X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne POWSTANIA LISTOPADOWE - czyli lista testujacych w najbardziej jesiennym z miesiecy
Odpowiedz

POWSTANIA LISTOPADOWE - czyli lista testujacych w najbardziej jesiennym z miesiecy

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    Marta 83, na Twoim miejscu poszłabym do ginekologa-endokrynologa albo endokrynologa, który zna się na hormonach płciowych...

hej
    byłam ostatnio u endokrynologa-ginekologa... (facet pracuje w invikcie, byłam na wizycie prywatnej)
    moje tsh ok 2,5 ( w lipcu 1,2) nie zrobiło na nim wrażenia, ale mój Rafał zaraz idzie na badanie nasienia, jak będziemy mieć wyniki, to pójdę do lekarza z polecenia, jestem załamanan tym cyklem :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję dziewczyny za zainteresowanie, jestem naprawdę załamana tym wszystkim :(

• kas50 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twoje Tsh jest trochę za wysokie. Jak pozostałe ft3 i ft4? Przy tak niskim progesteronie możesz nie mieć ovu. Mialas monitoring?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam kilkukrotnie od czerwca do sierpnia, wszytsko było ok, ale tsh też było wówczas ok

• Vesper Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta.83 wrote:
    hej
    byłam ostatnio u endokrynologa-ginekologa... (facet pracuje w invikcie, byłam na wizycie prywatnej)
    moje tsh ok 2,5 ( w lipcu 1,2) nie zrobiło na nim wrażenia, ale mój Rafał zaraz idzie na badanie nasienia, jak będziemy mieć wyniki, to pójdę do lekarza z polecenia, jestem załamanan tym cyklem :(

hmm, a miałaś dokładne badania hormonalne?

przyszłam do endokrynologa z badaniami TSH, Ft3, Ft4, antyTPO, antyTG, prolaktyną, progesteronem, androstendionem, DHEAs, wolnym testosteronem, LH, FSH, estradiolem. Większość hormonów płciowych była badana w ostatnim cyklu, tarczycowe z ostatnich dwóch miesięcy. Moje podstawowe wyniki były niezłe, internista i ginekolog początkowo uważali, że jest ok. Przy szczegółowych badaniach wyszło, że mam Hashimoto (sama zrobiłam badania na przeciwciała, bo na podstawie TSH nie było wskazań, usg tarczycy potwierdziło stan zapalny), a teraz z moim nowym cudownym lekarzem endokrynologiem :D szukamy przyczyny podwyższonych androgenów i chcemy sprawdzić jakość owulacji.

Moje ostatnie TSH 2,2, wysycenie FT4 ok 50%, niskie wysycenie Ft3 (chyba ok 9%, ale w normie :P).
    Nie mówię, że u Ciebie jest problem z tarczycą, ale jeśli widzisz, że Twoje problemy są bagatelizowane, to badaj się i szukaj lekarza, który Ci pomoże znaleźć powód niskiego progesteronu.

Ja też czułam, że coś jest nie tak, mimo wyników "w normie" ;) A powodów może być dużo, więc trudno gdybać bez dokładniejszych informacji.
    powodzenia i zdrowia życzę :D

staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OK, nie smęce juz.
    Czy ktoś poleci Wasyla Pasławskiego we Wrocławiu, czy może kogoś innego? Wasyla mi koleżanka poleciła, muszę wziąć się w garśc i zacząć działać, a nie chodzić po konowałach, którzy wróżą z oczu

• Vesper Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja znam b dobrego endokrynologa z Wro, polecony przez przyjaciółkę, której pomógł zajść w ciążę. jak chcesz, napisz do mnie na priv ;)

Marta.83 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    h
    Nie mówię, że u Ciebie jest problem z tarczycą, ale jeśli widzisz, że Twoje problemy są bagatelizowane, to badaj się i szukaj lekarza, który Ci pomoże znaleźć powód niskiego progesteronu.

Ja też czułam, że coś jest nie tak, mimo wyników "w normie" ;) A powodów może być dużo, więc trudno gdybać bez dokładniejszych informacji.
    powodzenia i zdrowia życzę :D

słowo klucz - powód niskiego progesteronu, każdego po kolei o to pytam - i co słyszę?
    - "co parę lat kobiecie zmieniają sie hormony, i kiedyś się samo naprawi" facet, do którego do tej pory miałam największe zaufanie :(

bo ja tej luteiny mam naprawde dość, chętnie się wyleczę

• Cytrynka_ Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper jak jest dobry to rzucaj naziskiem tutaj. Moze ktos kiedys jeszcze skorzysta

• Cytrynka_ Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedys? Samo? A potem wyjdzie ze na dziecko na pozno. Ehh...

• Vesper Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok, proszę mnie nie zbanować za reklamę :P realizuję prośbę Cytrynki :P
    w linku nazwiska nie ma ;) gość udziela też e-konsultacji (to dla tych spoza Wro)

http://e-endokrynolog.pl/

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Kochana :) <3

Vesper lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynka_ wrote:
    Kiedys? Samo? A potem wyjdzie ze na dziecko na pozno. Ehh...
    dokładnie
    ja mam 32 lata
    urodzę najwcześniej w wieku 33...

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    ok, proszę mnie nie zbanować za reklamę :P realizuję prośbę Cytrynki :P
    w linku nazwiska nie ma ;) gość udziela też e-konsultacji (to dla tych spoza Wro)

http://e-endokrynolog.pl/
    to ten magik, do którego też Ty trafiłaś? :)

age.png
  • Vesper Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    to ten magik, do którego też Ty trafiłaś? :)

Akurat nie, wcześniej udało mi się dostać do lekarki z Krakowa. Jakby ktoś szukał specjalisty z tej części kraju, to dam namiar na priv. :D

Ale wybierałam się do tego lekarza. W międzyczasie jednak zadział dobry krakowski duszek i znalazł mi wizytę w miejscu zamieszkania, więc nigdzie nie musiałam jeździć :P

a ten lekarz pomógł mojej przyjaciółce, która poroniła, a potem przez rok starała się o dziecko. Zaszła w pierwszym cyklu po przepisaniu leków, które on jej zalecił :P

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a w stolycy kogoś nie masz do polecenia? ;)

Bratek lubi tę wiadomość

age.png
  • Vesper Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe, jeszcze nie, ale dostanę namiar, to się podzielę :D

marta.83 - progesteron jest powiązany z innymi hormonami w organizmie, dlatego pytałam, czy badałaś się dokładnie ;) nie zdziw się, jak dostaniesz pakiet badań do zrobienia na pierwszej wizycie u jakiegokolwiek endo :P niektóre z badań robi się w określonym dniu cyklu, pamiętaj o tym, jakby co :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    badałam tylko prolaktynę ostatnio (ok 13,5) i chyba to tyle...
    no i to tsh 2,32

• Vesper Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta.83 wrote:
    badałam tylko prolaktynę ostatnio (ok 13,5) i chyba to tyle...
    no i to tsh 2,32
    przy jakich normach miałaś taki wynik prl?
    a TSH badałaś samo, czy z FT3 i FT4?

pisałam już o moich wynikach wyżej. po odebraniu ich wkjeiłam je do wątku tarczycowego. Zwei jako pierwsza zasugerowała, że mam małą niedoczynność (mało FT3), więc badałam się dalej i tak "dochrapałam się" się Hashi ;)

TSH to hormon przysadki, a o tarczycy informuje FT3 i FT4. to ich poziom jest najważniejszy, bo w ciąży z hormonów tarczycy korzysta dziecko. Cała trójca tarczycowa od stycznia 2015 jest refundowana, poproś swoją internistkę o wypisanie skierowania :P

• Vesper Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi, poproszę o wpisanie mnie na 29 listopada ;)

kattalinna, Marta.83 lubią tę wiadomość

‹‹ 60 61 62 63 64 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ