Progesteron i prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
A progesteron nie lepiej po owulacji? ma pewno zrobie prolaktyne i tsh bo Z tym mam problem. tylko nie wiem co jeszcze przed wizyta w klinice. Miałam już raz robione te co ty poddajesz ale może coś warto powtórzyćskorpionek82 wrote:Możesz zrobić takie badania jak prolaktyne, estradiol, fsh, progesteron, LH, tsh, ft3, ft4, testosteron.
-
Na pewno warto powtórzyć prolaktyne. Możesz zrobić Anty- tpo anty-tg☺ana1122 wrote:A progesteron nie lepiej po owulacji? ma pewno zrobie prolaktyne i tsh bo Z tym mam problem. tylko nie wiem co jeszcze przed wizyta w klinice. Miałam już raz robione te co ty poddajesz ale może coś warto powtórzyć
-
Te anty miałam robione do tarczycy. A coś innego ten estriadol wyszedł mi po owulacji prawie 400 nie za dużo? i stosunek lh do fsh był 1.7 więc też nie bardzo
-
ana1122 Badania w 10dc estradiol, LH, FSH; 13 dc estradiol, LH, FSH, 21dc PRL, testosteron i progesteron. Wyniki prawidłowe stosunek LH/FSH w 10 dc równy 1; narastania stężenia estradiolu między 10 a 13 dniem cyklu od 20 do 480pg/ml; stężenie progesteronu> 8ng/ml i prawidłowe stężenie PRL i testosteronu.
-
Hej badałam PRL i dalej wysoka tj ponad normę . biorę pół roku 1/2 bromergon. Jak długo U was obniżal się wyniki? U mnie Z 61 jest teraz 36. Nie woLno schodzi W dół?
-
Kurde.
Opoznial mi się okres. Był monitoring. Owulacje dwie w jedynym cyklu ! 16 dc i 21 dc.
Starania pełna para nadzieja ogromną i do. ...
W 31 dc cykle 28-29... poleciałam na badania beta oczywiście 0,0
Tsh poniżej normy 0.283
Ft3 i ft4 55% i 57%
Morfologia idealna
Ale progesteron 0.850 (1,5 - 20)
Wyniki z 9 rano.
Wieczorem dostaje okres - leje się do teraz.
I co wy na to?
Czy ten wynik traktować jako fazę lutealna? Czyli jest go jak kot naplakal?
I co z tym zrobić
Szczęśliwa mama
styczniówka 2015 i listopadówka 2016(chociaż miał być grudzień -
Paula, dopóki @ nie było, to faza lutealna wg mnie. Najlepiej iść z tym wynikiem do lekarza i pewnie dostaniesz coś na podniesienie progesteronu. Uszy do góry i szkoda nerwów, jeszcze się uda:)Paula 44 wrote:Kurde.
Opoznial mi się okres. Był monitoring. Owulacje dwie w jedynym cyklu ! 16 dc i 21 dc.
Starania pełna para nadzieja ogromną i do. ...
W 31 dc cykle 28-29... poleciałam na badania beta oczywiście 0,0
Tsh poniżej normy 0.283
Ft3 i ft4 55% i 57%
Morfologia idealna
Ale progesteron 0.850 (1,5 - 20)
Wyniki z 9 rano.
Wieczorem dostaje okres - leje się do teraz.
I co wy na to?
Czy ten wynik traktować jako fazę lutealna? Czyli jest go jak kot naplakal?
I co z tym zrobić
-
Moko wrote:Paula, dopóki @ nie było, to faza lutealna wg mnie. Najlepiej iść z tym wynikiem do lekarza i pewnie dostaniesz coś na podniesienie progesteronu. Uszy do góry i szkoda nerwów, jeszcze się uda:)
Dzięki! !!!
Moko lubi tę wiadomość
Szczęśliwa mama
styczniówka 2015 i listopadówka 2016(chociaż miał być grudzień -
Cześć dziewczyny. Proszę o poradę - wczoraj wynik progesteronu 9,46 ng/ml. Dzisiaj 11,11 ng/ml, prolaktyna 17,8 ng/ml (norma 4,79-23,30), testosteron 5,66 ng/dl (norma 6-82). Myślicie że była owulacja? Ale przy takim niskim progesteronie chyba nie ma szans na utrzymanie ewent ciąży...
7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
ania8306 wrote:Cześć dziewczyny. Proszę o poradę - wczoraj wynik progesteronu 9,46 ng/ml. Dzisiaj 11,11 ng/ml, prolaktyna 17,8 ng/ml (norma 4,79-23,30), testosteron 5,66 ng/dl (norma 6-82). Myślicie że była owulacja? Ale przy takim niskim progesteronie chyba nie ma szans na utrzymanie ewent ciąży...

Jak dla mnie owulacja mogła być
Sama raz miałam taki wynik progesteronu i była owulacja wiem ponieważ mam monitoring
Co do reszty wyników to prolaktyne mogłaś by mieć niższą ale nie jest najgorzej a na progesteron powinnaś dostac tabletki duphaston lub luteine tylko luteina podnosi temperaturę
-
Myślę, że ok, jest w normie, choć bardziej istotny jest chyba pomiar w 21 dc, przynajmniej u mnie gin głównie na ten patrzyła.skorpionek82 wrote:Hej zrobiłam sobie badanie progesteronu i prolaktyny wyniki mam prolaktyna 13 przy normie 4.79-23.30 progesteron 0.61 przy normie f.pecherzykowa 0.2 -1.5; f.owulacyjna 0.8-3.0; f.lutealna 1.7-27. Co myślicie o moim progesteronie w 5dc☺
-
Ja też tak myślałam, miałam wynik 9,65, ale owulacja była, bo potwierdzona na monitoringu. Co do utrzymania to dr też miała mi przepisać progesteron, ale stwierdziła, że najpierw musi sprawdzić na usg jaką grubośc ma endoetrium i czy są do tego podstawy, bo jak wiadomo co za dużo, to nie zdrowo i w takim wypadku krwawa @ bardzo- tak mi powiedziała.ania8306 wrote:Cześć dziewczyny. Proszę o poradę - wczoraj wynik progesteronu 9,46 ng/ml. Dzisiaj 11,11 ng/ml, prolaktyna 17,8 ng/ml (norma 4,79-23,30), testosteron 5,66 ng/dl (norma 6-82). Myślicie że była owulacja? Ale przy takim niskim progesteronie chyba nie ma szans na utrzymanie ewent ciąży...

-
Moko dziękuję za odpowiedź :-*
Dzisiaj rozpoczynam nowy cykl, pokładam w nim sporo nadziei...
Tobie życzę powodzenia
Moko lubi tę wiadomość
7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
Dziewczyny mam pytanie na Monitoring chodzicie z NFZ ? czy prywatnie ? ?
bo ja byłam porywanie , ale Dr jedną wizytę brała 100 PLN
i po 1 miesiącu zrezygnowałam, bo koszty kosmiczne
moje wyniki w 9 dniu cyklu :
Badanie: AMH, Parametr: AMH
Wynik 2,23 [ng/ml]
Estradiol 56,41 [pg/ml]
FSH 7,12 [mIU/ml]
LH 6,25 [mIU/ml]
Progesteron 0,61 [ng/ml]
Prolaktyna 14,75 [ng/ml]
TSH 1,910 [µIU/ml]
chyba ten Progesteron niski troszkę jest ? hmmm nie wiem już sama
czekając na nasz Cud
-
Hannka, nie wpisałaś norm do wyników, więc ciężko coś powiedzieć, bo każde laboratorium ma inaczej. A tak w ogóle, to badasz hormony w różnych fazach cyklu, że robiłaś teraz w 9, bo jeśli to pierwsze badanie to przynajmniej pierwszych 3 hormonów powinno być między 3-5 dc. Progesteron najlepiej badać 7 dpo.
Ja nie chodziłam na monitoring cyklu. Byłam akurat na jednej wizycie u gin, kiedy zrobiła usg i potwierdziła, że jestem po owulacji. Z tego co słyszałam, to ciężko monitorować cykl na nfz, bo oni zwykle nie chcą, ale są przypadki, że się uda. Pewnie zależy też od przypadku, długości starań itd.