X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nowe staraczki 2018
Odpowiedz

Nowe staraczki 2018

Oceń ten wątek:
  • MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ABI90 wrote:
    Miss a jak liczyłaś ten współczynnik FAI to przeliczyłas na te same jednostki testosteron i SHBG? Bo w moim wyniku były rożne jednostki i trzeba było przeliczyć na tą samą. Zanim się dopatrzyłam to tez mi wychodziło ponad 5% i się przestraszyłam...
    Ja tego jeszcze nie liczyłam bo dziś ogarnelam że coś takiego jest :) mam wyniki w domu więc jak wrócę z pracuje zobaczę co u mnie tam jest :)

Czekamy na małą Liliankę ❤️❤️❤️
    Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwa13 wrote:
    Ja tak miałam z tsh zrobiłam bo o tym pisalyscie I wyszło mi ponad 5

Ja ma 0.890 tsh...
    A ty 5... Duza roznica

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa, przeraziłaś mnie tym badaniem hsg. Czytałam różne opinie, są podzielone. Część dziewczyn bardzo źle to wspomina, a część twierdzi, że było do przeżycia. Ciekawe, jak będzie u mnie.
    Twoje wspomnienie jest straszne :(

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phia wrote:
    Ja ma 0.890 tsh...
    A ty 5... Duza roznica
    To masz super wynik :) ja właśnie zaczęłam brać Euthyrox żeby zbić:)

• ABI90 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 15:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Ja tego jeszcze nie liczyłam bo dziś ogarnelam że coś takiego jest :) mam wyniki w domu więc jak wrócę z pracuje zobaczę co u mnie tam jest :)
    Miss tak dopytać jeszcze raz :D czy ma iść wyszły Ci jakieś pęcherzyki na jajnikach tylko np mało czy Nic?

MissKathy92 lubi tę wiadomość

• trzydziecha Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa89_89 wrote:
    Ja miałam HSG w 8 dniu cyklu czyli zaraz po zakończonej miesiączce. Żadnych badań nie kazali przynosić tylko wynik grupy krwi. Na wywiadzie przed badaniem byłam tylko pytana o szczepienia na żółtaczkę i wzw, czy kiedykolwiek miałam. Powiedziałam, że chyba tak jako dziecko i tyle.
    Podczas badania dostałam ponoć jakis lek, po którym miałam odpłynąć, niestety nie zadziałał i miałam badanie wykonywane na pełnej świadomości i bez żadnego znieczulenia.... bolało... samo badanie trwa kilka minut. Lekarz wkłada nam cewnik (2 ukłucia i po problemie) i wprowadza kontrast... i tutaj właśnie bolało jak szlag! Myślałam, że mnie rozerwie od środka ale po chwili ból zaczął ustępować. Wtedy usłyszałam od lekarza, że są drożne ale poda raz jeszcze żeby były drożniejsze i wtedy znów poczułam ból ale może 1/10 tego co wcześniej. Ogólnie mam bardzo wysoki próg bólu więc to nie tak, że jestem wrażliwa.
    Dobrze, że samo badanie trwa tlyko pare minut. Później powinno się spać 2h i do domku, ja nie spałam bo leki mnie nie naćpały :) lekkie krwawienie utrzymywało mi się jeszcze przez 3 dni po badaniu.

Wnioski po badaniu: jestem w trakcie drugiej owulacji po hsg i bardzo ją odczuwam. Jajnik boli od 3 dni. Wcześniej nie odczuwałam bólu owulacyjnego lub był bardzo delikatny, teraz nie mogę czasem nogą ruszyć bo się zwijam.
    Badanie robiłam na nfz. Drugi raz wolałabym zapłacić 400 zł i iść prywatnie, gdyż oprócz braku znieczulenia szpital o mnie zapomniał, 3 razy kłuto mi wenflon i 20 min leżałam z rozłożonymi nogami przed lekarzem zanim znaleźli cewnik, także samo badanie wspominam źle.

Ojej przykro mi ze tak Cie potraktowali :( ja nawet nie wiedzialam ze jest opcja znieczulenia.... a podobno jak sa drozne to nie boli, widze ze to nie prawda :/ kazda mowila ze mega bol, ktorki ale intensywny. Zastanawiam sie czy ja w ogole potrzebuje ten zabieg jak mam wszystkie badania ok, cykle regularne od zawsze I owulke potwierdzana... :/ liczylam na to ze nie doczekam bo zajde w miedzyczasie :(

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwa13 wrote:
    To masz super wynik :) ja właśnie zaczęłam brać Euthyrox żeby zbić:)

Tez tam mi moja gin powiedziała...
    Moj ostatnio stwierdzil ze chyba problem lezy po jego stronie... Ewetualnie po wspolnej ze za bardzooo chcemy

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phia wrote:
    Tez tam mi moja gin powiedziała...
    Moj ostatnio stwierdzil ze chyba problem lezy po jego stronie... Ewetualnie po wspolnej ze za bardzooo chcemy
    A kiedy w końcu macie termin na jego badanie? 3 lata jeśli u Ciebie takie ładne wyniki to jednak długo:( ale może wystarczy jego posuplementowac i się uda :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 15:14

• ABI90 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ABI90 wrote:
    My też mieliśmy zrobić badania nasienia...u mnie wyszły takie kwiatki ale myślę ze i badanie nasienia zrobimy dla spokojnej głowy.
    ABi nie martw się hormony można regulować i będzie dobrze :)

• ABI90 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwa13 wrote:
    A kiedy w końcu macie termin na jego badanie? 3 lata jeśli u Ciebie takie ładne wyniki to jednak długo:( ale może wystarczy jego posuplementowac i się uda :D
    23 lipca... Wszystko prawie w normie z tego co patrzalam.. Prolaktyna mi wyszla 32,47ng/ml troche powyzej normy... Norma 5,18-26,53 ng/ml. Czekam na jego wyniki i wtedy pojde do gin.. Zobaczymy co powie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 15:38

• Lola_M Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ABI tez mialam problem z prolaktyna powyzej 40 gdzie norma do 25 mialam bromka pol tabletki dziennie zaczelam go brac w tym cyklu co zaszlam w ciaze.
    Testo tez mialam wysokie drugie tyle co norma zbijalam go glupophage xr ok 3mies.
    Po unormowaniu wszystkiego udalo sie mialam jeszcze dupka nie wiem czy cos w tym pomógł

Ps Malwa. Idz do innego lekarza po porade albo zrob badania na wlasna reke prolaktyne testo itd ja nie mialam @ 4miesiace zrobilam badania zaczelam leczenie i wynik masz.
    Ze skierowaniem na badanie pojdziesz sobie spokojnie w pzadzierniku nie rezygnuj ale po co masz marnowac tyle miesiecy idz po prostu do innego lek powiedz ze tak dlugo nie masz @ popros o jakies badania i tak ci nie zaszkodzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 15:43

Pcos
    f2wlp07whe3ye9wg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam nie pomoge. Niestety zielona jestem w kwesti hormonow. Dobrze ze mam jeszcze l4 i 3tyg urlopu. Bede miala czas zeby sie wyciszyc. Nie wyobrazam sobie zebym teraz do pracy poszla. Kropeczka dziekuje :* jak cos to mozemy na priv :*

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola_M wrote:
    ABI tez mialam problem z prolaktyna powyzej 40 gdzie norma do 25 mialam bromka pol tabletki dziennie zaczelam go brac w tym cyklu co zaszlam w ciaze.
    Testo tez mialam wysokie drugie tyle co norma zbijalam go glupophage xr ok 3mies.
    Po unormowaniu wszystkiego udalo sie mialam jeszcze dupka nie wiem czy cos w tym pomógł

Ps Malwa. Idz do innego lekarza po porade albo zrob badania na wlasna reke prolaktyne testo itd ja nie mialam @ 4miesiace zrobilam badania zaczelam leczenie i wynik masz.
    Ze skierowaniem na badanie pojdziesz sobie spokojnie w pzadzierniku nie rezygnuj ale po co masz marnowac tyle miesiecy idz po prostu do innego lek powiedz ze tak dlugo nie masz @ popros o jakies badania i tak ci nie zaszkodzi
    Dobra to tak zrobię:) Lola A czy jak miałaś miesiączki to wcale? Czy też plamienia kilkudniowe zamiast?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 16:01

• Lola_M Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mialam @ wcale dostalam dupka na wywolanie wtedy dostalam @ normalnie zeby zrobic badania hormonalne 2-3dc. Potem czelalam na wizyte u endo i gin @ nastepnej tez nie dostawalam bez dupka mialam plamienie co trwalo 3 tyg i sie zdenerwowalam poszal do gin i dostałam wtedy na stale dupka co miesiac

Pcos
    f2wlp07whe3ye9wg.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ABI90 wrote:
    Miss współczynnik FAI określa liczbę wolnych androgenów, ten współczynnik wyliczają też przy diagnozowaniu PCOS. Więcej informacji też nie znalazłam, poza tą że jeśli ten współczynnik jest na poziomie poniżej 5% to nie ma się czym martwić. W poniedziałek będę u lekarza i postaram się go dopytać, zacznę chyba pytania spisywać :) Ta prolaktyna mnie przeraziła, martwię się czy długo będę ją zbijać bo przy takim wyniku o ciąży mogę zapomnieć...

Prolaktyna zbija się bardzo szybko, tym się nie martw :) ja biorę dostinex i wystarczyły 2 tabletki, żeby mieć poniżej normy tę prolaktynę :P
    Prolaktyna może blokować owulkę, ale jeśli miałaś kiedyś potwierdzone jajeczkowanie, to na pewno ta prolaktyna Ci w niczym nie przeszkadzała ;) tak mi powiedziała moja endokrynolog. Ja miałam owulację co miesiąc pomimo wysokiej prolaktyny.

• ABI90 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ABI90 wrote:
    Miss pamiętaj zwróć uwagę na jednostki żebyś sobie stresu nie narobiła :) ja miałam testosteron w ng/dl a SHBG w nmol/l :)
    Tak, wiem z tymi jednostkami to zawsze problem jest a potem się człowiek denerwuje :P już raz miałam taką sytuację więc teraz patrzę na jednostki :)

Czekamy na małą Liliankę ❤️❤️❤️
    Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
‹‹ 220 221 222 223 224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ