OTYŁE STARAJĄCE SIĘ
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyja tak sobie... @ jest, właściwie juz się kończy... zaczynam mieć schiza... ze nigdy nie będzie dane mi być mama ehhh, wczoraj przeczytałam u fryzjera artykuł, że psychika może być bardzo dużą przeszkodą by zajść w ciążę, dlatego chyba trzeba myśleć pozytywnie, ale to taaaaaakie trudne
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej Dziewczynki...
Udało mi się kupić Inozytol i wiecie co... chyba działa... co prawda stosuje go dopiero 2 dzień, ale wydaje mi się, że nie mam takie "wilczego apetytu", choć może to też przez ten upał...
Miłego niedzieliweronika86 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
maxi wrote:chrom i nositol w tabletkach???
ale na co to pomaga?
na owulacje??
jeszcze takie info:
Inozytol jest syntetyzowany w mózgu, częściowo w wątrobie, nerkach i prawdopodobnie we wszystkich tkankach. Jest również budulcem błon komórkowych. Krąży we krwi, skąd jest pobierany przez komórki nie potrafiące go syntetyzować. Wytwarzają go także bakterie obecne w naszym organizmie, m.in. znajdujące się w układzie pokarmowym.
Występuje w mięsie, mleku, owocach, orzechach, zbożu i warzywach. Jest także - obok choliny - głównym składnikiem lecytyny, którą możemy zażywać w tabletkach (lecytyna znajduje się w orzechach, zwłaszcza ziemnych, soi, grochu, soczewicy i innych nasionach, pełnym ziarnie oraz kiełkach).
Aby nasz organizm mógł wykorzystać inozytol z pożywienia, potrzebny jest enzym o nazwie fytaza, który znajduje się w soku jelitowym i kosmkach jelitowych. Dlatego też, jeśli powstają zakłócenia w środowisku jelitowym, może dojść do niedoboru inozytolu. Sytuacja taka może mieć miejsce również wtedy, gdy niewłaściwie się odżywiamy, korzystając jedynie z półgotowych produktów lub np. potraw przyrządzanych w kuchenkach mikrofalowych, co może pozbawić produkty naturalnych biosubstancji.
Produkty CaliVita zawierające cholinę i inozytol
Energy&Memory
Triple Potency Lecithin
Super Soya Lecithin
Po co nam inozytol
Niektórzy naukowcy uznają go za najlepszy środek o działaniu odprężającym, uwalniającym pacjentów od napięcia i lęków, a także nasenny. Badania wskazują, że inozytol umożliwia równowagę miedzi i cynku w komórkach mózgu, co ma duże znaczenie dla naszego systemu nerwowego. Zbyt duża ilość miedzi w komórkach mózgu może bowiem powodować rozdrażnienie, uciążliwe nerwice, agresywność, a nawet anomalie psychiczne. Obecność inozytolu koryguje tę nadwyżkę, a cynk równoważy niekorzystne działanie i przynosi odprężenie.
Podobnie jak cholina substancja ta bierze również udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych i reguluje działanie niektórych enzymów. W komórce z cząstek inozytolu powstają jego fosforany, czyli aktywne sole kwasu fosforowego, które stymulują jony wapnia, aktywizując neuroprzekaźniki. Działają one różnie w zależności od organu, w którym się znajdują, dzięki wpływowi inozytolu na przemianę tkanki nerwowej zostają pobudzone do działania.
Współpracując z choliną, inozytol - jako składnik lecytyny - bierze udział w przemianie cholesterolu, dzięki czemu chroni organizm przed arteriosklerozą. Uczestniczy w produkcji, przenoszeniu i działaniu tłuszczów.
Szczególna sytuacja w przyswajaniu inozytolu występuje u diabetyków, którzy mają podwyższony poziom glukozy we krwi, co hamuje przyswajanie inozytolu w komórkach mózgowych i nerwowych. Powo-duje to niedobór tej substancji w mięśniach, a w konsekwencji zakłócenia motoryczne i nerwowe. Sam inozytol może mieć terapeutyczny wpływ na choroby nerwów towarzyszących cukrzycy.
Związek ten bierze także udział w wytwarzaniu spermy (100 g spermy zawiera 53 mg inozytolu). Dlatego też przypuszcza się, że brak inozytolu może stać się przyczyną niepłodności.
Odgrywa także rolę w rozwoju wielu komórek w szpiku kostnym. Dzięki niemu rosną nasze włosy, a niekiedy stosuje się go w celu zapobiegania łysieniu (nie odnosi się to jednak do łysienia uwarunkowanego dziedzicznie).
na angielskich stronach jest duzo wiecej info jak wpiszecie INOZYTOL FERTILITY albo INOZYTOL BENEFITSBeata.D lubi tę wiadomość
-
joaa wrote:Hej Dziewczynki...
Udało mi się kupić Inozytol i wiecie co... chyba działa... co prawda stosuje go dopiero 2 dzień, ale wydaje mi się, że nie mam takie "wilczego apetytu", choć może to też przez ten upał...
Miłego niedzieli -
Blysk_kotka wrote:Weroniko encyklopedio lekow i suplementów coż za wyczerpująca odpowiedź .. kiedy się testujesz ?
-
nick nieaktualny