Forum Starając się - ogólne Progesteron i prolaktyna
Odpowiedz

Progesteron i prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Konwalia Autorytet
    Postów: 1813 2472

    Wysłany: 20 lutego 2013, 20:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz mam 32 dc, a @ jak nie bylo tak nie ma... Byly tylko plamienia, ale nie brazowe. Moze mi bromocorn wydluzyl cykl...

    l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • darijka Autorytet
    Postów: 721 538

    Wysłany: 20 lutego 2013, 21:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, odebrałam dzisiaj wyniki progesteronu (21 dzień cyklu). wynik 19,8 norma 1,2-15,9. ostatnie 4 miesiące byłam na dupku. w obecnym cyklu go nie biorę. mam pytanie czy to mozliwe, ze dupek mi podwyższył progesteron, i jak się go zbija.

    ]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 lutego 2013, 07:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    darijka wrote:
    hej dziewczyny, odebrałam dzisiaj wyniki progesteronu (21 dzień cyklu). wynik 19,8 norma 1,2-15,9. ostatnie 4 miesiące byłam na dupku. w obecnym cyklu go nie biorę. mam pytanie czy to mozliwe, ze dupek mi podwyższył progesteron, i jak się go zbija.

    co ty chcesz zbijać Kochana?:) wynik jest SUPER, moim zdaniem oznacza to, że przeszłaś piękną owulację:)! niczym się nie stresuj:)

  • darijka Autorytet
    Postów: 721 538

    Wysłany: 22 lutego 2013, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Libra wrote:
    darijka wrote:
    hej dziewczyny, odebrałam dzisiaj wyniki progesteronu (21 dzień cyklu). wynik 19,8 norma 1,2-15,9. ostatnie 4 miesiące byłam na dupku. w obecnym cyklu go nie biorę. mam pytanie czy to mozliwe, ze dupek mi podwyższył progesteron, i jak się go zbija.

    co ty chcesz zbijać Kochana?:) wynik jest SUPER, moim zdaniem oznacza to, że przeszłaś piękną owulację:)! niczym się nie stresuj:)

    dzieki libra, już plemniczka mi odpisała w innym wątku. obydwie mnie uspokoiłyście, pozdrawiam serdecznie

    Libra lubi tę wiadomość

    ]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • maga Znajoma
    Postów: 18 7

    Wysłany: 25 lutego 2013, 13:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    grejfrutowa wrote:
    Witajcie, przepraszam, że się w trącę. U mnie tsh było poza normą i się okazało, że mam niedoczynność tarczycy. Anno, u Ciebie poziom tsh jest stanowczo za wysoki jak dla "staraczki". Powinien być mniejszy niż 2. Ja miałam 2,70 miesiąc temu i moja endo przepisała mi mocniejsze leki. Także udaj się do endokrynologa po tabletki.
    Pozdrawiam

    jejku, ja mam TSH na poziomie 2,72 µIU/ml i moja ginekolog stwierdziła, że to jest ok :( może powinnam zmienić lekarza?
    ogólnie walczę z wysoką prolaktyną, przez 3 miesiące brałam bromergon (1 tabletka na noc, 0 skutków ubocznych)i jakieś efekty widać- spadek z 27,81 ng/ml do 20,40 (po obciążeniu 286,8 aktualnie 209) tylko dlaczego po obciążeniu jest ciągle aż 10 razy większa? :(

  • czerwiec05 Debiutantka
    Postów: 6 8

    Wysłany: 26 lutego 2013, 07:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po nieudanych 8 cyklach postanowiłam zrobić te padania wyniki następujące:

    PROGESTERON 0,86 ng/ml f.folikularna 0,2-1,5
    f.owulacyjna 0,8-3,0
    f.lutealna 1,7-27,0
    postmenopauza 0,1- 0,8


    PROLAKTYNA 292,4 uU/ml 127-637 zakres referencyjny

    TSH 2,94 mlU/I norma 0,27 - 4,20


    jak myślicie chyba wszystko w porzadku ???
    jutro mam wizyte u ginekologa podobno jest rewelacyjny zajmuje sie niepłodnością. Pojade do nigo juz z badaniami :) zobaczymy co powie...
    mam nadzieje ze ze mna wszystko w porzadku

    20120922580117.png


    7468d2bfcc8f9f678cf387408ff55b24.png
    7 nieudanych cykli... czekamy dalej...
  • darijka Autorytet
    Postów: 721 538

    Wysłany: 26 lutego 2013, 17:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czerwiec05 wrote:
    Po nieudanych 8 cyklach postanowiłam zrobić te padania wyniki następujące:

    PROGESTERON 0,86 ng/ml f.folikularna 0,2-1,5
    f.owulacyjna 0,8-3,0
    f.lutealna 1,7-27,0
    postmenopauza 0,1- 0,8


    PROLAKTYNA 292,4 uU/ml 127-637 zakres referencyjny

    TSH 2,94 mlU/I norma 0,27 - 4,20


    jak myślicie chyba wszystko w porzadku ???
    jutro mam wizyte u ginekologa podobno jest rewelacyjny zajmuje sie niepłodnością. Pojade do nigo juz z badaniami :) zobaczymy co powie...
    mam nadzieje ze ze mna wszystko w porzadku

    z tego co sie orientuje to TSH za wysokie dla kobiet starających się o dziecko powinno być między 1-2, a progesteron w jakiej fazie robiłaś?

    ]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • czerwiec05 Debiutantka
    Postów: 6 8

    Wysłany: 27 lutego 2013, 06:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystkie badania robiłam w 6 dniu cyklu

    20120922580117.png


    7468d2bfcc8f9f678cf387408ff55b24.png
    7 nieudanych cykli... czekamy dalej...
  • darijka Autorytet
    Postów: 721 538

    Wysłany: 27 lutego 2013, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    myśle, że progesteron powinnaś zrobić sobie po owulacji, żeby zobaczyć czy nie jest za niski, wtedy się bierze duphaston na jego podwyższenie.

    ]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • ejsza Koleżanka
    Postów: 101 15

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wpisuję swoje wyniki po 4 miesiącach zażywania 1/2 tabl. Bromocornu. Wyniki z 7 dnia po owulacji:
    a) PROLAKTYNA: 443,6 uIU/ml (niewiele spadła od 2 m-cy); norma: 127-637
    b) PROGESTERON: 21,40 ng/ml; norma: 1,7-27
    c) ph: 4,7: powinno być bardziej kwaśne.

    Moja ginka twierdzi, że idealne warunki do zajścia w ciążę. Mówi, że progesteron już 15-16 ng/ml (taki też miewam) jest bardzo dobry i potwierdza owulację, że na 100% się odbyła. Jak nie zajdę do 2 miesięcy to mam zmniejszyć dawkę Bromocornu do ćwiartki.

    Jeśli któraś ma podobne wyniki to co mówi wasz ginek?

    ejsza
  • Konwalia Autorytet
    Postów: 1813 2472

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejsza, ja biorę Bromocorn od 26 stycznia. Przez tydzień brałam ćwiartkę, a potem połówkę. Właśnie kończę pierwsze opakowanie, które starcza mi na niecałe 3 miesiące. Na początku kwietnia byłam u gin. na kontroli i przepisała mi znów Bromocorn - dwa opakowania :/ Powiedziała, że pierwsze mam brać jeszcze po połówce, a drugie po ćwiartce :/ Dawka na 9 miesięcy :/ Potem mam się zgłosić i będziemy odstawiać. Trochę długo. A do tego nawet nie chciała skontrolować, czy rzeczywiście Bromocorn działa.

    l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • ejsza Koleżanka
    Postów: 101 15

    Wysłany: 20 kwietnia 2013, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia ja też zaczynałam od ćwiartki przez tydzień a potem po pół. Biorę zdaje się od początku grudnia. Myślę, że trzeba kontrolować jej poziom. Ja badałam po 2 miesiącach i z 900 na 450 spadła, ale po następnych dwóch z hakiem u mnie już niewiele spadła (wynik z posta wyżej). Lekarka powinna wypisać Ci skierowanie na badanie, albo sama zrób - ja też pierwsze opłacałam - 25zł. Mnie ginka mówiła, że trzeba uważać żeby za dużo nie spadła bo to też źle (o nadmiernej produkcji jajeczek mówiła o ile dobrze zrozumiałam).

    A poza tym myślę, że zajdziesz wcześniej:) czego tobie i sobie życzę:)
    A i mnie mówiła, że jak zajdę to od razu odstawić.

    ejsza
  • kiti Autorytet
    Postów: 2171 4229

    Wysłany: 20 kwietnia 2013, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny to ja też dołącze się do wątku ... zbadałam podstawowe hormony i prolaktyna wyszła wysoka ponad 35 i tsh 2,400 także wybieram się do ginka i zobaczymy co powie... aaa i to jest wynik po 3 miesięcznej kuracji castagnusem

    Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
  • anita9 Przyjaciółka
    Postów: 64 31

    Wysłany: 20 kwietnia 2013, 17:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak prolaktyna spadnie ponizej poziomu to jest źle ? jaki to ma wpływ ?

    anita
  • Konwalia Autorytet
    Postów: 1813 2472

    Wysłany: 20 kwietnia 2013, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ejsza wrote:
    Konwalia ja też zaczynałam od ćwiartki przez tydzień a potem po pół. Biorę zdaje się od początku grudnia. Myślę, że trzeba kontrolować jej poziom. Ja badałam po 2 miesiącach i z 900 na 450 spadła, ale po następnych dwóch z hakiem u mnie już niewiele spadła (wynik z posta wyżej). Lekarka powinna wypisać Ci skierowanie na badanie, albo sama zrób - ja też pierwsze opłacałam - 25zł. Mnie ginka mówiła, że trzeba uważać żeby za dużo nie spadła bo to też źle (o nadmiernej produkcji jajeczek mówiła o ile dobrze zrozumiałam).

    A poza tym myślę, że zajdziesz wcześniej:) czego tobie i sobie życzę:)
    A i mnie mówiła, że jak zajdę to od razu odstawić.

    Ciągle mam nadzieję, że wcześniej zajdę i tak w sumie już 13 cykl jest :) Ale żeby być przy nadziei trzeba mieć nadzieję i pozytywnie myśleć. Moja ginka jest dobrym specjalistą i w sumie jej ufam. Postanowiłam, że jeżeli przez te jedno opakowanie nie zajdę, to pójdę po skierowanie.

    l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • ejsza Koleżanka
    Postów: 101 15

    Wysłany: 22 kwietnia 2013, 21:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia mnie tez już rok stuknie ale z przerwą. Też staram sie pozytywnie myśleć bo nic innego nie zostaje:) Uda sie nam!

    anita9 z tego co mi lekarka mówiła to trzeba uważać żeby nie przestymulować, najlepiej jest mieć wynik w środku normy. Mówiła też, że ciążę taką po lekach nie naturalną może być trudniej utrzymać więc lepiej żeby nic za dużo nie spadło. O jajeczkach mi mówiła, żeby ich za duzo sie nie naprodukowało jak prolaktyna niska (o ile ją dobrze zrozumiałam).

    ejsza
  • madeline Znajoma
    Postów: 24 2

    Wysłany: 29 lipca 2013, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś wynik progesteronu: 9,10 ng/ml w 21 dc i nie wiem co o nim myśleć. Poczytałam trochę w internecie i wychodzi, że jeśli jest poniżej 10 ng/ml, to jest za niski, ale nie wiem czy mam rację :( Może któraś z Was ocenić ? Może powinnam badanie powtórzyć 22 dc albo 23 dc ? Mój ginekolog nic o tym nie mówił...

    W 10 dc byłam na wizycie u ginekologa, widział na usg pęcherzyk dominujący i stwierdził, że owulacja będzie najdalej 14 dc. Test owulacyjny w 13 dc wyszedł pozytywny, wykres w tym miesiącu jak na moje oko jest bardzo ładny, ale martwi mnie ten progesteron, tym bardziej dlatego, że w 3-5 dc mam zrobić jeszcze prolaktynę, FSH, LH, estrogen, testosteron, więc wizytę u ginekologa będę miała dopiero za jakiś miesiąc :/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2013, 14:27

  • sylwiunia Autorytet
    Postów: 893 315

    Wysłany: 29 lipca 2013, 17:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    progesteron mógłby być wyższy ale taki poziom świadczy o odbytej owulacji, choć jeszcze nasuwa się pytanie, ilu dniowe masz cykle? w którym dniu cyklu miałaś ostatni dzień śluzu płodnego?

    "Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

    6es3onyx9001zu66.png
  • madeline Znajoma
    Postów: 24 2

    Wysłany: 29 lipca 2013, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź.
    Zwykle miewam 27, góra 29-dniowe cykle. Ostatni był jakiś rozregulowany bo był 32-dniowy. Ze śluzem mam problem, średnio potrafię go obserwować i wydaje mi się, że nigdy nie mam go dużo. Dni, w których miałam wrażenie, że jest rozciągliwy to 13 i 14 dc.

    sylwiunia lubi tę wiadomość

  • sylwiunia Autorytet
    Postów: 893 315

    Wysłany: 29 lipca 2013, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    skoro miałaś śluz jeszcze 14 dnia cyklu to progesteron zbadany miałaś dokładnie 7 dni po owulacji, a więc wtedy powinien mieć najwyższy poziom, ale jak pisałam wcześniej mógłby być wyższy, u mnie 7 dni po owulacji progesteron wynosił 10ng/ml, i mam zaleconą luteinę, w cyklu z luteiną poziom progesteronu w 7 dniu po owulacji wynosił już ponad 19 ng/ml

    madeline lubi tę wiadomość

    "Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

    6es3onyx9001zu66.png
‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego