X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ploty,Ploty ploteczki :D
Odpowiedz

Ploty,Ploty ploteczki :D

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    dziewczyny, mam do Was pytanie tak z innej beczki, kiedy powiedzieć pracodawcy, że jesteśmy w ciąży, tak, ażeby nie stracic pracy, dostac macierzynskie... dodam, ze mam umowe o pracę do konca 2014 roku. Jedne źródła podają, że jesteśmy chronione od 3 miesiaca ciąży, inne że od początku, jak to w koncu jest?

I czy jezeli praca jest bardzo stresująca można ppójść na l4?

1) Zapraszam tutaj: https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-ogolne/troche-prawa-w-okresie-ciazy-i-rodzicielstwa,1584.html

2) W przypadku umowy na czas nieokreslony pracownica w ciazy chroniona jest przed zwolnieniem od 1 dnia ciazy (wyjatek to zwolnienie dyscyplinarne i likwidacja/upadlosc firmy).

W przypadku umowy na czas okreslony, kiedy umowa konczy sie z dniem osiagniecia przez pracownice 12 tyg i 1 dnia ciazy -> wowczas umowa musi zostac przedluzona przez pracodawce do dnia porodu. W przypadku nieosiagniecia wymaganego wieku ciazy pracodawca nie ma obowiazku przedluzac pracownicy umowy i moze zwolnic pracownice lub umowa rozwiaze sie z okresem na jaki zostala zawarta.

Powyzsza zasada nie obejmuje umow na zastepstwo i umow na okres probny nieprzekraczajacy 1 miesiaca.

3)Umowa na czas określony zostaje przedłużona do dnia porodu. Jeśli kończy ci się umowa w trakcie trwania macierzyńskiego to wypłaty zasiłku macierzyńskiego przejmuje bezpośrednio zus.

4) Nie każdy lekarz jest chętny do dawania L4 w ciąży. Mi nie chciał dać, więc zmieniłam lekarza :D

Ania_84, Eweloka84, sylwiaśta159 lubią tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu a nie da sie z nimi wynegocjowac zeby sobie przeniesli e rzeczy do jednego pokoju na gorze??? Chyba ze oni mieszkaja w tym jednym pokoju?!

Hahaha dzieciaki sa swietne. I takie bezposrednie... A mi si przypomnialo jak moj chrzesniak byl maly (doslownie kilka lat mial) i moja mama mowi: kurde jakis syf mi wyskoczyl (miala na mysli ze na twarzy)
    A moj chrzeniak niewiele myslac mowi do mojej mamy: jak masz syf to se posprzataj hahahaha. Plakalismy ze smiechu :)

Ania_84, Czarnula87 lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula oni nawet tam nie mieszkaja..bo mieszkaja na wsi- a jesli tu przyjezdzaja to przyjda przewietrza salon i pojda spac do tesciow do drugiego domu ;/
    nO ale niestety im sie nie da przetłumaczyc.. bo mowia ze oni musza miec w tym domu swoj pokoj w razie akby przyjechali zeby mieli gdzie spac.. i pokoj jest zamkniety. a o przeprowadzce na góre watpie ze sie zgodza..bo on maja po 93 lata i im sie na gore nie chce juz wchodzic ;)

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Paula_29 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula to gratuluje, że wszystko ok z dzidzią, ja pierwsze kopniaczki poczułam końcem 16 tygodnia, więc już niedługo, choć to też zależy gdzie masz łożysko
    Myślę, że 2 sypialnie i salon to też fajny domek, ważne że własny a przecież i tak nie zamierzacie zostać na stałe
    Łóżeczko kupimy w Ikei, mamy wybrane bo do reszty mebli musimy dopasować
    , a wózek już kupiliśmy bo trafiła nam się okazja kupić nówkę 20% taniej. Zdjęcia wrzuciłam na forum na II trymestrze, to możesz sobie zaglądnąć, właśnie taki 3 w 1. ja Jestem bardzo zadowolona, bo nie wiadomo ile się gondolą pojeździ, zależy czy dziecko będzie duże a tak już mamy z głowy spacerówkę i finansowo też taniej niż dwa wózki
    Paula Ty kup taki jak Tobie się podoba, w końcu 80% czau Ty nim będziesz jeździć bo przecież Twój T będzie w pracy
    Aniu może Wy rzeczywiście wyjedziecie za granicę na jakiś czas by wszystko sobie ułożyć, to chyba nie taki zły pomysł

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Ania_84 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnula Ty nasz prawniczko od kodeksow pracy - wiedziałam ze Ty odpowiesz na to pytanie ;D

Czarnula87 lubi tę wiadomość

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Czarnula Ty nasz prawniczko od kodeksow pracy - wiedziałam ze Ty odpowiesz na to pytanie ;D

Oj tam oj tam :p

Ania_84 lubi tę wiadomość

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaśta ja bym czekała do końca I trymestru. Nie wiem jakiego masz szefa ale ja powiedziałam dopiero w 13 tygodniu. W I trymestrze to różnie bywa, nie chce straszyć, ale każda z nas wie, że ryzyko jest, więc moim zdaniem lepiej nie mówić za wcześnie, bo w razie czego później to dobry powód do zwolnienia, ale zrobisz jak zechcesz, Twój wybór

Czarnula87, Eweloka84, sylwiaśta159 lubią tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula bardzo dobrze podpowiedziane :] Ja osobiście też tak chciałam powiedzieć. W sumie powiedziałam chyba w 10 czy 11 tygodniu, a w 12 od razu trafiłam do szpitala z zagrażającym poronieniem....

• Eweloka84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w pracy moj kierownik tylko wiedział i udawał, ze nic nie wie jak w szpitalu lezałam bo oczywiscie wszyscy sie pytali gdzie jestem hahha a moja dyrektorka poszła do niego i sie pyta czy ja w ciazy jestem to jej powiedział " a nie wiem Ewelka nie dzwoniła do mnie i nie mowila Grzeniek będziemy miec dzidziusia" hahahhahaha no ale l4 jak zaniosłam to juz moja kadrowa rozgadała ..

Czarnula87, Paula_29 lubią tę wiadomość

Córcia Natalka :* :*
    nqtkdf9hwyyfmv3n.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula _29 - ehhhsama nie wiem..nie wiem czy ja bym dala rade tyle wytrzymac bez rodzinki :) oto raz..dwa ze troche sie obawiam bo ja musze byc pod stala opiea neurologa i endokrynologa ;/ i troche mnie to przeraza bo jakby cos sie dzialo..to ja dogadac sie po ang nie dogadam - chodzi o kwestie lekarskie.. niby napadow nie mialam od 6 lat ..ale wystarczy zmiana klimatu.. troche stresu i juz mniełebek naparza jak nie wiem.. a niestety bol głowy ostry moze przerodzic sie w atak..w maju bede miala wizyte u nerurologa i sie go podpytam..jak wyglada kwestia tego gdybym wyjechala za granice.. cy on mi da jakis odpis z leczenia ..
    Dwa ze moj M troche sie tez boi bo nigdy przy takim ataku nie byl.. mowilam mu po kolei co sie robi..ale na pytanie co bys zrobil gdybym teaz miala atak - odp leciałbym po mame ( bo mieszka w domu obok i jest pielegniarka ) hehe ;) a jakby jej nie bylo to dzownilbym na pogotowie- bo tam pracuje :) wiem ze pewnie umialby sie zachowac..ale widze ze jego tez to stresuje..bo atak padaczki nie jest przyjemny.i czesto ludzie po porstu nie wiedza co sie dzieje..

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu ja myślę, że w Anglii jest na tyle Polaków, że na każdym kroku znalazłby się ktoś kto by posłużył za tłumacza. Musiałabyś znaleźć jakiegoś Polskiego lekarza, a takich przecież nie brakuje więc na pewno wszystko byłoby dobrze. A jakbyście dobrze zarabiali to wizyta raz za czas by Was nie zrujnowała.
    A co do rodzinki to tanie linie, wcześniejsza rezerwacja i raz na parę miesięcy możesz być w domu

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulusia zaraz obczaje jak zdaze a jak nie to po zakupach. Masz racje :) ja tu mam wiekszosc glosow bo to ja bede dylac z wozkiem hihi :) jak dobrze sie tu kogos poradzic ;)
    Co do domku. Masz racje. Nie zostajemy tu na stale wiec dlatego tez ogladamy mniejsze domki :) no trzeba kombinowac ta, zeby sie udal kupic przed dzidziusiem :)

Ja o ciazy oowiedzialam w 7 tyg. Mialam zbyt ciezka fizycznie prace zeby zwlekac. A jesli nawet cos mialo by sie stac- trudno! Dla mnie dziecko bylo pryjorytetem a nie praca :) wic powiedzialam od razu :)

Anusia. Ja nie namawiam bron boze! Ale za granica zawsze masz prawo do bezplatnego tlumacza w publicznych osrodchach zdrowia, szpitalach itd :) jak zamawiasz wizyte to mowisz ze potrzebujesz a reszta cie nie interesuje :)
    Ale masz racje. To ogromnie ciezka decyzja. Wiem o tym bo sama to przezylam. Ale ja jestem ryzykantka wiec cale zycie podejmuje decyzje gdzie kazdy mi odradza :P

Eweloka84, Czarnula87 lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oooto mnie troche uspokoilyscie :) - ale dopytam sie jeszcze mojego neurologa czy sa jakies przeciwskazania a jesli nie to czy dałby mi wtedy jakis odpisc z karty o leczeniu :) w sumie chyb leki jakby mi tu przepisywali to mozna w paczkach wysylac ??

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oooto mnie troche uspokoilyscie :) - ale dopytam sie jeszcze mojego neurologa czy sa jakies przeciwskazania a jesli nie to czy dałby mi wtedy jakis odpisc z karty o leczeniu :) w sumie chyb leki jakby mi tu przepisywali to mozna w paczkach wysylac ??

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jak ktoś ma pracę fizyczną to pewnie, że trzeba powiedzieć od razu albo jak jest ciąża zagrożona, czy jakieś krwawienia
    Ale jak jest praca nie fizyczna, a z ciążą ok to lepiej poczekać

Ja zmykam do kościoła, wpadnę później:)

Eweloka84 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu jesli chciala bys odpis z karty to musial by byc przetlumaczony. Ale z tym tez nie oproblem.
    No musicie sie zorientowac, przemyslec. Wyjazd to tez ńie takie hop siup. Trzeba sie zorganizowac. Z mieszkaniem praca... Ale fakt faktem ze to co zarobisz zagranica to w pol musiala bys tyrac trzy razy dluzej :/

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mi sie nic nie chce.. jak blo sloneczko to az mialam energie a teraz dupsko ;/ lezalabym tylko :D

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie rozpisalyscie :P
    Witaj Paula :) ciesze sie ze u was wszystko dobrze :)

Ja ruchy poczulam jakos po 17 tygodniu :) codziennie sie odzywa maluszek, ale delikatnie :)
    Paula wiec juz niedlugo u Ciebie tez bedzie, zwlaszcza ze Ty chudzinka :)
    My tez mamy wozek wybrany 3w1.. Duzo bardziej sie oplaca. Tzn nasz akurat tani nie jest, ale w takim sie zakochalam :) musimy go tylko w sklepie jakis zobaczyc..

Ania i dobrze, ze zdecydowaliscie ze maz nie bedzie startoal.. Pomyslcie wlasnie o jakims wyjezdzie :)

Paula jak bedzie miala na imie Twoja coreczka? :)

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula masz racje. Bo jesli ktos w biurze siedzi to nie ma co panikowac :)

Wogole to fajna bryka Paula :) super sie prezentuje. To jest 2 czy 3 w 1??? Kupowaliscie przz neta czy w sklepie?

Kurde nie wiem czy cos bedzie z zakupow bo wlasnie zwymiotowalam rosol ktory tyle co zjadlam i mega mi sie w glowie kreci :/ totalnie jak bym byla pijana!!!

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe. Zobaczymy kiedy moj lobuz sie odezwie. Poki co daje mi popalic bo samopoczucie srednio :/
    Ja tez jestem za wozkami 3 w 1. I czuje ze na tym u nas stanie ;)

Aniu ja tez tak mam. Jak jest pogoda, slonce swieci to az sil wiecej a tak... Najchetniej to bym dzis przespala caly dzien...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

‹‹ 1028 1029 1030 1031 1032 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ