Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Progesteron i prolaktyna
Odpowiedz

Progesteron i prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2013, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz mam 32 dc, a @ jak nie bylo tak nie ma... Byly tylko plamienia, ale nie brazowe. Moze mi bromocorn wydluzyl cykl...

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • darijka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2013, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, odebrałam dzisiaj wyniki progesteronu (21 dzień cyklu). wynik 19,8 norma 1,2-15,9. ostatnie 4 miesiące byłam na dupku. w obecnym cyklu go nie biorę. mam pytanie czy to mozliwe, ze dupek mi podwyższył progesteron, i jak się go zbija.

]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2013, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darijka wrote:
    hej dziewczyny, odebrałam dzisiaj wyniki progesteronu (21 dzień cyklu). wynik 19,8 norma 1,2-15,9. ostatnie 4 miesiące byłam na dupku. w obecnym cyklu go nie biorę. mam pytanie czy to mozliwe, ze dupek mi podwyższył progesteron, i jak się go zbija.

co ty chcesz zbijać Kochana?:) wynik jest SUPER, moim zdaniem oznacza to, że przeszłaś piękną owulację:)! niczym się nie stresuj:)

• darijka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2013, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Libra wrote:
    darijka wrote:

co ty chcesz zbijać Kochana?:) wynik jest SUPER, moim zdaniem oznacza to, że przeszłaś piękną owulację:)! niczym się nie stresuj:)

dzieki libra, już plemniczka mi odpisała w innym wątku. obydwie mnie uspokoiłyście, pozdrawiam serdecznie

Libra lubi tę wiadomość

• maga Znajoma

Wysłany: 25 lutego 2013, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grejfrutowa wrote:
    Witajcie, przepraszam, że się w trącę. U mnie tsh było poza normą i się okazało, że mam niedoczynność tarczycy. Anno, u Ciebie poziom tsh jest stanowczo za wysoki jak dla "staraczki". Powinien być mniejszy niż 2. Ja miałam 2,70 miesiąc temu i moja endo przepisała mi mocniejsze leki. Także udaj się do endokrynologa po tabletki.
    Pozdrawiam

jejku, ja mam TSH na poziomie 2,72 µIU/ml i moja ginekolog stwierdziła, że to jest ok :( może powinnam zmienić lekarza?
    ogólnie walczę z wysoką prolaktyną, przez 3 miesiące brałam bromergon (1 tabletka na noc, 0 skutków ubocznych)i jakieś efekty widać- spadek z 27,81 ng/ml do 20,40 (po obciążeniu 286,8 aktualnie 209) tylko dlaczego po obciążeniu jest ciągle aż 10 razy większa? :(

• czerwiec05 Debiutantka

Wysłany: 26 lutego 2013, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po nieudanych 8 cyklach postanowiłam zrobić te padania wyniki następujące:

PROGESTERON 0,86 ng/ml f.folikularna 0,2-1,5
    f.owulacyjna 0,8-3,0
    f.lutealna 1,7-27,0
    postmenopauza 0,1- 0,8

PROLAKTYNA 292,4 uU/ml 127-637 zakres referencyjny

TSH 2,94 mlU/I norma 0,27 - 4,20

jak myślicie chyba wszystko w porzadku ???
    jutro mam wizyte u ginekologa podobno jest rewelacyjny zajmuje sie niepłodnością. Pojade do nigo juz z badaniami :) zobaczymy co powie...
    mam nadzieje ze ze mna wszystko w porzadku

20120922580117.png

7468d2bfcc8f9f678cf387408ff55b24.png
    7 nieudanych cykli... czekamy dalej...
  • darijka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2013, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czerwiec05 wrote:
    Po nieudanych 8 cyklach postanowiłam zrobić te padania wyniki następujące:

PROGESTERON 0,86 ng/ml f.folikularna 0,2-1,5
    f.owulacyjna 0,8-3,0
    f.lutealna 1,7-27,0
    postmenopauza 0,1- 0,8

PROLAKTYNA 292,4 uU/ml 127-637 zakres referencyjny

TSH 2,94 mlU/I norma 0,27 - 4,20

jak myślicie chyba wszystko w porzadku ???
    jutro mam wizyte u ginekologa podobno jest rewelacyjny zajmuje sie niepłodnością. Pojade do nigo juz z badaniami :) zobaczymy co powie...
    mam nadzieje ze ze mna wszystko w porzadku

z tego co sie orientuje to TSH za wysokie dla kobiet starających się o dziecko powinno być między 1-2, a progesteron w jakiej fazie robiłaś?

• czerwiec05 Debiutantka

Wysłany: 27 lutego 2013, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystkie badania robiłam w 6 dniu cyklu

20120922580117.png

7468d2bfcc8f9f678cf387408ff55b24.png
    7 nieudanych cykli... czekamy dalej...
  • darijka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2013, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myśle, że progesteron powinnaś zrobić sobie po owulacji, żeby zobaczyć czy nie jest za niski, wtedy się bierze duphaston na jego podwyższenie.

• ejsza Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wpisuję swoje wyniki po 4 miesiącach zażywania 1/2 tabl. Bromocornu. Wyniki z 7 dnia po owulacji:
    a) PROLAKTYNA: 443,6 uIU/ml (niewiele spadła od 2 m-cy); norma: 127-637
    b) PROGESTERON: 21,40 ng/ml; norma: 1,7-27
    c) ph: 4,7: powinno być bardziej kwaśne.

Moja ginka twierdzi, że idealne warunki do zajścia w ciążę. Mówi, że progesteron już 15-16 ng/ml (taki też miewam) jest bardzo dobry i potwierdza owulację, że na 100% się odbyła. Jak nie zajdę do 2 miesięcy to mam zmniejszyć dawkę Bromocornu do ćwiartki.

Jeśli któraś ma podobne wyniki to co mówi wasz ginek?

ejsza
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejsza, ja biorę Bromocorn od 26 stycznia. Przez tydzień brałam ćwiartkę, a potem połówkę. Właśnie kończę pierwsze opakowanie, które starcza mi na niecałe 3 miesiące. Na początku kwietnia byłam u gin. na kontroli i przepisała mi znów Bromocorn - dwa opakowania :/ Powiedziała, że pierwsze mam brać jeszcze po połówce, a drugie po ćwiartce :/ Dawka na 9 miesięcy :/ Potem mam się zgłosić i będziemy odstawiać. Trochę długo. A do tego nawet nie chciała skontrolować, czy rzeczywiście Bromocorn działa.

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • ejsza Koleżanka

Wysłany: 20 kwietnia 2013, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia ja też zaczynałam od ćwiartki przez tydzień a potem po pół. Biorę zdaje się od początku grudnia. Myślę, że trzeba kontrolować jej poziom. Ja badałam po 2 miesiącach i z 900 na 450 spadła, ale po następnych dwóch z hakiem u mnie już niewiele spadła (wynik z posta wyżej). Lekarka powinna wypisać Ci skierowanie na badanie, albo sama zrób - ja też pierwsze opłacałam - 25zł. Mnie ginka mówiła, że trzeba uważać żeby za dużo nie spadła bo to też źle (o nadmiernej produkcji jajeczek mówiła o ile dobrze zrozumiałam).

A poza tym myślę, że zajdziesz wcześniej:) czego tobie i sobie życzę:)
    A i mnie mówiła, że jak zajdę to od razu odstawić.

ejsza
  • kiti Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2013, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny to ja też dołącze się do wątku ... zbadałam podstawowe hormony i prolaktyna wyszła wysoka ponad 35 i tsh 2,400 także wybieram się do ginka i zobaczymy co powie... aaa i to jest wynik po 3 miesięcznej kuracji castagnusem

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
  • anita9 Przyjaciółka

Wysłany: 20 kwietnia 2013, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak prolaktyna spadnie ponizej poziomu to jest źle ? jaki to ma wpływ ?

anita
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2013, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ejsza wrote:
    Konwalia ja też zaczynałam od ćwiartki przez tydzień a potem po pół. Biorę zdaje się od początku grudnia. Myślę, że trzeba kontrolować jej poziom. Ja badałam po 2 miesiącach i z 900 na 450 spadła, ale po następnych dwóch z hakiem u mnie już niewiele spadła (wynik z posta wyżej). Lekarka powinna wypisać Ci skierowanie na badanie, albo sama zrób - ja też pierwsze opłacałam - 25zł. Mnie ginka mówiła, że trzeba uważać żeby za dużo nie spadła bo to też źle (o nadmiernej produkcji jajeczek mówiła o ile dobrze zrozumiałam).

A poza tym myślę, że zajdziesz wcześniej:) czego tobie i sobie życzę:)
    A i mnie mówiła, że jak zajdę to od razu odstawić.

Ciągle mam nadzieję, że wcześniej zajdę i tak w sumie już 13 cykl jest :) Ale żeby być przy nadziei trzeba mieć nadzieję i pozytywnie myśleć. Moja ginka jest dobrym specjalistą i w sumie jej ufam. Postanowiłam, że jeżeli przez te jedno opakowanie nie zajdę, to pójdę po skierowanie.

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • ejsza Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2013, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia mnie tez już rok stuknie ale z przerwą. Też staram sie pozytywnie myśleć bo nic innego nie zostaje:) Uda sie nam!

anita9 z tego co mi lekarka mówiła to trzeba uważać żeby nie przestymulować, najlepiej jest mieć wynik w środku normy. Mówiła też, że ciążę taką po lekach nie naturalną może być trudniej utrzymać więc lepiej żeby nic za dużo nie spadło. O jajeczkach mi mówiła, żeby ich za duzo sie nie naprodukowało jak prolaktyna niska (o ile ją dobrze zrozumiałam).

ejsza
  • madeline Znajoma

Wysłany: 29 lipca 2013, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś wynik progesteronu: 9,10 ng/ml w 21 dc i nie wiem co o nim myśleć. Poczytałam trochę w internecie i wychodzi, że jeśli jest poniżej 10 ng/ml, to jest za niski, ale nie wiem czy mam rację :( Może któraś z Was ocenić ? Może powinnam badanie powtórzyć 22 dc albo 23 dc ? Mój ginekolog nic o tym nie mówił...

W 10 dc byłam na wizycie u ginekologa, widział na usg pęcherzyk dominujący i stwierdził, że owulacja będzie najdalej 14 dc. Test owulacyjny w 13 dc wyszedł pozytywny, wykres w tym miesiącu jak na moje oko jest bardzo ładny, ale martwi mnie ten progesteron, tym bardziej dlatego, że w 3-5 dc mam zrobić jeszcze prolaktynę, FSH, LH, estrogen, testosteron, więc wizytę u ginekologa będę miała dopiero za jakiś miesiąc :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2013, 14:27

• sylwiunia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2013, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    progesteron mógłby być wyższy ale taki poziom świadczy o odbytej owulacji, choć jeszcze nasuwa się pytanie, ilu dniowe masz cykle? w którym dniu cyklu miałaś ostatni dzień śluzu płodnego?

"Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

6es3onyx9001zu66.png
  • madeline Znajoma

Wysłany: 29 lipca 2013, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź.
    Zwykle miewam 27, góra 29-dniowe cykle. Ostatni był jakiś rozregulowany bo był 32-dniowy. Ze śluzem mam problem, średnio potrafię go obserwować i wydaje mi się, że nigdy nie mam go dużo. Dni, w których miałam wrażenie, że jest rozciągliwy to 13 i 14 dc.

sylwiunia lubi tę wiadomość

• sylwiunia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2013, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skoro miałaś śluz jeszcze 14 dnia cyklu to progesteron zbadany miałaś dokładnie 7 dni po owulacji, a więc wtedy powinien mieć najwyższy poziom, ale jak pisałam wcześniej mógłby być wyższy, u mnie 7 dni po owulacji progesteron wynosił 10ng/ml, i mam zaleconą luteinę, w cyklu z luteiną poziom progesteronu w 7 dniu po owulacji wynosił już ponad 19 ng/ml

madeline lubi tę wiadomość

"Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

6es3onyx9001zu66.png
‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ