SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pomagamy,wspieramy i czekamy na dzidziusia
Odpowiedz

Pomagamy,wspieramy i czekamy na dzidziusia

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudasek wrote:
    Sury L4 masz 100%....Macierzyński masz 100% przez pół roku a pozniej 60% lub 80% przez cały rok!
    chyba, ze nie bierzesz tego rocznego!

a jakim cudem płatny wychowawczy?
    przeciez nie ma czegoś takiego ?

nie wiem jakim cudem, bhp-owiec powiedział, że na macierzyńskim mam złożyć w ZUSie wniosek o płatny wychowawczy - też się zdziwiłam, aż się dopytałam jeszcze raz, ale powiedział, że tak jest taka możliwość :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w sumie wychowawczy nie jest taki istotny bo chcę wrócić do pracy albo znaleźć inną (bo wracać pewnie nie będzie do czego ;P) najbardziej mi na l4 i na macierzyńskim zależy ;)

• Madziulka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalazłam takie coś

Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem

Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli dziecko pozostaje pod jego faktyczną opieką, uprawnionemu do urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres:

24 miesięcy kalendarzowych;
    36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu;
    72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo o znacznym stopniu niepełnosprawności.

Dodatek ten przysługuje w wysokości 400,00 zł miesięcznie. Dodatek przysługujący za niepełne miesiące kalendarzowe wypłaca się w wysokości 1/30 dodatku miesięcznego za każdy dzień. Kwotę dodatku przysługującą za niepełny miesiąc zaokrągla się do 10 groszy w górę. W przypadku równoczesnego korzystania z urlopu wychowawczego przez oboje rodziców lub opiekunów prawnych dziecka przysługuje jeden dodatek.

relgh371ly1mtto9.png
  • Madziulka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nabrałam dzisiaj ochoty na pierogi ruskie i bede robiła dziś na obiad.
    Już mi ślinka cieknie :)

Sury lubi tę wiadomość

relgh371ly1mtto9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziulka wrote:
    znalazłam takie coś

Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem

Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli dziecko pozostaje pod jego faktyczną opieką, uprawnionemu do urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres:

24 miesięcy kalendarzowych;
    36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu;
    72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo o znacznym stopniu niepełnosprawności.

Dodatek ten przysługuje w wysokości 400,00 zł miesięcznie. Dodatek przysługujący za niepełne miesiące kalendarzowe wypłaca się w wysokości 1/30 dodatku miesięcznego za każdy dzień. Kwotę dodatku przysługującą za niepełny miesiąc zaokrągla się do 10 groszy w górę. W przypadku równoczesnego korzystania z urlopu wychowawczego przez oboje rodziców lub opiekunów prawnych dziecka przysługuje jeden dodatek.

no to pewnie o coś takiego mu chodziło :) dzięki za info :*

aha i pan bhp-owiec powiedział, że praw pracowniczych nabywam po 7 dniach od dnia podpisania umowy, a nie po 33 ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziulka wrote:
    Nabrałam dzisiaj ochoty na pierogi ruskie i bede robiła dziś na obiad.
    Już mi ślinka cieknie :)

to podrzuć nam tu trochę ;)

• Rudasek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziulka dodatki jakies sa ale też sa wymogi jesli oto chodzi! najlepiej zapytac z pierwszej reki czyli w zusie...bo w firmach co kadrowa to wie inaczej :)
    Najwazniejsze Sury ze L4 masz płatne 100% podstawy :) a u Was w budzetówkach to raczej stała pensja bez prowizji wiec fajnie:) a macierzynski zalezy jak sie zdeklarujesz :) albo 100% przez 6mcy i 60% przez 6 mcy..albo 80% przez cały rok :)

Madziulka pierogów bym zjadła ale kiedys robiłam i sie mega orobiłam, za bardzo mnie to meczy na tym etapie:)

własnie nastawiłam krem z brokułów i popijam kawe bo mi oczy leca:)
    No i karmnik na balkonie zainstalowałam i dałam ptaszkom chlebka:)

Sury, Madziulka lubią tę wiadomość

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak tak ten wychowawczy można dostać ale wcale nie trzeba ;) będzie dobrze :D

• Madziulka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudasek wrote:
    Madziulka dodatki jakies sa ale też sa wymogi jesli oto chodzi! najlepiej zapytac z pierwszej reki czyli w zusie...bo w firmach co kadrowa to wie inaczej :)
    Najwazniejsze Sury ze L4 masz płatne 100% podstawy :) a u Was w budzetówkach to raczej stała pensja bez prowizji wiec fajnie:) a macierzynski zalezy jak sie zdeklarujesz :) albo 100% przez 6mcy i 60% przez 6 mcy..albo 80% przez cały rok :)

Madziulka pierogów bym zjadła ale kiedys robiłam i sie mega orobiłam, za bardzo mnie to meczy na tym etapie:)

własnie nastawiłam krem z brokułów i popijam kawe bo mi oczy leca:)
    No i karmnik na balkonie zainstalowałam i dałam ptaszkom chlebka:)

Moja znajoma była na wychowawczym i dostawała te 400zł ale warunek był taki że dochód nie mógł przekraczać ileś tam złotych na jednego członka rodziny,a że pracował tylko mąż za najniższą krajową to jej sie należało.

Mnie plecy też będą bolały po zrobieniu tych pierogów ale chcica jest silniejsza :)

relgh371ly1mtto9.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, ze bedzie dobrze!
    Jeszcze tylko tego swojgo Chłopa zmobilizuj do jakiejs roboty i bedzie git :)

Sury lubi tę wiadomość

relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziulka wrote:
    Moja znajoma była na wychowawczym i dostawała te 400zł ale warunek był taki że dochód nie mógł przekraczać ileś tam złotych na jednego członka rodziny,a że pracował tylko mąż za najniższą krajową to jej sie należało.

Mnie plecy też będą bolały po zrobieniu tych pierogów ale chcica jest silniejsza :)

No dokladnie Madziulka, kiedys czaytałam o tych wymogach...daj spokoj chore Państwo! utrzymaj sie za najnizsza krajowa....szkoda gadac! ja juz sie wczoraj denerwowałam na ten temat wiec dzis nie mam zdrowia :) no mnie tez bolało wszystko po pierogach itd :) juz mi ciezko długo stać itd..Mały coraz cieższy i całe krocze mnie boli itd! siedzieć tez niewygodnie..wiec sama nie wiem jaka mam przyjąć pozycje...ehhhhhhhhhhh :)

relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Państwo chore i wyzdrowieć nie chce ;/
    ehhh a tak się cieszyłam, że mdłości rano nie miałam - to mnie teraz dopadły :( ale to nic - rośnij sobie Dziecko moje zdrowo, Mama wszystko dla Ciebie zniesie :* ale jak już zacznie mi dawać o sobie znać kopniakami zamiast mdłościami to będę o wiele szczęśliwsza ;D

• Madziulka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To są własnie uroki ciąży :)
    Ja to wstaje już połamana a gdzie cokolwiek zrobić

Dziś pierogi,a jutro na deser kokosanki :)
    Chyba nie dam rady zrobić dzis pierogów i kokosanek :)

Sury, Sana lubią tę wiadomość

relgh371ly1mtto9.png
  • Madziulka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uciekam do kuchni brać się za te pierogi

Miłego Dnia Dziewczyny :)

relgh371ly1mtto9.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja popijam kawe i Mlody sie rozbrykał :) chyba lubi....juz mi sie tak fajnie wypina ze brzuch sterczy :) ale czy to głowa, pupa , kolano to nie wiem :D

hmmm kokosanki...:) ja kupiłam wczoraj "gotowy" piernik do zrobienia:) ale chyba dopiero na swieta wypróbuje:)

relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja nadal nie mogę patrzeć na słodkie :/ wczoraj P. kupił mój ulubiony torcik węgierski - zawsze znikał w 3 minuty a wczoraj jadłam go pół godziny i mnie pompowało co kęs :(

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja właśnie moją księżniczkę lizakiem obudziłam :)
    i takie słoneczko piękne, bo obiedzie idziemy z T.na spacerek :) muszę się wywietrzyć, bo mnie znowu avon wkurzył :P

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czemu Cię avon wkurzył? :O

• Rudasek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj Aga :)

u nas mgła, beznadziejna pogoda..siedze w domku i sie nie ruszam w ogóle :)

własnie pisałam z kolezanką i ma mi zdjęcia ciuszków po swoim synciu wysłać :) wiec pewnie bede znów zakup robić jakiś :)

no i chyba sobie strzele paznokietki tak na swieta :) bo niestety do porodu musze miec normalne:( bez hybrydy :)

relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a bo mnóstwo opóźnień mają, dostępne miały być od 1.12 a tu dzisiaj informacja o innych-późniejszych terminach ;/

Rudasku a można pomalowane na porodówce mieć? bo ja bym chciała...

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 1699 1700 1701 1702 1703 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ