Forum Starając się - ogólne Progesteron i prolaktyna
Odpowiedz

Progesteron i prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 7 października 2015, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym dla świętego spokoju poszła na jeszcze jedno ust przed terminem miesiączki i sprawdziła co się z tym pęcherzykiem stało :)

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • Serduszkowa Koleżanka
    Postów: 39 30

    Wysłany: 7 października 2015, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilanka w takim razie pójde jeszcze w przyszłym tygodniu :)

  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 9 października 2015, 09:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no myślę że będziesz spokojniejsza :)

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • Serduszkowa Koleżanka
    Postów: 39 30

    Wysłany: 14 października 2015, 13:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u ginekologa byłam pęcherzyka nie ma(prawdopodobnie pękł) wyniki prolaktyny i progesteronu wskazują, że owulacja była.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2015, 13:13

  • missy83 Autorytet
    Postów: 573 542

    Wysłany: 15 października 2015, 10:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie- czy jak się ma niski progesteron to ... da się zajść w ciąże?
    Bo ja mam niski. Ale... gin powiedział,żeby brać suplementację progesteronem wtedy,kiedy już dowiem się,że jestem w ciąży.
    Ale , czy w ogóle można zajść w ciążę gdy np. progesteron oscyluje tak 7-10 ???

    synek 6 lat <3 2010 r. [ 2011-[*],marzec 2015-[*].. ]
    synek ur. 18.08.2016 <3
    h84fwn15dqixvghy.png
  • Wedmoczka Autorytet
    Postów: 1051 411

    Wysłany: 24 października 2015, 15:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

    dziewczyny dziś badałam progesteron w 19 dc owu podobno miałam 12 dc i mój wynik to 26,08 ng/ml wg norm laboratorium to już I trymestr co o tym sądzicie?

    Ps. Zanim coś powiesz - posłuchaj. Zanim skrytykujesz - poczekaj. Zanim się pomodlisz - wybacz. Zanim coś napiszesz - pomyśl. Zanim zrezygnujesz - spróbuj.

    Laparoskopia 19.07.2016 - macica jednorożna, jajowód prawy drożny

    1 IUI 4.04....:(
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 30 października 2015, 09:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    19 dc to I trymestr ciąży pod warunkiem że doszło do zapłodnienia i zarodek się zagnieździ. Ten wynik świadczy o prawdopodobnie przebytej owulacji - nie o samej ciąży

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • ada89 Autorytet
    Postów: 363 324

    Wysłany: 10 listopada 2015, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie. Dzisiaj zrobiłam badania na prolaktyne i progesteron. Jedno i drugie zawyżone.Progesteron 28,15ng/ml, prolaktyna 37,59. W ciąże staram się zajść od 5 miesięcy, wcześniej jedno poronienie w 6tyg. Powiedzcie mi czy jeżeli w tym cyklu zaszłam w ciążę to jest szansa, że to przez ciąże są podwyższone normy? Czy to jednak za dużo?
    Dziewczyny, które biorą leki na obniżenie hormonów, powiedzcie, że Wam udało się zajść w ciążę i po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia?
    :(

    06.2015 - poronienie

    7v8r9n73vlu7ctsh.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 stycznia 2016, 13:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Może mi troszkę pomożecie bo ginekolog za dużo nie powiedział konkretnych rzeczy. A wiec:
    Cykle 26/27 dni
    13 dnia cyklu- czas okołoowulacyjny- robiłam badania i: (w nawiasach normy)

    FT4- 16,91 pmol/l (12.0-22.0
    TSH- 4.25 mlU/l (0,27-4.20)
    prolaktyna 299.4 ulU/ml (102-496)

    20 dzień cyklu- progesteron 45.19 nmol/l faza folikularna: 0.6- 4.7
    faza owulacyjna: 2.4- 9.4
    faza lutealna: 5.3- 86.0

    Lekarz twierdzi, ze wszystko jest ok, nawet to nieszczęsne tsh i to nie ma wpływu na zajście w ciaze. Staramy się 10 cykl i powoli mam dosć. Ginekologicznie wszystko ok: żadnych torbieli itd.

    Czy to tsh nie jest jednak za wysokie? Mój Mąż twierdzi, że skoro lekarz powiedział, że jest ok to nie ma się czym martwić...

    daktylek lubi tę wiadomość

  • daktylek Autorytet
    Postów: 676 210

    Wysłany: 18 stycznia 2016, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutek wrote:
    Hej dziewczyny :) Może mi troszkę pomożecie bo ginekolog za dużo nie powiedział konkretnych rzeczy. A wiec:
    Cykle 26/27 dni
    13 dnia cyklu- czas okołoowulacyjny- robiłam badania i: (w nawiasach normy)

    FT4- 16,91 pmol/l (12.0-22.0
    TSH- 4.25 mlU/l (0,27-4.20)
    prolaktyna 299.4 ulU/ml (102-496)

    20 dzień cyklu- progesteron 45.19 nmol/l faza folikularna: 0.6- 4.7
    faza owulacyjna: 2.4- 9.4
    faza lutealna: 5.3- 86.0

    Lekarz twierdzi, ze wszystko jest ok, nawet to nieszczęsne tsh i to nie ma wpływu na zajście w ciaze. Staramy się 10 cykl i powoli mam dosć. Ginekologicznie wszystko ok: żadnych torbieli itd.

    Czy to tsh nie jest jednak za wysokie? Mój Mąż twierdzi, że skoro lekarz powiedział, że jest ok to nie ma się czym martwić...


    w szpitalu, w którym leżałam po poronieniu panuje pogląd, że wysokie tsh jest przeszkodą w zajściu w ciąże (nawet większą niż w samym utrzymaniu ciąży). moja endokrynolog na teorię, że jest odwrotnie - ale ja znam dwa przypadki, że dopiero po obniżeniu tsh pojawiła się ciąża.

    ja obniżałam tsh z poziomu około 3,5 - więc Twój jest za wysoki. u mnie też kilku ginów nie widziało problemu w moim tsh. ale wytyczne sa takie, że ma być poniżej 2.
    idź do dobrego endo i nich Ci da leki na tarczyce. nie należy tak do konca ufac lekarzom - szczególnie tylko jednemu ;)

    Jutek lubi tę wiadomość

    Mama Aniołka [*] 15.12.2015r.
    w57v3e3k7yxei1cq.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 stycznia 2016, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Daktylek. :)

    Dziękuję za odpowiedź. Mi to tsh nie daje spokoju i zapisałam się do endo na 5 lutego oczywiście prywatnie... Coś czuję, że po obnizeniu tsh zajdę w ciąże. ale będę potrzebowała luteine bo mam fazę lutealna krótką... 11 dni...

  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2157

    Wysłany: 18 stycznia 2016, 21:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Ja miałam 2.5 i endykrynolog powiedział że trzeba obniżyć do ok. 1 (jest to niby norma dla starających się)

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 stycznia 2016, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie.... wszędzie czytam i słyszę, że dla starających się najlepszy wynik to 1 do 1,5 a ja przekraczam podstawową normę ,już nie mówiąc o normach dla starających się. Mam nadzieję, że endo podejdzie poważnie do tego i da mi jakieś tabletki.....

  • skorpionek82 Autorytet
    Postów: 811 136

    Wysłany: 22 stycznia 2016, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnie dwa miesiące tsh miałam 0.461 a ostatnio 0.247☺

    be2286637619c012de883c2f8744cba8.png
  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 22 stycznia 2016, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie:)
    Zrobiłam dziś badanie progesteronu w 21 dc i mój wynik w fazie lutealnej to 9,65 ng/ml (norma 3,34-25,56), a gdyby cud się zdarzył- norma dla ciąży I tr. (11,22-90).
    29.02 mam wizytę u lekarza ogólnego, a 02.02. u nowego ginekologa-endokrynologa to oczywiście skonsultuję z nimi, ale może z własnego doświadczenia macie jakieś przemyślenia? Wydaje mi się, że chyba trochę mało tego progesteronu, do tego mam jeszcze wysokie TSH: 3,800 (norma 0,270-4,40)
    FT3: 3,02 (norma 2,00-4,40)
    FT4: 1,35 (norma 0,93-1,70)
    Niestety zawiodłam się na mojej gin, która zupełnie nie traktuje mnie poważnie, wyniki są jakie są i boję się, że jeżeli udałoby mi się zajść w ciążę w bieżącym cyklu, miałabym problem z jej utrzymaniem.
    Będę wdzięczna za podzielenie się Waszymi opiniami i doświadczeniem:)



  • skorpionek82 Autorytet
    Postów: 811 136

    Wysłany: 22 stycznia 2016, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z moich doświadczeń wiem ze przy wysokim TSH trudno jest utrzymać ciąże tak samo jak przy za niskim ja ostatnio miałam 0.247 tsh masz jakieś tabletki na tsh? progesteron trochę niski ale może akurat☺kiedy robiłaś progesteron 7-8 dpo?

    be2286637619c012de883c2f8744cba8.png
  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 22 stycznia 2016, 23:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    skorpionek82 wrote:
    Z moich doświadczeń wiem ze przy wysokim TSH trudno jest utrzymać ciąże tak samo jak przy za niskim ja ostatnio miałam 0.247 tsh masz jakieś tabletki na tsh? progesteron trochę niski ale może akurat☺kiedy robiłaś progesteron 7-8 dpo?
    Nie mam żadnych tabletek, bo dopiero co zrobiłam badanie, a po wtorkowej- już ostatniej wizycie u mojej gin, powiedziała, że mam powtórzyć TSH za miesiąc i jak będzie tak samo, to do ednokrynologa. W ogóle się nie przejęła czy np. może już teraz mogło się udać zajść:( TSH też zrobiłam z własnej inicjatywy. Dlatego umówiłam się jak najszybciej do innego lekarza, ale wizyta dopiero 02.02. Jeśli chodzi o progesteron, to robiłam wg ovu w 8 dpo, choć mi się wydaje, że miałam wcześniej owulację i było to w 10 dpo, ale pewności nie mam. Czyli co? Kolorowo nie jest?



  • skorpionek82 Autorytet
    Postów: 811 136

    Wysłany: 23 stycznia 2016, 20:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molo jaki miałaś progesteron 7 dpo czy jak uważasz 10dpo ? Moze powinnaś brać progesteron w tabletkach na ewentualne podtrzymanie ciąży bo tabletki na pewno Ci nie zaszkodzą. Jak ja miałam tsh powyżej 2.5 to lekarz twierdził że zawysokie i mogę poronic jeśli będę w ciąży.

    be2286637619c012de883c2f8744cba8.png
  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 24 stycznia 2016, 00:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skorpionek, wynik tak jak pisałam wyżej: 9,65 :(



  • skorpionek82 Autorytet
    Postów: 811 136

    Wysłany: 24 stycznia 2016, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko robiłaś wcześniej badanie progesteronu w poprzednim cyklu czy dopiero teraz . jeśli ten niski progesteron będzie się powtarzać to powinnaś dostać tabletki duphaston lub luteinę które pomogą Ci utrzymać ewentualnie ciąże o której możesz jeszcze nie wiedzieć. bierze się je już po owulacji do momentu kiedy masz miec @☺

    be2286637619c012de883c2f8744cba8.png
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego