X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ploty,Ploty ploteczki :D
Odpowiedz

Ploty,Ploty ploteczki :D

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    dziewczyny, mam do Was pytanie tak z innej beczki, kiedy powiedzieć pracodawcy, że jesteśmy w ciąży, tak, ażeby nie stracic pracy, dostac macierzynskie... dodam, ze mam umowe o pracę do konca 2014 roku. Jedne źródła podają, że jesteśmy chronione od 3 miesiaca ciąży, inne że od początku, jak to w koncu jest?

I czy jezeli praca jest bardzo stresująca można ppójść na l4?

1) Zapraszam tutaj: https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-ogolne/troche-prawa-w-okresie-ciazy-i-rodzicielstwa,1584.html

2) W przypadku umowy na czas nieokreslony pracownica w ciazy chroniona jest przed zwolnieniem od 1 dnia ciazy (wyjatek to zwolnienie dyscyplinarne i likwidacja/upadlosc firmy).

W przypadku umowy na czas okreslony, kiedy umowa konczy sie z dniem osiagniecia przez pracownice 12 tyg i 1 dnia ciazy -> wowczas umowa musi zostac przedluzona przez pracodawce do dnia porodu. W przypadku nieosiagniecia wymaganego wieku ciazy pracodawca nie ma obowiazku przedluzac pracownicy umowy i moze zwolnic pracownice lub umowa rozwiaze sie z okresem na jaki zostala zawarta.

Powyzsza zasada nie obejmuje umow na zastepstwo i umow na okres probny nieprzekraczajacy 1 miesiaca.

3)Umowa na czas określony zostaje przedłużona do dnia porodu. Jeśli kończy ci się umowa w trakcie trwania macierzyńskiego to wypłaty zasiłku macierzyńskiego przejmuje bezpośrednio zus.

4) Nie każdy lekarz jest chętny do dawania L4 w ciąży. Mi nie chciał dać, więc zmieniłam lekarza :D

Ania_84, Eweloka84, sylwiaśta159 lubią tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu a nie da sie z nimi wynegocjowac zeby sobie przeniesli e rzeczy do jednego pokoju na gorze??? Chyba ze oni mieszkaja w tym jednym pokoju?!

Hahaha dzieciaki sa swietne. I takie bezposrednie... A mi si przypomnialo jak moj chrzesniak byl maly (doslownie kilka lat mial) i moja mama mowi: kurde jakis syf mi wyskoczyl (miala na mysli ze na twarzy)
    A moj chrzeniak niewiele myslac mowi do mojej mamy: jak masz syf to se posprzataj hahahaha. Plakalismy ze smiechu :)

Ania_84, Czarnula87 lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula oni nawet tam nie mieszkaja..bo mieszkaja na wsi- a jesli tu przyjezdzaja to przyjda przewietrza salon i pojda spac do tesciow do drugiego domu ;/
    nO ale niestety im sie nie da przetłumaczyc.. bo mowia ze oni musza miec w tym domu swoj pokoj w razie akby przyjechali zeby mieli gdzie spac.. i pokoj jest zamkniety. a o przeprowadzce na góre watpie ze sie zgodza..bo on maja po 93 lata i im sie na gore nie chce juz wchodzic ;)

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Paula_29 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula to gratuluje, że wszystko ok z dzidzią, ja pierwsze kopniaczki poczułam końcem 16 tygodnia, więc już niedługo, choć to też zależy gdzie masz łożysko
    Myślę, że 2 sypialnie i salon to też fajny domek, ważne że własny a przecież i tak nie zamierzacie zostać na stałe
    Łóżeczko kupimy w Ikei, mamy wybrane bo do reszty mebli musimy dopasować
    , a wózek już kupiliśmy bo trafiła nam się okazja kupić nówkę 20% taniej. Zdjęcia wrzuciłam na forum na II trymestrze, to możesz sobie zaglądnąć, właśnie taki 3 w 1. ja Jestem bardzo zadowolona, bo nie wiadomo ile się gondolą pojeździ, zależy czy dziecko będzie duże a tak już mamy z głowy spacerówkę i finansowo też taniej niż dwa wózki
    Paula Ty kup taki jak Tobie się podoba, w końcu 80% czau Ty nim będziesz jeździć bo przecież Twój T będzie w pracy
    Aniu może Wy rzeczywiście wyjedziecie za granicę na jakiś czas by wszystko sobie ułożyć, to chyba nie taki zły pomysł

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Ania_84 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnula Ty nasz prawniczko od kodeksow pracy - wiedziałam ze Ty odpowiesz na to pytanie ;D

Czarnula87 lubi tę wiadomość

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Czarnula Ty nasz prawniczko od kodeksow pracy - wiedziałam ze Ty odpowiesz na to pytanie ;D

Oj tam oj tam :p

Ania_84 lubi tę wiadomość

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaśta ja bym czekała do końca I trymestru. Nie wiem jakiego masz szefa ale ja powiedziałam dopiero w 13 tygodniu. W I trymestrze to różnie bywa, nie chce straszyć, ale każda z nas wie, że ryzyko jest, więc moim zdaniem lepiej nie mówić za wcześnie, bo w razie czego później to dobry powód do zwolnienia, ale zrobisz jak zechcesz, Twój wybór

Czarnula87, Eweloka84, sylwiaśta159 lubią tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula bardzo dobrze podpowiedziane :] Ja osobiście też tak chciałam powiedzieć. W sumie powiedziałam chyba w 10 czy 11 tygodniu, a w 12 od razu trafiłam do szpitala z zagrażającym poronieniem....

• Eweloka84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w pracy moj kierownik tylko wiedział i udawał, ze nic nie wie jak w szpitalu lezałam bo oczywiscie wszyscy sie pytali gdzie jestem hahha a moja dyrektorka poszła do niego i sie pyta czy ja w ciazy jestem to jej powiedział " a nie wiem Ewelka nie dzwoniła do mnie i nie mowila Grzeniek będziemy miec dzidziusia" hahahhahaha no ale l4 jak zaniosłam to juz moja kadrowa rozgadała ..

Czarnula87, Paula_29 lubią tę wiadomość

Córcia Natalka :* :*
    nqtkdf9hwyyfmv3n.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula _29 - ehhhsama nie wiem..nie wiem czy ja bym dala rade tyle wytrzymac bez rodzinki :) oto raz..dwa ze troche sie obawiam bo ja musze byc pod stala opiea neurologa i endokrynologa ;/ i troche mnie to przeraza bo jakby cos sie dzialo..to ja dogadac sie po ang nie dogadam - chodzi o kwestie lekarskie.. niby napadow nie mialam od 6 lat ..ale wystarczy zmiana klimatu.. troche stresu i juz mniełebek naparza jak nie wiem.. a niestety bol głowy ostry moze przerodzic sie w atak..w maju bede miala wizyte u nerurologa i sie go podpytam..jak wyglada kwestia tego gdybym wyjechala za granice.. cy on mi da jakis odpis z leczenia ..
    Dwa ze moj M troche sie tez boi bo nigdy przy takim ataku nie byl.. mowilam mu po kolei co sie robi..ale na pytanie co bys zrobil gdybym teaz miala atak - odp leciałbym po mame ( bo mieszka w domu obok i jest pielegniarka ) hehe ;) a jakby jej nie bylo to dzownilbym na pogotowie- bo tam pracuje :) wiem ze pewnie umialby sie zachowac..ale widze ze jego tez to stresuje..bo atak padaczki nie jest przyjemny.i czesto ludzie po porstu nie wiedza co sie dzieje..

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu ja myślę, że w Anglii jest na tyle Polaków, że na każdym kroku znalazłby się ktoś kto by posłużył za tłumacza. Musiałabyś znaleźć jakiegoś Polskiego lekarza, a takich przecież nie brakuje więc na pewno wszystko byłoby dobrze. A jakbyście dobrze zarabiali to wizyta raz za czas by Was nie zrujnowała.
    A co do rodzinki to tanie linie, wcześniejsza rezerwacja i raz na parę miesięcy możesz być w domu

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulusia zaraz obczaje jak zdaze a jak nie to po zakupach. Masz racje :) ja tu mam wiekszosc glosow bo to ja bede dylac z wozkiem hihi :) jak dobrze sie tu kogos poradzic ;)
    Co do domku. Masz racje. Nie zostajemy tu na stale wiec dlatego tez ogladamy mniejsze domki :) no trzeba kombinowac ta, zeby sie udal kupic przed dzidziusiem :)

Ja o ciazy oowiedzialam w 7 tyg. Mialam zbyt ciezka fizycznie prace zeby zwlekac. A jesli nawet cos mialo by sie stac- trudno! Dla mnie dziecko bylo pryjorytetem a nie praca :) wic powiedzialam od razu :)

Anusia. Ja nie namawiam bron boze! Ale za granica zawsze masz prawo do bezplatnego tlumacza w publicznych osrodchach zdrowia, szpitalach itd :) jak zamawiasz wizyte to mowisz ze potrzebujesz a reszta cie nie interesuje :)
    Ale masz racje. To ogromnie ciezka decyzja. Wiem o tym bo sama to przezylam. Ale ja jestem ryzykantka wiec cale zycie podejmuje decyzje gdzie kazdy mi odradza :P

Eweloka84, Czarnula87 lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oooto mnie troche uspokoilyscie :) - ale dopytam sie jeszcze mojego neurologa czy sa jakies przeciwskazania a jesli nie to czy dałby mi wtedy jakis odpisc z karty o leczeniu :) w sumie chyb leki jakby mi tu przepisywali to mozna w paczkach wysylac ??

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oooto mnie troche uspokoilyscie :) - ale dopytam sie jeszcze mojego neurologa czy sa jakies przeciwskazania a jesli nie to czy dałby mi wtedy jakis odpisc z karty o leczeniu :) w sumie chyb leki jakby mi tu przepisywali to mozna w paczkach wysylac ??

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jak ktoś ma pracę fizyczną to pewnie, że trzeba powiedzieć od razu albo jak jest ciąża zagrożona, czy jakieś krwawienia
    Ale jak jest praca nie fizyczna, a z ciążą ok to lepiej poczekać

Ja zmykam do kościoła, wpadnę później:)

Eweloka84 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu jesli chciala bys odpis z karty to musial by byc przetlumaczony. Ale z tym tez nie oproblem.
    No musicie sie zorientowac, przemyslec. Wyjazd to tez ńie takie hop siup. Trzeba sie zorganizowac. Z mieszkaniem praca... Ale fakt faktem ze to co zarobisz zagranica to w pol musiala bys tyrac trzy razy dluzej :/

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mi sie nic nie chce.. jak blo sloneczko to az mialam energie a teraz dupsko ;/ lezalabym tylko :D

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie rozpisalyscie :P
    Witaj Paula :) ciesze sie ze u was wszystko dobrze :)

Ja ruchy poczulam jakos po 17 tygodniu :) codziennie sie odzywa maluszek, ale delikatnie :)
    Paula wiec juz niedlugo u Ciebie tez bedzie, zwlaszcza ze Ty chudzinka :)
    My tez mamy wozek wybrany 3w1.. Duzo bardziej sie oplaca. Tzn nasz akurat tani nie jest, ale w takim sie zakochalam :) musimy go tylko w sklepie jakis zobaczyc..

Ania i dobrze, ze zdecydowaliscie ze maz nie bedzie startoal.. Pomyslcie wlasnie o jakims wyjezdzie :)

Paula jak bedzie miala na imie Twoja coreczka? :)

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula masz racje. Bo jesli ktos w biurze siedzi to nie ma co panikowac :)

Wogole to fajna bryka Paula :) super sie prezentuje. To jest 2 czy 3 w 1??? Kupowaliscie przz neta czy w sklepie?

Kurde nie wiem czy cos bedzie z zakupow bo wlasnie zwymiotowalam rosol ktory tyle co zjadlam i mega mi sie w glowie kreci :/ totalnie jak bym byla pijana!!!

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe. Zobaczymy kiedy moj lobuz sie odezwie. Poki co daje mi popalic bo samopoczucie srednio :/
    Ja tez jestem za wozkami 3 w 1. I czuje ze na tym u nas stanie ;)

Aniu ja tez tak mam. Jak jest pogoda, slonce swieci to az sil wiecej a tak... Najchetniej to bym dzis przespala caly dzien...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

‹‹ 1028 1029 1030 1031 1032 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ