Przedciążowe rozmowy Gabi i Paulette
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWiem co czujesz kochana u nas pierwszy powazny miesiac staran i nic ( bo w tamtym co tez policzylam zaczelismy ale nawet z tego co widzialam kochalismy sie nie w te dni)
Ale chcialam zapytac czy te badania na progesteron prolaktyne itp maja byc robione w konkretnym dniu cyklu? Czy obojetne? -
"największe stężenie progesteronu wypada siedem dni po owulacji, czyli w 21-23 dniu cyklu. Wtedy więc najlepiej dokonać badania.
Prolaktynę można pobierać w każdym dniu cyklu. Jej stężenie prawidłowe wynosi 5-20 ng/ml. Podwyższenie stężenia powoduje zaburzenia cyklu miesiączkowego. Na badanie proszę udać się rano, najlepiej na czczo."
źródło abczdrowie.pl -
nick nieaktualny
-
hmm za około 21 dni ale z tego co jest napisane, to miesiąc w którym chcesz zbadać progesteron, można uznać za stracony, bo w razie czego już będzie za późno coś zdziałać. Może na razie jak naszybciej zbadaj sobie prolaktynę, chociaż jedno "zło" wykluczysz
-
nick nieaktualnyOk znalazłam w necie coś
Pisze że :
1. TSH, LH, ESTRADIOL - między 3 a 5 dniem cykly
2. PROGESTERON, PROLAKTYNA - w 21 dniu cyklu ( ALE TO NIEZALEŻNIE OD DŁUGOŚCI CYKLU CZY PO OWULACJI CZY JAK) ?
3. TSH,Ft3,Ft4, TESTOSTERON - niezależnie od dnia cyklu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 16:55
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPaulette ja tego nie wiem znalazłam na necie po prostu już nie pamiętam strony taką tabelkę miała i było napisane :
FSH - 3-5 dc
LH - 3-5 dc
ETRADIOL - 3-5 dc
PROGESTERON 21 DC
PROLAKTYNA 21 DC
TESTOSTERON - niezależnie od dnia cyklu
FT 3 niezależnie od dc
FT 3 niezależnie od dc
wiec zrobie tak jak pisze a sama nie wiem kiedy jakie badanie, bo robię we własnym zakresie bez żadnych konsultacji z ginem. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNo tak jakby łaskę robili tym że już na badania wysyłają... także wole iść sama od siebie z własnej kieszeni a nie czekać aż łaskawie dadzą...
o znalazłam tą stronę :
http://www.zdrowieintymne.pl/zdrowa-kobieta/nie-taki-lekarz-straszny/badania-hormonow-plciowych
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 17:17
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja właśnie czekam u lekarza. Stresuje się bardzo. Mam tak chujowa sytuację w pracy, że Ciąża uratowalaby mi życie naprawdę. Wiem jestem samolubna itp. Ale nie dość że już długo na malucha czekamy to jeszcze tak wszystko się beznadziejnie układa ..