Noworoczne postanowienie wszystkie jedno mamy✨ za 9 miesięcy będziemy mamami! 💖
-
WIADOMOŚĆ
-
Zaczarowan wrote:O co do Ashwagandy- chętnie tez się dowiem! apropos hydroksyzyny (tak się tylko podzielę) moja psychiatra kiedyś mi powiedziała, że nie należy stosować tego leku, gdy staramy się o ciąże. Zwłaszcza, że przy częstym stosowaniu, człowiek moze się szybko uzależnić. Wiem cos o tym 😂Oczywiście rozumiem Cię, bo każdy przypadek jest inny, niekiedy stan psychiczny nie pozwala na coś innego, ale tak tylko dziele siw doświadczeniem
A Twoja psychiatra mówiła o wpływie na starania? Bo w ciąży nie powinno się stosować, dlatego ja po owulacji już nie biorę. A ciekawe, jak z samymi staraniami...
No właśnie moja rodzinna z kolei mówiła, że to nie uzależnia 😅 Niemniej ja wyznaje zasadę, że można uzależnić się od wszystkiego. Na razie od początku grudnia męczę tą samą butelkę, także chyba jeszcze nie jest tak źle 🤭
Ogólnie mam na koncie krótką przygodę z lekami antydepresyjnymi, ale to po prostu był etap too much i nie miałam innego wyjścia. Niestety fatalnie zareagowałam na te środki (zresztą trafiłam na kinowego "specjalistę") , dlatego później bardzo się cieszyłam, że mogłam je odstawić.
Dużo też mi dała psychoterapia i naprawdę po raz pierwszy od ponad dwóch lat ostatnio pomyślałam sobie, że jestem po prostu szczęśliwa 🙂 -
Smerfetkaa wrote:Kochana co to za sałatka ? Daj przepis , ja uwielbiam, ale zawsze gotowałam 😉
Ja ją robię w wersji podstawowej: myję i siekam kalafior (niektórzy też blendują, a ja czasem używam tarki, jak nie chce mi się kroić 😊), wrzucam do miski, dodaje jogurt naturalny, pieprz ziołowy, sól himalajską do smaku, posiekany koperek i gotowe!
Niektórzy też dodają majonez. Widziałam nawet wersję z kukurydzą i orzechami nerkowca. Kukurydzy u mnie w domu nikt nie lubi, a orzechy nerkowca są pyszne, ale kaloryczne, więc wolę zostawić je na oddzielny posiłek 🙂elektro96, Smerfetkaa, Majuna, Pati2804 lubią tę wiadomość
-
Ja po grudniowej wizycie u endokrynologa zmieniłam tryb życia. Głównie jedzenie z niskim ig (bo mąż ma IO), słodyczy już prawie nie jem (chyba że białkowe batoniki po treningu oraz wypieki u mamy jak akurat jestem), staram się chodzić 10k kroków dziennie (różnie jest) oraz zaczęłam trening połączenia tańca z aerobikiem. No i najważniejsza zmiana: pije 2l płynów dziennie, zawsze miałam z tym duży problem. No i widzę efekty, nie jestem spulchniona, mam dobre spanko i mi brzuch już nie wystaje.
elektro96 lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
MummyYummy wrote:Ja ją robię w wersji podstawowej: myję i siekam kalafior (niektórzy też blendują, a ja czasem używam tarki, jak nie chce mi się kroić 😊), wrzucam do miski, dodaje jogurt naturalny, pieprz ziołowy, sól himalajską do smaku, posiekany koperek i gotowe!
Niektórzy też dodają majonez. Widziałam nawet wersję z kukurydzą i orzechami nerkowca. Kukurydzy u mnie w domu nikt nie lubi, a orzechy nerkowca są pyszne, ale kaloryczne, więc wolę zostawić je na oddzielny posiłek 🙂
U mnie na obiad dzisiaj zupa meksykanska z batatami i kurczakiem, ale chyba na kolację zrobię jeszcze pizzę na pełnoziarnistym cieście… mam ochotę na jakiegoś konkreta 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 16:03
MummyYummy, Majuna, Pati2804 lubią tę wiadomość
27 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
elektro96 wrote:Super, ze przypomniałaś o tej sałatce. Tez kiedyś ją robiłam i byłam w szoku, ze surowy kalafior może być tak dobry 😄 Ja chyba dodawałam tam jeszcze zolty ser i jajka, ale Twoja bardziej fit wersja tez brzmi świetnie 😊
U mnie na obiad dzisiaj zupa meksykanska z batatami i kurczakiem, ale chyba na kolację zrobię jeszcze pizzę na pełnoziarnistym cieście… mam ochotę na jakiegoś konkreta 😄
Kurcze, takie pyszności, a ja głodnaMummyYummy, elektro96 lubią tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
elektro96 wrote:Super, ze przypomniałaś o tej sałatce. Tez kiedyś ją robiłam i byłam w szoku, ze surowy kalafior może być tak dobry 😄 Ja chyba dodawałam tam jeszcze zolty ser i jajka, ale Twoja bardziej fit wersja tez brzmi świetnie 😊
U mnie na obiad dzisiaj zupa meksykanska z batatami i kurczakiem, ale chyba na kolację zrobię jeszcze pizzę na pełnoziarnistym cieście… mam ochotę na jakiegoś konkreta 😄
Z serem żółtym i z jajkiem też musi być pyszna, aż mi ślinka cieknie 🤭 Dzisiaj też właśnie będę ją robić, tylko w tej wersji fit.
Ja nie jestem fanem kuchni meksykańskiej, ale akurat kurczaka i bataty lubię 😊 A co jeszcze do niej dodajesz?elektro96, Majuna lubią tę wiadomość
-
MummyYummy wrote:Z serem żółtym i z jajkiem też musi być pyszna, aż mi ślinka cieknie 🤭 Dzisiaj też właśnie będę ją robić, tylko w tej wersji fit.
Ja nie jestem fanem kuchni meksykańskiej, ale akurat kurczaka i bataty lubię 😊 A co jeszcze do niej dodajesz?MummyYummy lubi tę wiadomość
27 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
MummyYummy wrote:Widziałam, że piszecie o zdrowym odżywianiu - ja ostatnio dosłownie mam jazdę na sałatkę z surowego kalafiora 😍 Polecam, petarda, a do tego mega zdrowie i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście jeśli ktoś lubi kalafior 🤭
-
MummyYummy wrote:Ja ją robię w wersji podstawowej: myję i siekam kalafior (niektórzy też blendują, a ja czasem używam tarki, jak nie chce mi się kroić 😊), wrzucam do miski, dodaje jogurt naturalny, pieprz ziołowy, sól himalajską do smaku, posiekany koperek i gotowe!
Niektórzy też dodają majonez. Widziałam nawet wersję z kukurydzą i orzechami nerkowca. Kukurydzy u mnie w domu nikt nie lubi, a orzechy nerkowca są pyszne, ale kaloryczne, więc wolę zostawić je na oddzielny posiłek 🙂
Zapisuję i robię! Ciekawa jestem tego surowego kalafiora 🤤 dziękuję za przepis!MummyYummy lubi tę wiadomość
Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡 -
Beta 8
Progesteron 10.5
Za dwa dni pewnie powtórka. Już próbowałam skontaktować się z lekarzem, co o tym myśli i co z lekami… Odpowiedź raczej jutro 😥Zaczarowan, Malamia, Majuna lubią tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
🩺 3.12.
-
ultramaryna_ wrote:Beta 8
Progesteron 10.5
Za dwa dni pewnie powtórka. Już próbowałam skontaktować się z lekarzem, co o tym myśli i co z lekami… Odpowiedź raczej jutro 😥
o ja cie, jest beta! Tylko ten progesteron chyba za niski, prawda? Może lekarz Ci da luteinę i da się go jeszcze podpompować?
Starania od 07.23
👩🏻 '88 👨🏻'89 -
Ja już po monitoringu. Jednak pomimo naprzemiennego bólu jest jeden pęcherzyk z lewej strony, ma 21mm, dostałam ovitrelle i 🔥🔥🔥
Oby coś z tego było 🤞🤞🤞Mikea, Suzie, Malamia, Pati2804, Zimozielona, bonassola, Majuna, Dropsik, MummyYummy, elektro96, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
👶 02.2016 moje największe szczęście ♥️
07.2023 - walczymy o rodzeństwo
🧑 36 🧒38
22.07.2024 IUI ❌
17.08.2024 IUI ❌
09.10.2024 punkcja -
Progesteron 10.5
Za dwa dni pewnie powtórka. Już próbowałam skontaktować się z lekarzem, co o tym myśli i co z lekami… Odpowiedź raczej jutro 😥💊Acard, Neoparin, Luteina, Pregna, Bonjesta
PAI homo
ANA typ homogenny 1:640
IBS
09.10.2024
beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
11.10.2024
beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
24.10.2024 wizyta
06.11.2024 wizyta nfz [7+3] jest ❤️
14.11.2024 wizyta - [8+4] 1,98 cm 🐯
27.11.2024 wizyta nfz
09.12.2024 wizyta
13.12.2024 prenatalne
04.2024 cb (7cs)
10.2023 wznowienie starań
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
08.2018 rozpoczęcie starań
01.2016 córka 💙
-
Progesteron 10.5
Za dwa dni pewnie powtórka. Już próbowałam skontaktować się z lekarzem, co o tym myśli i co z lekami… Odpowiedź raczej jutro 😥
Cuuuudownie! ❤️ jednak to nie była testowa 😂😍😍 -
MummyYummy wrote:A Twoja psychiatra mówiła o wpływie na starania? Bo w ciąży nie powinno się stosować, dlatego ja po owulacji już nie biorę. A ciekawe, jak z samymi staraniami...
No właśnie moja rodzinna z kolei mówiła, że to nie uzależnia 😅 Niemniej ja wyznaje zasadę, że można uzależnić się od wszystkiego. Na razie od początku grudnia męczę tą samą butelkę, także chyba jeszcze nie jest tak źle 🤭
Ogólnie mam na koncie krótką przygodę z lekami antydepresyjnymi, ale to po prostu był etap too much i nie miałam innego wyjścia. Niestety fatalnie zareagowałam na te środki (zresztą trafiłam na kinowego "specjalistę") , dlatego później bardzo się cieszyłam, że mogłam je odstawić.
Dużo też mi dała psychoterapia i naprawdę po raz pierwszy od ponad dwóch lat ostatnio pomyślałam sobie, że jestem po prostu szczęśliwa 🙂
Wiesz co, ona mi jedynie co powiedziała to po prostu to, że jej zdaniem nie zaleca się stosowania hydroksyzyny w trakcie starań. Badań jako takich nie ma na ten temat, ale wiesz sam fakt.
Współczuje ci takiego stanu, to nie jest nic przyjemnego i niekiedy tylko te tabletki dają chwilowe ukojenie, tak wiec rozumiem to. Dobrze, że już jest lepiej 😍
-
Jutro mam powtórzyć betę i przyjść na 19.30 na wizytę.
Doktor się ze mną skontaktował.Zaczarowan, Prezesoowa, Malamia, Pati2804, Suzie, bonassola, Sparky, Majuna, Dropsik, MummyYummy, elektro96, AnitaK lubią tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
🩺 3.12.
-
ultramaryna_ wrote:Jutro mam powtórzyć betę i przyjść na 19.30 na wizytę.
Doktor się ze mną skontaktował.
Trzymamy kciuki 🤞 patrząc na to jakie te kreseczki były blade to ta beta pewnie dopiero startuje. Prog tym bardziej. Czekamy na wieści ☺️Pati2804, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
20cykl 😶
5.04.2019. ⏸️
25.04.19. ♥️
26.11.2019. 👶🏻🩵
👩🏻’97 🧔🏻♂️’93 -
U mnie dziewczyny wczoraj było doprawienie czyli przytulanki były 3,2,1dzien przed. Dziś dostałam owu. Jestem tego pewna. Takie mega napuchnięcie brzucha. Więc niestety nie trafiłam z owulacją bo dziś męża już nie ma. Mam nadzieję że przed owu coś da w staraniach. Poza tym jestem przekonana że dwa pęcherzyki bo wczoraj to jeden mocno, to drugi. Chyba że jutro może coś da z przytulankami? Ale pewnie nie… szkoda bo myślałam że wczoraj owu i taka zadowolona byłam… a to jednak dziś.. pik rano wyszedł wściekło pozytywny czyli znowu hormony sobie ze mnie jaja robią.
Pytanie czy przytulanki 12h przed owu coś dadzą czy nie…Dropsik, MummyYummy lubią tę wiadomość
-
Progesteron 10.5
Za dwa dni pewnie powtórka. Już próbowałam skontaktować się z lekarzem, co o tym myśli i co z lekami… Odpowiedź raczej jutro 😥ultramaryna_ lubi tę wiadomość