POWSTANIA LISTOPADOWE - czyli lista testujacych w najbardziej jesiennym z miesiecy
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyVesper wrote:Marta 83, na Twoim miejscu poszłabym do ginekologa-endokrynologa albo endokrynologa, który zna się na hormonach płciowych...
hej
byłam ostatnio u endokrynologa-ginekologa... (facet pracuje w invikcie, byłam na wizycie prywatnej)
moje tsh ok 2,5 ( w lipcu 1,2) nie zrobiło na nim wrażenia, ale mój Rafał zaraz idzie na badanie nasienia, jak będziemy mieć wyniki, to pójdę do lekarza z polecenia, jestem załamanan tym cyklem -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Marta.83 wrote:hej
byłam ostatnio u endokrynologa-ginekologa... (facet pracuje w invikcie, byłam na wizycie prywatnej)
moje tsh ok 2,5 ( w lipcu 1,2) nie zrobiło na nim wrażenia, ale mój Rafał zaraz idzie na badanie nasienia, jak będziemy mieć wyniki, to pójdę do lekarza z polecenia, jestem załamanan tym cyklem
hmm, a miałaś dokładne badania hormonalne?
przyszłam do endokrynologa z badaniami TSH, Ft3, Ft4, antyTPO, antyTG, prolaktyną, progesteronem, androstendionem, DHEAs, wolnym testosteronem, LH, FSH, estradiolem. Większość hormonów płciowych była badana w ostatnim cyklu, tarczycowe z ostatnich dwóch miesięcy. Moje podstawowe wyniki były niezłe, internista i ginekolog początkowo uważali, że jest ok. Przy szczegółowych badaniach wyszło, że mam Hashimoto (sama zrobiłam badania na przeciwciała, bo na podstawie TSH nie było wskazań, usg tarczycy potwierdziło stan zapalny), a teraz z moim nowym cudownym lekarzem endokrynologiemszukamy przyczyny podwyższonych androgenów i chcemy sprawdzić jakość owulacji.
Moje ostatnie TSH 2,2, wysycenie FT4 ok 50%, niskie wysycenie Ft3 (chyba ok 9%, ale w normie).
Nie mówię, że u Ciebie jest problem z tarczycą, ale jeśli widzisz, że Twoje problemy są bagatelizowane, to badaj się i szukaj lekarza, który Ci pomoże znaleźć powód niskiego progesteronu.
Ja też czułam, że coś jest nie tak, mimo wyników "w normie"A powodów może być dużo, więc trudno gdybać bez dokładniejszych informacji.
powodzenia i zdrowia życzęstaramy się od września 2015
,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"
-
nick nieaktualny
-
ja znam b dobrego endokrynologa z Wro, polecony przez przyjaciółkę, której pomógł zajść w ciążę. jak chcesz, napisz do mnie na priv
Marta.83 lubi tę wiadomość
staramy się od września 2015
-
nick nieaktualnyVesper wrote:h
Nie mówię, że u Ciebie jest problem z tarczycą, ale jeśli widzisz, że Twoje problemy są bagatelizowane, to badaj się i szukaj lekarza, który Ci pomoże znaleźć powód niskiego progesteronu.
Ja też czułam, że coś jest nie tak, mimo wyników "w normie"A powodów może być dużo, więc trudno gdybać bez dokładniejszych informacji.
powodzenia i zdrowia życzę
słowo klucz - powód niskiego progesteronu, każdego po kolei o to pytam - i co słyszę?
- "co parę lat kobiecie zmieniają sie hormony, i kiedyś się samo naprawi" facet, do którego do tej pory miałam największe zaufanie
bo ja tej luteiny mam naprawde dość, chętnie się wyleczę -
ok, proszę mnie nie zbanować za reklamę
realizuję prośbę Cytrynki
w linku nazwiska nie magość udziela też e-konsultacji (to dla tych spoza Wro)
http://e-endokrynolog.pl/staramy się od września 2015
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kattalinna wrote:to ten magik, do którego też Ty trafiłaś?
Akurat nie, wcześniej udało mi się dostać do lekarki z Krakowa. Jakby ktoś szukał specjalisty z tej części kraju, to dam namiar na priv.
Ale wybierałam się do tego lekarza. W międzyczasie jednak zadział dobry krakowski duszek i znalazł mi wizytę w miejscu zamieszkania, więc nigdzie nie musiałam jeździć
a ten lekarz pomógł mojej przyjaciółce, która poroniła, a potem przez rok starała się o dziecko. Zaszła w pierwszym cyklu po przepisaniu leków, które on jej zaleciłstaramy się od września 2015
-
hehe, jeszcze nie, ale dostanę namiar, to się podzielę
marta.83 - progesteron jest powiązany z innymi hormonami w organizmie, dlatego pytałam, czy badałaś się dokładnienie zdziw się, jak dostaniesz pakiet badań do zrobienia na pierwszej wizycie u jakiegokolwiek endo
niektóre z badań robi się w określonym dniu cyklu, pamiętaj o tym, jakby co
Marta.83 lubi tę wiadomość
staramy się od września 2015
-
nick nieaktualny
-
Marta.83 wrote:badałam tylko prolaktynę ostatnio (ok 13,5) i chyba to tyle...
no i to tsh 2,32
a TSH badałaś samo, czy z FT3 i FT4?
pisałam już o moich wynikach wyżej. po odebraniu ich wkjeiłam je do wątku tarczycowego. Zwei jako pierwsza zasugerowała, że mam małą niedoczynność (mało FT3), więc badałam się dalej i tak "dochrapałam się" się Hashi
TSH to hormon przysadki, a o tarczycy informuje FT3 i FT4. to ich poziom jest najważniejszy, bo w ciąży z hormonów tarczycy korzysta dziecko. Cała trójca tarczycowa od stycznia 2015 jest refundowana, poproś swoją internistkę o wypisanie skierowaniastaramy się od września 2015