Noworoczne Testowanie :)
-
WIADOMOŚĆ
-
pap86 wrote:Przepraszam,ze tak wtrącę nie uczestnicząc aktywnie w wątku (uczestniczę biernie-tylko czytam i kibicuję bo sama udzielam sie aktywnie na staraniach o drugiego maluszka) - do beti i kalci(choc kalcia to z uk jest to tam nie ma za specjalnie wyboru) nie wolala bys isc na sono hsg? Jestem swiezo po badanii we czwartek. Zero bolu, zero stresu. Z tego co w necie poczytalam to hsg w wiekszosci przypadkow robią po glupim jasiu a nie w znieczuleniu i podobno jest cholernie bolesne. A sonohsg jest tak samo skuteczne w diagnostyce droznosci a bolu nie ma! Jedynie sono robi sie platnie-ja placilam 620zl pod warszawą. I mozna starac sie w tym samym cyklu bo nie ma promieni rtg. Beti polecam zamiast cierpienia na zwyklym hsg. Ja przed sono robilam cytologie(bo ostatnia miala juz prawie rok, i czystosc pochwy).
-
Beti82 wrote:Tak zdecydowanie acard i heparyna.Mysle,ze znalazlas przyczyne swoich ciaz biochemicznych10.09.2019 Marcel
-
nick nieaktualnyOleczka94 wrote:Tez mam taka nadzieje. Od kiedy powinnam brac heparyne? Wczzesniej niz tydzien jej nie dostane bo prawdopodobnie musze po to leciec do Pl... tutaj raczej mi tego nie dadza....
Edit: ja biorę acard 75mg od pozytywnego testu, czyli od wczoraj W czwartek mam wizytę i lekarz ma zadecydować czy nie brać acardu w dawce 150mg.
Dopytam jeszcze o tą heparynęWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 15:03
-
Oleczka94 wrote:Tez mam taka nadzieje. Od kiedy powinnam brac heparyne? Wczzesniej niz tydzien jej nie dostane bo prawdopodobnie musze po to leciec do Pl... tutaj raczej mi tego nie dadza....
-
sunshine03 wrote:Samo pai-1 nie jest wskazaniem do heparyny jeszcze, tak przynajmniej mi lekarz powiedział. Chyba że inne badania źle wychodzą. Acard za to powinien być włączony
-
Beti gowno prawda z tym co gada ginka o skutecznosci. Są badania mowiące,ze skutecznosc jest na rowni ale rozumiem cie-no przeciez jej nie przekonasz. Jedynie zmiana lekarza by pomogla. No to trzymam kciuki za Ciebie i podczytuje dalej. Kibicuje od paru miechow i przechodze z Wami z miesiaca na miesiac tylko,ze nie dopisuje sie do testowania bo juz nie trace kasy na testy mam nadzieje,ze to co powiedzial ginekolog po sono hsg ("daję Pani 3cykle na zajscie w ciaze") bedzie prwwdą.Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
pap86 wrote:Beti gowno prawda z tym co gada ginka o skutecznosci. Są badania mowiące,ze skutecznosc jest na rowni ale rozumiem cie-no przeciez jej nie przekonasz. Jedynie zmiana lekarza by pomogla. No to trzymam kciuki za Ciebie i podczytuje dalej. Kibicuje od paru miechow i przechodze z Wami z miesiaca na miesiac tylko,ze nie dopisuje sie do testowania bo juz nie trace kasy na testy mam nadzieje,ze to co powiedzial ginekolog po sono hsg ("daję Pani 3cykle na zajscie w ciaze") bedzie prwwdą.
-
pap86 wrote:Przepraszam,ze tak wtrącę nie uczestnicząc aktywnie w wątku (uczestniczę biernie-tylko czytam i kibicuję bo sama udzielam sie aktywnie na staraniach o drugiego maluszka) - do beti i kalci(choc kalcia to z uk jest to tam nie ma za specjalnie wyboru) nie wolala bys isc na sono hsg? Jestem swiezo po badanii we czwartek. Zero bolu, zero stresu. Z tego co w necie poczytalam to hsg w wiekszosci przypadkow robią po glupim jasiu a nie w znieczuleniu i podobno jest cholernie bolesne. A sonohsg jest tak samo skuteczne w diagnostyce droznosci a bolu nie ma! Jedynie sono robi sie platnie-ja placilam 620zl pod warszawą. I mozna starac sie w tym samym cyklu bo nie ma promieni rtg. Beti polecam zamiast cierpienia na zwyklym hsg. Ja przed sono robilam cytologie(bo ostatnia miala juz prawie rok, i czystosc pochwy).[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
nick nieaktualnyBeti robilam tylko aptt inr czas protrombinowy i wyszly w normie. Miałam zrobić w lutym badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego, bo trochę to kosztuje, jeśli nie uda się zobaczyć 2 kresek.
Teoretycznie po pierwszym poronieniu lekarze żadnych badań nie zlecają, chciałam je zrobić na własną rękę, tak samo jak zrobiłam wcześniej mutacje.
Dopytam jeszcze o tą heparynę, bo nie chciałabym drugi raz przez to samo przechodzić z drugiej strony trochę się boję też, że heparyna to poważny lek i bez wskazań może się skończyć wylewem -
Beti82 wrote:A wtracaj ile chcesz Ja chcialam sono juz dawno zrobic.Ale moja franca ginka twierdzila,ze ona nie uznaje ten motody.I tu wlasnie następuje ten podzial na zwolennikow i przeciwnikow.Ona twierdzi,ze jest to badanie mniej dokladne od zwyklego z kontrastem.Ja mam 2 skierowania do szpitala jedno do Poznania do niej wlasnie ale tam jako znieczulenie daja paracetamol...i drugie do szpitala do Pleszewa.Robi tam hsg moj gin co na nfz chodze do niego.Ta sama metoda tylko glupiego Jasia daja.Mysle,ze jak juz to pojade do tego Pleszewa bo.dziekuje bardzo za badanie na zywca.Mysle,ze mi dadza wypis ze szpitala ,wiec ewentualne jakbym jeszcze poszla do tamtej to uzna.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
sunshine03 wrote:Beti robilam tylko aptt inr czas protrombinowy i wyszly w normie. Miałam zrobić w lutym badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego, bo trochę to kosztuje, jeśli nie uda się zobaczyć 2 kresek.
Teoretycznie po pierwszym poronieniu lekarze żadnych badań nie zlecają, chciałam je zrobić na własną rękę, tak samo jak zrobiłam wcześniej mutacje.
Dopytam jeszcze o tą heparynę, bo nie chciałabym drugi raz przez to samo przechodzić z drugiej strony trochę się boję też, że heparyna to poważny lek i bez wskazań może się skończyć wylewem -
kalcia64 wrote:Tu tez nie stosuja zadnego znieczulenia zalecaja zabranie ze soba srodkow przeciwbolowych. W ulodce pisze ze czasmi po zabiegu zapisuja pacjentka antybiotyk.
-
Beti82 wrote:No i wlasnie to jest masakra ,ze nie daja nic[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Ahaa czyli acard w dawce 75mg i heparyna to to samo? W sensie jedno wystarczy a drugiego nie trzeba? Bo widzialam duzo dziewczyn ktore mialy wpisane pod postem ze biora acard i heparyne razem... kurcze i badz tu madry.
A jakie inne badania macie na mysli? W sensie zeby stwierdzic czy te heparyne trzeba brac.?
Robilam APTT wynik 32,6sec. Przedzial od 25 do 36. Nie wiem co to znaczy10.09.2019 Marcel -
kalcia64 wrote:Ja to raczej dam rade jestem po czterech naturalnych porodach i wszystkie bez znieczulenia. Dwa razy zakladalam spirale a tak wszystkie mnie straszyly ze to boli a nic niebolalo. Tak ze to tez zalezy od organizmu kobiety:)
-
nick nieaktualnyOleczka94 wrote:Ahaa czyli acard i heparyna to to samo? W sensie jedno wystarczy a drugiego nie trzeba? Bo widzialam duzo dziewczyn ktore mialy wpisane pod postem ze biora acard i heparyne razem... kurcze i badz tu madry.
A jakie inne badania macie na mysli? W sensie zeby stwierdzic czy te heparyne trzeba brac.?
Robilam APTT wynik 32,6sec. Przedzial od 25 do 36. Nie wiem co to znaczy
Myślę, że możesz zrobić właśnie aptt, inr, czas protrombinowy. To się chyba nazywa panel krzepnięcia. Wydaje mi się, że jakieś jeszcze jedno badanie w to wchodziWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 15:29
-
sunshine03 wrote:To nie to samo maja inny mechanizm dzialania. Acard jest dlatego bez recepty, bo jest względnie bezpieczny, a heparyna to już poważniejszy lek, dlatego jest na receptę.
Myślę, że możesz zrobić właśnie aptt, inr, czas protrombinowy. To się chyba nazywa panel krzepnięcia. Wydaje mi się, że jakieś jeszcze jedno badanie w to wchodzi
Jestem w Uk kochana nie mam mozliwosci tu zrobic tego badania... jestem w dupie? A bez tych badan heparyny nie dadza?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 15:37
10.09.2019 Marcel -
Oleczka94 wrote:Aptt robilam jest w normie. Wynik w poscie wyzej.
Jestem w Uk kochana nie mam mozliwosci tu zrobic tego badania... jestem w dupie? A bez tych badan heparyny nie dadza?[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Oleczka94 wrote:Ahaa czyli acard w dawce 75mg i heparyna to to samo? W sensie jedno wystarczy a drugiego nie trzeba? Bo widzialam duzo dziewczyn ktore mialy wpisane pod postem ze biora acard i heparyne razem... kurcze i badz tu madry.
Robilam APTT wynik 32,6sec. Przedzial od 25 do 36. Nie wiem co to znaczy