X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne plemniczka, staraczka i tyśka
Odpowiedz

plemniczka, staraczka i tyśka

Oceń ten wątek:
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mauysia wrote:
    czesc dziewczynki :)

Nie denerwujcie się tak... Ja rozumiem Strażaczkę, że "boi się" wyniku. A tu taka bulwera niepotrzebna :) Wiecej luzu moje drogie!

No widzisz Kochana nie wszystkie maja tyle cierpliwośći co Ty :P
    Ja wszystko jestem w stanie zrozumieć ale jeśli od jakiegoś czasu sie mówi "że zrobie jutro zrobie jutro" to wiesz lepiej powiedzieć ze zrobie kilka dni po terminie spodziewanej @ zeby mieć pewność wtedy nikt by się nie nakręcał wszystkie spokojnie byśmy czekały a tak no cóż...

plemniczka, Dodi lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedri, skarbnico wiedzy, to FT3 czy FT4 powinno być blisko jedynki?

AGA 30 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_czeka wrote:
    Witam Was kochane wszystkie razem i każdą z osobna <3
    aaaaa!!!! jak miło Cię widzieć :D Oleńka nasza kochana, Olusia, Oleczka :P

Kaja, magdzia26, Dodi, Kfjatus lubią tę wiadomość

• mauysia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Was też słońce dziś świeci :)?
    Ja na 15:30 wybieram się na jakąś imprezkę świąteczną do przedszkola - ciekawe co młodzież przygotowała :)

Spero, magdzia26, Fedra, Rucia, Dodi, Kfjatus lubią tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps. Fedri, co ja widzę?! Wczoraj zaszłaś w ciążę? :)

Ech jestem taka nie-na-bieżąco.

Trzymam kciuki Bejb!

magdzia26, AGA 30, Fedra, a-koczek, Pismak, Effcia28, kiti, Ilona, Dodi, Kfjatus, aisa lubią tę wiadomość

• Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero :)

Małysz, to co, zdzwaniamy się dziś?

Spero, mauysia, Effcia28, Dodi, Kfjatus, aisa lubią tę wiadomość

• Fedra Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero wrote:

a tak mnie tknęło. Fedra to nie z ciocia Fedrdzią tylko Fredzią? tak się czepiam :P kochana nie będziemy cię męczyć, wszystko wiemy :D

eee co bo nie kumam?

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_czeka wrote:
    Fedri, skarbnico wiedzy, to FT3 czy FT4 powinno być blisko jedynki?

TSH powinno być między 1-2 a najlepiej blisko jedynki...
    a hormony to nie moja działak tylko Libry :)

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OLEŃKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JESTEŚ !!!!!!!!!!!!!

:)

magdzia26, Kaja lubią tę wiadomość

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola ależ Ciebie brakowało tutaj :D
    JESTEŚ JAK WISIENKA NA TORCIE TEGO FORUM :P

AGA 30, Kaja, Fedra, Spero, Dodi lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    TSH powinno być między 1-2 a najlepiej blisko jedynki...
    a hormony to nie moja działak tylko Libry :)

Na taką odpowiedź liczyłam, w sensie, że TSH. Bałam się, że jednak któryś z eFTeków jednak. Dzięki!

magdzia26, Dodi lubią tę wiadomość

• Fedra Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielu pacjentów błędnie uważa, iż stężenia poszczególnych hormonów tarczycy, nawet jak zawierają się w granicach normy - powinny być ze sobą powiązane w z góry założonych i stałych proporcjach. Jeżeli tak nie jest, proporcje wyników badań nie zgadzają się z ich koncepcjami lub poradami "z internetu" - rozpoznaje u siebie chorobę. Nie jest to prawdą. Proporcja TSH do FT4 jest osobniczo zmienna, u każdego nieco inna. Na proporcje FT3 do FT4 wpływ mają mechanizmy obwodowe - przekształcanie i inaktywacja hormonów tarczycy w tkankach docelowych, a to się zmienia w zależności od potrzeb, chorób współistniejących i innych czynników. Z wyjątkiem rzadkich chorób genetycznych czy niedoborowych nie stwierdzono celowości korygowania naturalnej przemiany tkankowej T4 w T3.

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ jesteście milutkie! Aga znowu wykrzyknikuje? Ołmajgot!!!!!!!!!!

Madzia, stalkerku!

magdzia26, AGA 30, Spero, Fedra, a-koczek, Pismak, kiti, Ilona, Dodi, Kfjatus, aisa lubią tę wiadomość

• Kaja Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tego mi się marzyło nasze wszystkie kolezanki no fakt jeszcze tu kilka brakuje ale superowy początek ......... JUPI

magdzia26, Fedra, Spero, Dodi, Kfjatus lubią tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_czeka wrote:
    Ależ jesteście milutkie! Aga znowu wykrzyknikuje? Ołmajgot!!!!!!!!!!

Madzia, stalkerku!

To z tęsknoty za tobą !!!!!!!:-)

magdzia26, Spero, Dodi lubią tę wiadomość

• magdzia26 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oluś no już myślałam że mnie nie wymienisz...a ja się tak staram ;D
    ahhhh aż się zaczerwieniłam :P

Fedra, Spero, Dodi lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Fedra Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależności pomiędzy TSH FT4 FT3
    Od czego zależy stężenie hormonów tarczycy

Poniższy tekst dotyczy mechanizmów rządzących hormonami zdrowej tarczycy, a właściwie całej "osi tarczycowej", wliczając podwzgórze, przysadkę i mechanizmy obwodowe. Jest on dodatkiem do bardziej "strawnego" tekstu o badaniach hormonalnych, ich interpretacji, typowych zaburzeniach w najczęstszych chorobach.

Dlaczego w ogóle zawracam głowę Szanownym Czytelnikom tym tekstem? Rozmawiając z Pacjentkami/Pacjentami nie da się nie zauważyć poważnego błędu w rozumowaniu wielu z nich. Większość interlokutorów uważa, że na stężenie hormonów tarczycy w krwi wpływ ma wyłącznie praca gruczołów dokrewnych (układu przysadkowo - podwzgórzowego i tarczycy), przyczyn nieprawidłowych wyników i zmian w proporcjach hormonów widzi w chorobach tarczycy. Nie jest to prawdą.

Drugim filarem równowagi hormonalnej w zakresie "osi tarczycowej" są mechanizmy obwodowe - enzymy dejodynazy przekształcające T4 do T3 i inaktywujące hormony tarczycy. To ich aktywność, różna w różnych tkankach, zależna od stężenia substratu i chorób współistniejących ma decydujący wpływ na proporcje stężeń hormonów, niekiedy je "wyprowadza" poza zakres norm, przykłady podałem w rozdziale nieprawidłowe wyniki hormonów bez zaburzeń tarczycy.

Wiele porad dostępnych w różnych mediach (na czele z internetem) sformułowanych jest tak, jakby mechanizmy obwodowe w ogóle nie istniały. Każda nieprawidłowość w badaniach (prawdziwa i domniemana) interpretowana jest jako choroba tarczycy. Próby wyjaśnienia tych mechanizmów nierzadko są traktowane jako lekceważenie Pacjentek, a lekarzowi dostaje się od "idiotów" (oby tylko tyle…)

Szczegóły funkcjonowania "osi tarczycowej" opisano poniżej

Wytwarzanie i rozkład T4 i T3

Tarczyca wytwarza hormony T4 i T3 w proporcji 3:1 pod wpływem przysadkowego hormonu TSH
    W tkankach docelowych dokonuje się przekształcenie T4 w aktywny hormon T3, jego nieaktywną izomeryczną formę rT3 (revers-T3, "odwrotną" trójjodorytoninę), oraz ich degradacja przez enzymy dejodynazy.
    Aktywność dejodynaz jest różna w różnych tkankach, osobniczo zmienna i - co bardzo ważne - zależna o czynników zewnętrznych, np stężenia substratu - T4. Istnieje wiele form dejodynaz różniących się właściwościami - dotąd wykryto pięć typów.
    Wiele chorób - np. zapalnych, niewydolność krążenia, choroby psychiatryczne itd itp doprowadza do zmian w przekształcaniu T4 do T3 i rozkładzie hormonów tarczycy. Jest to oczywiście efekt adaptacji organizmu i "walki z chorobą". Spotyka się więc zmiany w poziomie i proporcji FT3/4 bez chorób tarczycy.
    Zatem wnioski:

Stosunek FT4 do FT3 i stężenie tych hormonów są osobniczo i czasowo zmienne, zależne od okoliczności i chorób współistniejących, gdyż na ten wskaźnik decydujący wpływ ma aktywność dejodynaz w tkankach obwodowych.
    Stężenie aktywnego metabolicznie hormonu - czyli FT3 w krwi nie musi oznaczać efektu działania hormonów tarczycy - jego stężenie i aktywność w tkankach docelowych jest różna, gdyż jest wytwarzany z T4 i rozkładany przez lokalny system dejodynaz.
    Zmiany w proporcji FT3/FT4 najczęściej mają charakter adaptacyjny.

Przykłady adaptacyjnych zmian proporcji FT4/FT3 i typowych pomyłek interpretacyjnych:

Ciężkie choroby układu sercowo-naczyniowego powodują spadek stężenia FT3, co ma działanie ochronne. Ujawnienie się tego mechanizmu obronnego jest obecnie uważany za czynnik ryzyka i dowód na groźny charakter schorzenia. Nie trzeba dodawać jaki będzie efekt zdiagnozowania niedoczynności tarczycy tylko na podstawie niskiego FT3 i podania sztucznych hormonów tarczycy.
    Niedobór jodu wywołuje wzmożenie konwersji T4 w T3 i zmniejszenie degradacji T3. Efektem może być wzrost stężenia FT3. Właśnie niedobór jodu a nie nadczynność tarczycy jest najczęstszą przyczyną "izolowanego" niewielkiego podwyższenia stężenia FT3
    Leczeniu hormonami tarczycy w "submaksymalnych" dawkach często towarzyszy obniżone stężenie FT3. Jest to efekt zadziałania mechanizmów ochronnych - zmniejszenia konwersji T4 do T3 i wzmożenia degradacji hormonów tarczycy. Więcej o tym w podrozdziale "Wybierz mądrze".

Zależności TSH - T3/4

TSH stymuluje tarczycę do produkcji T4/3
    Wytwarzanie TSH przez przysadkę mózgową jest hamowane przez lokalne stężenie FT3 (pamiętaj o dejodynazach...)
    Tworzy to pętlę ujemnego sprzężenia zwrotnego
    Zmiana TSH w porównaniu do zmiany FT3 ma charakter wykładniczy (małe zmiany FT3 - duże zmiany TSH)
    Punkt neutralny (set point) jest osobniczo zmienny
    Zatem wniosek:

Poziom TSH jest zależny od poziomu FT3-4, ale stosunek TSH do FT3-4 jest osobniczo i czasowo zmienny.

Wnioski końcowe

Efekt działania hormonów tarczycy najlepiej obrazuje poziom TSH - jako czynnika regulacyjnego, niezależnego od osobniczo zmiennego punktu neutralnego (set point)
    Poziom FT3 w krwi nie oddaje w całości jego efektu, gdyż jest tworzony i rozkładany lokalnie w tkankach.
    Proporcje FT3, FT4 i TSH są osobniczo i czasowo zmienne !!! Dlaczego? Jeśli dotrwałeś do tego miejsca - wiesz dobrze Cytelniku - dejodynazy...
    Próby zmiany proporcji poszczególnych hormonów tarczycy (np dodawanie T3 bo jest w pobliżu dolnej granicy normy) zazwyczaj są błędem.
    Jeżeli zmiany proporcji poszczególnych hormonów spowodowane są inną przyczyną niż choroby tarczycy - ingerując w ich poziom szkodzimy a nie pomagamy.

Na koniec muszę z przykrością skonstatować, iż "w internecie" jest wiele poradników dotyczących hormonów tarczycy napisanych zupełnie nieodpowiedzialnie. Często zalecają one ingerencje w prawidłowy poziom hormonów tarczycy. Ich twórcy nie zdają sobie sprawy, iż nadmiar tychże hormonów jest czynnikiem ryzyka nagłej śmierci sercowej albo powolnej, z powodu powikłań osteoporozy. Może nie widzieli nigdy umierającego człowieka i nie wiedzą jak to wygląda, a może "klikalność" jest ważniejsza?

magdzia26, Dodi lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja wrote:
    I tego mi się marzyło nasze wszystkie kolezanki no fakt jeszcze tu kilka brakuje ale superowy początek ......... JUPI

No nie skończę tych podłóg szorować :/ :-)

Fedra, Spero, Kaja, Dodi lubią tę wiadomość

• Fedra Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    informacje powyższe pochodzą ze strony:

http://www.endokrynologia.net/tarczyca/zale%C5%BCno%C5%9Bci-pomi%C4%99dzy-tsh-ft4-ft3

Effcia28, Dodi lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2013, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedruś, TSh mam 1,6, więc może być. Bardziej zmartwiła mnie rezerwa jajnikowa - AMH mam 5,5. Wyczytałam, że to może oznaczać PCOS. Dotąd nic na to nie wskazywało, więc mam nadzieję, że to nieprawda.

‹‹ 4736 4737 4738 4739 4740 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ