Progesteron i prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
madeline wrote:Odebrałam dziś wynik progesteronu: 9,10 ng/ml w 21 dc i nie wiem co o nim myśleć. Poczytałam trochę w internecie i wychodzi, że jeśli jest poniżej 10 ng/ml, to jest za niski, ale nie wiem czy mam rację Może któraś z Was ocenić ? Może powinnam badanie powtórzyć 22 dc albo 23 dc ? Mój ginekolog nic o tym nie mówił...
jednorazowy wynik jeszcze o niczym nie świadczy, zwłaszcza że poziom progesteronu zmienia się w ciągu dnia i może to był akurat najniższy danego dnia. Dlatego najlepiej byłoby powtórzyć to badanie w następnym cyklu, 7-8 dni po owulacji. Na pewno miałaś owulację wiec to najważniejsze, a jak powtórzysz badanie to wtedy bedzie można z większym prawdopodobieństwem stwierdzić czy to rzeczywiście niedomoga lutealna.madeline, sylwiunia lubią tę wiadomość
-
Dziękuję za odpowiedzi.
Wynik nie dawał mi spokoju, więc dziś powtórzyłam badanie i sama nie wiem co o nim myśleć. Wyszło 13,90 ng/ml. Co to może oznaczać ? Że wczoraj wykonałam badanie w niewłaściwym dniu ? Czy progesteron nie powinien mi teraz spadać ? -
to jest właśnie badanie progesteronu, zawsze wprowadzi zamieszanie
tak jak pisałam wcześniej progesteron jest hormonem którego poziom w ciągu jednego dnia może mocno się wahać, nawet jego wartość może się podnieść dwukrotnie. dlatego nie dziw sie że jednego dnia masz 9 a następnego 13, bo to 9 mogło być najniższym poziomem tego dnia, a np. to 13 jednym z wyższych albo średnich wyników w ciągu danego dnia. nie da się wyznaczyc żadnego liniowego poziomu progesteronu ani jego stałego przyrostu, więc porównywanie tych dwóch wyników ze sobą nie ma z punktu medycznego żadnego sensu, bo to Ci nic nie powie. Wiemy tylko tyle, że na pewno była owulacja i że nie jest tak źle z poziomem Twojego progesteronu. w następnym cyklu powtórz badanie, a lekarz zdecyduje czy powinnaś wspomagać drugą fazę sztucznym progesteronem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2013, 22:02
madeline lubi tę wiadomość
-
wynik świadczy o tym że owulacja była, a poziom jego jest dość niski, ale to lekarz zadecyduje czy podawać luteinę, u mnie było w 5 dniu po owulacji 8ng/ml, w 7 dniu 10ng/ml i w 9 dniu 10,2ng/ml i lekarz zdecydował abym brała 2 razy dziennie po 3 tabletki, a w kolejnych cyklach p razy dziennie po 2 tabletki"Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
dziewczyny może mi pomożecie, w tamtym miesiącu robiłam progesteron i prolaktynę 9 dni po owulacji i progesteron 11,47 a prolaktyna 99,35 przy normie 23,30, byłam u endokrynologa i dostałam lekką terapie hormonalną. Wczoraj zrobiłam test ciążowy bo powinnam dostać @ i zobaczyłam bardzo bladą drugą kreseczę i dzisiaj powtórzyłam i znowu jest nadal słaba ale bardziej widoczna niż wczoraj, poszłam zrobić bete HCG 107,70 , progesteron 15,28 a prolaktyna 60,65. Mam pytanie czy prolaktyna może być aż tak wysoka w ciąży i czy na ten progesteron nie zacząć już lepiej brać duphaston bo mam w domu, w kwietniu pierwszą ciąże poroniłam, a wczoraj maiłam bardzo leciutki plamienie takie jasno brązowe.
-
madeline wrote:Zrobiłam badanie prolaktyny w 4 dc. Wyszło 17,37 ng/ml, wynik idealny nie jest, ale chyba jest o.k. ?
ja biorąc bromergon na obniżenie mam wyższy wynik bo 19.92 ng/ml i ginek mówił że już jest ok -
nick nieaktualnyDziewczyny to i ja poprosze o pomoc, zbadalam tarczyce i prolaktyne, PRL wyszlo mi 32.16 (przy normie 26.72) wiec wyraznie za wysoko, chcialam sie tylko poradzic co dalej? Wizyta u lekarza to oczywiscie, ale czego powinnam sie spodziewac? Czy ktos bardziej doswiadczony z podwyzszona prolaktyna moglby sie wypowiedziec? Dodam ze badanie bylo w 13 dniu cyklu, u mnie to okres okoloowulacyjny, ale czytalam ze prolaktyne mozna w kazdym dniu. bede wdzieczna za wszelkie wskazowki.
-
Anulkaa wrote:Dziewczyny to i ja poprosze o pomoc, zbadalam tarczyce i prolaktyne, PRL wyszlo mi 32.16 (przy normie 26.72) wiec wyraznie za wysoko, chcialam sie tylko poradzic co dalej? Wizyta u lekarza to oczywiscie, ale czego powinnam sie spodziewac? Czy ktos bardziej doswiadczony z podwyzszona prolaktyna moglby sie wypowiedziec? Dodam ze badanie bylo w 13 dniu cyklu, u mnie to okres okoloowulacyjny, ale czytalam ze prolaktyne mozna w kazdym dniu. bede wdzieczna za wszelkie wskazowki.
Anulkaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWitajcie
Dzisiaj zrobiłam badania ale już się pogubiłam. Pomożecie zinterpretować?
Badania w 21 dniu cykl, 7 dni po owulacji
Progesteron: 19,13 ng/mL
Normy:
faza folikularna 0,31-1,52
faza lutealna 5,16-18,56
1 trymestr 4,73-50,74
2 trymestr 19,41-45,30
Prolaktyna: 336 uIU/mL
Normy: 80-614
Z góry dziękuję :-* -
dziewczyny mam pytanie .@ miałam zawsze regularnie co 28 dni więc zbadałam prolaktyne i progesteron w 21 dniu cyklu..prolaktyna 9,23 ng/ml a progesteron 0,36 i tu pojawia się problem bo w tym dniu wieczorem dostałam @ w 21 dniu cyklu i teraz nie wiem jak interpretować ten wynik czy to już faza folikularna czy lutealna jeszcze...bo czytałam że przed okresem progesteron spada...chcę ponownie zbadać progesteron ale nie wiem kiedy bo nie wiem kiedy dostanę@ ...termin niby na 5.10 według ovu -cykl 21 ..pomóżcie...
-
nick nieaktualny
-
HEJ dziewczyny, mam pytanie
Miałam owulacje potwierdzoną przez monitoring, natomiast progesteron badany 5 dzień po owu (przez wyjazd służbowy nie byłam w stanie zbadać go w 7 ani 8 dniu)
Wynik to 8ng/ml przy normie do 15,9 ng/ml
W zeszłym cyklu miałam 12ng/ml 7 dpo, nie wiem czy w 5dpo ma prawo być o tyle niższy?
Nie biorę pod uwagę tego, że jest niższy niż 10, bo o tym mówi się przy normie 27,jak myślicie czy taki poziom jest ok? -
nick nieaktualnyRóża wrote:To i ja poproszę o interpretację. BAdanie robiłam 8 dpo.
Progesteron 43,4nmol/l, progesteron (jedn.tradyc) 13,63ng/ml prolaktyna 401,5mU/l. To jest faza lutealna. TSH 1,320 mU/l.
Coś takiego znalazłam
Normy poziomu progesteronu:
faza pęcherzykowa: 0,6 – 4,7 nmol/l
faza owulacyjna: 2,4 – 9,4 nmol/l
faza lutealna (ciałka żółtego): 5,3 – 86 nmol/l
Prolaktyna 102-496 mIU/l
TSH 0,4 – 4,0 mU/lWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 19:12