X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Prolaktyna - dostinex
Odpowiedz

Prolaktyna - dostinex

Oceń ten wątek:
  • zizi96 Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj tak mnie ciągnęło w brzuchu dość mocno trochę jak na okres bol, ale nie taki typowy i od czasu do czasu kłucie jajników , dziś już normalnie się czuję ..

Noo jeszcze jak mi się pojawia w wigilię to będę miała zjebany humor a z tyloma ludźmi wtedy trzeba siedzieć 🙈

Luna_Luna lubi tę wiadomość

• Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 19 grudnia 2023, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zizi96 wrote:
    Wczoraj tak mnie ciągnęło w brzuchu dość mocno trochę jak na okres bol, ale nie taki typowy i od czasu do czasu kłucie jajników , dziś już normalnie się czuję ..

Noo jeszcze jak mi się pojawia w wigilię to będę miała zjebany humor a z tyloma ludźmi wtedy trzeba siedzieć 🙈

Ooo to coś się może się tam dzieje 😉 ja dziś wkurzona jestem jakaś, nie lubię jak mnie zaczynaja boleć bo od razu mam wrażenie, ze nic z tego nie będzie… niby sobie tłumacze, ze może to od prog albo właśnie ból na ciąże. Nooo w święta byłoby najgorzej, jeszcze jak ktoś zada to durne pytanie kiedy dziecko…Dla mnie to jest najbardziej wkurw…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2023, 12:25

• zizi96 Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2023, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ten ból piersi kurde też bym chyba wolała żeby go nie było a z drugiej strony tyle dziewczyn pisze że to pierwszy objaw ciąży więc jakby nie bolały to też bym miała rozkmine że się nie udało bo nie bolą 🤣🤣

Luna_Luna lubi tę wiadomość

• Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 19 grudnia 2023, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zizi96 wrote:
    No właśnie ten ból piersi kurde też bym chyba wolała żeby go nie było a z drugiej strony tyle dziewczyn pisze że to pierwszy objaw ciąży więc jakby nie bolały to też bym miała rozkmine że się nie udało bo nie bolą 🤣🤣

Hahaha dokładnie tak jak piszesz 😁

zizi96 lubi tę wiadomość

• zizi96 Przyjaciółka

Wysłany: 23 grudnia 2023, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jak tam ?
    U mnie dziś 24 dc i pojawiło się plamienie więc znowu nici … nie wiem już co mam robić kolejna załamka 😢

• Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 23 grudnia 2023, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zizi96 wrote:
    Hej, jak tam ?
    U mnie dziś 24 dc i pojawiło się plamienie więc znowu nici … nie wiem już co mam robić kolejna załamka 😢

Hej, bardzo mi przykro ☹️ U mnie narazie niewiadomo, ale zrobiłam prolaktynę bo nie wytrzymałam i mam trochę ponad normę. Wiec może się pośpieszyłam, nie wiem sama. A ile czasu u Ciebie trwają te plamienia? I jak piersi dalej bolą?

• zizi96 Przyjaciółka

Wysłany: 23 grudnia 2023, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile już bierzesz dostinex ?

Różnie .. ostatnio 4 dni a tak to potrafiły nawet 6 trwać :/
    W sumie dziś jeszcze bym się ich nie dopatrzyła po prostu sama z ciekawości sobie „zajrzałam” 😅 i już widzę że zaczyna się lekkie brudzenie pewnie jutro przyjdą pełną parą ..

Najgorsze jest to że wychodzi na to że to nie była wina prolaktyny , te plamienia więc już sama nie wiem.

Tak piersi nadal bolą :)

• Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 23 grudnia 2023, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę już ponad 4 tygodnie. Kurczę, to przesyłam ❤️ na pocieszenie. A co Ci endo jeszcze powiedziała? Mnie tez cholernie bolą, chodzę bez stanika 😅

zizi96 lubi tę wiadomość

• zizi96 Przyjaciółka

Wysłany: 23 grudnia 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_Luna wrote:
    Biorę już ponad 4 tygodnie. Kurczę, to przesyłam ❤️ na pocieszenie. A co Ci endo jeszcze powiedziała? Mnie tez cholernie bolą, chodzę bez stanika 😅

W sumie nic takiego .. dostałam większą dawkę na tarczyce ale tylko dwa razy w tyg reszta dni tygodnia ta dawka co zwykle plus większa dawkę metforminy by jeszcze trochę zmniejszyć poziom androgenów ..

Zapiszę się chyba do ginekologa na styczeń i będą ja cisnąć o jakieś dodatkowe badania w kierunku tych plamień .

• Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Ja biorę 1/4 tabletki co tydzień, już 5 tydzień ponieważ pojawił sie okropny bol piersi + bialy wyciek. Czy w trakcie brania tych tabletek można zbadać prolaktyne ?

age.png
  • zizi96 Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia 2024, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś widziałam że powinno się badać po jakimś czasie od odstawienia , różne opinie są .

Ja badałam normalnie w trakcie brania , 1 dzień po wzięciu tabletki i potem jeszcze zbadałam z ciekawości 5 dni po i wyszły wyniki podobnie. Myślę że dopóki nie zajdę w ciążę będę musiała brać tak czy siak żeby nagle nie wzrosła znów więc badanie w trakcie brania ma jak najbardziej sens tak mi się wydaje :)

• Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2024, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za informacje :) zbadam poziom bo ból znów się nasila, a wczoraj wzięłam dawkę, może trzeba będzie zwiększyć. Czytałam ze tabletka już działa po 3h także :)

age.png
  • zizi96 Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2024, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też nie przestaly boleć boleć piersi mimo ze prolaktyna spadła …

• Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2024, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizi96 serio? A jak radzisz sobie z tym bólem? Bo ja najgorzej na wieczór.. piersi są gorące, pieką, a potem bolą aż plecy/ kręgosłup 🥲

age.png
  • zizi96 Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2024, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam sposobów :( piszą że zimne okłady pomagają.. ja pamiętam że kiedyś mi pomógł cyclodynon i dziwne że właśnie przy dostinexie nie przestały 😅 jest też mastodynon typowo na bóle piersi , poczytaj może to byś spróbowała:)

Aż takiego chyba uciążliwego bólu jak Ty opisujesz to nie mam :( takie bardziej zakwasy, że położyć się nie mogę na nie itp 😅

• Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2024, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizi96 - potwierdzam co pisałaś, prolaktyna może być w normie a piersi mogą bolec dalej. Zostawiam tu te info dla osob które będą szukały odpowiedzi :) u mnie wynik w normiec, a bol jest, chociaż ciut mniejszy jak wiem ze wynik w normie hehe :)

age.png
  • zizi96 Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2024, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nagle odkąd spadła prolaktyna zaczęły bólec 3-4 dni po owu 😅😅 a wcześniej przy wysokiej prolaktynie bolały tydzień przed okresem.. także nie wiadomo o co kaman 🤣🤣🤣

• Claire Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny pozwolę sobie opisać mój przypadek jako że też początkowo obarczałam prolaktynę za niepowodzenie w staraniach. U mnie poziom wyszedł 38 ng/ml też dostalam dostinex. Skonsultowałam to jeszcze z innym lekarzem bo nie byłam przekonana co do brania leków i zasugerował abym sprawdziła czy dochodzi u mnie do owulacji. Tak na prawdę to tylko o to tu chodzi - wysoki poziom prl może owulacje blokować, w skutek czego cykle są bezowulacyjne i wtedy faktycznie leczenie farmakologiczne powinno przynieść rezultat w postaci ciąży. Warto przejść się na monitoring owulacji przez kilka cykli i to sprawdzić, bo jeśli macie normalne owulacje to leki w niczym nie pomogą i to nie prolaktyna jest tu problemem. Tak było w moim przypadku, prolaktyna nigdy mi nie spadła poniżej granicy normy a jednak w ciąże zaszłam ;)

Ps. ból piersi w drugiej fazie cyklu to będzie bardziej sprawka wysokiego progesteronu :)

age.png
  • Ola28.28 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2024, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claire wrote:
    Hej dziewczyny pozwolę sobie opisać mój przypadek jako że też początkowo obarczałam prolaktynę za niepowodzenie w staraniach. U mnie poziom wyszedł 38 ng/ml też dostalam dostinex. Skonsultowałam to jeszcze z innym lekarzem bo nie byłam przekonana co do brania leków i zasugerował abym sprawdziła czy dochodzi u mnie do owulacji. Tak na prawdę to tylko o to tu chodzi - wysoki poziom prl może owulacje blokować, w skutek czego cykle są bezowulacyjne i wtedy faktycznie leczenie farmakologiczne powinno przynieść rezultat w postaci ciąży. Warto przejść się na monitoring owulacji przez kilka cykli i to sprawdzić, bo jeśli macie normalne owulacje to leki w niczym nie pomogą i to nie prolaktyna jest tu problemem. Tak było w moim przypadku, prolaktyna nigdy mi nie spadła poniżej granicy normy a jednak w ciąże zaszłam ;)

Ps. ból piersi w drugiej fazie cyklu to będzie bardziej sprawka wysokiego progesteronu :)
    Cześć. Zbadalas wówczas cykle ? Były bezowulacyjne? Mam podobna sytuację. Wszystkie badania książkowo a prolaktyna 38ng/ml. Nie mam ochoty na seks, jestem ciągle zmęczona i mogłabym tylko spać. Zapisałam się na monitorowanie owulacji i zobaczę co powie gin na tą prolaktyna. Ale jestem bardzo ciekawa jak to było u Ciebie. Bede wdzięczna za odpowiedz ❤️🌸

• Claire Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2024, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola28.28 wrote:
    Cześć. Zbadalas wówczas cykle ? Były bezowulacyjne? Mam podobna sytuację. Wszystkie badania książkowo a prolaktyna 38ng/ml. Nie mam ochoty na seks, jestem ciągle zmęczona i mogłabym tylko spać. Zapisałam się na monitorowanie owulacji i zobaczę co powie gin na tą prolaktyna. Ale jestem bardzo ciekawa jak to było u Ciebie. Bede wdzięczna za odpowiedz ❤️🌸
    Tak badałam, u mnie normalnie dochodziło co miesiąc do owulacji co potwierdzały testy owu, badanie progesteronu i monitoring na usg. Także prolaktyna jej nie blokowała. Akurat u nas problemem w zajściu w ciążę okazał być się czynnik męski - niska morfologia nasienia, którą poprawiliśmy suplami.

Co do zmęczenia i osłabienia, badałaś inne czynniki? Poziom żelaza, ferrytyny, może hormony tarczycy, glikemia? Tu akurat przyczyn może być wiele, a wysoka prolaktyna raczej ich rezultatem.

Polecam Ci ten profil - @wiecejnizhormony można się stąd dowiedzieć masy przydatnych informacji w kwestii płodności :)

age.png
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ