Od listopadowego testowania do letniego rozwiązania ❤
-
WIADOMOŚĆ
-
Endzi wrote:Euthyrox biorę od kwietnia na początku brałam 25, ostatnio mi zleciła 25/50 a od pozytywnego testu cały czas 50. A tsh miałam ostatnio wysokie bo ponad 2,8. Mam zrobić badania teraz przed wizytą 7 grudnia.
Jest beta 87,29 ❤️ 15dpo
Ja miałam 5,3 , 3,1 i 4,3 ( tydzień po tygodniu) i kazał mi brać endo/gin polowe 50. Wydałam kupę kasy na konsultacje. Miałam umówionego na NFZ endo ale nie zadzonil do mnie w dniu wizyty. Największe problemy z zajściem upatrywałam w podwyższonym tsh. Leki biorę trochę ponad 2 tyg. Ty miałaś dużo lepszy wynik a masz brać cała tabletkę. Ja nie wiem co ci lekarze 🤷♀️🤷♀️🤷♀️😤😤😤
Gin mi nawet nie zleciła żadnych badań jak przyszłam we wrześniu tylko zaleciła spokój ....8.2019 👦
10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
11.08 będzie 👧 test panorama 👌
-
Domistr wrote:Hej dziewczyny 😄 u mnie dzis 9 dpo, mam zamiar siknąć w środę, o dziwo jakoś w tym cyklu w ogóle nie mam na to parcia 😃 póki co to czasem coś tam mnie zakuje w brzuchu albo cycku 😅 ale próbuje to ignorować żeby się nie nakręca, czekam grzecznie na testowanie, ciezko mi określić jak się czuje bo zazwyczaj w poprzednich cyklach czułam, że 🐒 przyjdzie, a teraz jakoś tak ani na 🐒 ani na ciążę 🤔
Mam do Was pytanie, od jakiegoś tygodnia zaczęłam brac pregna start rano a wieczorem jedna tabletkę ovarin, myślicie ze mozna to łączyć? Wcześniej brałam sam ovarin ale tylko jedna tabletkę, bo tak mi kiedyś powiedziala pani ginekolog u której byłam... nie chciałabym przesadzić z tymi witaminami 🤨
Hejo zastanawiałam się gdzie się podziewasz bo miałyśmy testować razem haha ja dziś 11dpo. Już wysikalam wszystkie testy. Stary oczywiście poszedł i kupił na jutro 25. Już go wysłałam po 10
Domistr lubi tę wiadomość
8.2019 👦
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
-
Nunakala wrote:Hejo zastanawiałam się gdzie się podziewasz bo miałyśmy testować razem haha ja dziś 11dpo. Już wysikalam wszystkie testy. Stary oczywiście poszedł i kupił na jutro 25. Już go wysłałam po 1013dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
30.11 Jest ❤
14.12 19,4mm szczęścia 🥰
07.01 Badania prenatalne- zdrowy dzidziuś ❤CRL 5,77 cm
11 01 CRL 6,25 cm 🥰
08.02 usg- wszystko dobrze z dzidziusiem 🥰
03.03 360g II prenatalne wczynka 💞
08.03 374g 💞
05.04 754g💞
10.05
13.05 III prenatalne -
Mi tak tsh skakała w ciągu tygodnia. Wszystkie inne badania tarczycy w normie. Tez mi na początku nie zalecił. Zrobiłam powtórnie badania na początku listopada i wtedy już kazał wykupić, przy 4,1 Jedni mówią, ze ma być poniżej 2,5 inni ze niepotrzebnie i nie trzeba obniżać. 😳🤷♀️🤦
Domistr lubi tę wiadomość
8.2019 👦
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
-
Nunakala wrote:Ja miałam 5,3 , 3,1 i 4,3 ( tydzień po tygodniu) i kazał mi brać endo/gin polowe 50. Wydałam kupę kasy na konsultacje. Miałam umówionego na NFZ endo ale nie zadzonil do mnie w dniu wizyty. Największe problemy z zajściem upatrywałam w podwyższonym tsh. Leki biorę trochę ponad 2 tyg. Ty miałaś dużo lepszy wynik a masz brać cała tabletkę. Ja nie wiem co ci lekarze 🤷♀️🤷♀️🤷♀️😤😤😤
Gin mi nawet nie zleciła żadnych badań jak przyszłam we wrześniu tylko zaleciła spokój ....
U mnie było tak w lutym tsh 0,44 norma od 0,4. Robiłam w 21dc z ciekawości jak już zlecił inne hormony. Zaszłam w ciążę zrobiłam badania w 9tc tsh 3,11. Lekarz na NFZ ginekolog "ma pani wszystkie badania w normie", lekarz prywatnie "musi się Pani koniecznie skonsultować z endokrynologiem bo norma u kobiet w ciąży jest do 2,5". Skonsultowałam się z Endo i przepisała euthyrox ale było już za późno bo poronilam kilka dni po teleporadzie z nią.
Ogólnie dla kobiet starajacych się i w ciąży to tsh max do 2,5 jest w normie. Powyżej trzeba już zbijać. Ja wcześniej nie miałam żadnych problemów z tarczycą ale wyszło mi to w ciąży dopiero.
A Endo zleciła mi od razu całą trójkę tarczycową i przeciwciała, później jeszcze usg. No i ostatnio jak mi skoczyło to tsh to kazała zwiększyć dawkę i brać na przemian 25/50 a od pozytywnego testu tylko 50. No i zrobić jak najszybciej badania i się do niej umówić.💔05.2017
💔04.2020r. 11tc
❤️ Listopad 2020 Cud
-
Nunakala wrote:Mi tak tsh skakała w ciągu tygodnia. Wszystkie inne badania tarczycy w normie. Tez mi na początku nie zalecił. Zrobiłam powtórnie badania na początku listopada i wtedy już kazał wykupić, przy 4,1 Jedni mówią, ze ma być poniżej 2,5 inni ze niepotrzebnie i nie trzeba obniżać. 😳🤷♀️🤦
Co lekarz to inna opinia tak na prawdę. Ja trafiłam na fajną Endo. Ale ona przyjmuje w Lublinie niestety. Na szczęście na NFZ bo wystarczy że za ginekologa płacę prywatnie.💔05.2017
💔04.2020r. 11tc
❤️ Listopad 2020 Cud
-
Endzi wrote:U mnie było tak w lutym tsh 0,44 norma od 0,4. Robiłam w 21dc z ciekawości jak już zlecił inne hormony. Zaszłam w ciążę zrobiłam badania w 9tc tsh 3,11. Lekarz na NFZ ginekolog "ma pani wszystkie badania w normie", lekarz prywatnie "musi się Pani koniecznie skonsultować z endokrynologiem bo norma u kobiet w ciąży jest do 2,5". Skonsultowałam się z Endo i przepisała euthyrox ale było już za późno bo poronilam kilka dni po teleporadzie z nią.
Ogólnie dla kobiet starajacych się i w ciąży to tsh max do 2,5 jest w normie. Powyżej trzeba już zbijać. Ja wcześniej nie miałam żadnych problemów z tarczycą ale wyszło mi to w ciąży dopiero.
A Endo zleciła mi od razu całą trójkę tarczycową i przeciwciała, później jeszcze usg. No i ostatnio jak mi skoczyło to tsh to kazała zwiększyć dawkę i brać na przemian 25/50 a od pozytywnego testu tylko 50. No i zrobić jak najszybciej badania i się do niej umówić.
W poprzedniej ciąży badałam tsh i miałam 1,7.
Badania tarczycy zeobilam z ciekawości po skończeniu kp i wyszły właśnie takie wyniki.
8.2019 👦
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
-
.A. wrote:Dziewczyny znowu muszę Wam się wypłakać. Zaczynam wpadać w panikę i po prostu czuje ogromna potrzebę napisania do Was. Dostałam właśnie opryszczki na ustach! Jestem załamana. Tym bardziej ze w ostatniej ciąży tez miałam opryszczkę po czym poroniłam...naczytałam się już w internecie tyle ze łzy zaczynaja mi napływać do oczy. Jedynie co z ratunkiem przychodzi mama ginekolog i jej artykuł o hipotetycznej Hani (bo u mnie dzisiaj 7dpo) i drugi o opryszczce, że niby nie wpływa. Ale to nie pomaga na chwile obecna....co za pech...ostatni raz miałam opryszczkę 11 miesięcy temu...i to właśnie w ciąży...a teraz gdy liczę, że znowu w niej jestem to to dziadostwo powróciło... 😢
Spokojnie, miałam to samo. Tak jak piszą dziewczyny - groźne jest tylko pierwotne zakażenie, niedobrze też to złapać w III trymestrze w okolicach porodu. Bez paniki. Jest lek ERAZABAN, to maść bez recepty dla kobiet w ciąży właśnie. Podobno nie można stosować tych całych Zoviraxów i Heviranów. Ale nawet jeśli użyłaś to nie martw się, gorsze to niż sam wirus nie będzie. Głowa do góry, będzie dobrze! -
Adu ja już po wizycie. Wszystko jest ok, serduszko widać doskonale i bije 170/min. Wszystko prawidłowo się rozwija. Wg om i wg aplikacji Flo 6+4. No i z wymiarów dokładnie to samo. Cieszę się ale i martwię, swoje już przeżyłam. Na razie nikomu nie mówimy.
U Ciebie w środę też powinno być już wszystko ładnie widać ale jeśli nie to sama wiesz - późna owulka więc bez nerwów. Beta pięknie przyrasta nie ma obaw, idź i i daj koniecznie znać co tam po wizycie ☺️futuremama, Gosia33, Endzi, adu, Otter, mgielka, Niebieska Gwiazda, kredka, Baśka 89 lubią tę wiadomość
-
Endzi wrote:Euthyrox biorę od kwietnia na początku brałam 25, ostatnio mi zleciła 25/50 a od pozytywnego testu cały czas 50. A tsh miałam ostatnio wysokie bo ponad 2,8. Mam zrobić badania teraz przed wizytą 7 grudnia.
Jest beta 87,29 ❤️ 15dpo
Domistr, powodzenia, trzymam kciuki!
Jagodowa, cudnie, że wszystko dobrze i ze było już serduszko! Tak ja wiem, ze u mnie wszystko później, także mma nadzieje, ze nie będę bardzo przeżywać.
Domistr, Jagodowa Mama, Baśka 89 lubią tę wiadomość
👧 07.2021 -
Dziękuję dziewczyny! Jak zwykle jesteście niezastąpione w stresowych sytuacjach! ❤️
Jagodowa Mama, Baśka 89 lubią tę wiadomość
06.2017 - synuś ♥️
Starania o drugie Maleństwo od 12.2019
01.2020 - poronienie zatrzymane
02.2021- ciąża biochemiczna
03.2021 - ciąża biochemiczna
16.12.21 - ⏸
20.12.21 beta: 1546
22.12.21 beta: 4090❗️ 🙏🏻🤞🏻
13.01.22 - mamy serduszko ♥️ ‼️
10.02.22- wyniki badań genetycznych: wszystkie geny prawidłowe
Chłopiec 💙
Diagnostyka od 03.2021:
Podstawowe badani krwi: 👍
ANA 👍
anty-DsDNA 👍
Przeciwciała p/beta-2-glikoproteinie IgM i IgG👍
Przeciwciała przeciw kardiolipinie IgM i IgG 👍
Kariotyp 👍
Sono hsg i hsg- Jajowody drożne 👍
Mała endometrioza - niewielkie cysty na obu jajnikach❌
Mutacja MTHFR - heterozygota❌
-
Dziewczyny jestem w szpitalu. Jutro mam czyszczenie. Nie bagatelizujcie nigdy obumarlej ciąży która uwazana jest za biochemiczna. Okazało się, że wcale nie zeszło wszystko z miesiączka tak jak trzeba. Od ponad 3 tygodni noszę w sobie martwe tkanki po tej ciąży.
Jak pisałam tu o tym, że mam czekać na poronienie ktoś się odezwał, że to tylko była ciąża biochemiczna. Wbrew sobie trochę to zbagatelizowalam, bo nie chciałam wyjść na przesadna.
Jestem przestraga dla innych, że żadnej ciąży, nawet tej najmłodszej nie można traktować jako "to tylko biochemiczna, spóźniona miesiączka, nie można mówić o porównaniu". Po słuchałam tych słów i mogło dojść do tragedii...
Baśka 89 lubi tę wiadomość
Córka 07.08.2014
Córka 05.04.2016
Córka 28.03.2019
23.10.2020 pozytywny test.
30.10.2020 spadek bety.
1.11. 2020 krwawienie. -
Jagodowa, no zobaczymy, byle jutro zleciało i juz środa. 🥰
Ewcia, przykro mi, ze tak się u Ciebie potoczyło. Mam nadzieje, ze teraz będzie już tylko lepiej.
Dziewczyny, a jak u was z 🐝? Wstrzymujecie się czy normalnie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2020, 20:43
👧 07.2021 -
adu wrote:Jagodowa, no zobaczymy, byle jutro zleciało i juz środa. 🥰
Dziewczyny, a jak u was z 🐝? Wstrzymujecie się czy normalnie?
Kciuki już są zaciśnięte.
Ja bzykać bez zgody lekarza prowadzącego się boję. Ale jak Twój da ci zielone światło to czemu nie 😜adu lubi tę wiadomość
-
Witam wszystkie przyszłe mamusie! Ja już od bardzo dawna nie udzielam się w żadnym wątku, bo moje starania trwają już wieki i sama nie wiem czy kiedykolwiek mi się uda mieć dziecko... Ale regularnie sprawdzam co u kobitek z forum i mocno kibicuję. Wasz wątek śledzę od początku i wspieram mentalnie wszystkie razem i każda z osobna 🥰 Wydajecie się być fajnymi babkami, więc postanowiłam się odezwać.
Może troszkę opowiem o moich ostatnich przejściach. U mnie sytuacja wygląda tak, że dwa tygodnie temu miałam mieć zabieg usunięcia torbieli i musiałam zrobić test na koronę przed przyjęciem. Stałam spakowana i zestresowana przed szpitalem a tu informacja, że mam wracać do domu, bo test jest pozytywny 😂 Plusem tej sytuacji było to, że zrobiliśmy z mężem maraton ❤️ 7 dni pod rząd w okresie owulacyjnym 😂 Niby wiem, że nic z tego, ale napawa mnie to znowu nadzieja...
Dzisiaj 10dc. I czekam... Gdzieś z tyłu głowy siedzi, że tak miało być i los chciał, żeby zabieg się nie odbył, mąż był w domu i, że w końcu się uda... Głupia głowa! 😂Baśka 89, Norka01 lubią tę wiadomość
👩26l - usunięte torbiele endometrialna na lewym jajniku, podejrzenie endometriozy 👨28l - ŻPN
💣Hashimoto - TSH 1,170 Letrox 75
FT4- 0,96 ng/dl
FT3 - 3,2 pg/ml
aTpo - 50 IU/ml ⬆️
aTG - 18,3 IU/ml
Kwas foliowy - 12,30 ng/ml
Glukoza - 86 mg/dl
Wapń - 4,84 mEq/l
Żelazo - 62 ug/dl
FSH - 5,05 mIU/ml
LH - 3,66 mIU/ml
D3 - 38,60 ng/ml
B12 - 527,00 pg/ml
💊 Kwas Omega 3, Pregna Start, Wit. C, Wit. D, Magnez + B6, Wit. A+ E, Letrox
"Kiedy pragnie się cudu, trzeba umieć czekać." 💝 -
To może napiszę jeszcze o niedoczynności, bo jestem w temacie 😂 TSH dla staraczki powinno być w okolicach 1,0. Nie patrzy się na normy laboratoryjne w tym przypadku. TSH w ciąży wzrasta, więc jeśli ja planujemy to powinnyśmy mieć właśnie około 1,0 żeby zdążyć zrobić badanie i pójść do Endo po teście ciążowym. Każda z nas z niedoczynności po teście powinna jak najszybciej pójść do Endo, żeby dopasować dawkę leku.
Aaa, no i lekarze zazwyczaj dają na początek dawkę 25, nie ważne jaki mamy poziom TSH, żeby zobaczyc jak reagujemy na lek. Powtarzamy za 3 miesiące i wtedy zwiększa lub zostawia.
Tyle wiem, więc dziele się 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2020, 22:41
Nunakala, Endzi lubią tę wiadomość
👩26l - usunięte torbiele endometrialna na lewym jajniku, podejrzenie endometriozy 👨28l - ŻPN
💣Hashimoto - TSH 1,170 Letrox 75
FT4- 0,96 ng/dl
FT3 - 3,2 pg/ml
aTpo - 50 IU/ml ⬆️
aTG - 18,3 IU/ml
Kwas foliowy - 12,30 ng/ml
Glukoza - 86 mg/dl
Wapń - 4,84 mEq/l
Żelazo - 62 ug/dl
FSH - 5,05 mIU/ml
LH - 3,66 mIU/ml
D3 - 38,60 ng/ml