Progesteron i prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Staramy się 2 cykl, ale tak naprawdę to od 4 lat kochamy się bez zabezpieczenia, z tym, że w dniach okołoowulacyjnych seks przerywany (tyle, że wcześniej nie mierzyłam temperatur a owulacje wyznaczałam na oko w połowie cyklu +/- 3-4 dni w tą i w tamtą stronę. No i też ten seks nie zawsze był w tych dniach Zastanawia mnie mój progesteron, bo ktoś pisał, że w fazie lutealnej powinien być około 15, nie wiem czy to jakieś wymysły.
-
Ale ciężko szukać na forum czy jest powyżej czy poniżej skoro są różne normy i każde laboratorium ma swoje. Ja mam 8ng/ml a górna granica to 15,9. Więc jak dziewczyny piszą, że powinno być powyżej 20 to jak ja mam się do tego odnieść?
Dlatego zadałam pytanie, ale niestety nikt na razie nie odpowiada -
Witam,
mam pewien problem. Dzisiaj odebrałam wyniki z laboratorium zrobiłam prolaktyne z obciążeniem wynik przed tabletką 484,2 ( norma 102-496ulU/ml) po tabletce 4528 czyli prawie wzrósł 10 krotnie, TSH 4,4 ( norma 0,27-4,2)FT 4 w normie. Pokazałam te wyniki mojej ginekolog, stwierdziła, że prolaktyne mozna zostawić a musze zająć sie tym wynikiem TSH, zapisała sie juz na wizyte do endokrynologa, jednak martwi mnie ten progresteron w ciaże nie moge zajść juz 2 lata, ostatnio rozregulowała mi sie miesiączka więc nie wiem czy nie przyjrzeć się tej prolaktynie...? Czy któraś z Was miała prolaktyne 10 krotnie większą i leczyła ja? -
mieści się w normie ale wg mojego gin powinna być niższa niż 20, dlatego ja cały czas biorę bromergon
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2013, 19:18
"Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
bo wiesz....niby wiele dziewczyn neguje wynik po obciążeniu, to to samo badanie tylko po godzinie po podaniu tabletki znowu pobierają ci krew....
ale ja na przykład miałam bez obciążenia te ładnie w normie jak Ty widzę, natomiast to druugie wyszło źle-hiperprolaktynemia.
od wtedy jadę na bromgeronie.
ale ten podstawowy masz okej -
u mnie oba te badania kosztowały 40zł
nie wiem czy mogę Ci cokolwiek radzić, ale patrząc na mój problem z owulacją to tylko badanie po obciążeniu dało przyczynę moich problemów.
jeśli możesz je powtórzyć to ja osobiście bym tak zrobiła.
a Ty masz jakieś problemy?? brak owulacji? nie wiem, tarczyca czy inne?