Forum Starając się - ogólne Progesteron i prolaktyna
Odpowiedz

Progesteron i prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Mychaa22 Przyjaciółka
    Postów: 176 37

    Wysłany: 23 stycznia 2014, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero zaczełam prowadzić cykl na OVU (1 cykl). Staramy się 3 miesiąc i nic. Tarczyca ok. Martwie się, że może jednak coś wyjść.:(

  • Maga31 Autorytet
    Postów: 530 987

    Wysłany: 21 lutego 2014, 18:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś odebrałam wynik badania poziomu progesteronu w 7dpo: 11,86 ng/ml przy normie w fazie lutealnej: 1,7-27 ng/ml. Jeszcze nie konsultowałam z ginem, ale myślę, że wynik jest ok.
    Pytałam się gina czy powinnam zbadać prolaktynę, ale on stwierdził, że nie muszę skoro mam owulację, bo wysoka prolaktyna ją hamuje. Uważacie, że powinnam na wszelki wypadek ją zbadać ?( od ponad roku mam plamienia przed okresem).

    wff2trd8302o6ogx.png
  • Mychaa22 Przyjaciółka
    Postów: 176 37

    Wysłany: 22 lutego 2014, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy badanie progesteronu można zrobić w 9 dpo owulacji czy to juz za poźno?

  • marcela29 Autorytet
    Postów: 1400 874

    Wysłany: 22 lutego 2014, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog zaleca mi badać progesteron dwukrotnie w ciągu cyklu 16-18 dc i 22-24dc, u mnie owulacja występuje 14-15dc więc drugi pomiar ma tak 9 dpo. U mnie wyniki dwukrotnie wyglądały następująco 18dc - ok 16ng/ml i w 24dc- ok 19ng/ml. Przy tych wynikach lekarz stwierdził, że progesteron nie jest zły, ale mógłby być lepszy i rozważa włączenie duph. Wynik 11 dla mojego lekarza z pewnością byłby więc za niski, kiedyś nawet coś wspomniał, ze wynik powyżej 15 dopiero potwierdza przebycie owu. Ale pewnie co lekarz to inne opinie, także najlepiej konsultować ze swoim prowadzącym, który dokładnie zna nasze cykle. Co do prolaktyny ja np. miałam podwyższoną, ale też nie blokowała mi owulacji, pomimo to dostałam od endokrynolog lek na obniżenie.

    "Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Mychaa22 Przyjaciółka
    Postów: 176 37

    Wysłany: 22 lutego 2014, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaki jest koszt badania?

  • alka89 Autorytet
    Postów: 2499 1128

    Wysłany: 23 lutego 2014, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    prl z obciazeniem ok 50 zl

    Tobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
    Zośka /28.06.2015 **Aniołek **10 tydz.
  • Klif Autorytet
    Postów: 1053 848

    Wysłany: 3 marca 2014, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie mi. Byłam dziś na badaniu prolaktyny z metoklopramidem, czyli badanie na czczo, godzinę i dwie po tabletce. Przysłali mi na maila wynik, ale tam jest tylko jedna liczba. Czy to jest jakoś uśrednione? Czy powinni przysłać wszystkie trzy wyniki?Nic z tego nie rozumiem :(

    ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Kokilka Przyjaciółka
    Postów: 100 28

    Wysłany: 20 marca 2014, 15:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też zrobiłam ostatnio badania progesteronu i prolaktyny. Badanie robiłam w 23 dniu cyklu i było to 8-9 dpo.
    Wyniki jakie uzyskałam są takie:

    Progesteron 38,18
    normy:
    faza folikularna 0,2-1,5
    faza owulacyjna: 0,8-3,0
    faza lutealna: 1,7-27,0
    menopauza: 0,1-0,8

    Prolaktyna: 33,48 norma: 5,00-23,00

    Nie wiem co mam myśleć. Skąd taki wysoki progesteron? Chciałabym żeby powodem była fasolina.
    A ta prolaktyna też mnie zdziwiła. Już 5 miesięcy temu wyszła mi podwyższona do 27 ale wtedy przy okazji wyszło mi za wysokie TSH, dlatego endokrynolog kazał zostawić na razie prolaktynę z zbijać TSH i mówił, że prawdopodobnie prolaktyna wtedy też spadnie. No więc biorę euthyrox, TSH spada, myślałam że prolaktyna też, a tu wyszła jeszcze wyższa niż ostatnio.
    Co o tym myślicie?

  • OvuFriend

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomość wyedytowana przez administratora forum z powodu łamania zasad regulaminu.

  • Eltasz Autorytet
    Postów: 733 1518

    Wysłany: 22 sierpnia 2014, 16:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Mam pytanko, może któraś z Was będzie mi potrafiła odpowiedzieć. A mianowicie odebrałam dziś wyniki progesteronu dodam, że to 22 dc i wyszedł 29.03ng . Jestem po zastrzyku z Pregnylu 6 dni temu. Z norm wychodzi że jest ciut podwyższony w stosunku do fazy lutealnej.(faza lutealna: 1,7-27,0).
    Czy może to sądzić o wczesnej ciąży, czy wynik może zafałszować jeszcze Pregnyl.
    Proszę o jakąś odpowiedz jeśli jeszcze któraś z Was tu zagląda :-)

    Eltasz
  • KasiaGD87 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 5 września 2014, 19:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mam pytanie. To mój 4 cykl starań. Dzisiaj jest 22 dzien cyklu. Progesteron 17,21 i prolaktyna 33,1. Co to może znaczyć?

    Kasia87
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 września 2014, 17:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia sprawdz czy masz owulkę - jesli nie - trezba prolaktyne zbic, co do progesteronu nie wiem sama mam zagadke ze swoim…

    Podejrzalam wyniki on line - badalam w 21 dc to bylo jakies 6/7 dpo wynik 25,32 no i tez nie wiem czy to cos znaczy ...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 października 2014, 09:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Jestem tu nowa.
    Mam problem z nieregularną miesiączką a mianowicie pojawia się raz na dwa miesiące. Czytając forum i po wizycie u lekarza end-gin. zrobiłam badania i wyszło:
    FSH 5,0mIU/ml przy normie 3,5-12,5
    LH 5,3mIU/ml przy 2,4-12,6
    Estradiol 40,61pg/ml przy normie 12,5-166
    Prolaktyna 688 uIU/ml przy normie 102-496
    DHEA-SO4 591ug/ml przy normie 35-430
    Testosteron 0,85 przy normie 0,1-0,9
    Dodam że USG jajników wyszło dobrze i TSH tez w normie.
    Latam od lekarza do lekarza i nie wiem co robić ;(

  • juwelka Autorytet
    Postów: 1439 1023

    Wysłany: 7 października 2014, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 16:05

    atdce6ydcmj5jyyx.png

    oar843r8a3hzoi3d.png
  • amelia04072006 Autorytet
    Postów: 13507 8224

    Wysłany: 9 października 2014, 07:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kathy06 wrote:
    Witam. Jestem tu nowa.
    Mam problem z nieregularną miesiączką a mianowicie pojawia się raz na dwa miesiące. Czytając forum i po wizycie u lekarza end-gin. zrobiłam badania i wyszło:
    FSH 5,0mIU/ml przy normie 3,5-12,5
    LH 5,3mIU/ml przy 2,4-12,6
    Estradiol 40,61pg/ml przy normie 12,5-166
    Prolaktyna 688 uIU/ml przy normie 102-496
    DHEA-SO4 591ug/ml przy normie 35-430
    Testosteron 0,85 przy normie 0,1-0,9
    Dodam że USG jajników wyszło dobrze i TSH tez w normie.
    Latam od lekarza do lekarza i nie wiem co robić ;(
    Badaj sie w kierunku nadnerczy

    kathy06 lubi tę wiadomość

    zus1znh.png

    iv09krhm2hgmouw3.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 października 2014, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    amelia04072006 - powiedz mi czy wystarczy że pójdę do dobrego endokrynologa czy do innego lekarza?

  • amelia04072006 Autorytet
    Postów: 13507 8224

    Wysłany: 10 października 2014, 07:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kathy06 wrote:
    amelia04072006 - powiedz mi czy wystarczy że pójdę do dobrego endokrynologa czy do innego lekarza?
    najlepiej endo, bo jednak oni znaja sie lepiej na hormonach i on poszerzy ci o pozostale: kortyzol, 17-Oh progesteron itd.

    zus1znh.png

    iv09krhm2hgmouw3.png

  • asia-m-b Autorytet
    Postów: 1389 1627

    Wysłany: 14 listopada 2014, 14:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już nic nie wiem..
    wczoraj zrobiłam prolaktynę w 20dc i nie wyszła zbyt dobrze: 62,42 ng/ml przy normach od 3,4 do 24,1
    dzis zrobiłam progesteron w 21dc i wyszło mi 8,65 przy normach dla fazy lutalnej 1,7 do 27
    Moja ginka mówi, że owulacji nie było.. musze zapisac sie do endokrynologa ..

    Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png
    "Nie war­to uciekać przed nieunik­nionym, gdyż wcześniej czy później tra­fia się w miej­sce, gdzie nieunik­nione właśnie przy­było i cze­ka."

  • Dżuls Autorytet
    Postów: 3180 2974

    Wysłany: 4 stycznia 2015, 08:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    hej czy prolaktyna 56,2 - norma - 1,5-25-

    reszta jest ok.

    może oznaczać ciążę ? czy już tylko problemy i zaburzenia :(((


    Juwelko, właśnie szukam na forum info dot. podobnej prolaktyny i natrafiłam na Twój post z października. Od trzech cykli badam progesteron i prolaktynę (7 dpo), do tego mierzę temperatury, robię testy owulacyjne itd, żeby wiedzieć, kiedy wystąpiła ew. owulacja i tydzień później zrobić badania.
    W pierwszym cyklu prolaktyna wyszła mi koło 70 jednostek (moje laboratorum podaje w mIU/l, więc przeliczam dzieląc przez 20), progesteron 7. Następny cykl (w połowie zaczełam brać metforminę)- prolaktyna 35, progesteron 8. W tym cyklu (pierwszym cyklu realnych starań, bo mąż wrócił z delegacji) ...uwaga uwaga.... progesteron 19,38, za to prolaktyna 55!!!!!!! Robione dzień po dniu, tzn progesteron 7dop, a prl 8dpo (celowo zrobiłam dzień później, bo trochę jeszcze byłam zmęczona po sylwestrze i bałam się, ze to wpłynie na wynik)
    Czy Twój progesteron był spowodowany właśnie ciążą? Wydawało mi się, że z taką prolaktyną powinnam mieć niziutki progesteron, a dzien wczesniej wyszedł ponad 19, LOL :) Także progesteron 19, prolaktyna 55 i mam zagwostkę. Z mojego wykresu nic nie wynika, bo nie miałam możliwości dokładnych pomiarów w tym miesiącu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 08:23

    8pdp47e.png
  • Paolala Autorytet
    Postów: 898 872

    Wysłany: 4 marca 2015, 14:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls ja mam podobnie u mnie obecnie 25 dc, wczoraj robiłam badania między innymi prolaktyne i progesteron i takie wyniki:
    progesteron 41,39 (norma 1,7 do 27)
    prolaktyna 26,42 (norma 4,79 do 23,3)

    wczesniej ok 2mce temu mialam robiona prl w 3dc cyklu i byla w normie

    i teraz zastanawiam co jest przyczyną takich wynikow! nie wiem dokladnie kiedy byla owu i czy w ogole byla bo cykl odpuscilam, z reguly byla miedzy 17 a 20 dc ( jestem 4 cykl na clo, wczesniejsze 3 cykle owulacja byla)
    ehhh ciąża to nie jest, bo mój M nie domagał, wiec co? czy tak wysoki progesteron moze byc u mnie naturalnie?

    Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]

    ...kiedyś będzie jeszcze pięknie...
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego