Przedciążowe rozmowy Gabi i Paulette
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWiem co czujesz kochana u nas pierwszy powazny miesiac staran i nic ( bo w tamtym co tez policzylam zaczelismy ale nawet z tego co widzialam kochalismy sie nie w te dni)
Ale chcialam zapytac czy te badania na progesteron prolaktyne itp maja byc robione w konkretnym dniu cyklu? Czy obojetne? -
"największe stężenie progesteronu wypada siedem dni po owulacji, czyli w 21-23 dniu cyklu. Wtedy więc najlepiej dokonać badania.
Prolaktynę można pobierać w każdym dniu cyklu. Jej stężenie prawidłowe wynosi 5-20 ng/ml. Podwyższenie stężenia powoduje zaburzenia cyklu miesiączkowego. Na badanie proszę udać się rano, najlepiej na czczo."
źródło abczdrowie.pl -
nick nieaktualny
-
hmm za około 21 dni
ale z tego co jest napisane, to miesiąc w którym chcesz zbadać progesteron, można uznać za stracony, bo w razie czego już będzie za późno coś zdziałać. Może na razie jak naszybciej zbadaj sobie prolaktynę, chociaż jedno "zło" wykluczysz
-
nick nieaktualnyOk znalazłam w necie coś

Pisze że :
1. TSH, LH, ESTRADIOL - między 3 a 5 dniem cykly
2. PROGESTERON, PROLAKTYNA - w 21 dniu cyklu ( ALE TO NIEZALEŻNIE OD DŁUGOŚCI CYKLU CZY PO OWULACJI CZY JAK) ?
3. TSH,Ft3,Ft4, TESTOSTERON - niezależnie od dnia cyklu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 16:55
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPaulette ja tego nie wiem znalazłam na necie po prostu już nie pamiętam strony taką tabelkę miała i było napisane :
FSH - 3-5 dc
LH - 3-5 dc
ETRADIOL - 3-5 dc
PROGESTERON 21 DC
PROLAKTYNA 21 DC
TESTOSTERON - niezależnie od dnia cyklu
FT 3 niezależnie od dc
FT 3 niezależnie od dc
wiec zrobie tak jak pisze a sama nie wiem kiedy jakie badanie, bo robię we własnym zakresie bez żadnych konsultacji z ginem. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNo tak jakby łaskę robili tym że już na badania wysyłają... także wole iść sama od siebie z własnej kieszeni a nie czekać aż łaskawie dadzą...
o znalazłam tą stronę :
http://www.zdrowieintymne.pl/zdrowa-kobieta/nie-taki-lekarz-straszny/badania-hormonow-plciowych
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 17:17
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja właśnie czekam u lekarza. Stresuje się bardzo. Mam tak chujowa sytuację w pracy, że Ciąża uratowalaby mi życie naprawdę. Wiem jestem samolubna itp. Ale nie dość że już długo na malucha czekamy to jeszcze tak wszystko się beznadziejnie układa ..

nawet nie wiedziałam, że jest jakaś zależność na to ... lipa .