prolaktyna-bromergon
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny!
Właśnie odebrałam swoje wyniki prolaktyny robione na czczo w 21 dc.
wynik 27,3 a norma laboratorium 1,3-25 ng/ml. Czy to jest nieznaczne przekroczenie, czy powinnam się już martwić? Do lekarza pójdę jak mąż zrobi badanie nasienia, ale pewnie do tego czasu będę szukała jakiś informacji w necie i na forach -
Ja dziś byłam w klinice niepłodności i ginekolog powiedział, że wynik mam nieznacznie przekroczony i taki nie wpływa na ciążę (mam koło 29). Martwić i leczyć się trzeba jak przekracza 2x górną normę... Ale to moja pierwsza wizyta i nie znam go jeszcze.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnypolkosia wrote:Ja dziś byłam w klinice niepłodności i ginekolog powiedział, że wynik mam nieznacznie przekroczony i taki nie wpływa na ciążę (mam koło 29). Martwić i leczyć się trzeba jak przekracza 2x górną normę... Ale to moja pierwsza wizyta i nie znam go jeszcze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 08:52
-
nick nieaktualny
-
Moja prolaktyna też była jedynie lekko ponad normę bo wynosiła 29,5ng/ml przy normie 4,79-23,3. Jednak wg ginekologa jak i endokrynologa taki wynik może zakłócać owulacje. Tak tez najprawdopodobniej sie u mnie dzialo. Miałam monitoring owulacji i nigdy nie miałam pecherzyka dominujacego. Natomiast już po dwóch tyg stosowania brom. pojawił sie dojrzewajacy pecherzyk.
Wcześniej także badałam prolaktynę i zawsze miałam w górnych granicach normy, dodatkowo po MPC 20 razy wyższy i kto wie czy to nie był powód moich nieregularnych miesiączek. Leczony mnie wyłącznie luteiną (o ile mozna to nazwać leczeniem), dopiero od końcówki stycznia biorę bromergon.nowatorka lubi tę wiadomość
Marzenia to realne cele z odroczonym terminem realizacji...
-
nick nieaktualnyhej Dziewczyny!
U mnie chyba dobre wieści. Odebrałam wyniki ( 22dnc) i PRL - 18 ng/ml a po MTC po 1 h - 80ng/dl, po 2 h 256 ng/dl. Jeśli chodzi o Progesteron 16ng/dl. Może wiecie jaki powinien być wyniki po 2 h od wzięcia MTC? Bo pierwszy wyniki jest ok wzrosła 4,4x.
W poprzednim cyklu wynik podstawowy 17 a po MTC po 1h 188 - przekroczona 12x. Dziewczyny nie brałam leków a jest spadek także może rzeczywiście ma rację mu endo, że zależy to tylko od pewnych czynników.
Po drugie w tym cyklu nie odczuwam żadnego bólu piersi, gdzie wcześniej od owulacji były bardzo wrażliwe. Czuję wyraźną różnice.
Co tym sądzicie? -
nick nieaktualny
-
Hej dziewczynki
A czy którejś z Was spóźniał się okres po bromku?
Zaczęłam go brać w 13 dc czyli tuż przed owulką. Cykle mam przeważnie 28-29 dniowe a dzisiaj 31 dc i nic.
Bromek raczej powinien wyregulować ale żeby tak przesunąć....
Co o tym sądzicie -
nick nieaktualnyHejka, dziewczyny czy macie jakies doswiadczenie z bromergonem i piciem alkoholu? Bo za jakis czas ide na wesele, a glupio bedzie tak odmawiac... Narazie biore 1 dziennie ( na poczatku mialam mdlosci przez kilka dni, ale teraz juz raczej nie czuje innych skutkow ubocznych - chyba organizm sie przyzwyczail). Miala ktoras z was juz doswiadczenie z tym lekiem + alkohol? Moze jak pozniej bym zmiejszyla do 0,5 tabletki - to nie bylo by az tak zle... Ps dzis na innym forum przeczytalam, ze babka pisala, ze od 3 gin slyszala, ze kobiety zazywajace bromka w czasie ciazy moga urodzic uposledzone dziecko, a z drugiej strony tez troche czytalam, ze sporo kobiet jednak do ktoregos tyg ciazy nadal go zazywa, bo znow jakby odstawily, to skok prolaktyny moglby byc na tyle duzy i moglby wywolac poronienie... Co o tym sadzicie?
-
nick nieaktualnyTynka1990 wrote:Hej dziewczynki
A czy którejś z Was spóźniał się okres po bromku?
Zaczęłam go brać w 13 dc czyli tuż przed owulką. Cykle mam przeważnie 28-29 dniowe a dzisiaj 31 dc i nic.
Bromek raczej powinien wyregulować ale żeby tak przesunąć....
Co o tym sądzicie -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny mam pytanie. Dzisiaj zrobiłam badania na prolaktyne i progesteron. Jedno i drugie zawyżone.Progesteron 28,15ng/ml, prolaktyna 37,59. W ciąże staram się zajść od 5 miesięcy, wcześniej jedno poronienie w 6tyg. Powiedzcie mi czy jeżeli w tym cyklu zaszłam w ciążę to jest szansa, że to przez ciąże są podwyższone normy? Czy to jednak za dużo?
Dziewczyny, które biorą leki na obniżenie hormonów, powiedzcie, że Wam udało się zajść w ciążę i po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia?
06.2015 - poronienie
-
Ja mam za sobą 3 cykle z bromergonem i metforminą bez upragnionej ciąży... Staramy się 1,5 roku.24.12.2023 II kreski pod choinkę
21.06.2022 Alicja ❤️
16.10.2021 niespodziewane II kreski
3.03.2017 Amelia 10tc [*]
09.2017 pusty pęcherzyk
25.01.2018 START Provita Katowice dr Paliga
22.05.2018 laparoskopia, endometrioza II stopnia
4Q2018 doc Paśnik, nk 22%, KIR genotyp AA
Zalecenia: Accofil, @13.05 - start IVF
3.06.2019 transfer blastocysty 3AB 😞
6.02.2020 scratching, biopsja - OK
7.03.2020 KET blastocysty 2BB 😞
Koniec leczenia…
Mimo wszystko dziś jestem szczęśliwa 💪🏼 -
Bu 3 to jeszcze nie duzo, sprobuj sie wyluzowac bo wiesz ze stres tez nie jest dobry. twoj maz robil badania nasienia? moj sie zapisal a 2 dni pozniej odwolywal bo wyszly 2 kreski a i niech twoj bierze codziennie wit c, pomaga!!!
z ta prolaktyna to jest tak ze zalezy to od osoby. u mnie np prl normalna 16 przy normach do 30, a po obciazeniu 20 x wieksza. i to u mnie wlasnie blokowalo owu i mialam przez to cykle do 50 dni bezowulacyjne. zaszlam w 2 cyklu z bromkiem wiec smiem twierdzic ze mi pomogl
co do alkoholu to pilam wino przy bromku ale bralam tylko polowkeWiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2015, 12:36
-
Nowatorka jutro jedziemy oddać nasienie do badania. Ja chcę przy okazji zrobić, wg zaleceń mojej gin, antygen chlamydii, ureaplazmę i mykoplazmę - wszystko z wymazu. Staram się wyluzować, ale zamiast tego jestem coraz bardziej zbzikowana na punkcie ciąży... To pewnie przez to, że zrezygnowałam jednak całkowicie z alkoholu, a przydałoby się coś na rozluźnienie24.12.2023 II kreski pod choinkę
21.06.2022 Alicja ❤️
16.10.2021 niespodziewane II kreski
3.03.2017 Amelia 10tc [*]
09.2017 pusty pęcherzyk
25.01.2018 START Provita Katowice dr Paliga
22.05.2018 laparoskopia, endometrioza II stopnia
4Q2018 doc Paśnik, nk 22%, KIR genotyp AA
Zalecenia: Accofil, @13.05 - start IVF
3.06.2019 transfer blastocysty 3AB 😞
6.02.2020 scratching, biopsja - OK
7.03.2020 KET blastocysty 2BB 😞
Koniec leczenia…
Mimo wszystko dziś jestem szczęśliwa 💪🏼 -
Bu wrote:Nowatorka jutro jedziemy oddać nasienie do badania. Ja chcę przy okazji zrobić, wg zaleceń mojej gin, antygen chlamydii, ureaplazmę i mykoplazmę - wszystko z wymazu. Staram się wyluzować, ale zamiast tego jestem coraz bardziej zbzikowana na punkcie ciąży... To pewnie przez to, że zrezygnowałam jednak całkowicie z alkoholu, a przydałoby się coś na rozluźnienie
no przydaloby sie. a przy tych innych lekach ktore bierzesz nie mozna wogole pic?