Forum Starając się - ogólne Progesteron i prolaktyna
Odpowiedz

Progesteron i prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Asiak Autorytet
    Postów: 377 217

    Wysłany: 4 marca 2015, 14:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolala taki progesteron daje info że owulacja się odbyła. Ja w zeszłym miesiącu też miałam bardzo wysoki progesteron, wręcz ciażowy, i skończyło się @. Ale był to cykl stymulowany, tak jak u Ciebie więc może to ma jakiś wpływ. Wysoki prog może być też sygnałem że faktycznie jesteś w ciąży i tego oczywiście życzę :-)

  • Paolala Autorytet
    Postów: 898 872

    Wysłany: 4 marca 2015, 21:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki Asiak za odpowiedz:) ja sie nie nastawiam ciążowo, mini mini szansa w zależności kiedy była owulka;) balam sie ze taki wysoki progesteron cos zlego moze tez oznaczac;) ale jak tez tak mialas to juz jestem spokojna:)

    Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]

    ...kiedyś będzie jeszcze pięknie...
  • Cordy Autorytet
    Postów: 385 369

    Wysłany: 3 kwietnia 2015, 12:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki :)

    Podbijam temat. Zrobiłam dziś progesteron (w 21 dc, bo jutro Wielka Sobota ;)) i wyszedł na poziomie 18 ng/ml, prolaktyna 11 (robiona na początku w 3 dc). Czyli wszystko jest w porządku prawda? ;)

    Już razem <3
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 3 kwietnia 2015, 17:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko na to wskazuje :) Jest w jak najlepszym porządku wręcz książkowo :)

    Cordy lubi tę wiadomość

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • kkkaaarrr Autorytet
    Postów: 2350 2965

    Wysłany: 7 maja 2015, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie,
    powiedzcie proszę co mam myśleć o moich wynikach.
    Progesteron i prolaktyna zrobione 11dpo. Prolaktyna wyszła 699 przy normie do 637 a progesteron 11,6 przy normie dla fazy lutealnej 1,7-27.
    Owulacja była na pewno, bo miałam robiony monitoring i pęcherzyk pękł.

    Czytałam, że podwyższona prolaktyna może powodować zaburzenia owulacji albo niewydolność ciałka żółtego. Owulacja była, więc to nie mój przypadek. Zastanawiam się, czy chociaż do ciałka żółtego mogę się przyczepić. Max progesteronu powinien być 7-8dpo, ja w 11dpo miałam 11,6 czyli prawie w połowie normy... Wszystkie pozostałe wyniki hormonalne (tarczyca, okołoowulacyjne) były zupełnie w porządku.

    Strasznie się ucieszyłam z tej podwyższonej prolaktyny, bo ponoć to się łatwo leczy, a my ciągle nie możemy znaleźć przyczyny naszych niepowodzeń. Czy któraś z was miała podobne wyniki i zostało podjęte leczenie na obniżenie prolaktyny??

    eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Aguska87 Znajoma
    Postów: 18 2

    Wysłany: 20 czerwca 2015, 22:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam czy moze ktos mi pomoc w odczytaniu wyniku.2 czereca mialam okres a 17 czerwca bylam na usg i mialam pecherzyk 2cm dr mowil ze zaraz owulacja bedzie a 19 vzerca mialam badania na progesteron ale kazal patrzec na faza owulacyjna a to byl 18dc i wynik mialam 9.75 a norma byla od 2.4 do 9.4.bardzo prosze o interpretacje bo nie wiem czy wynik jedt prawidlowy.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2015, 22:26

    Aguska87
  • Aguska87 Znajoma
    Postów: 18 2

    Wysłany: 20 czerwca 2015, 22:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialam dodac ze okres zawsze mam co 24dni wiec czemu tak pozno owulacja?

    Aguska87
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 czerwca 2015, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was,
    nie wiem czy piszę w dobrym wątku, ale nigdzie nie mogę znaleźć idealnie pasującego do mojjego pytania. Otóż zrobiłam badania hormonalne w 3 dc, i dziś odebrałam wyniki. Nie znam się na tym, wiec może któraś z Was, bardziej doświadczonych się wypowie, czy są ok, a jeśli nie, to co jest nie tak.Oczywiście do gina idę, ale dopiero za miesiąc, a tyle w niepewności nie wytrzymam. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
    Estradiol 135,7 pmol/l (f. folikularna 46 - 607)
    FSH 6,07 U/l (f. folikularna 3,5 - 12,5)
    LH 5 U/l ( folikularna 2,4 - 12,6)
    Prolaktyna 292,9 mU/l (folikularna 127 - 637)
    Testoteron 1,7 nmol/l ( 0,22 - 2.9)

    Proszę o pomoc, to dla mnie czarna magia :D

  • Natka30 Przyjaciółka
    Postów: 81 37

    Wysłany: 22 czerwca 2015, 17:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na moje wygląda, że wyniki idealne :)

    gabi544 lubi tę wiadomość

    05a5dc343a95c3abdf4420765179411e.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 czerwca 2015, 17:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka - dziękuję bardzo za odpowiedź. :) ulżyło mi ;)

  • Aguska87 Znajoma
    Postów: 18 2

    Wysłany: 22 czerwca 2015, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prosze o pomoc pisalam w wczesniejszym watky wyniki.martwie sie czy sa wporzadku.

    Aguska87
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 czerwca 2015, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Drogie,
    powiedzcie proszę co mam myśleć o moich wynikach.
    Progesteron i prolaktyna zrobione 11dpo. Prolaktyna wyszła 699 przy normie do 637 a progesteron 11,6 przy normie dla fazy lutealnej 1,7-27.
    Owulacja była na pewno, bo miałam robiony monitoring i pęcherzyk pękł.

    Czytałam, że podwyższona prolaktyna może powodować zaburzenia owulacji albo niewydolność ciałka żółtego. Owulacja była, więc to nie mój przypadek. Zastanawiam się, czy chociaż do ciałka żółtego mogę się przyczepić. Max progesteronu powinien być 7-8dpo, ja w 11dpo miałam 11,6 czyli prawie w połowie normy... Wszystkie pozostałe wyniki hormonalne (tarczyca, okołoowulacyjne) były zupełnie w porządku.

    Strasznie się ucieszyłam z tej podwyższonej prolaktyny, bo ponoć to się łatwo leczy, a my ciągle nie możemy znaleźć przyczyny naszych niepowodzeń. Czy któraś z was miała podobne wyniki i zostało podjęte leczenie na obniżenie prolaktyny??

    mialam podobnie w poprzednim cyklu w 7 dpo - progesteron wyniosl 11,8 ng/ml - niby swiadczy o przebytej owulacji, ale zbyt marniutki by jakakolwiek ciaze utrzymac :/

  • alicjaaaa Autorytet
    Postów: 943 589

    Wysłany: 27 czerwca 2015, 16:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, nie dawno robiłam badania progesteronu, prolaktyny i tsh (wraz z ft3 i ft4).
    Wyniki dla 6dpo to:

    Progesteron 17,61 (min. 3,34 --- 25,56 max)
    Prolaktyna 14,1 (min. 2,8 --- 29,2 max)

    Czy prolaktyna nie jest za wysoka?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2015, 11:37

    n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 29 czerwca 2015, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana jest w środku normy - jest ok :)

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • Renka88 Autorytet
    Postów: 1247 1656

    Wysłany: 20 lipca 2015, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Jestem w 5 tyg 4d ciąży. Wcześniej miałam stwierdzoną hiperprolaktynemię.
    Napiszcie mi proszę ile powinna wyność prolaktyna na początku ciąży. Wynik z piątku to 24,18 ng/ml. Ciągle biorę bromergon 1 tabletke na noc. Endokrynolog nie kazała przerywać. Ale ja robię prolaktynę tydzień w tydzień odkąd zobaczyłam 2 kreski!
    A USG mam dopierp 31.07, wtedy będę miała 7t 1d.

    <3

    iv098iikucvckjtl.png

    Aniołek 05.2014
  • janka Znajoma
    Postów: 22 2

    Wysłany: 9 września 2015, 22:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy prolaktyna 21 w 3dc to wysoki wynik? Czy któraś z Was miała podobnie? Co w takiej sytuacji?

    bromergon 0.5 tabletki (dopochwowo) na noc
  • Serduszkowa Koleżanka
    Postów: 39 30

    Wysłany: 7 października 2015, 08:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się :) ja rówmież zaczęłam przygodę z lekarzami i stertą badań. W 21 dc robiłam usg i wyszedł obraz PCO i torbielka z płynem 27x17 mm (pęcherzyk??). W tym samym dniu byłam u ginekologa i powiedział, że jeszcze w tym cyklu nie wszystko stracone, żeby dzialać, a jeśli się nie uda to od następnego włączamy clo.

    Wczoraj zrobilam prolaktyne i progesteron (27dc) dodam, że ostatnie miesiączki mam 40 dniowe..i wynik prolaktyny 16,74 a progesteronu 15,72.

    Czy jest w ogóle opcja, że owulacja była? Jak interpetować ten wynik?

  • Emi36 Przyjaciółka
    Postów: 134 22

    Wysłany: 7 października 2015, 09:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) dziewczyny może mi pomożecie, czy wynik badania jest dobry
    Progesteron 3.73 ng/nl w 23 dniu cyklu ??

    Iwona 39 lat
    Endometrioza I st.
    11.04.2016 Aniołek 7t 3d ciąża pozamaciczna :(
    3 miesiace pózniej ciąża Amelka <3 mały cud <3
    198e9be07204aef8989853855003ef9f.png
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 7 października 2015, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serduszkowa no teoretycznie po wyniku progesteronu możnaby wnosić ze owu była, ale to nie jest 100% wyznacznik dlatego poczekaj do mniej wiecej 34 dc idź najlepiej na beta hcg ... Druga sprawa warto żeby lekarz zrobił usg Tobie zanim weźmiesz clo czy ta niby torbiel się wchlonela

    Emi wynik jest za niski żeby mógł wskazywać na owu. Albo za wcześnie wykonany albo owy nie było jeszcze ...

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • Serduszkowa Koleżanka
    Postów: 39 30

    Wysłany: 7 października 2015, 14:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilanka - dziękuje za informacje :) jakoś specjalnie na tą ciąże w tym cyklu się nie nastawiam, spisałam go chyba trochę na starty..

    Lekarz robił mi USG i w tym samym dniu pokazałam je mojemu ginekologowi powiedział, że jeśli w tym cyklu dostanę okres, to od następnego mam wziąć clo (wystawił mi recpetę) i pokazać się na monitoring pęcherzyka ok. 15-17 dc. Jeśli dobrze go zrozumiałam, to on twierdzi, że to pęcherzyk, a nie torbiel.. (ale w opisie usg jest napisane torbielka).

    Sama nie wiem co mam robić, trochę mnie ta sytuacja stresuje, bo miało być pięknie, a wychodzą jakieś problemy..

‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego