nadzieję, że może to jest mój moment. Miało pójść szybko - 6 msc oczyszczania z methotrexatu, potem dwa cykle starań i cyk zachodzę :D
    Musiało pójść szybko bo za długa przerwa w leczeniu spowoduje nawrót choroby. A ciąża wycisza objawy, więc szybko chciałam zajść żeby do leczenia wrócić po ciąży... I co? Wiosna idzie, a ja już znów czuję się jakby mnie czołg przejechał - dłonie sztywne, palce się nie zginają, stopy bolą w każdych butach... Stanik zapiąć nie mogę, pędzla do makijażu nie mogę utrzymać...
    Życie z RZS :/

Rachelka23 lubi tę wiadomość

2015👰🏼‍♀️🤵🏼‍♂️ 2016👧🏼 2020🐶 🤒RZS
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimozielona wrote:
    Piękna pogoda a ja ze zjazdem emocjonalnym. Odwoziłam syna do przedszkola i płakałam. Tak już mam dość tych starań. Nienawidzę duphastonu, przytyłam znowu bo a może jednak jestem w ciąży itp. Pierdziele to. Zrobię też jutro rano i idę na basen się wyrzyć a w czwartek biegać. Nic z tego cyklu nie wyszło. I to czuję w kościach.
    Dzien dobry kochana glowa do gory ja też mam dupka .. I wiem o czym mówisz a może jednak się udało dziewczyny miłego dnia piękne dziś dłonie mam nadzidje ze nastrój macie dziś lepszy niż wczoraj... podczytywalam bo wczoraj byłam na pogrzebie że strony męża..
    Prezesowa trzymam kciuki za tate i dużo siły dla ciebie

Prezesoowa lubi tę wiadomość

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Dokładnie tak. Idziesz do rejestracji albo jakiegoś okienka przy punkcie pobrań w zależności jak jest zorganizowany punkt :)

Dzięki, to już spokojna jestem. :D

Prezesoowa, Zbuntowana lubią tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi na kontrolę u endokrynologa
    3/12 - endokrynolog
  • Mikea Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Przepraszam, że ja tak z doskoku Wam tu komentuję, chciałabym być na bieżąco, ale udaje mi się w tygodniu wyszarpać na to kilka chwil.
    Niezmiennie trzymam za Was kciuki! Mam nadzieję, że u Was też takie piękne słońce i naładuje Was dobrą energią.

Mam pytanie o cykle bezowulacyjne - zdarzają Wam się? A jeśli tak to sa inne od normalnych? Np dłuższe?

Starania od 07.23
    👩🏻 '88 👨🏻'89
  • Rachelka23 Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    @Liyiss może miałaś nadzieję, że jak odpuścisz to "zaskoczy"? A to też jest duża presja. Przytulam..

@Rachelka, powtórzysz jutro? Będę czekać na ciemniejszą kreskę :*
    Powtórzę. I w czwartek. A jak nie będzie ciemniejsza lub zniknie to pewnie przyjdzie czekać na 🙈

Prezesoowa lubi tę wiadomość

🧑 37. 🧔 40
    1 ciąża 2008 r.
    17 cs o 🤱
    AMH 7.02 przy normie 6.96
    LH. 8.96
    FSH. 5.55
    4 cykl z Clo + Ovi+ Duphaston
    _________
    📅
    20.04 badania 7 dpo ✅
    6.05 godz. 8:45 wizyta na NFZ
    9.05 godz. 8:15 wizyta prywatnie
  • NiedoszlaWielodzietna Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello dziewczyny, miłego dni życzę. U mnie dzisiaj słoneczko ☀️

Prezesoowa, Pati2804, martysiaczki, Gregorka lubią tę wiadomość

Start starań: Czerwiec 2023

4 x 💔

W domu 2 zdrowych dzieci :)
  • CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Wszystkim 🌸
    Ja dziś wstałam jakaś rozbita... Mam też delikatny skok temperatury, ale zmierzyłam pół godziny później, więc odjelam. Mimo to jest wyższa. Ciężko będzie się dobudzić... Ale zaraz robię kawkę ☕
    Miłego dnia 🌞
    Dziś pojawiła się u mnie taka sentencja 😊
    IMG-20240326-083418.jpg

elektro96, Rachelka23, Suzie, Pati2804, notsobadd, Prezesoowa, Malamia, Malinowysorbet, Majlen, Gregorka, Vienna, Zbuntowana, blob, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość

20.11.2024. ⏸️ 15dpo (11cs)
    21.11.2024. Beta HCG (1546,00 mlU/ml), prog. (45,50 ng/ml)
    23.11.2024. Beta HCG (3418,0 mlU/ml)
    25.11.2024. Beta HCG (6133,0 mlU/ml), prog. (41,9 ng/ml)
    09.12.2024. Wizyta 🩺

🔸🔹Nie czekaj z wdzięcznością na nic wielkiego,
    Bądź wdzięczny, a wszystko stanie się wielkie 🔹🔸

preg.png
  • Rachelka23 Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jendza wrote:
    Ja nie testowałam bo tak jak mówiłam w niedzielę plamienie, wczoraj od rana okres.
    Nawet mi nie było przykro. W tym miesiącu już nie robię testów owu, już obojętnieje na to wszystko.

Może to Was trochę zdziwi, że tak szybko mam to w dupiu. Ale przez 8 lat byłam pogodzona z tym, że nie będę mieć drugiego dziecka bo lekarze mi nie pozwalali ze względu na mój stan i leczenie. Rok temu tak naprawdę się zaczęłam czuć dobrze pierwszy raz od kilku lat, weszłam pierwszy raz w remisję odkąd choruje. A niestety u mnie choroba rozwijała się bardzo agresywnie, więc lekko nie było... I złapałam nadzieję, że może to jest mój moment. Miało pójść szybko - 6 msc oczyszczania z methotrexatu, potem dwa cykle starań i cyk zachodzę :D
    Musiało pójść szybko bo za długa przerwa w leczeniu spowoduje nawrót choroby. A ciąża wycisza objawy, więc szybko chciałam zajść żeby do leczenia wrócić po ciąży... I co? Wiosna idzie, a ja już znów czuję się jakby mnie czołg przejechał - dłonie sztywne, palce się nie zginają, stopy bolą w każdych butach... Stanik zapiąć nie mogę, pędzla do makijażu nie mogę utrzymać...
    Przytulam ♥️. Też kiedyś porzuciłam myśl o drugim dziecku ze względu na koszmarne bóle kręgosłupa. Nie mogłam funkcjonować, ciągle na lekach, które prawie nie pomagały. Miałam mieć operację, bo mam stronę A4 z różnymi zmianami. Podejrzewano u mnie nawet ZZSK. A jak przyszło co do czego to okazało się, że ten straszny ból kręgosłupa to stres, a moje zmiany w kręgosłupie nie dają dolegliwości bólowych. Teraz myślę, że stres wyłączył u mnie układ rozrodczy. I zastanawiam się nad powrotem do osteopaty. Ale każda wizyta 25-30 min to wydatek rzędu 200 zł.

Wierzę, że u Ciebie @Jendza będzie lepiej 😘 a upragniona ciąża przyjdzie niebawem.

@Mikea ja miałam w ub. r. dwa bezowulacyjne. Ale miały taką samą długość, jak normalne, z tym, że 🙈 trwała tylko 2 dni i była mega skąpa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca, 08:55

🧑 37. 🧔 40
    1 ciąża 2008 r.
    17 cs o 🤱
    LH. 8.96
    FSH. 5.55
    _________
    📅
    20.04 badania 7 dpo ✅
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jendza wrote:

Bardzo mi przykro, że musisz przez to przechodzić.. Czy nie ma szansy, że po przesileniu objawy trochę zelżeją? Przytulam Cię mocno :*

When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch".
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Dzień dobry Wszystkim 🌸
    Ja dziś wstałam jakaś rozbita... Mam też delikatny skok temperatury, ale zmierzyłam pół godziny później, więc odjelam. Mimo to jest wyższa. Ciężko będzie się dobudzić... Ale zaraz robię kawkę ☕
    Miłego dnia 🌞
    IMG-20240326-083418.jpg
    Dziękuję za motywacyjna myśl na początek dnia 🥰😘
    Trzymam kciuki za wykres , oby tak zostało ✊🍀

CoffeeDream, Zbuntowana lubią tę wiadomość

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    A co to robisz za kurs? Jakiś online?
    Tak, kurs online. Z pracy. Ale w złym momencie się za niego wzięłam, bo za dużo na głowie mam.
    Niezmiennie trzymam kciuki za tatę i żeby ta piękna pogoda też dodała mu sił do walki 🫂 Musi być dobrze!

@Zimozielona 🫂 tulę za biel, ale 9dpo to jeszcze wcześnie. Może za 2/3 dni powtórka?

@Jendza Naprawdę wiele przeszłaś... Ale skoro pojawiła się szansa nadziei, to myślę, że wkrótce lis pozwoli Ci ją wykorzystać i będziesz szczęśliwą mamą 🩷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca, 08:58

Prezesoowa, Zbuntowana lubią tę wiadomość

09.12.2024. Wizyta 🩺

preg.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Przepraszam, że ja tak z doskoku Wam tu komentuję, chciałabym być na bieżąco, ale udaje mi się w tygodniu wyszarpać na to kilka chwil.
    Niezmiennie trzymam za Was kciuki! Mam nadzieję, że u Was też takie piękne słońce i naładuje Was dobrą energią.

Mam pytanie o cykle bezowulacyjne - zdarzają Wam się? A jeśli tak to sa inne od normalnych? Np dłuższe?

Za nic nie przepraszaj :) jesteśmy tu razem, nieważne czy jesteś codziennie czy zaglądasz w wolnej chwili tylko :)

U mnie się zdarzają niestety. Zazwyczaj nie czuję wtedy jajnika i nie mam śluzu żadnego. Cykl bezowulacyjny może być i krótszy i dłuższy, a może długością być zupełnie taki sam jak cykl z owulacja, więc tu nikt nic nie wywróży :(

Rachelka23, Zbuntowana, Mikea lubią tę wiadomość

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 marca, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Dzień dobry Wszystkim 🌸
    Miłego dnia 🌞
    IMG-20240326-083418.jpg

Przytulam Cię mocno :*

CoffeeDream lubi tę wiadomość

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 marca, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Tak, kurs online. Z pracy. Ale w złym momencie się za niego wzięłam, bo za dużo na głowie mam.
    Niezmiennie trzymam kciuki za tatę i żeby ta piękna pogoda też dodała mu sił do walki 🫂 Musi być dobrze!

@Zimozielona 🫂 tulę za biel, ale 9dpo to jeszcze wcześnie. Może za 2/3 dni powtórka?

@Jendza Naprawdę wiele przeszłaś... Ale skoro pojawiła się szansa nadziei, to myślę, że wkrótce lis pozwoli Ci ją wykorzystać i będziesz szczęśliwą mamą 🩷

Dziękuję:* szukam właśnie jakiegoś kursu z angielskiego online, tylko żeby był dobry, bo wpadnie spora premia i chciałabym za nią się dokształcić :)

Rachelka23, Pati2804 lubią tę wiadomość

• martysiaczki Autorytet

Wysłany: 26 marca, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Dziewczyny!
    Wyspane? Ja mogłabym spać i spać... Straszne to przesilenie.. Rano niewyspanie, jeszcze skrobanie szyb, a teraz piękne słońce.
    Czuję, że to będzie dobry dzień ❤️
    Miłego dnia kochane ❤️

Pati2804 lubi tę wiadomość

👧🏻1995
    🧑🏻1991

28.05.2024 ⏸️ 13 dpo - beta 142,39 mIU/ml
    31.05.2024 - beta 432,00 mIU/ml
    18.06.2024 - 6,8 mm bejbika z bijącym serduszkiem ❤️
    29.07.2024 - niskie ryzyka - 6,5 cm szczęścia ❤️
    20.08.2024 - 130 g małego człowieka ❤️
    31.08.2024 - pierwsze kopniaki ❤️
    13.09.2024 - połówkowe, dziewczynka na pokładzie! 🩷
    29.10.2024 - mam już 860g!

🔜 wizyta 10.12.2024

💊 euthyrox 25, acard 150, prenasol dha, magne b6 forte, lactinova mama

preg.png
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 26 marca, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Pati to zrozumiałe, że boisz się o każdy dzień swojej ciąży, tym bardziej na tym etapie. Ciężko cieszyć się czymś co wydaje ci się tak ulotne. Jeśli sama uważasz, że warto porozmawiać z kimś to udaj się do specjalisty, na pewno nie zaszkodzi, a nie powinnaś się teraz zamartwiać 🫂 wierzę w to jednak, że za kilka miesięcy przytulisz swoje maleństwo, wszystko będzie dobrze 😘

@KejtKa rozumiem Cię doskonale 🫂 bezsilność już bierze górę 😢 Warto sobie popłakać, tylko pamiętaj, żeby szybko poprawić koronę i działamy dalej 💪

@Prezesoowa nie jestem do końca w temacie, mam zaległości na forum, ale jak czytam twoje wpisy to łzy napływają do oczu 😥 ogromnie współczuję tego co przechodzisz. Tym bardziej jak jesteś tak zżyta z tatą. Ja sobie nie wyobrażam teraz siebie na Twoim miejscu, to jakaś abstrakcja. Bądź silna, ślę mnóstwo zdrówka dla twojego taty 🫂

Dzisiejsze słoneczko jakoś mnie podnosi na duchu 🌼
    Nie pomaga tylko to, że siedzę z moim chorym dzieckiem na zwolnieniu i mam za dużo czasu na myślenie 🥲

Miłego dnia dziewczyny 🌸☕️

Prezesoowa, Pati2804, Zbuntowana lubią tę wiadomość

20cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • Rachelka23 Autorytet

Wysłany: 26 marca, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Dziękuję:* szukam właśnie jakiegoś kursu z angielskiego online, tylko żeby był dobry, bo wpadnie spora premia i chciałabym za nią się dokształcić :)
    Podziel się, jak znajdziesz coś ciekawego. Miałam taki plan na ciążę, żeby wykorzystać ją na dokształcenie się. Ale jak widać nie jest mi dane.
    A co sądzisz o "wagarowiczach" i Vagaru?

Dziewczęta, gdzie wy widzicie to słońce? U mnie mgła jak mleko. Dopijam herbatę i jadę do pracy 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca, 09:10

🧑 37. 🧔 40
    1 ciąża 2008 r.
    17 cs o 🤱
    LH. 8.96
    FSH. 5.55
    _________
    📅
    20.04 badania 7 dpo ✅
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 26 marca, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Suzie
    U mnie w Śląskich Laboratoriach też tak, że wchodzisz go gabinetu pobrań i tam babeczka w komputerze Ci zaznacza jakie badania chcesz i odrazu się płaci 🙂

@Gregorka
    No teraz to rzeczywiście piękne słoneczko,🧡, ale jak wychodziłam o 5.30 do pracy, to było ostreee skrobanie szyb 🥶🥶

Tule za biele i 🐒😘
    Pamiętajcie! Każda nowa 🐒, jest początkiem nowych starań 😁

Prezesoowa, Suzie, Zbuntowana lubią tę wiadomość

Starania o pierwszego maluszka 🩷

♀️28
    - po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG

- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
    - 2 stymulacja - w toku ⏳️
    nowy cykl 🩸 5.11
    owulacja 🥚 ?
  • CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 26 marca, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:

Ja robię na Tutlo 😊 ogólnie polecam, ale w moim przypadku to nie jest tak jak reklamują i wydaje mi się, że każdy kto ma jakieś braki i chce więcej się nauczyć to musi też sam na sam posiedzieć, przygotować się do lekcji.
    U nich to niby 20minut na lekcję. No spoko, ale jak ja zanim zacznę lekcje to zawsze przygotowuję się, żeby nie zmarnować tego czasu moim jąkaniem 😅 ale fakt, trochę mi ten kurs dał.
    Wcześniej miałam online, ale w grupie i zdecydowanie indywidualne lekcje są lepsze.

09.12.2024. Wizyta 🩺

preg.png
‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ