Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?
Odpowiedz

Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?

Oceń ten wątek:
  • Eni_gma Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dakota ja miałam. Zostałam przyjęta na oddział, tego samego dnia hsg, następnego wychodziłam. Hsg przyjemne nie jest ale trwa naprawdę króciutko, wiec bez strachu :)

https://www.maluchy.pl/li-73053.png

km5shdgexoin43nx.png

• Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka zazdroszczę Ci tej akupunktury. U mnie nie ma szans.... A tyle dobrego słyszałam o jej działaniu. Pozostają mi zioła, po których też lepiej mi się śpi.
    Dakota kamień z serca, krok do przodu. Teraz tylko czekać na badanie. Ciekawe jaki termin będzie u mnie.
    Pogoda dzisiaj szaleje. A to słońce a to zawierucha. Głowa mnie rozbolała. A tyle jeszcze pracy.
    Dotty może skorzystam z tej nowenny. Tyle jest pięknych modlitw, czasu mi trochę brakuje na wszystkie.
    Alicja a Ty radzisz sobie z pompejańska?
    Od dzisiaj znowu zaczynam wierzyć że udało się w tym cyklu, hehehe :-)
    Jakiś optymizm na mnie spłynął :-) :-) :-)

Dakota, Anulka0407, Alicja81 lubią tę wiadomość

• Dakota Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigma a wynik był dobry? Bo ja się boję ewentualnej złej wiadomości, bólu się nie boję :)
    Karolus a ja właśnie w ogóle nie myślę o tym czy się udało, nie wiem co mi się dzieje :) mam taki wewnetrzny spokój, że NA PEWNO się nie udało tym razem hehe, może to przez to HSG. Ale Tobie życzę, żeby się właśnie teraz udało!!!

Karoluś81 lubi tę wiadomość

Dakota
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dakota właśnie do wczoraj myślałam tak jak Ty, ale dzisiaj rano to się zmieniło. Przy jednoczesnym zachowaniu spokoju :-)

Dakota lubi tę wiadomość

• Alicja81 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas też pochmurno, deszczowo, wietrznie i bardzo nieprzyemnie.

Karolus o dziwo idzie mi ta nowenna, 13 marca kończę i już wiem za co odmówię kolejną. Jeżeli chodzi o modlitwę do Św. marty- przymierzam się do niej, dowiedzialam się już nawet, że to nie może być gromnica, ani świeczka z kolędy. Trzeba iść do Księdza i poświęcić zwykłą świeczkę.

Dakota 21 kwietnia to za 1,5 miesiąca- zleci szybko.

Anulka ta akuunktura fajna rzecz, ale u mnie też nie mam szans na takie zabiegi.

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    Ponowne starania od 2014r
    08.2020- beta 2,3
  • Eni_gma Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam oba drozne. jeśli zrosty są małe to kontrast je przepcha, jeśli oba jajowody (w co szczerze watpie) są niedrożne to przynajmniej będziesz wiedziała na czym stoisz. Przecież to nie koniec świata. Nie przekreśla marzeń o macierzyństwie. Jajeczka można pobrać za pomocą punkcji i zapłodnic pozaustrojowo.
    Najważniejsze, że będziesz mogła sobie opracować jakiś plan działania.
    Będzie dobrze. Zobaczysz :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2017, 07:46

Annie1981, Dakota lubią tę wiadomość

km5shdgexoin43nx.png

• Dakota Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolus u mnie nastrój bez zmian:).

Alicja dzięki za informację w sprawie świeczki.

Enigma, mam nadzieję wielką, że jednak wszystko będzie jak powinno z tymi jajowodami, czasu mam jeszcze trochę na stresowanie się tym.

Dakota
  • Eni_gma Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dakota na pewno są drożne :) Nie martw się.

Dakota lubi tę wiadomość

km5shdgexoin43nx.png

• Kajka81 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wątku dotyczącym naprotechnologii napisała dziewczyna, która miała ten sam problem co ja: nie przyswajała kwasu foliowego. Po odpowiedniej suplementacji zaszła.

Szczerze zachęcam Was do wykonania tego badania.

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka a to badanie z krwi? Zastanawiam się i zbieram do takich badań odnośnie poziomu różnych witamin. Ale nie wiem czy to nie jest szukanie igły w stogu siana. Ciekawe co lekarz na to powie... Zresztą oni przeważnie bagatelizuja problem: proszę odpuścić a się uda. Na pewno :-)

• Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka poczytałam o tym nieprzyswajaniu i wiem że trzeba zrobić badanie genetyczne. Pewnie trochę kosztuje. Czytałam że jest preparat femibion, który pomaga w przyswajaniu. Może zamienić zwykły kwas foliowy na ten preparat? Czy jednak najpierw zrobić badanie?

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolus. Tu w UK pierwsze badania przy diagnozowaniu nieplodnosci jakie mi zrobili to poziom kwasu foliowego i wit B w organizmie, wiec to chyba wazne.
    Podobno wiele kobiet nie przyswaja zwyklego kwasu i wtedy zaleca sie ten metylowany czyli np Femibion Natal 1. Ja go bralam profilaktycznie, chociaz raczej tego problemu nie mialam.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba dzisiaj kupię ten femibion, a badanie zrobię w najbliższym czasie. Tylko poziom kwasu a przyswajanie to dwa różne badania. Pierwsze można zrobić za 30 zł w moim laboratorium, drugiego nie widziałam na liście. Spytam o to lekarza za tydzień.
    Dzięki Dziewczyny. Kto wie czy w takim drobiazgu niby, nie tkwi przyczyna niepowodzeń.

• Kajka81 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ocena poziomu kwasu i przyswajania kwasu to to samo badanie ;) Jeżeli będzie podwyższony, to znaczy, ze go nie przyswajasz i tyle. Następnie trzeba sprawdzić homocysteinę (albo za jednym podejściem zbadać jedno i drugie), a dopiero potem robić badanie genetyczne (wymaz z policzka). Ja to ostatnie robiłam już w ciąży i, owszem, wyszły mi mutacje MTHFR (na szczęście "tylko heterozygoty").

U mnie właśnie to uniemożliwiało zajście, przy czym jeżeli chodzi o pierwszą ciążę, 5 lat temu, to zaskoczyłam w pierwszym cyklu staraniowym.

To, że lekarze olewają diagnostykę, to oczywiste. Ja zdiagnozowałam się sama.

Karoluś81, Annie1981 lubią tę wiadomość

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Eni_gma Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoluś ja przy IUI miałam zalecany femibion właśnie ze względu na zawarty w nim kwas foliowy. Biorę go nadal z tym, że 2 zamiast 1.

Karoluś81 lubi tę wiadomość

km5shdgexoin43nx.png

• Alicja81 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam weekendowo
    ja niestety mam niedzielę pracującą, tak więc tylko połowa weekendu jest moja :-)

wczoraj przy okazji wizyty w rossmannie zakupiłam test ciążowy- nie wiem co mnie naszło, ale... ja juz czuję po sobie i widzę po temperaturze, że nie ma sensu testować. No ale jak człowiek głupi to zapewne zrobie jutro test, no chyba, że temperatura jeszcze spadnie to wtedy zaoszczędzę na teście.

Bertha, Anulka po mnie Wy testujecie. Warto by w końcu, któraś z rocznika 81' zaznaczyła zielonego plusa na wykresie.

Karluś widzę, że wyznaczyło owulkę, to teraz odliczamy,
    Dakota, mamaLili jak u Was?

Karoluś81, bertha, Anulka0407 lubią tę wiadomość

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    08.2020- beta 2,3
  • MamaLili Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie rozpoczyna się czas starań :-) szkoda że przy tym tyle stresu, moja mama jutro idzie do szpitala :-( mam nadzieję że nic poważnego nie znajdą. Mój mąż akurat nie jest w nastroju (a podobno faceci zawsze są w nastroju :-) ) będę go musiała uwieść :-P 16-go idę do ginekologa, zobaczymy czy zleci mi jakieś dodatkowe badania.
    Zaczęliśmy mówić z mężem że się staramy, w sumie chciałam to zachować dla nas ale już mnie dobijały teksty "a kiedy drugie", "Lilka powinna mieć rodzeństwo", "pewnie nie chcesz wracać do pieluch, wygodna się zrobiłaś"... a jak komuś powiesz, że to nie kwestia wyboru, że chcesz a nie udaje się to usta się im zamykają.

• Alicja81 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaLili napewno u mamy nic nie znajdą.
    oj mąż jeszczen niedawno jak ja miałam dni płodne to zawsze był zmęczony i nie miał ochoty. Aż mu kiedyś wykrzyczałam, że jak nie chce mieć drugiego dziecka to niech powie. No i się odmieniło. oczywiście nic na siłe.

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    08.2020- beta 2,3
  • Karola555 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja trzymam kciuki żeby się udało!

Dzieciaczki z serduszka: Córcia Amelka 05.2008, Synek Gabryś 10.2010
    23/02 będzie synek :)
    f2w3rjjgya3j0iis.png
  • Alicja81 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wątpie raczej nie ten cykl. Mam strasznego nerwa od rana- bez kija nie podchodz. zobaczymy jak jutro bedzie.

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    08.2020- beta 2,3
‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ