Progesteron i prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
skorpionek82 wrote:Możesz zrobić takie badania jak prolaktyne, estradiol, fsh, progesteron, LH, tsh, ft3, ft4, testosteron.
-
ana1122 wrote:A progesteron nie lepiej po owulacji? ma pewno zrobie prolaktyne i tsh bo Z tym mam problem. tylko nie wiem co jeszcze przed wizyta w klinice. Miałam już raz robione te co ty poddajesz ale może coś warto powtórzyć
-
Te anty miałam robione do tarczycy. A coś innego ten estriadol wyszedł mi po owulacji prawie 400 nie za dużo? i stosunek lh do fsh był 1.7 więc też nie bardzo
-
ana1122 Badania w 10dc estradiol, LH, FSH; 13 dc estradiol, LH, FSH, 21dc PRL, testosteron i progesteron. Wyniki prawidłowe stosunek LH/FSH w 10 dc równy 1; narastania stężenia estradiolu między 10 a 13 dniem cyklu od 20 do 480pg/ml; stężenie progesteronu> 8ng/ml i prawidłowe stężenie PRL i testosteronu.
-
Hej badałam PRL i dalej wysoka tj ponad normę . biorę pół roku 1/2 bromergon. Jak długo U was obniżal się wyniki? U mnie Z 61 jest teraz 36. Nie woLno schodzi W dół?
-
Kurde.
Opoznial mi się okres. Był monitoring. Owulacje dwie w jedynym cyklu ! 16 dc i 21 dc.
Starania pełna para nadzieja ogromną i do. ...
W 31 dc cykle 28-29... poleciałam na badania beta oczywiście 0,0
Tsh poniżej normy 0.283
Ft3 i ft4 55% i 57%
Morfologia idealna
Ale progesteron 0.850 (1,5 - 20)
Wyniki z 9 rano.
Wieczorem dostaje okres - leje się do teraz.
I co wy na to?
Czy ten wynik traktować jako fazę lutealna? Czyli jest go jak kot naplakal?
I co z tym zrobićSzczęśliwa mama
styczniówka 2015 i listopadówka 2016(chociaż miał być grudzień -
Paula 44 wrote:Kurde.
Opoznial mi się okres. Był monitoring. Owulacje dwie w jedynym cyklu ! 16 dc i 21 dc.
Starania pełna para nadzieja ogromną i do. ...
W 31 dc cykle 28-29... poleciałam na badania beta oczywiście 0,0
Tsh poniżej normy 0.283
Ft3 i ft4 55% i 57%
Morfologia idealna
Ale progesteron 0.850 (1,5 - 20)
Wyniki z 9 rano.
Wieczorem dostaje okres - leje się do teraz.
I co wy na to?
Czy ten wynik traktować jako fazę lutealna? Czyli jest go jak kot naplakal?
I co z tym zrobić
-
Moko wrote:Paula, dopóki @ nie było, to faza lutealna wg mnie. Najlepiej iść z tym wynikiem do lekarza i pewnie dostaniesz coś na podniesienie progesteronu. Uszy do góry i szkoda nerwów, jeszcze się uda:)
Dzięki! !!!Moko lubi tę wiadomość
Szczęśliwa mama
styczniówka 2015 i listopadówka 2016(chociaż miał być grudzień -
Cześć dziewczyny. Proszę o poradę - wczoraj wynik progesteronu 9,46 ng/ml. Dzisiaj 11,11 ng/ml, prolaktyna 17,8 ng/ml (norma 4,79-23,30), testosteron 5,66 ng/dl (norma 6-82). Myślicie że była owulacja? Ale przy takim niskim progesteronie chyba nie ma szans na utrzymanie ewent ciąży...7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
-
ania8306 wrote:Cześć dziewczyny. Proszę o poradę - wczoraj wynik progesteronu 9,46 ng/ml. Dzisiaj 11,11 ng/ml, prolaktyna 17,8 ng/ml (norma 4,79-23,30), testosteron 5,66 ng/dl (norma 6-82). Myślicie że była owulacja? Ale przy takim niskim progesteronie chyba nie ma szans na utrzymanie ewent ciąży...
Jak dla mnie owulacja mogła być Sama raz miałam taki wynik progesteronu i była owulacja wiem ponieważ mam monitoring Co do reszty wyników to prolaktyne mogłaś by mieć niższą ale nie jest najgorzej a na progesteron powinnaś dostac tabletki duphaston lub luteine tylko luteina podnosi temperaturę -
skorpionek82 wrote:Hej zrobiłam sobie badanie progesteronu i prolaktyny wyniki mam prolaktyna 13 przy normie 4.79-23.30 progesteron 0.61 przy normie f.pecherzykowa 0.2 -1.5; f.owulacyjna 0.8-3.0; f.lutealna 1.7-27. Co myślicie o moim progesteronie w 5dc☺
-
ania8306 wrote:Cześć dziewczyny. Proszę o poradę - wczoraj wynik progesteronu 9,46 ng/ml. Dzisiaj 11,11 ng/ml, prolaktyna 17,8 ng/ml (norma 4,79-23,30), testosteron 5,66 ng/dl (norma 6-82). Myślicie że była owulacja? Ale przy takim niskim progesteronie chyba nie ma szans na utrzymanie ewent ciąży...
-
Moko dziękuję za odpowiedź :-*
Dzisiaj rozpoczynam nowy cykl, pokładam w nim sporo nadziei...
Tobie życzę powodzeniaMoko lubi tę wiadomość
7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
Dziewczyny mam pytanie na Monitoring chodzicie z NFZ ? czy prywatnie ? ?
bo ja byłam porywanie , ale Dr jedną wizytę brała 100 PLN
i po 1 miesiącu zrezygnowałam, bo koszty kosmiczne
moje wyniki w 9 dniu cyklu :
Badanie: AMH, Parametr: AMH
Wynik 2,23 [ng/ml]
Estradiol 56,41 [pg/ml]
FSH 7,12 [mIU/ml]
LH 6,25 [mIU/ml]
Progesteron 0,61 [ng/ml]
Prolaktyna 14,75 [ng/ml]
TSH 1,910 [µIU/ml]
chyba ten Progesteron niski troszkę jest ? hmmm nie wiem już sama
czekając na nasz Cud -
Hannka, nie wpisałaś norm do wyników, więc ciężko coś powiedzieć, bo każde laboratorium ma inaczej. A tak w ogóle, to badasz hormony w różnych fazach cyklu, że robiłaś teraz w 9, bo jeśli to pierwsze badanie to przynajmniej pierwszych 3 hormonów powinno być między 3-5 dc. Progesteron najlepiej badać 7 dpo.
Ja nie chodziłam na monitoring cyklu. Byłam akurat na jednej wizycie u gin, kiedy zrobiła usg i potwierdziła, że jestem po owulacji. Z tego co słyszałam, to ciężko monitorować cykl na nfz, bo oni zwykle nie chcą, ale są przypadki, że się uda. Pewnie zależy też od przypadku, długości starań itd.