Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?
Odpowiedz

Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?

Oceń ten wątek:
  • bertha Autorytet

Wysłany: 4 marca 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja, kiedy testujesz???

Ja jutro tez sobie siknę choc dopiero 10dpo bedzie. M wlasnie oddaje nasienie do badania ogólnego, fragmentacji i wiązanie z hialuronem. 1000zl poszło.. ale by było jakby sie okazało ze zaskoczymy naturalnie i tysiak w błoto ;)

MTHFR można tez robić z krwi. Wg mnie od razu to najlepiej zrobić i Homocysteine. Jak to wyjdzie to od razu wiadomo ze trzeba łykać witaminy b6, b9, b12 w formie metylowej. W zasadzie można tez nie robić badania i od razu kupić te witaminy, bo to po prostu łatwiej przyswajalna forma! Można np kupić firmy Dr best na Allegro, albo Jarrow, ewentualnie firmy solgar "modulator homocysteiny". To nieprzyswajanie to raczej nie do zajścia ważne ale do utrzymania ciąży. Bo po pierwsze kwas sie nie wchłania wiec mogą powstać wady, po drugie wzrasta homocysteina i przez zwiększono krzepliwość fasolka umiera.

https://www.facebook.com/akupunkturaBertha/
    Rocznik 81, 0 dzieci, 1 aniołek, starania od 2014
    Immuno-agresywna, MTHFR A i C, pai1 - hetero, plemniki lepkość ++ i 0% msome w 1gr.
    2xiui, 3xivf (2 zarodki)
  • Kajka81 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nadmiar kwasu chyba jednak przeszkadzał zarówno w utrzymaniu (dwie ciąże biochemiczne, pierwsza po półtorarocznej suplementacji zwykłym kwasem), jak i w zajściu (bo zaszłam trzy tygodnie po tym, jak sięgnęłam po w pełni metylowane formy, i to po raptem dwóch bzykankach w czasie gdy mąż był w ciągłych rozjazdach).

Umówmy się dziewczyny, że czas nie stoi w miejscu, młodsze się nie robimy, więc warto eliminować kolejne potencjalne przyczyny, a nie odwlekać diagnostykę. Wystarczy, że olewają ją lekarze;-)

Karoluś81, Anulka0407 lubią tę wiadomość

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Dakota Autorytet

Wysłany: 4 marca 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej dziewczyny, ale mam znowu nadrabiania :) w ogole to mi zabilyscie cwieka tym kwasem foliowym, ja biore zwykly, jutro kupie ten drugi jesli nie zaszkodzi to moze wlasnie nawet bez badan lepiej go brac. Alicja u mnie nastroj bez zmian, nawet dc nie licze, no mam przeczucie, ze sie nie udalo i nic chyba tego nie zmieni, a Ty jak ? Zrobilas test? MamaLili ja tez to przerabialam z mezem hehe, nawet sporo na to narzekalam ostatnio na forum :). Karolus jak nastroj u Ciebie? Bertha powiem Ci, ze chetnie wyrzucilabym kazde pieniadze w bloto:)))) zeby tylko w koncu sie udalo :) wiec zycze Wam straty tego tysiaka:). Kajka, szkoda, ze nie stoi w mejscu :( ja ogolnie staram sie wyluzowac i wmawiam sobie ciagle, ze teraz jest najlepszy czas na dziecko, ze wczesniej niekoniecznie byl dobry, a prawda jest przeciez taka, ze jesli do kwietnia nie bedzie ciazy, a bylaby pozniej (wierze, ze w koncu bedzie) to pierwsze dziecko mialabym w wieku 37 lat (rocznikowo). To mnie przeraza czasem, te cyferki :( jak cofne sie pamiecia wstecz tak 10 lat to nigdy, przenigdy nie sadzilam, ze w wieku 35 lat nie bede jeszcze mama :( ech wylal sie jednak jakis zal ze mnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2017, 21:44

bertha, Karoluś81, MamaLili lubią tę wiadomość

Dakota
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We wtorek idę zrobić badania. Wit d, b, i kwas foliowy. I kupię ten femibion.
    Dobrze się czuję, aż za dobrze, nawet piersi mnie nie bolą, a zazwyczaj po owulacji mam wrażliwe. Raczej nie myślę że się udało. Jakoś mniej o tym myślę. I dobrze. Kajka masz rację, z tym czasem i z diagnostyką. Czasem już się nie przejmuję. A dzięki Wam dowiaduję się wielu rzeczy i cóż, będę próbować :-)
    Alicja widziałam że test na minus. No szkoda, ale może jeszcze za wcześnie? Wiadomo że póki @ nie ma to nadzieja jest.
    Pięknej niedzieli życzę. Pogoda super. Dzisiaj konieczne trzeba na spacer :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2017, 10:59

Dakota lubi tę wiadomość

• Alicja81 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak 14 dpo i nawet ciania, nic. Trudno. myślę, że za max 2 dni powitam nowy cykl, zadzwonię do doktora po następne opakowania clo. Może i ja się skuszę na badania witamin tak ja Ty Karoluś.

u ns niestety deszczowo, a ja szykuję się dopracy.

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    Ponowne starania od 2014r
    08.2020- beta 2,3
  • Anulka0407 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kobietki :)

Ostatnie kilka dni nie miałam czasu udzielać się na OF i w sumie nawet dobrze mi to troszkę zrobiło, bo dzisiaj mam 10dpo a "jeszcze" nie testowałam... W ostatnich cyklach zaczynałam już 9dpo ;) Teraz może wytrzymam do 9 marca ;)

Ala przykro mi :( choć może jeszcze nic straconego. Dopóki @ nie ma ja mocno kciukam

U mnie ładna pogoda :) Zachęca do spacerów :)

Mama 3 dziewczynek: Iza 15 lat, Iga 12 lat i Maja
    Maja ur.31.10.2017r (CC)waga: 3150g dł:53cm
    201710314965.png
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :-)
    Mam przeczucie że teraz na wiosnę u nas na forum będzie nowy wysyp ciąż. Alicja, Anulka i Bertha pierwsze w kolejności :-)
    Przełożyłam na czwartek wizytę w laboratorium. Zaintrygował mnie ten kwas foliowy.
    Mój cykl bardzo spokojny. Trochę coś z rana czuję w brzuchu, w nocy raz mi strasznie zimno, raz gorąco, apetyt wilczy od kilku dni, poza tym nic. Żadnych przeczuc.
    Dakota a Ty już po owulacji?

Alicja81 lubi tę wiadomość

• Alicja81 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja czekam- strasznie jest to denerwujące. Testów już nie mam (i dobrze) więc nie testuję. Postaram się spokojnie doczekać do 8 marca- zobaczymy co z tego wyjdzie. Brzuch pobolewa- nie mocno, ale czuję. Plamień brak.

Berha czekamy na wynik tojej bety i barzo mocno trzymam kciuki.
    Anulka a jak u Ciebie?

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    08.2020- beta 2,3
  • Anulka0407 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)

Alicja trzymam kciuki...ja powinnam testować 9 marca ;)

U mnie... (34dc i 11dpo) hmm... dzisiaj zrobiłam test owu i negatyw (jakiś blady cień),a żeby chyba coś było na rzeczy to musi być piękny pozytyw... Innego testu w domu nie miałam. Teraz już mam i jutro zrobię ciążowym, ale nie robię sobie już nadziei, bo od rana brzuch boli jak na @ i piersi bolą jak zawsze przed @....
    Czy jak biorę luteinę to @ przyjdzie nawet jak ją biorę czy dopiero jak odstawię?

201710314965.png
  • Eni_gma Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka trzymam kciuki :)

Z luteina niestety nie pomogę. Gdy ja brałam duphaston to w pierwszym cyklu @ dostałam dopiero po 3 dniach od ostawienia a w kolejnym cyklu przyszła mimo, że nadal brałam. Nie wiem od czego to zależy.

Anulka0407 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73053.png

km5shdgexoin43nx.png

• Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bertha widziałam wynik bety, szkoda.... Mam nadzieję że już niebawem będzie na plus :-)
    Alicja, Anulka czekam na Was i trzymam kciuki :-)
    Kupiłam Femibion. Nawet nie był drogi, 22 zł. 30 tabletek, starczy na miesiąc. Tylko w składzie jest jeszcze wit d3 co znaczy że odstawie swoje witaminki. Jutro zacznę brać. Opakowanie trochę dołujące dla staraczkowych weteranek, bo w środku kalendarz ciąży i co w którym tygodniu się dzieje. Ale mnie to w sumie nie ruszyło tylko tak pomyślałam że jak ktoś bardziej wrażliwy to się przejmie.
    Byłam dzisiaj w kinie na Zerwanym kłosie, filmie o błogosławionej Karolinie Kózkównie. Miło mnie zaskoczył film, naprawdę profesjonalnie zrobiony no i bardzo wzruszający.
    Teraz objadłam się za cały tydzień, no nie mogę się pohamować. Czas się ruszyć i ogarnąć kuchnię, choć najchętniej poszlabym poczytać do wanny i spać :-)

• Dakota Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, Karolus ja tez dzis kupilam fembion :) i wlasnie mialam Was pytac o rade czy odsawic wit d3 i wit c skoro ma on je w skladzie? Bertha nic sie ne martw! Nie teraz ale juz wkrotce sie uda:) ja mam 20dc - policzylam miedzy 5 a 7 dniem po owulacji. Nie mam objawow chyba pierwszy raz ale to pewnie przez to, ze jestem przekonana, ze nie tym razem:) jednak ta psychika potrafi duzo nam dolozyc, Karolus, Anulka, Alicja wciaz trzymam za Was kciuki, a i Karolus ja wlasnie tez sie wybieram na ten film.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2017, 20:47

Anulka0407 lubi tę wiadomość

Dakota
  • Kajka81 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile jest tej witaminy D3 w Femibionie? Bo jeżeli 1000 j.m. to spokojnie możecie (a nawet powinnyście) suplementować dodatkowo, wszak to witamina płodności ;-)

Edit: Sprawdziłam, to zaledwie 400 j.m., a to stanowczo za mało, zwłaszcza przy staraniach. Moją uwagę zwrócił jednak następujący drobiazg: witamina D3 jest składnikiem Femibionu 2, który zalecany jest od 13 tygodnia ciąży, dla staraczek odpowiedniejszy jest chyba Femibion 1, a tam witaminy D3 niet (tak mi się zresztą wydawało, bo w zeszłym roku brałam to przez jakiś czas).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2017, 21:18

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka ja kupiłam femibion 1 i tam jest ta wit d3, c, jod i jeszcze różne rodzaje wit b. Sprawdzę dokładnie ile czego i zdecyduje. Wit d i tak biorę tylko do końca marca, później musi wystarczyć z natury :-)

• Alicja81 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieczyny ja łykam PrenatalUno- lekarz mi takie kazał wykupić witaminki,a składzie jest:
    wit d3 1500jm
    b6 1,25 mg
    metylB12 1 ug
    kwas foliowy (folactiv)- z jakąs aktyną formą folianów?
    i inne jod, imbir, cholina.

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    08.2020- beta 2,3
  • Dakota Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam, w fembionie 1 wit d3 jest 20ug, to co łykać oprócz tego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2017, 07:38

Dakota
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w czwartek zbadam poziom wit d i wtedy zdecyduję czy brać coś ekstra.
    Alicja Twój wykres budzi coraz większe emocje :-) tak pięknie, ciążowo wygląda. Tylko zielonej kropki brakuje :-)
    U mnie jeszcze tyle czekania na @. Najgorsze dni przede mną. Co by sobie w głowę nie kłaść to nadzieja mnie nie opuszcza :-)

Dakota lubi tę wiadomość

• Kajka81 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dakota, witaminę D3 w takiej formie, jaka Ci pasuje ;-) Suplementuje się ją do maja, a potem wystawia twarz do słońca ;-)

Ja w kwietniu zeszłego roku miałam witaminę D3 na poziomie 35, przy normie od 30, kiedy brałam 4000 j.m. Niby w normie, ale do zajścia najlepszy jest jednak poziom od ok. 60, więc utrzymałam tę dawkę do maja, a potem wróciłam do niej od października. W wakacje ograniczyłam do 1000 j.m. Teraz w ciąży mam zalecone 2000 j.m. Tak naprawdę tę witaminę trudno przedawkować (choć są i tacy, którym się to udaje). 90 % społeczeństwa ma jej niedobory.

Boże mój... Sama jestem pod wrażeniem ileż to wiedzy zdobyłam przez te dwa lata starań o rodzeństwo dla córeczki ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2017, 08:46

Karoluś81, Dakota lubią tę wiadomość

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Anulka0407 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane!

Wrzucam fotkę ;)

2mhzzt4.jpg

Karoluś81, MamaLili, doty22, bertha lubią tę wiadomość

201710314965.png
  • Anulka0407 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymajcie dalej kciuki za betę bo od razu pojechałam ;)
    Zrobiłam też test owu i druga kreska tez ładna choć nie ciemniejsza niż testowa...

Ale mam dzisiaj emocje, nie mogę w to uwierzyć!

Alicja, Karoluś!!! Teraz WY!!!

Dakota, Karola555, Annie1981, MamaLili lubią tę wiadomość

201710314965.png
‹‹ 226 227 228 229 230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ