plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
witam wieczorkiem
ja na razie tylko na NFXZ chodze i jedynie do kardiologa czasem prywatnie
poradnie ginekologiczna mam fajna, mozna sie nawet przez internet zarejestrowac, badani wszytskie na miejscu id razu robia, tylko te bardziej specjalistyczne to sa skierowania,ale to tez u nich, badania krwi poki co to mialam platne bo jak sie nie jest w ciazy to tego nie refunduja,a le tote na toxo itd. zobaczymy jak bedzie teraz w ciąży ze skierowaniami na badania, ale z tego co widze po ilosci opacjetnek i co slysze w rejestracji to raczej problemow z tym nie ma wiec jak na razie jestem zadowolona. pewnie jakbym miala takie przejscia jak wy to bym tez wolala kupic abonament w jakies klinice.
a wogóle to jestem po drugiej wizycie u kardiologa tym razem w przychodni przyszpitalnej na nfz. mam juz założoną karte i jak cos się będzie działo od razu mam iść do niegoto jest lekarz dla którego informacja że pacjentka jest w ciąży jest równoznaczne z tym, że pilne
mam nadzieje, że gorzej nie będzie i nie okaże się ze będzie potrzebna operacja, póki co jest wszystko ok więc się cieszę i jestem spokojna:)
a pani w rejestracji była zdziwiona ze doktor mnie dzis przyjal tak dodatkowo, bo ja nie bylam tam na NFZ zapisana, a dzis sie spoznil z 2 godziny bo miał jakas komisje czy cos, tak to jest jak lekarz w klinice serca pracuje. Zwykle zgadza sie przyjac nie zapisanych pacjentow jak ich zna a dzis nie bo by nie wyrobil sie z takim opoznieniem, a mnie przyjąłale nie mowilam pani ze rano bylam u niego prywatnie
powiedzialam, ze to pewnie dlatego, ze jestem w ciąży
a prywatnie poszlam,zeby mu sie po 2 latach przerwy przypomniec
Dodi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDodi matko a co ty masz taki mały progesteron? W którym dniu cyklu robiłaś?
Jak możesz podaj zakres przy progesteronie i testosteronie.
Progesteron wynosi u Ciebie 0,30 ng/ml jeżeli masz zakres 1,7 - 27 ng/ml tzn, że masz jeszcze gorzej niż Aga. Oznaczałoby to, że owulacja nie wsytępuje u Ciebie w ogóle!
7-8 dni po owulacji - wynik >= 10 ng/ml- oznacza prawidłową czynność ciałka żółtego
II faza cyklu - wynik <= 3ng/ml - oznacz brak owulacji
Testosteron masz pewnie zakres 15-84 ng/dl, więc 60 jest ... sama nie wiem. Ale chyba OK? Nie znam się na testosteronie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2013, 19:09
Dodi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRucia wrote:Dodi matko a co ty masz taki mały progesteron? W którym dniu cyklu robiłaś?
Progesteron wynosi u Ciebie 0,30 ng/ml jeżeli masz zakres 1,7 - 27 tzn, że masz jeszcze gorzej niż Aga.
No to mój jest ogromny he he!!! Ciekawe w którym dniu robiła badania!! -
Rucia wrote:Dodi matko a co ty masz taki mały progesteron? W którym dniu cyklu robiłaś?
Progesteron wynosi u Ciebie 0,30 ng/ml jeżeli masz zakres 1,7 - 27 ng/ml tzn, że masz jeszcze gorzej niż Aga. Oznaczałoby to, że owulacja nie wsytępuje u Ciebie w ogóle!
Testosteron masz pewnie zakres 15-84 ng/dl, więc 60 jest ... sama nie wiem. Ale chyba OK? Nie znam się na testosteronie.
Ruciu ja badania robiłam w 3dc a normy przy tych badaniach właśnie nie mam podanejLibra lubi tę wiadomość
-
Progesteron
norma w ng/ml
faza folikularna
0 - 1,13
środek cyklu
0,48- 1,72
faza lutealna
0,95- 21,0
po menopauzie
0 - 1
ciąża 1-trymestr
9,3 - 33,2
ciąża 2-trymestr
29,5 - 50,0
ciąża 3-trymestr
83,1 - 160 -
nick nieaktualny
-
Rucia wrote:A czemu robiłaś progesteron w 3 dc? Myslałam, ze robi się go po owulacji. Między 22-25 dniem cyklu? ( w zależności jak długie są cykle ).
Reszta badań jest OK.
Prosiłam Fredzię o info kiedy i jakie hormony badać, dlatego też to zrobiłam, ale to w sumie nie szkodzipo owu zrobię jeszcze raz, żeby sprawdzić czy wszystko ok
Jeśli chodzi o testosteron to znalazłam taką normę: Testosteron całkowity 6-86 ng/dl, więc mam nadzieję, że jest w porządku.
Dziękuję Ci za info :* -
nick nieaktualny
-
Rucia wrote:Dodi progesteron najlepiej zrobić 7dni po owulacji.
Nie masz przy wynikach podanych norm?
tak też zrobię :)a prolaktynę też jeszcze raz zbadać czy już nie trzeba?normy mam podane tylko przy TSH i prolaktynie a przy reszcie nieja sprawdzałam wyniki w necie narazie i nie wiem czy tam się jeszcze coś zmieni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2013, 19:20
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDodi wrote:Rucia wrote:Dodi progesteron najlepiej zrobić 7dni po owulacji.
Nie masz przy wynikach podanych norm?
tak też zrobię :)a prolaktynę też jeszcze raz zbadać czy już nie trzeba?normy mam podane tylko przy TSH i prolaktynie a przy reszcie nieja sprawdzałam wyniki w necie narazie i nie wiem czy tam się jeszcze coś zmieni
Myślałam, że masz wyniki na papierku z laboratoriumDodi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nie mam, bo stwierdziłam, że skoro wyniki badań mogę sprawdzić w necie to odbiorę je przy okazji
pytałam o ta prolaktynę bo jak badałam ją w październiku to miałam zawyżony wynik 36,32 przy normie 5,18-26,53, chyba, że się unormowała
Dziękuję Ruciu, dobranoc :* PS. Cieszę się, że HSG masz już w kwietniuszybko przeleci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2013, 19:31
-
czesc dziewczyny, jestem dopiero teraz bo niedawno z pracy wrocilam, uwaga a prace rozpoczelam o 6.30 rano!!! to są jakies jaja, pracowalam ponad 13 godzin, bo taka byla potrzeba i juz, mam serdecznie dosc tego dnia i roboty.
Zaraz zabiore sie za nadrabianie. -
A i dziewczyny Gadgetka do mnie pisala ze o nas pamieta i teskni ale poki co nie ma sily i głowy by do nas wejsc bo jej narzeczony ma problemy zdrowotne:(.
Z dzidzią wszystko dobrze. Jak tylko sytuacja sie unormuje i te zmartwienia odejdą w kąt to do nas wroci.
Mam nadzieje ze z jej M bedzie wszystko dobrze.kiti, AGA 30, gocha04, Libra, gadgeta, Fedra lubią tę wiadomość
-
Kaju ja robiłam wszystko teraz na własną rękę, więc lepiej więcej niż mniej, tak mi się wydaje
zostaje jeszcze druga strona medalu, więc jeszcze to załatwimy i do lekarza
Plemniczko o matko, tyle godzin... nie dziwię Ci się, że padnięta jesteś. Pozdrów gorąco Gadgetkę i życz jej powodzenia :*Kaja lubi tę wiadomość
-
Fedra wrote:a ja mam pytanie pewnie głupie ale się zapytam w piątek będę miała 6d FL czy mogę zrobić sobie badanie progesteronu wtedy bo w sobote u mnie nie działa laboratorium a tak mnie coś tknęło że w sumie nigdy sobie go nie badałam po owu że aż się zaciekawiłam jaki to ja mam wynik????
Fedrus ja tez robilam w tym cyklu badanie progesteronu w 6 dniu po owu. W 6 juz mozna badac.Fedra lubi tę wiadomość