Forum Starając się - ogólne Progesteron i prolaktyna
Odpowiedz

Progesteron i prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 lipca 2016, 13:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, cała reszta wyników w normie. Pierwszy raz badałam poziom prolaktyny w okolicach owu i wyniosła 85,a teraz w 2 dc i 65. Hmm niestety muszę uzbroić się w cierpliwość i wytrzymać do wizyty, jednocześnie nie nakręcając się;)

  • Gosia2708 Przyjaciółka
    Postów: 159 25

    Wysłany: 5 lipca 2016, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , miałam badaną prolaktynę w 2 dc mój wynik to 31,3 lekarz stwierdził, że jest to niewielkie podwyższenie i tego się nie leczy. Już ponad rok staramy się o dziecko i nic , dlatego chciałabym wiedzieć czy to może być przyczyną moich problemów. Dodatkowo miałam badaną glukozę i insulinę na czczo a także 1h i 2h po obciążeniu 75g glukozy.
    Glukoza na czczo : 83,1 , po 1h : 99, 0 po 2h 82,8
    Insulina na czczo:11,7 po 1h :13.1 po 2 h 53.5

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 lipca 2016, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia2708 wrote:
    Hej dziewczyny , miałam badaną prolaktynę w 2 dc mój wynik to 31,3 lekarz stwierdził, że jest to niewielkie podwyższenie i tego się nie leczy. Już ponad rok staramy się o dziecko i nic , dlatego chciałabym wiedzieć czy to może być przyczyną moich problemów. Dodatkowo miałam badaną glukozę i insulinę na czczo a także 1h i 2h po obciążeniu 75g glukozy.
    Glukoza na czczo : 83,1 , po 1h : 99, 0 po 2h 82,8
    Insulina na czczo:11,7 po 1h :13.1 po 2 h 53.5

    Faktycznie masz niewiele podwyższona prolaktynę więc nie ma się czym przejmować :) Ja nie miałam badanej glukozy i insuliny, czekam natomiast na test postkoitalny (matko jedyna). Wszytkie hormony zleciłam sobie do badania sama;) Niestety moja wieloletnia ginekolog rozłożyła ręce i zasugerowała inseminację. A z tym chciałabym jeszcze poczekać;) Teraz czekam na drugą wizytę u nowej gin i zobaczymy jaki rozpisze plan, a zapowiada się obiecująco, gdyż wspomniała, że są jeszcze inne metody leczenia, a inseminacja to ostateczność :)

  • Kejsi1988 Ekspertka
    Postów: 180 124

    Wysłany: 27 lipca 2016, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam pytanie odnośnie badania prolaktyny i progesteronu. Czytam, czytam i wyczytałam, że powinno się je zrobic około 21 dc
    no i zaczyna się u mnie problem bo 21 dc wypada na niedzielę, 22 dc to poniedziałek który jest wolny

    Czy jest sens robić badania w 23 dc czy lepiej poczekać do następnego cyklu ?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejsi1988 wrote:
    Hej dziewczyny, mam pytanie odnośnie badania prolaktyny i progesteronu. Czytam, czytam i wyczytałam, że powinno się je zrobic około 21 dc
    no i zaczyna się u mnie problem bo 21 dc wypada na niedzielę, 22 dc to poniedziałek który jest wolny

    Czy jest sens robić badania w 23 dc czy lepiej poczekać do następnego cyklu ?
    Kejsi, najlepiej jak uzgodnisz to z ginekologiem lub endokrynologiem. Moja powiedziała, że prolaktynę mam robić od 2 do 5 dc.

  • Emi36 Przyjaciółka
    Postów: 134 22

    Wysłany: 23 sierpnia 2016, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Mam prośbę,zerknięcie na mój wykres :)
    niby ok wczoraj robiłam progesteron wynik 4,26 ng/ml
    wiec na ciaze sie nie zapowiada ??

    Iwona 39 lat
    Endometrioza I st.
    11.04.2016 Aniołek 7t 3d ciąża pozamaciczna :(
    3 miesiace pózniej ciąża Amelka <3 mały cud <3
    198e9be07204aef8989853855003ef9f.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 sierpnia 2016, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie masz normy progesteronu?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny.Odebrałam dziś wyniki.Prolaktyna masakra:-(
    Wyniki.Badanie robione w 7 dc
    LH 6,33 U/L (2,4-12,6) FAZA FOLIKULARNA,14,0-95,6 FAZA OWULRNA
    FSH 4,34 U/L(3,5-12,5)FAZA FOLIKULARNA,4,7-21,5 FAZA OWULARNA
    ESTRIADOL 124,50 pg/ml FAZA FOLIKULARNA(7-12 dc)12-250
    PROLAKTYNA 937,50 ulU/ml norma 102,00-496,00

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sówka to faktycznie ta prolaktyna wysoka

    Sówka35 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcjanna wrote:
    Sówka to faktycznie ta prolaktyna wysoka
    Masakra jakas...Załamka,bo staramy się już tak długo...Zmiana lekarza wyjdzie mi na dobre przynajmniej wiem w czym problem.Moj poprzedni gin wszystko tlumaczyl Hashi.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sówka szkoda tyle czasu znajdź lekarza który się tym zajmie. Prolaktyne można dość szybko zbić lekami.

    Sówka35 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 12:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda u mnie bardzo szybko była poprawa. Nie wpłynęło to jeszcze na zaciążenie bo u mnie są jeszcze inne problemy zdrowotne. Sowka trzymam kciuki!

    Sówka35 lubi tę wiadomość

  • farmaceutka77 Autorytet
    Postów: 1054 673

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowka bedzie dobrze:)
    Ja w 7dc robilam progesteron i mialam wynik 18,12 (norma 3-28),
    Za dwa dni zrobilam progesteron i prolaktyne:
    Progesteron 17,72(norma ta sama), prolaktyna 834 (norma 83-539, I trymestr : 180 -4000)
    Dodam, ze za dwa kolejne dni wyszedl mi cień cienia, ktory troche pociemnial a potem zaczal blednac i tak po 5 dniach nie bylo juz sladu po drugiej kresce.
    I tak si3 zastanawiam, czy w tym poronieniu miala udzial prolaktyna czy moze progesteron juz spadał...a moze tsh, ktore mam na poziomie 3,92...(norma do 4,2) fakt ft3 i ft4 slabiutko bo ledwo ponad 30%.
    A miesiac temu mialam tsh 1,5, co prawda hormony byly jeszcze nizej.
    Jutro ide do ginekolog a w poniedzialek do endokrynologa . Ciekawa jestem co przerwalo moja radosc...

    Sówka35 lubi tę wiadomość

    xnw4krnt7935gj3w.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja na prolaktyne brałam dostinex ale na ulotce i na internecie wyczytałam ze jego nie powinny zażywać dziewczyny starające się o ciaze. Czy to prawda? Jakie macie doświadczenie w tej kwestii?

  • farmaceutka77 Autorytet
    Postów: 1054 673

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako takiego doswiadczenia nie mam z tym, ale czytalam ze duzo dziewczyn to bralo i czuly sie o niebo lepiej niz po kuracji bromkiem:)
    Tutaj chodzi głównie o kobiety, ktore mialy guzy przysadki, bo niestety w przypadku zajscia w ciaze podczas leczenia kabergolina, może dojsc do nawrotow guzow.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2016, 20:55

    xnw4krnt7935gj3w.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    farmaceutka77 wrote:
    Jako takiego doswiadczenia nie mam z tym, ale czytalam ze duzo dziewczyn to bralo i czuly sie o niebo lepiej niz po kuracji bromkiem:)

    Tak to wiem ze ma niby najłagodniejsze skutki uboczne choc ja swoje odchorowałam na początku kuracji dostinexem. łykałam go w piatki i w weekend wogole za kolko nie wsiadałam bo się tak zle czułam...
    ale jak przeczytałam ze przy dostinexie trudno w ciaze zajść i o zgorozo sama odtsawilam 2 mmies temu. gin i tak dal nam czas do końca roku na zajście naturalne wiec stwierdziłam ze zaryzykuje.

  • Steffci Nowa
    Postów: 6 0

    Wysłany: 27 sierpnia 2016, 11:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie lekko podwyzszona prl, po 2 miesiacach brania parodel spadla con nieco. Moja endo podniosla dawke leku twierdzac ze prl do zajscia w ciaze musi spasc do minimum. Biore Parodel 1 tabl dziennie. Na poczatku bylo tragicznie! Bardzo zle sie czulam ale tylko w pierwszym tygodniu.
    Lecze tez niedoczynnosc tarczycy i tu sytuacja jest podobna. Musimy zbic do minimum.
    We wrzesniu powtorka badan i badanie na wykluczenie iperprolaktemii.
    Nie ma lekko ale sie nie poddajemy!

    Steffci
  • Fight Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 13 września 2016, 12:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem tu nowa, podczepię się pod wasz wątek, bo mam pewien problem. W czerwcu tego roku straciłam ciążę, okazała się być pozamaciczną, jednakże nie miałam żadnego zabiegu. Zarodek umiejscowiony był uwaga!!! obok jajnika!!!Ciąża zaczęła samoistnie obumierać, po 10-dniowym krwawieniu sama się wchłonęła. Ginekolog powiedział mi, że miałam dużo szczęścia. Jednakże moje pytanie jest inne, bo już kilka cykli poprzedzających tę ciążę bardzo mnie zaniepokoiło, cykle trwały po 40/35 dni, podczas gdy @ występowała u mnie zawsze regularnie, po 30 dniach, ponadto, nie byłam w stanie określić w którym dniu wystąpiła owulacja. Zrobiła badania i otrzymałam wynik PRL 31.07 [4.79-23.30]. Mój ginekolog to zbagatelizował i kazał próbować zajść w ciąże, resztę historii już znacie...i teraz moje pytanie, czy podwyższony poziom prolaktyny mógł mieć wpływ na perystaltykę jajowodu, a tym samym na powstanie ciąży pozamacicznej? Spotkałam się z głosami, że prolaktyna wpływa na ruch rzęsek w jajowodzie, czy któraś z Was coś o tym słyszała? Bardzo mi zależy na waszych odpowiedziach, żebym mogła obrać właściwy kierunek w walce o upragnione dwie kreseczki, tym razem właściwie umiejscowione.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2016, 12:44

    Franuś - 21/08/2013 - siłami natury- 40 tc
    Aniołek- (*) cp 18/06/2016-8 tc
  • Aife Autorytet
    Postów: 303 242

    Wysłany: 27 czerwca 2017, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja poproszę o interpretację...testy robione w 17 dniu cyklu w prolaktyna 46... podwyższona progesteron 0.7 ....

    In vitro -wrzesien +ah beta 13 dpt 282
    ganns65ge86jk8bk.png
    Słaba morfologia plemników ( 2 nieudane iui)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 czerwca 2017, 08:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlaczego robilas progesteron w 17 dniu cyklu ? Mialas owulacje potwierdzona w 9-10 dniu cyklu ? Jesli tak to okej jesli nie to wynik niewiarygodny i w zasadzie nic nie wnosi. Progesteron bada sie 7 dni po owulacji.

‹‹ 11 12 13 14 15
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ