Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne prof. B Chazan - klauzula sumienia
Odpowiedz

prof. B Chazan - klauzula sumienia

Oceń ten wątek:
  • impossible Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie ma się o co kłócić i przegadywać. Niech każda z nas ma gromadkę zdrowych dzieci i tego sobie życzmy. :) Ja przez ten głupi temat ryczę znów jak bóbr, choć wiem, że i tak niczego nie zmienię.

gosiunia lubi tę wiadomość

Nasze Aniołki [*] 25.04.2014

f2w3dqk3drdfpwmi.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście że ktoś kto zabije człowieka powinien odpowiadać inaczej, niż ten kto zabił psa!
    W szoku jestem, naprawdę będziesz traktowała tak samo swoje dziecko jak swojego psa?
    Ja jako weterynarz lubię zwierzęta, szanuję je, boli mnie gdy ktoś je krzywdzi, ale nie kocham ich. A mojego męża, dziecko, rodziców kocham.
    Współczuję Ci hierarchii wartości...
    Dziękuję tym, które potrafiły rozmawiać bez agresji za udział w dyskusji, ja mam dość tej atmosfery.

• gosiunia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak widzę jakie krzywdy ludzie robią np psą...wydłubane oczy,ciągnięcie za samochodem,wieszanie itp to mi się nóż w kieszeni otwiera :( najcześciej te psy to takie które z nimi mieszkają i ufają tym ludzią niestety :( to takie nawiązanie do zwierząt,a wierności,bezinteresowności to powinniśmy się od zwierzat uczyć ;) ale to tak z innej beczki...bo o zwierzakach pisałyście..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 21:45

Nasturcja lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72656.png
    https://www.maluchy.pl/li-72658.png
    https://www.maluchy.pl/ci-72954.png
    ANIOŁEK 21.06.13 [*] <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i właśnie tym się różnimy, bo ja mojego psa kocham i jest on częścią naszej rodziny. A moja rodzina to mój mąż, mama, babcia i nasz kochany Fifi. On, mimo iż twierdzisz, że bez duszy, potrafi mnie kochać i wtulać się we mnie cały dzień a potem płakać kiedy odjeżdzam za ocean. Nie rozumiem twojego podejścia w ogóle. Nie dogadamy się w tym temacie.

gosiunia lubi tę wiadomość

• gosiunia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    impossible wrote:
    Dziewczyny, nie ma się o co kłócić i przegadywać. Niech każda z nas ma gromadkę zdrowych dzieci i tego sobie życzmy. :) Ja przez ten głupi temat ryczę znów jak bóbr, choć wiem, że i tak niczego nie zmienię.

oby z tą gromadką się spełniło :) <3 powodzenia kochane :) <3 a Ciebie kochana mocno wspieram i życzę wszystkiego dobrego,nie znam Twojej histori,ale coś mi się wydaje(po wpisach) że swoje przeszłaś :( <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 21:46

kapturnica lubi tę wiadomość

ANIOŁEK 21.06.13 [*] <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już uciekam z tego wątku. Swoje powiedziałam. Jestem zszokowana niektórymi wypowiedziami, ale w sumie nie ma się co dziwić, bo przed Polską jeszcze długa droga zanim zacznie być normalnie. Ja na szczęście nie muszę się z tym systemem męczyć. Cześć i czołem :)

gosiunia, kapturnica lubią tę wiadomość

• santoocha Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasturcja wrote:
    No i właśnie tym się różnimy, bo ja mojego psa kocham i jest on częścią naszej rodziny. A moja rodzina to mój mąż, mama, babcia i nasz kochany Fifi. On, mimo iż twierdzisz, że bez duszy, potrafi mnie kochać i wtulać się we mnie cały dzień a potem płakać kiedy odjeżdzam za ocean. Nie rozumiem twojego podejścia w ogóle. Nie dogadamy się w tym temacie.
    Ciekawe, czy kochałabyś tak psa, który ni stąd ni zowąd rzuci się Twojej córce do twarzy i oszpeci ją na zawsze. Bo ja znam z pracy takie przypadki. I to też był kochany piesek, członek rodziny. Ale to nadal jest zwierzę, które najpierw kieruje się instynktem i nie zrozumie, że dziecko przechodzące obok jego miski nie zamierza zabrać mu jedzenia.
    Pies Cię nie kocha, jest przywiązany, wdzięczny że go karmisz i tulisz, ale nie jest zdolny do wyższych uczuć.
    Kochasz też pająki za szafą? Też są członkami Twojej rodziny?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    santoocha wrote:
    A pisałam o pająkach? Zalecam naukę czytania ze zrozumieniem. :)

Mimbla, kapturnica lubią tę wiadomość

• gosiunia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    santoocha wrote:
    Ciekawe, czy kochałabyś tak psa, który ni stąd ni zowąd rzuci się Twojej córce do twarzy i oszpeci ją na zawsze. Bo ja znam z pracy takie przypadki. I to też był kochany piesek, członek rodziny. Ale to nadal jest zwierzę, które najpierw kieruje się instynktem i nie zrozumie, że dziecko przechodzące obok jego miski nie zamierza zabrać mu jedzenia.
    Pies Cię nie kocha, jest przywiązany, wdzięczny że go karmisz i tulisz, ale nie jest zdolny do wyższych uczuć.

a tu się moim zdaniem mylisz ze pies nie jest zdolny do wyższych uczuć...od zawsze miałam w domu psy i wiem że nie zależnie od tego kto go karmi czy nie wiadomo co by nie robił pies ma wybraną osobę którą moim zdaniem- kocha a Twoim jest przyzwyczajony bardziej niż do innch-to już jest wyższe uczucie...nie wywołuję tu następnej dyskusji poprostu wyraziłam swoje zdanie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 22:06

Nasturcja, kapturnica lubią tę wiadomość

ANIOŁEK 21.06.13 [*] <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    troszkę mnie dziwi nie których rozumowanie.. mam rozumieć że zwierzęta stawiacie na równi z ludźmi? ja mojego psa mogę co najwyżej bardzo lubić i dbać o niego nie robić krzywdy, no ale do kochania trochę daleko.. kochać mogę męża dziecko rodziców ale nie zwierzęta,
    niektórzy troszeczkę mylą pojęcia.

santoocha lubi tę wiadomość

• gosiunia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amazonka wrote:
    troszkę mnie dziwi nie których rozumowanie.. mam rozumieć że zwierzęta stawiacie na równi z ludźmi? ja mojego psa mogę co najwyżej bardzo lubić i dbać o niego nie robić krzywdy, no ale do kochania trochę daleko.. kochać mogę męża dziecko rodziców ale nie zwierzęta,
    niektórzy troszeczkę mylą pojęcia.

ale co w tym złego że kocham swojego psa? nigdzie nie napisałam że kocham go jak męża czy mamę bo wiadomo że tego się nie porówna...ale wydaje mi się że to że go na swój sposób kocham to nic złego...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 22:19

ANIOŁEK 21.06.13 [*] <3
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasturcja wrote:
    A pisałam o pająkach? Zalecam naukę czytania ze zrozumieniem. :)
    Inaczej to ujmę- życie pająka za szafą uznajesz za tak samo ważne jak życie np dziecka? Przecież pająk to też zwierzę, a wg Ciebie zwierzę jest na równi z człowiekiem.
    A jakbyś miała wybrać- czysto hipotetycznie- ratować w wypadku samochodowym psa czy człowieka, to co byś zrobiła?
    Ja bym nawet nie spojrzała w stronę psa, bo wg mnie życie człowieka jest ważniejsze.
    Nadal utrzymuję, że zwierzęta nie są zdolne do miłości. Rozmnażają się tylko i wyłącznie z popędu, nie mają przyjemności z aktu płciowego, często wręcz przeciwnie, i robią to tylko i wyłącznie w celu przedłużenia gatunku, tylko w określonym czasie. Jakoś nie zakładają rodzin, nie potrzebują kontaktu ze swoim potomstwem gdy już je odchowają.
    Naprawdę nie widzicie różnic?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 22:36

• Mimbla Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moim zdaniem pająk domowy jest na pewno zdolny do uczuć wyższych,
    a już jak sobie czasem myślę o takiej "Matce Madzi z Sosnowca" czy innych kreaturach - które po zażyciu kokainy zabijają innych na drodze, to uważam że zwierzęta moralnie stoją często wyżej, niż niektóre zwyrodniałe egzemplarze homo sapiens....

W odniesieniu do pytania zadanego ze złośliwością, czy kochamy pająki za szafą, to ja ze swojej strony odpowiem że staram się je kochać w pewien szczególny sposób, mimo dzielących mnie z pająkami różnic światopoglądowych. Nie zabijam z marszu, nie wygłaszam publicznie teorii że nienawidzę pająków, nie obwiniam ich o wszelkie zło tego świata. Ot, natrafifszy na delikwenta, grzecznie przepędzam z mojego mieszkania, ograniczając tutejsze namnażanie się.

Święty Franciszek nam się kłania i pozdrawia z zaświatów wszystkich wielkich i małych chrześcijan (w tym katolików). Mój ukochany piesek, obecny substytut dziecka, pozdrawia ich na pewno również.

kapturnica, Elfik, Gunia lubią tę wiadomość

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla, jesteś wegetarianką?
    Zresztą to nie na temat. Wierzcie w co chcecie, kochajcie kogo Wam się żywnie podoba. Na szczęście nie mój interes :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 22:47

• gosiunia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    santoocha wrote:
    Inaczej to ujmę- życie pająka za szafą uznajesz za tak samo ważne jak życie np dziecka? Przecież pająk to też zwierzę, a wg Ciebie zwierzę jest na równi z człowiekiem.
    A jakbyś miała wybrać- czysto hipotetycznie- ratować w wypadku samochodowym psa czy człowieka, to co byś zrobiła?
    Ja bym nawet nie spojrzała w stronę psa, bo wg mnie życie człowieka jest ważniejsze.
    Nadal utrzymuję, że zwierzęta nie są zdolne do miłości. Rozmnażają się tylko i wyłącznie z popędu, nie mają przyjemności z aktu płciowego, często wręcz przeciwnie, i robią to tylko i wyłącznie w celu przedłużenia gatunku, tylko w określonym czasie. Jakoś nie zakładają rodzin, nie potrzebują kontaktu ze swoim potomstwem gdy już je odchowają.
    Naprawdę nie widzicie różnic?

ale przecież przed chwilą Ci napisałam że to jest całkiem inne kocham,więc po co teraz pytasz czy nie widzicie różnicy...na prawde wyraziłam tylko swoją opinię o czym napisałam a Ty znowu zaczynasz wielkie wywody,powtarzam nie uważam żeby to że ktoś kocha swojego psa było czymś złym uważam jeszcze że to sprawa indywidualna czy ktoś woli ludzi czy zwierzęta a Ty nie powinnas nażucać komuś swojej woli i go krytykować...nie udzielała bym sie bo post nie był typowo do mnie,ale napisałaś nie widzicie więc tu chyba jednak o mnie chodzi bo tylko my dwie się na ten temat wypowiadałyśmy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 22:54

kapturnica, Gunia lubią tę wiadomość

ANIOŁEK 21.06.13 [*] <3
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To było głównie do Nasturcji, nie do Ciebie gosiunia. I ja nie narzucam nikomu swojej woli, napisałam- kochaj kogo chcesz, wierz w co chcesz. Wyraziłam tylko zdanie że dziwi mnie gdy ktoś stawia na równi zwierzę z człowiekiem.
    I przedstawiłam jak nas na studiach uczyli o popędach, behawioryzmie, etologii zwierząt.

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oo..matko ale zesce dały czadu ...

pisze tylko dla sprostowania..
    bo widze ze ile ludzi tyle podejsc..

szanuje wole innych , ale uwzam ze w tej sytuacji zawilnil i system i lekarz i zdania nie zmienie..

wypowiedzialm sie na temat tego jak moim zdaniem powinno to wygladac..
    i wole sie nie zglebiac w wiare bo ja inaczej troche to wszytsko pojmuje

co do pytania o zwierzeta.. tak wierze ze zwierzeta tez maja dusze.. a dlaczego by nie ?? czy ktos kiedy udowodnil ze nie ..

wiadomo inaczejkocham meza, rodzicow a inaczej mojego psa czy kota..a le szanuje ich zycie
    przytoczylam te pytania w zwiazku czym innym .. ni eporownuje zycia zwierzat do kludzi chc jak dla mne ..ja szanuje i kocham zwirzeta i dla mnie zabicie psa cz kota jest odebraniem zycia drugiej istocie....szanuje kazde zycie nie wazne czy jest ono ludzkie czy zwierzece..

a pytanie mialo stanowi odpowiedz na opis Vanessy ze czlowiek wierzacy powienien zawsze i w kazdej sytuacji dawac swidectwo wiary..zadalmte pytanie zeby pokazac ze nie zawsze da sie dawac swiadectwo wiary inie zawsze go dajemy

nie zawsze da sie dawac swiadectwo wiary.. i w pewnych aspektach wg mnie nie powinno jej sie mieszac z praca.. bo nie wszyscy sa wierzacy i nie wszyscy chca sie kierowac wiara..

czy to ze z mezem walczyy o dziecko i jedyna opcja posadani dziecka naszego jest in vitro to grzech ?? bo wg mnie nie.. to ze sie kochamy i chcemy razem stworzyc rodzine to nasza sprawa a nie kocscola w jaki sposob to zrobimy ani tym bardziej lekarza..

łamiemy zasady kosciola i wiary bardzo czesto nawet nie zwracajac na to uwagi ... dlatego wg mnei klauzula ne ma racji bytu..
    po porstu jesli lekarz nie chce przeprowadzic badan genetycznych, inseminacji, in vitro , aborcji, stymulacji hormonalnej , antykoncepcji to niech tego nie robi.. ale niech nie bedzie dyrektorem spzitala..ktory ma sie dostaosowac do jego wymogow ...bo szpital jest miejscem publicznym i kazdy ma prawo do leczenia i informacji
    ekawe czy dr nei przepisal tabletek anty, czy ne przepisywal tabl wczesnoporonnych, bo to ze robil juz aborcje wiemy - wiec skad mamy wiedziec czy faktycznie jest wierzacy ??

a na koniec.. bo widze ze i tak co by sie nie napisalo i tak jest zle..

nie nam oceniac...kazdy z nas kiedys stanie przed Bogiem i rozliczy sie ze swoich grzechow..
    ja wierze ale mam zasade ... skoro popelniam grzechy to nie bede mowila ze jestem mega wierzaca

ps zycie pisze rozne scenariusze i wg mnie nie warto mowic nie nigdy tego nie zrobie... a punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia..

to by bylo na tyle wiecej juz nie pisze bo swoje zdanie wyrazilam ..lekarz jest od tego zeby lecyc.. i obierajac takie studia musi sie liczyc ze nie ra zi nie dwa bedzie musial postapic wbrew swojej werze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 23:17

gosiunia, aszka, mik82, kapturnica lubią tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • gosiunia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz niektórzy ludzie też uprawiają sex wyłącznie z popędu-Twoje zdanie kochaj kogo chcesz to późniejsza wypowiedź a ja odnosiłam się do tej konkretnej.nie piszę tego zeby się z Tobą kłócić...poprostu każdy wierzy w co chce nawet jeśli Ty uważasz że to dziwne.

pozdrawiam i spokojne nocy życzę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 23:18

ANIOŁEK 21.06.13 [*] <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    santoocha wrote:
    szczerze to mnie lekko dziwi Twoje podejscie do zwierzat jako wetenrynarz to chyba powinnas wiedziec ze pies rozumem jest jak 3 letnie dziecko...i jak sobie wychowasz tak bedziesz miec. Tak samo jak wychowuja dziecko, ktore pozniej kradnie itd, albo jest chore, psychopata zalozmy i to nie jest wina nawet samego wychowania tylko roznych zmian. Ze zwierzakami to samo, sa behawiorysci ktorzy tłumacza takze zmiany u zwierzat. Natomiast zwierze tez jest czlonkiem rodziny, badania psychologiczne tez pokazuja ze dzieci ktore widza i maja stycznosc ze rodzice traktuja wokol ludzi i zwierzeta z szacunkiem, z empatia sa bardziej uczuciowe, bardziej uwrazliwione w stosunku do uczuc wyzszych. Ja sie wychowalam i z wielkim psem i z kotami, ani mnie nikt nie poszarpal, ani nie zadusil, tez mity na temat kotow. Niemniej u mnei rodzice zawsze dawali jasne komunikaty dla zwierzat tak samo jak i dla nas dzieci i dzieki temu uwazam ze nas dobrze wychowali, zarowno jak i na ludzi jak i zwierzeta. Sama mam w domu zwierzaka, i to nie pierwszego i wiem na co mozna pozwolic na co nie. Takze pracuje z dziecmi i widze te wszystkowiedzace mamusie, które niestety sa takie przekonane o swojej wszystkowiedzacosci a pozniej jak problem to się do mnie zgłaszaja :) Takze zycie nie jest takie proste jakby sie wydawało. Dodam jeszcze ze jest cos takiego jak milosc bezwarunkowa wg psychologow czesto okreslana tak szczegolnie w kontekscie rodzic-dziecko, dziecko-rodzic ale podobnie nas traktuja zwierzeta jednakze w sytuacji zagrozenia, kazdy z nas bedzie probowal sie bronic, zwierzaki tez to robia, a ile jest sytuacji ze rodzice pozwalaja dzieciom na np ciaganie psa za ogon itd. Jak sa rodzice nieodpowiedzialni, to moze bylo sie zastanowic czy w ogole sie nadaja na rodzicow...ale to juz w ogole inna kwestia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 23:46

gosiunia, kapturnica, Gunia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ten temat decydowanie zszedł na psy..

mik82 lubi tę wiadomość

‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ