Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Przedciążowe rozmowy Gabi i Paulette
Odpowiedz

Przedciążowe rozmowy Gabi i Paulette

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostalam okres wlasnie...buu...

• Barbarella86 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dostałam okres niestety dzisiaj, mam strasznego doła, to ostatni miesiąc staranek na żywioł potem ide do mojego gina niech mnie przebada z każdej strony :)

9d1f89636fffc3ee6ab44a203dc68eee.png

iv098u693t0qsofz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem co czujesz kochana u nas pierwszy powazny miesiac staran i nic ( bo w tamtym co tez policzylam zaczelismy ale nawet z tego co widzialam kochalismy sie nie w te dni)

Ale chcialam zapytac czy te badania na progesteron prolaktyne itp maja byc robione w konkretnym dniu cyklu? Czy obojetne?

• Barbarella86 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "największe stężenie progesteronu wypada siedem dni po owulacji, czyli w 21-23 dniu cyklu. Wtedy więc najlepiej dokonać badania.
    Prolaktynę można pobierać w każdym dniu cyklu. Jej stężenie prawidłowe wynosi 5-20 ng/ml. Podwyższenie stężenia powoduje zaburzenia cyklu miesiączkowego. Na badanie proszę udać się rano, najlepiej na czczo."

źródło abczdrowie.pl

iv098u693t0qsofz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo teraz nie wiem kiedy mam iscnna badania ;p a chciałam sie przejsc sprWdzic co i jak...

• Barbarella86 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm za około 21 dni :) ale z tego co jest napisane, to miesiąc w którym chcesz zbadać progesteron, można uznać za stracony, bo w razie czego już będzie za późno coś zdziałać. Może na razie jak naszybciej zbadaj sobie prolaktynę, chociaż jedno "zło" wykluczysz :)

iv098u693t0qsofz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok znalazłam w necie coś :)

Pisze że :
    1. TSH, LH, ESTRADIOL - między 3 a 5 dniem cykly

2. PROGESTERON, PROLAKTYNA - w 21 dniu cyklu ( ALE TO NIEZALEŻNIE OD DŁUGOŚCI CYKLU CZY PO OWULACJI CZY JAK) ?

3. TSH,Ft3,Ft4, TESTOSTERON - niezależnie od dnia cyklu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 16:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tsh nigdy nie robiłam w tych dniach cyklu :/ nawet nie wiedziałam, że jest jakaś zależność na to ... lipa .

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulette ja tego nie wiem znalazłam na necie po prostu już nie pamiętam strony taką tabelkę miała i było napisane :

FSH - 3-5 dc
    LH - 3-5 dc
    ETRADIOL - 3-5 dc

PROGESTERON 21 DC
    PROLAKTYNA 21 DC

TESTOSTERON - niezależnie od dnia cyklu
    FT 3 niezależnie od dc
    FT 3 niezależnie od dc

wiec zrobie tak jak pisze a sama nie wiem kiedy jakie badanie, bo robię we własnym zakresie bez żadnych konsultacji z ginem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zrób tak jak piszą. w ogóle lekarze nie mówią, kiedy zrobić jakie badanie. dają skierowanie i się ciesz, że masz na co iść. nawet nie powiedzą Ci czy na czczo czy jak :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak jakby łaskę robili tym że już na badania wysyłają... także wole iść sama od siebie z własnej kieszeni a nie czekać aż łaskawie dadzą...

o znalazłam tą stronę :

http://www.zdrowieintymne.pl/zdrowa-kobieta/nie-taki-lekarz-straszny/badania-hormonow-plciowych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 17:17

• cachaarel Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam tylko badania od endo także nie wiem. Ja jutro idę do gina. Myślicie ze dzisiaj- dzień przed wizytą można serduszkowac?

• Barbarella86 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nigdy nie zwracałam na to uwagi czy można czy nie można, jeszcze lekarz nigdy mi nie zwrócił uwagi, więc chyba można :)

iv098u693t0qsofz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zależy czy będziesz miała robione jakieś badania, bo czasami nie można współżyć .

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie dziewczyny ja mam wasnie 5 dc od nastepnego poniedziałku zaczynamy staranka mam nadzieję że będzie prezen na święta ;)

• cachaarel Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam robiona cytologie ostatnio więc chyba nie będę mieć żadnego konkretnego badania..

• Barbarella86 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To cachaarel jak nie będzie żadnego konkretnego badania to nie ma co postować :):) a nuż te serduszko będzie własnie tym decydującym :)

iv098u693t0qsofz.png
  • gabryśka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj zrobiłam właśnie badania tsh, ft3, ft4, prolaktynę....
    wynik z tsh i ft3 i ft4 odbiorę jutro... a prolaktynę dopiero w piątek..

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • cachaarel Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie czekam u lekarza. Stresuje się bardzo. Mam tak chujowa sytuację w pracy, że Ciąża uratowalaby mi życie naprawdę. Wiem jestem samolubna itp. Ale nie dość że już długo na malucha czekamy to jeszcze tak wszystko się beznadziejnie układa .. :(

• gabryśka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cachaarel współczuje Ci tej pracy.....
    daj znać po wizycie u lek.

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
‹‹ 106 107 108 109 110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ