Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Noworoczne postanowienie wszystkie jedno mamy✨ za 9 miesięcy będziemy mamami! 💖
Odpowiedz

Noworoczne postanowienie wszystkie jedno mamy✨ za 9 miesięcy będziemy mamami! 💖

Oceń ten wątek:
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowan wrote:
    O co do Ashwagandy- chętnie tez się dowiem! :) apropos hydroksyzyny (tak się tylko podzielę) moja psychiatra kiedyś mi powiedziała, że nie należy stosować tego leku, gdy staramy się o ciąże. Zwłaszcza, że przy częstym stosowaniu, człowiek moze się szybko uzależnić. Wiem cos o tym 😂Oczywiście rozumiem Cię, bo każdy przypadek jest inny, niekiedy stan psychiczny nie pozwala na coś innego, ale tak tylko dziele siw doświadczeniem :)

A Twoja psychiatra mówiła o wpływie na starania? Bo w ciąży nie powinno się stosować, dlatego ja po owulacji już nie biorę. A ciekawe, jak z samymi staraniami...

No właśnie moja rodzinna z kolei mówiła, że to nie uzależnia 😅 Niemniej ja wyznaje zasadę, że można uzależnić się od wszystkiego. Na razie od początku grudnia męczę tą samą butelkę, także chyba jeszcze nie jest tak źle 🤭

Ogólnie mam na koncie krótką przygodę z lekami antydepresyjnymi, ale to po prostu był etap too much i nie miałam innego wyjścia. Niestety fatalnie zareagowałam na te środki (zresztą trafiłam na kinowego "specjalistę") , dlatego później bardzo się cieszyłam, że mogłam je odstawić.

Dużo też mi dała psychoterapia i naprawdę po raz pierwszy od ponad dwóch lat ostatnio pomyślałam sobie, że jestem po prostu szczęśliwa 🙂

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Kochana co to za sałatka ? Daj przepis , ja uwielbiam, ale zawsze gotowałam 😉

Ja ją robię w wersji podstawowej: myję i siekam kalafior (niektórzy też blendują, a ja czasem używam tarki, jak nie chce mi się kroić 😊), wrzucam do miski, dodaje jogurt naturalny, pieprz ziołowy, sól himalajską do smaku, posiekany koperek i gotowe!

Niektórzy też dodają majonez. Widziałam nawet wersję z kukurydzą i orzechami nerkowca. Kukurydzy u mnie w domu nikt nie lubi, a orzechy nerkowca są pyszne, ale kaloryczne, więc wolę zostawić je na oddzielny posiłek 🙂

elektro96, Smerfetkaa, Majuna, Pati2804 lubią tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tralalina wrote:
    MummyYummy a próbowałaś medytacji? Na Spotify jest fajny kanał „Chodź na słówko”. Najbardziej lubię Yoga Nidra.

Jeszcze nie miałam okazji 🙂 Dzięki za polecenie!

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po grudniowej wizycie u endokrynologa zmieniłam tryb życia. Głównie jedzenie z niskim ig (bo mąż ma IO), słodyczy już prawie nie jem (chyba że białkowe batoniki po treningu oraz wypieki u mamy jak akurat jestem), staram się chodzić 10k kroków dziennie (różnie jest) oraz zaczęłam trening połączenia tańca z aerobikiem. No i najważniejsza zmiana: pije 2l płynów dziennie, zawsze miałam z tym duży problem. No i widzę efekty, nie jestem spulchniona, mam dobre spanko i mi brzuch już nie wystaje. :D

elektro96 lubi tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Ja ją robię w wersji podstawowej: myję i siekam kalafior (niektórzy też blendują, a ja czasem używam tarki, jak nie chce mi się kroić 😊), wrzucam do miski, dodaje jogurt naturalny, pieprz ziołowy, sól himalajską do smaku, posiekany koperek i gotowe!

Niektórzy też dodają majonez. Widziałam nawet wersję z kukurydzą i orzechami nerkowca. Kukurydzy u mnie w domu nikt nie lubi, a orzechy nerkowca są pyszne, ale kaloryczne, więc wolę zostawić je na oddzielny posiłek 🙂
    Super, ze przypomniałaś o tej sałatce. Tez kiedyś ją robiłam i byłam w szoku, ze surowy kalafior może być tak dobry 😄 Ja chyba dodawałam tam jeszcze zolty ser i jajka, ale Twoja bardziej fit wersja tez brzmi świetnie 😊

U mnie na obiad dzisiaj zupa meksykanska z batatami i kurczakiem, ale chyba na kolację zrobię jeszcze pizzę na pełnoziarnistym cieście… mam ochotę na jakiegoś konkreta 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 16:03

MummyYummy, Majuna, Pati2804 lubią tę wiadomość

27 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 24 stycznia, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Super, ze przypomniałaś o tej sałatce. Tez kiedyś ją robiłam i byłam w szoku, ze surowy kalafior może być tak dobry 😄 Ja chyba dodawałam tam jeszcze zolty ser i jajka, ale Twoja bardziej fit wersja tez brzmi świetnie 😊

U mnie na obiad dzisiaj zupa meksykanska z batatami i kurczakiem, ale chyba na kolację zrobię jeszcze pizzę na pełnoziarnistym cieście… mam ochotę na jakiegoś konkreta 😄

Kurcze, takie pyszności, a ja głodna :D

MummyYummy, elektro96 lubią tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:

Z serem żółtym i z jajkiem też musi być pyszna, aż mi ślinka cieknie 🤭 Dzisiaj też właśnie będę ją robić, tylko w tej wersji fit.

Ja nie jestem fanem kuchni meksykańskiej, ale akurat kurczaka i bataty lubię 😊 A co jeszcze do niej dodajesz?

elektro96, Majuna lubią tę wiadomość

preg.png
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Z serem żółtym i z jajkiem też musi być pyszna, aż mi ślinka cieknie 🤭 Dzisiaj też właśnie będę ją robić, tylko w tej wersji fit.

Ja nie jestem fanem kuchni meksykańskiej, ale akurat kurczaka i bataty lubię 😊 A co jeszcze do niej dodajesz?
    To przepis z kwestii smaku - nam bardzo smakuje, w smaku jest delikatna. Oprócz tego cebula, czosnek, bulion, czerwona soczewica, śmietanę zastępuję mleczkiem kokosowym. No i przyprawy - pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, kumin 😊 polecam, warto spróbować

MummyYummy lubi tę wiadomość

27 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 24 stycznia, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Widziałam, że piszecie o zdrowym odżywianiu - ja ostatnio dosłownie mam jazdę na sałatkę z surowego kalafiora 😍 Polecam, petarda, a do tego mega zdrowie i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście jeśli ktoś lubi kalafior 🤭
    Z surowego ? I co jeszcze dodajesz ?

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:

Zapisuję i robię! Ciekawa jestem tego surowego kalafiora 🤤 dziękuję za przepis!

MummyYummy lubi tę wiadomość

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta 8
    Progesteron 10.5

Za dwa dni pewnie powtórka. Już próbowałam skontaktować się z lekarzem, co o tym myśli i co z lekami… Odpowiedź raczej jutro 😥

Zaczarowan, Malamia, Majuna lubią tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
    💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
    20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
    17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
    14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
    12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
    23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
    🩺 3.12.

preg.png
  • Mikea Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Beta 8
    Progesteron 10.5

Za dwa dni pewnie powtórka. Już próbowałam skontaktować się z lekarzem, co o tym myśli i co z lekami… Odpowiedź raczej jutro 😥

o ja cie, jest beta! Tylko ten progesteron chyba za niski, prawda? Może lekarz Ci da luteinę i da się go jeszcze podpompować?

Starania od 07.23
    👩🏻 '88 👨🏻'89
  • Alesiamum Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po monitoringu. Jednak pomimo naprzemiennego bólu jest jeden pęcherzyk z lewej strony, ma 21mm, dostałam ovitrelle i 🔥🔥🔥
    Oby coś z tego było 🤞🤞🤞

Mikea, Suzie, Malamia, Pati2804, Zimozielona, bonassola, Majuna, Dropsik, MummyYummy, elektro96, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość

👶 02.2016 moje największe szczęście ♥️
    07.2023 - walczymy o rodzeństwo
    🧑 36 🧒38

22.07.2024 IUI ❌
    17.08.2024 IUI ❌
    09.10.2024 punkcja
  • koktajlowa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Beta 8
    Progesteron 10.5

Gratki. Czyli coś ruszyło. Masz jakąś luteinę albo duphaston żeby wziąć? Kciuki za pozytywny rozwój.

💊Acard, Neoparin, Luteina, Pregna, Bonjesta

PAI homo
    ANA typ homogenny 1:640
    IBS

09.10.2024
    beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
    11.10.2024
    beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
    14.10.2024
    beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
    16.10.2024
    beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
    24.10.2024 wizyta
    06.11.2024 wizyta nfz [7+3] jest ❤️
    14.11.2024 wizyta - [8+4] 1,98 cm 🐯
    27.11.2024 wizyta nfz
    09.12.2024 wizyta
    13.12.2024 prenatalne

04.2024 cb (7cs)
    10.2023 wznowienie starań
    04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
    02.2020 cb (6cs)
    08.2018 rozpoczęcie starań
    01.2016 córka 💙

preg.png
  • Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Beta 8
    Progesteron 10.5

Cuuuudownie! ❤️ jednak to nie była testowa 😂😍😍

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    A Twoja psychiatra mówiła o wpływie na starania? Bo w ciąży nie powinno się stosować, dlatego ja po owulacji już nie biorę. A ciekawe, jak z samymi staraniami...

No właśnie moja rodzinna z kolei mówiła, że to nie uzależnia 😅 Niemniej ja wyznaje zasadę, że można uzależnić się od wszystkiego. Na razie od początku grudnia męczę tą samą butelkę, także chyba jeszcze nie jest tak źle 🤭

Ogólnie mam na koncie krótką przygodę z lekami antydepresyjnymi, ale to po prostu był etap too much i nie miałam innego wyjścia. Niestety fatalnie zareagowałam na te środki (zresztą trafiłam na kinowego "specjalistę") , dlatego później bardzo się cieszyłam, że mogłam je odstawić.

Dużo też mi dała psychoterapia i naprawdę po raz pierwszy od ponad dwóch lat ostatnio pomyślałam sobie, że jestem po prostu szczęśliwa 🙂

Wiesz co, ona mi jedynie co powiedziała to po prostu to, że jej zdaniem nie zaleca się stosowania hydroksyzyny w trakcie starań. Badań jako takich nie ma na ten temat, ale wiesz sam fakt.

Współczuje ci takiego stanu, to nie jest nic przyjemnego i niekiedy tylko te tabletki dają chwilowe ukojenie, tak wiec rozumiem to. Dobrze, że już jest lepiej 😍

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro mam powtórzyć betę i przyjść na 19.30 na wizytę.
    Doktor się ze mną skontaktował.

Zaczarowan, Prezesoowa, Malamia, Pati2804, Suzie, bonassola, Sparky, Majuna, Dropsik, MummyYummy, elektro96, AnitaK lubią tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
    💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
    20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
    17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
    14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
    12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
    23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
    🩺 3.12.

preg.png
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Jutro mam powtórzyć betę i przyjść na 19.30 na wizytę.
    Doktor się ze mną skontaktował.

Trzymamy kciuki 🤞 patrząc na to jakie te kreseczki były blade to ta beta pewnie dopiero startuje. Prog tym bardziej. Czekamy na wieści ☺️

Pati2804, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

20cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • Zimozielona Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziewczyny wczoraj było doprawienie czyli przytulanki były 3,2,1dzien przed. Dziś dostałam owu. Jestem tego pewna. Takie mega napuchnięcie brzucha. Więc niestety nie trafiłam z owulacją bo dziś męża już nie ma. Mam nadzieję że przed owu coś da w staraniach. Poza tym jestem przekonana że dwa pęcherzyki bo wczoraj to jeden mocno, to drugi. Chyba że jutro może coś da z przytulankami? Ale pewnie nie… szkoda bo myślałam że wczoraj owu i taka zadowolona byłam… a to jednak dziś.. pik rano wyszedł wściekło pozytywny czyli znowu hormony sobie ze mnie jaja robią.

Pytanie czy przytulanki 12h przed owu coś dadzą czy nie…

Dropsik, MummyYummy lubią tę wiadomość

preg.png
  • Zimozielona Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Beta 8
    Progesteron 10.5

A ile jesteś dpo? Bo może dopiero zaskoczylo… progiem się nie martw bo tragedii nie ma też… a jeżeli będzie spadać to ważne że zaskoczyło. Uda się w kolejnym.

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

preg.png
‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ