plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyA co do imion, to macie tak,że myślicie sobie,że pewne imiona nie pasują do np poważnych zawodów? Ja np myślę sobie,że chciałabym aby mój Kuba był lekarzem albo inżynierem (oczywiście sam zdecyduje,ale ja pomarzyć sobie mogę,co
? ) no i dr Jakub brzmi ładnie...bo akurat do inżyniera chyba każde pasuje
?
Kiedyś czytałam,że nadawanie pewnych imion powoduje,że później na cv wygląda niepoważnie , jak np Sara. -
mauysia wrote:Ola_czeka wrote:mauysia wrote:Ola_czeka wrote:Muska, Lilka piękne imię, Radzimir też przyjemne, choć ja lubię mieć duży wachlarz zdrobnień w zanadrzu.
Opowiedz o swoich związkach z Holandią.
Radziu
Dzimi
Dzimek
Mirek
i liczne wariacje na temat powyższych
Radziu i Mirek to inne imiona.
Ojejka, ale jesteś imionowa purystka!
A Ty ściągałaś na biologii.Shagga_80, zbikowa lubią tę wiadomość
-
mauysia wrote:Ola_czeka wrote:Mi się tez podoba Julek, Tuwim to mój ulubiony poeta, niestety całej reszcie znajomych kojarzy się to tylko z Królem Julianem, ewentualnie z Juliuszem Paetzem, który nie jest postacią krystaliczną...
a czemu NIESTETY z Królem Julianem?? Przecież on jest czadowy
Wiem, ale wolałabym, żeby moje dziecko same wyrobiło sobie markę. -
nick nieaktualny
-
Shagga_80 wrote:A co do imion, to macie tak,że myślicie sobie,że pewne imiona nie pasują do np poważnych zawodów? Ja np myślę sobie,że chciałabym aby mój Kuba był lekarzem albo inżynierem (oczywiście sam zdecyduje,ale ja pomarzyć sobie mogę,co
? ) no i dr Jakub brzmi ładnie...bo akurat do inżyniera chyba każde pasuje
?
Kiedyś czytałam,że nadawanie pewnych imion powoduje,że później na cv wygląda niepoważnie , jak np Sara.
No, ba, oczywiście że pasuje do lekarza.. Taki np. DR JAKUB BURSKI...
Ja tam sądzę, że nie ma co tak za bardzo wybiegać w przyszłość (no chyba że ktoś chce dać imię Nabuchodonozor, albo Galadriela), bo jak synek/córka będzie osobą o dobrym i mocnym usposobieniu, to i tak będzie przez wszystkich postrzegany z szacunkiemKfjatus, Shagga_80 lubią tę wiadomość
-
Ola_czeka wrote:mauysia wrote:Ola_czeka wrote:mauysia wrote:Ola_czeka wrote:Muska, Lilka piękne imię, Radzimir też przyjemne, choć ja lubię mieć duży wachlarz zdrobnień w zanadrzu.
Radziu
Dzimi
Dzimek
Mirek
i liczne wariacje na temat powyższych
Radziu i Mirek to inne imiona.
Ojejka, ale jesteś imionowa purystka!
A Ty ściągałaś na biologii.
Żeby tylko na biologiiOla_czeka lubi tę wiadomość
-
Ola_czeka wrote:Muska, Lilka piękne imię, Radzimir też przyjemne, choć ja lubię mieć duży wachlarz zdrobnień w zanadrzu.
Do Radzimira jest Dzimi, można tez coś zawsze wymysleć. Radek? Po staropolsku tez daje radę. Wtedy się imiona takie na -ek zdrabniało.
W sumie wiele pięknych starych słowiańskich imion poszło w zapomnienie. Jak przyszła chrystianizacja to prawie że nakaz był żeby tylko chrześcijańskie (czyt. z Biblii) dawać. Teraz znowu obserwuje się powrót do korzeni słowiańskichMi się to podoba. Po co ciągnąc z innych krajów jak mamy wiele starych pięknych własnych. Mogłabym o tym długo perorować.
Z drugiej strony wiem, że my teraz to Europa i trzeba jakoś być wymawianym przez obcokrajowców...
Mój związek z Holandią jest długi i burzliwy OlaTrochę tam mieszkałam, potem wróciłam na studia do Polski. Trochę za NL teraz tęsknię, to jednak inne życie niż w PL jest. W PL za to , po powrocie poznałam mojego m, który nie chce tam wyjechać osiąść, więc osiedliśmy we Wro.
Tyle historii chyba...
Ola_czeka, mauysia lubią tę wiadomość
-
Muska wrote:Ola_czeka wrote:Muska, Lilka piękne imię, Radzimir też przyjemne, choć ja lubię mieć duży wachlarz zdrobnień w zanadrzu.
Do Radzimira jest Dzimi, można tez coś zawsze wymysleć. Radek? Po staropolsku tez daje radę. Wtedy się imiona takie na -ek zdrabniało.
W sumie wiele pięknych starych słowiańskich imion poszło w zapomnienie. Jak przyszła chrystianizacja to prawie że nakaz był żeby tylko chrześcijańskie (czyt. z Biblii) dawać. Teraz znowu obserwuje się powrót do korzeni słowiańskichMi się to podoba. Po co ciągnąc z innych krajów jak mamy wiele starych pięknych własnych. Mogłabym o tym długo perorować.
Z drugiej strony wiem, że my teraz to Europa i trzeba jakoś być wymawianym przez obcokrajowców...
Mój związek z Holandią jest długi i burzliwy OlaTrochę tam mieszkałam, potem wróciłam na studia do Polski. Trochę za NL teraz tęsknię, to jednak inne życie niż w PL jest. W PL za to , po powrocie poznałam mojego m, który nie chce tam wyjechać osiąść, więc osiedliśmy we Wro.
Tyle historii chyba...
Holandia jest piękna i miła do życia.
Fajnie, że wróciłaś. -
Shagga Sara jak Sara ale wyobraź sobie, że masz podejrzenia jakiejś poważnej choroby, idziesz do lekarza a tam na drzwiach: Kewin Groszek albo Dżesika Kapuśniak- Ty no ja bym spierdzielała stamtąd od razu
mauysia, Shagga_80, Fedra lubią tę wiadomość
-
Ola_czeka wrote:mauysia wrote:Ola_czeka wrote:Mi się tez podoba Julek, Tuwim to mój ulubiony poeta, niestety całej reszcie znajomych kojarzy się to tylko z Królem Julianem, ewentualnie z Juliuszem Paetzem, który nie jest postacią krystaliczną...
a czemu NIESTETY z Królem Julianem?? Przecież on jest czadowy
Wiem, ale wolałabym, żeby moje dziecko same wyrobiło sobie markę.
Za parę lat, jak dziecko zacznie wyrabiać sobie markę (albo paręnaście, w gimnazjum czy gdzie tam), to nikt już pewnie nie będzie pamiętał o Madagaskarze.
Przypomniała mi się sytuacja, gdy moja siostra szukała imienia dla córeczki i pomyślała o imieniu IGA. Rodzice, wierni widzowie TVN-u, a szczególnie "Tańca z gwiazdami", za punkt honoru wzięli sobie wybicie to jej z głowy, bo w TzG występowała wtedy niejaka Iga Wyrwał, fotomodelka, która wsławiła się prężeniem swych gołych cycków w brytyjskich gazetach.
Argument rodziców: jak za parę lat koledzy/koleżanki Igi wklepią sobie w Google IGA i zobaczą gołe cyce Igi Wyrwał, to mała będzie przegrana w szkole! Takąż to długofalową karierę wróżyli moi rodzice Idze Wyrwał.
Skołowana siostra zmieniła wersję imienia na Aleksandraale jak jej mąż poszedł do urzędu podać dane dziecka, podał IGA, no i mają Igę
Shagga_80, Kfjatus, Fedra, Dodi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOla_czeka wrote:Shagga z tymi imionami mam tak samo, dlatego podobało mi się imię Tosia dla dziecka, Tola dla podlotka, Tośka dla nastolatki a potem wedle życzenia Antonina.
Myślimy podobnieI też uwielbiam imię Antoni czy Antonina
Podoba mi się też Kajetan, ale jakby je zdrobnić do Kajtek to już mam złe skojarzenia, bo miałam kiedyś chomika Kajtka
Jezu, dzwoniła do mnie babka z BOA z T-mobile z ofertą nie do dorzucenia i nie przyjmuje do wiadomości,że oferta dodatkowych minut (nawet przez miesiąc bezpłatna) nie interesuje mnie, bo mam 3 osoby w tej sieci, z czego z dwiema jestem w sieci rodzinnej a trzecia to Mąż i popołudniami (kiedy oferta jest możliwa do wykorzystania) jest w domu, więc pewnie w ogóle nie skorzystałabym z tego, a potem jakbym zapomniała wyłączyć to płacić za niepotrzebną usługę, masakra! Ona nie słucha nic! Mówię Jej niepotrzebne mi, a Ona , to mogę włączyć? -
BellaRosa wrote:Shagga Sara jak Sara ale wyobraź sobie, że masz podejrzenia jakiejś poważnej choroby, idziesz do lekarza a tam na drzwiach: Kewin Groszek albo Dżesika Kapuśniak- Ty no ja bym spierdzielała stamtąd od razu
Przemówiłaś do mojej wyobraźniBellaRosa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBellaRosa wrote:Shagga Sara jak Sara ale wyobraź sobie, że masz podejrzenia jakiejś poważnej choroby, idziesz do lekarza a tam na drzwiach: Kewin Groszek albo Dżesika Kapuśniak- Ty no ja bym spierdzielała stamtąd od razu
Nooo, Kevin czy Dżesika w tym artykule wymienione było z Sarą -
Shagga_80 wrote:Ola_czeka wrote:Shagga z tymi imionami mam tak samo, dlatego podobało mi się imię Tosia dla dziecka, Tola dla podlotka, Tośka dla nastolatki a potem wedle życzenia Antonina.
Myślimy podobnieI też uwielbiam imię Antoni czy Antonina
Podoba mi się też Kajetan, ale jakby je zdrobnić do Kajtek to już mam złe skojarzenia, bo miałam kiedyś chomika Kajtka
Jezu, dzwoniła do mnie babka z BOA z T-mobile z ofertą nie do dorzucenia i nie przyjmuje do wiadomości,że oferta dodatkowych minut (nawet przez miesiąc bezpłatna) nie interesuje mnie, bo mam 3 osoby w tej sieci, z czego z dwiema jestem w sieci rodzinnej a trzecia to Mąż i popołudniami (kiedy oferta jest możliwa do wykorzystania) jest w domu, więc pewnie w ogóle nie skorzystałabym z tego, a potem jakbym zapomniała wyłączyć to płacić za niepotrzebną usługę, masakra! Ona nie słucha nic! Mówię Jej niepotrzebne mi, a Ona , to mogę włączyć?
GRRRRRRRRR JAK MNIE TA NATRĘTNOŚĆ WK%#@A!
Jak telemarketer jest nieugięty mimo moich odmów, to po prostu mówię do widzenia i się wyłączam.Shagga_80 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny