POWSTANIA LISTOPADOWE - czyli lista testujacych w najbardziej jesiennym z miesiecy
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyVesper wrote:Marta 83, na Twoim miejscu poszłabym do ginekologa-endokrynologa albo endokrynologa, który zna się na hormonach płciowych...
hej
byłam ostatnio u endokrynologa-ginekologa... (facet pracuje w invikcie, byłam na wizycie prywatnej)
moje tsh ok 2,5 ( w lipcu 1,2) nie zrobiło na nim wrażenia, ale mój Rafał zaraz idzie na badanie nasienia, jak będziemy mieć wyniki, to pójdę do lekarza z polecenia, jestem załamanan tym cyklem -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Marta.83 wrote:hej
byłam ostatnio u endokrynologa-ginekologa... (facet pracuje w invikcie, byłam na wizycie prywatnej)
moje tsh ok 2,5 ( w lipcu 1,2) nie zrobiło na nim wrażenia, ale mój Rafał zaraz idzie na badanie nasienia, jak będziemy mieć wyniki, to pójdę do lekarza z polecenia, jestem załamanan tym cyklem
hmm, a miałaś dokładne badania hormonalne?
przyszłam do endokrynologa z badaniami TSH, Ft3, Ft4, antyTPO, antyTG, prolaktyną, progesteronem, androstendionem, DHEAs, wolnym testosteronem, LH, FSH, estradiolem. Większość hormonów płciowych była badana w ostatnim cyklu, tarczycowe z ostatnich dwóch miesięcy. Moje podstawowe wyniki były niezłe, internista i ginekolog początkowo uważali, że jest ok. Przy szczegółowych badaniach wyszło, że mam Hashimoto (sama zrobiłam badania na przeciwciała, bo na podstawie TSH nie było wskazań, usg tarczycy potwierdziło stan zapalny), a teraz z moim nowym cudownym lekarzem endokrynologiem szukamy przyczyny podwyższonych androgenów i chcemy sprawdzić jakość owulacji.
Moje ostatnie TSH 2,2, wysycenie FT4 ok 50%, niskie wysycenie Ft3 (chyba ok 9%, ale w normie ).
Nie mówię, że u Ciebie jest problem z tarczycą, ale jeśli widzisz, że Twoje problemy są bagatelizowane, to badaj się i szukaj lekarza, który Ci pomoże znaleźć powód niskiego progesteronu.
Ja też czułam, że coś jest nie tak, mimo wyników "w normie" A powodów może być dużo, więc trudno gdybać bez dokładniejszych informacji.
powodzenia i zdrowia życzęstaramy się od września 2015
,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"
-
nick nieaktualny
-
ja znam b dobrego endokrynologa z Wro, polecony przez przyjaciółkę, której pomógł zajść w ciążę. jak chcesz, napisz do mnie na priv
Marta.83 lubi tę wiadomość
staramy się od września 2015
-
nick nieaktualnyVesper wrote:h
Nie mówię, że u Ciebie jest problem z tarczycą, ale jeśli widzisz, że Twoje problemy są bagatelizowane, to badaj się i szukaj lekarza, który Ci pomoże znaleźć powód niskiego progesteronu.
Ja też czułam, że coś jest nie tak, mimo wyników "w normie" A powodów może być dużo, więc trudno gdybać bez dokładniejszych informacji.
powodzenia i zdrowia życzę
słowo klucz - powód niskiego progesteronu, każdego po kolei o to pytam - i co słyszę?
- "co parę lat kobiecie zmieniają sie hormony, i kiedyś się samo naprawi" facet, do którego do tej pory miałam największe zaufanie
bo ja tej luteiny mam naprawde dość, chętnie się wyleczę -
ok, proszę mnie nie zbanować za reklamę realizuję prośbę Cytrynki
w linku nazwiska nie ma gość udziela też e-konsultacji (to dla tych spoza Wro)
http://e-endokrynolog.pl/staramy się od września 2015
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kattalinna wrote:to ten magik, do którego też Ty trafiłaś?
Akurat nie, wcześniej udało mi się dostać do lekarki z Krakowa. Jakby ktoś szukał specjalisty z tej części kraju, to dam namiar na priv.
Ale wybierałam się do tego lekarza. W międzyczasie jednak zadział dobry krakowski duszek i znalazł mi wizytę w miejscu zamieszkania, więc nigdzie nie musiałam jeździć
a ten lekarz pomógł mojej przyjaciółce, która poroniła, a potem przez rok starała się o dziecko. Zaszła w pierwszym cyklu po przepisaniu leków, które on jej zaleciłstaramy się od września 2015
-
hehe, jeszcze nie, ale dostanę namiar, to się podzielę
marta.83 - progesteron jest powiązany z innymi hormonami w organizmie, dlatego pytałam, czy badałaś się dokładnie nie zdziw się, jak dostaniesz pakiet badań do zrobienia na pierwszej wizycie u jakiegokolwiek endo niektóre z badań robi się w określonym dniu cyklu, pamiętaj o tym, jakby co
Marta.83 lubi tę wiadomość
staramy się od września 2015
-
nick nieaktualny
-
Marta.83 wrote:badałam tylko prolaktynę ostatnio (ok 13,5) i chyba to tyle...
no i to tsh 2,32
a TSH badałaś samo, czy z FT3 i FT4?
pisałam już o moich wynikach wyżej. po odebraniu ich wkjeiłam je do wątku tarczycowego. Zwei jako pierwsza zasugerowała, że mam małą niedoczynność (mało FT3), więc badałam się dalej i tak "dochrapałam się" się Hashi
TSH to hormon przysadki, a o tarczycy informuje FT3 i FT4. to ich poziom jest najważniejszy, bo w ciąży z hormonów tarczycy korzysta dziecko. Cała trójca tarczycowa od stycznia 2015 jest refundowana, poproś swoją internistkę o wypisanie skierowaniastaramy się od września 2015