Ploty,Ploty ploteczki :D
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
oki zmykam na chwile ide umyc garki bo wczoraj zapomnialam a moja kolej byla
Paula55 lubi tę wiadomość
-
Paula55 wrote:Dziewczynki mam pytanie, czy ktoras z was mamsprawdzony przepis na pierogi chodzi mi glowńie o ciasto
Ja korzystam zawsze z tego przepisu i wychodzą pyszne
500g mąki
250 ml ciepłej wody lub mleka
1 łyżka roztopionego masła
sól
ewentualnie 1 jajko
Przesiewamy mąkę dodajemy masło i jajko (jeżeli je dodajemy) wszystko mieszamy i dodajemy powoli wodę lub mleko wyrabiając. Czasami płynu wychodzi mniej w zależności od wilgotności mąki. Po wyrobieniu dzielimy na części i rozwałkowujemy cienko. Wycinamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy pierogi wrzucamy do wrzącej mocno osolonej wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 3 minuty. Wyciągamy na cedzak i szybko przelewamy zimną wodą żeby się nie posklejały. Ewentualnie od razu nakładamy na talerz. SmacznegoMalenq lubi tę wiadomość
-
Haha Dorociu ten sam przepis dostalam od dziewczyny z wrzesniowek wlasnie dziekuje :*
A pieczonki to takie jak sie u nas na ognisku w garze robi tylko ja robie na gazie
Kroje w takie nieregularne ksztalty tak:
Ziemniaki surowe, buraczki, marchewke.
Cebule w piorka, kielbaske w kostke i mieszam.
Na dno garnka daje troszke oleju ale lepiej smalcu. Na to sypie ta mieszanke i sole i pieprze, nast warstwa i znow doprawiam
N. Wierzch znow troszke oleju lub smalcu, folia aluminiowa i przykrywka (musi dobrze przylegac i wejsc tak w garnek).
I na maly ogien i to sie tak pitrasi ok 40 min do godz
PyyychaDorotucha, Malenq lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny