Forum Starając się - ogólne Pomagamy,wspieramy i czekamy na dzidziusia
Odpowiedz

Pomagamy,wspieramy i czekamy na dzidziusia

Oceń ten wątek:
  • karola387 Koleżanka
    Postów: 145 15

    Wysłany: 11 marca 2015, 19:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    livia30 wrote:
    Karola wg mnie powinnaś zamiast latać i badać ten progesteron (który jest wydalany pulsacyjnie więc wg mnie nie do końca wiarygodny) zrobić porządny monitoring u dobrego ginekologa. Pierwsza wizyta od 10-14dc później co dwa dni - oceni się pęcherzyki, jak rosną i później czy pękły. Daje to 100% pewność tego czy owu występuje.

    Prolaktynę masz za wysoką, też się z tym bawiłam ale brałam Dostinex - lepszy lek i lepiej tolerowany (ale też droższy, jednak bierze się go raz na tydzień tylko). Tak czy siak ważne, ze juz ją zbijasz bo za wysoka moża blokować owulację. Zbadaj sobie jeszcze tarczycę (TSH) powiązana jest w prolaktyną, może i to masz za wysokie a nie pisałaś chyba, ze to Ci sprawdzali (albo przegapiłam).

    No i tak jak Pomarańczka piszę - luteina ale to dopiero po stwierdzonej owulacji (żeby jej nie zablokować wcześniej) lub na wywołanie okresu jeśli cykl bezowulacyjny.

    Mam nadzieję, że trafisz na konkretnego lekarza, ktory się zajmie Tobą jak należy i szybko zajdziesz w ciążę. Najwazniejsze - nie panikuj, że nie wychodzi. Na to potrzeba czasu i spokoju :-)


    Dzieki dziewczyny za odpowiedz.
    Wszytsko mialam zbadane w szpitalu - tarczyca bardzo dobry wnik TSH i FT4 (pisalam tez na watku o TSH), takze tarczyca zdrowa.

    Jedyna co mnie zastanawia to czy na prawde mam suplementowac druga faze, skoro progesteron wyszedl mi w normie tylko ze pokazywal pozna owulacje. Progesteron byl najpierw ok.9 a potem za kilka dn 13 wiec rosl jak trzeba. DLatego lekarz uwaza ze nie msuze brac progesteronu/luteiny bo mam go wystarczajaco w drugiej fazie. I wzial sie za przyczyne czyli podwyzszona prolakyne.

    Znalazlam ze szpitala wyniki LH i estradiolu o ktore pytacie:
    Estradiol 44 pg/ml (normma 21-251)
    LH 12.9 mIU/ml (norma 1.8 do 11.78) a wiec tu odwyzszona, co to znaczy?

  • mon!ta^ Autorytet
    Postów: 3117 1739

    Wysłany: 12 marca 2015, 11:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 11:13

    Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • mon!ta^ Autorytet
    Postów: 3117 1739

    Wysłany: 12 marca 2015, 11:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 11:13

    Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • karola387 Koleżanka
    Postów: 145 15

    Wysłany: 12 marca 2015, 18:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam inne badanie tego cyklu. estradiol 34 normaa 21-251 a LV 3.3 norma 1.8 do 11.78 to 6 dzien cyklu.

    te normy co podaalm wczensiej ok 20 dnia, ale moje cykle sa ok 40 dni a owulacje ok 25+ dnia.

    To cos pomaga, wiecie co to moze znaczyc?

  • karola387 Koleżanka
    Postów: 145 15

    Wysłany: 12 marca 2015, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazlam inne normy w necie ( w moich badniach jest ta sama norma niezaleznei od dnia cyklu)...


    normy
    faza folikularna (2,4-12,6)
    faza owulacyjna (14-95,6)
    faza lutealna (1-11,4)


    DLa mnie ok 20 dzien to koncowka I fazy i zlizanie do owulacji wiec chyba jest ok.

    Aczkowliek ten stosunek jest wysoki i wskazywalby na PCOS ale nie mam podwyzszonych androgenow, ani na USG charakterystycznego ulozenia jajnikow.

    Nic nie rozumiem i panikuje.... grrr...

  • mon!ta^ Autorytet
    Postów: 3117 1739

    Wysłany: 13 marca 2015, 12:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 11:13

    Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Anutka Autorytet
    Postów: 7531 3723

    Wysłany: 14 marca 2015, 15:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem juz w domu, pecherzyk zolciowy usuniety, czuje sie obilala ale szczesliwa ze mam t juz za saoba. Corka nie poznala mnie po 3 dniach nieobecnowci, dopiero teraz sie usmiecha :)

    1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • XxMoniaXx Autorytet
    Postów: 15445 8424

    Wysłany: 14 marca 2015, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka super, że już po wszystkim, wracaj teraz do zdrowia :)

    Anutka lubi tę wiadomość

    f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

    10. 2018r. - c.b
  • Anutka Autorytet
    Postów: 7531 3723

    Wysłany: 14 marca 2015, 17:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    Anutka super, że już po wszystkim, wracaj teraz do zdrowia :)
    Aj bola te dziurki... czekalam 2 dni na zabieg gdzie czeka sie miesiacami, podobno tak woreczek byl zapchany

    1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • mon!ta^ Autorytet
    Postów: 3117 1739

    Wysłany: 14 marca 2015, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 11:13

    Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Tulipanka Autorytet
    Postów: 490 360

    Wysłany: 14 marca 2015, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, jestem tu nowa. Staramy sie z mężem o dzidzusia od ponad roku. Teraz biore clostilbegyt,ale martwi mnie jedna rzecz-w 8 dniu po owulacji zrobilam progesteron, który wyszedl 29,86 ng/ml i z normy wychodzi,ze za wysoki. Test owulacyjny tylko w 1 dniu pokazal taki naciągany wynik dodatni. Wykres temperatury książkowy. Mysle,ze moglo nie byc owulacji. Im sie czlowiek dluzej stara tym bardziej zaczyna wątpić.. Ech pozdrawiam wszystkie

    Tuli
    Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
    Córcia ur 11.2019
    PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia.
  • Anutka Autorytet
    Postów: 7531 3723

    Wysłany: 14 marca 2015, 22:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tulipanka wrote:
    Czesc dziewczyny, jestem tu nowa. Staramy sie z mężem o dzidzusia od ponad roku. Teraz biore clostilbegyt,ale martwi mnie jedna rzecz-w 8 dniu po owulacji zrobilam progesteron, który wyszedl 29,86 ng/ml i z normy wychodzi,ze za wysoki. Test owulacyjny tylko w 1 dniu pokazal taki naciągany wynik dodatni. Wykres temperatury książkowy. Mysle,ze moglo nie byc owulacji. Im sie czlowiek dluzej stara tym bardziej zaczyna wątpić.. Ech pozdrawiam wszystkie
    U mnie 1 cykl na clo byl szvzesliwy wiec moze...

    1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Ewelina.Irl Autorytet
    Postów: 2432 2416

    Wysłany: 15 marca 2015, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejjjjj co u Was ???? Mialam wczesniej do was zajrzeć ale czasu brak .

    km5sgu1r4t2ljzm1.png
    klz9uay3ezm5jsrk.png
  • Złota Autorytet
    Postów: 3150 2406

    Wysłany: 16 marca 2015, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z nowym cyklem. Kolejnym...

    dfe327de15eec3b7764af72f3785c2ef.png
  • Anutka Autorytet
    Postów: 7531 3723

    Wysłany: 16 marca 2015, 11:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Złota wrote:
    Witam się z nowym cyklem. Kolejnym...
    Zlota.... :*

    1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Złota Autorytet
    Postów: 3150 2406

    Wysłany: 16 marca 2015, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    Zlota.... :*

    Anutka, cieszę się, ze już jesteś po zabiegu i że wszystko w porządku :)

    dfe327de15eec3b7764af72f3785c2ef.png
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 16 marca 2015, 18:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba jakimś ewenementem jestem, bo u mnie brzuch ciążowy już widać (zaczął się zmieniać w 9tygodniu), wzgórka łonowego już nie mam, bo od razu łączy się z balonikiem. Może to kwestia tego, że jestem szczupłą osobą ? Nawet na czczo mam zaokrąglony brzuszek i jak patrzę nie raz na zdjęcia brzusiów ciążowych w późniejszym etapie to mój nie raz co poniektórym dorównuje :P

    Anutka lubi tę wiadomość

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Anutka Autorytet
    Postów: 7531 3723

    Wysłany: 17 marca 2015, 12:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu cicho

    1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Tulipanka Autorytet
    Postów: 490 360

    Wysłany: 17 marca 2015, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka śliczna ta Twoja dziewczynka. Ech żeby się taki bobasiek trafił...

    Anutka lubi tę wiadomość

    Tuli
    Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
    Córcia ur 11.2019
    PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia.
  • mon!ta^ Autorytet
    Postów: 3117 1739

    Wysłany: 17 marca 2015, 13:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 11:13

    Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
‹‹ 2295 2296 2297 2298 2299 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego