Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?
-
WIADOMOŚĆ
-
Alicja81 wrote:Zaczęłam nowy cykl
dziewczyny chcę zrobić kilka badań m.in prolaktynę - 3 dc;
estriadol, FSH, LH- a te badania w jakimś konkretnym dc się robi, czy mogę jak chce?
ok. znalazłam w necie- też na początku cyklu. Pobiegnę w poniedziałek do labortorium.
Ja 3 dc robiłam: prolaktyne, estradiol , FSH i LH
-
Dziewczyny te badania powinny być robione w jednym cyklu czy też mogę zrobić najpierw progesteron 7 dpo, a na początku następnego cyklu prolaktynę i resztę?
Alicja jak Twoja dieta? -
spadłam ponad 1 kg i odstawiłam diete. Teraz nie słodze herbaty (tylko kawę- ale mało), odstawiłam słodycze i jem regularnie co 3 godziny.
Odebrałam wyniki- i wydaje mi się, że są złe.
Luknijcie kochane i powiedzcie co mogą oznaczać.
TSH- 1.43
LH- 12.61 (norma 2.4 do 12.6)
FSH - 13.57 (norma 3.5 do 12.5)
estriadol- 285.7 (norma 45.4 do 854)
Prolaktyna- 804.4 ( norma 102 do 496)
Chyba oblicza się jeszcze LH do FSH (ale nie wiem jak)Alicja81
mama 11- letniej Juleńki
Ponowne starania od 2014r
08.2020- beta 2,3 -
Alicja, przy takiej prolaktynie Twoje jajniki raczej nie pracują prawidłowo (i być może to jest powodem podwyższonego FSH, bo estradiol - również istotny dla oceny rezerwy jajnikowej - może być). W pierwszej kolejności bierz się za prolaktynę, może warto zastanowić się nad braniem DHEA (moze wcześniej warto jeszcze zbadać poziom DHEAS). Po zbiciu prolaktyny zbadaj jeszcze kontrolnie fsh.
Dobrze, że przechodzisz na dietę, przy takich wynikach ona może wiele zdziałać.
-
Z tą prolaktyną to nie wiem, miałam ciężką noc przed badaniem- do 2 nie spałam- może to było przyczyną podwyższonej prolaktyny.Z drugiej strony nie stresuje się niczym, seksów też nie byo .
Obliczyłam stosunek TSH do LH- wyniósł 0,92 (zgodnie z tym co piszą w internecie to powinien on oscylować w granicach 1- więc chyba jest dobry).
A co do diety waga z dzisiaj-62.8 (tydzień temu zaczynałam z wagą 64.5).Alicja81
mama 11- letniej Juleńki
08.2020- beta 2,3 -
Alicja prolaktyna do zbicia. Stosunek lh i fsh powinien być tak jak piszesz 1:1.
U mnie też prolaktyna za wysoka. Górna granica 35(moje laboratorium ma inne normy), a u mnie 48. Tak więc pewnie wrócę do bromergonu bo w tym cyklu znowu owulacji nie ma. Podwyższona prolaktyna hamuje owulkę.
U mnie stosunek lh i fsh powyżej 1 więc też nie za dobrze. Estradiol wyszedł w normie, ale bliżej dolnej granicy niż górnej, dokładnej wartości nie pamiętam. Tsh 2,7 więc nic się nie zmieniło od stycznia. Biorę euthyrox 50.
Generalnie czekam na tę wizytę jak na zbawienie, bo z takimi wynikami stoję w miejscu. W sobotę znowu laboratorium, muszę wreszcie zrobić krzywą cukrową i insulinę x3. Co dobre dwie godziny siedzenia w laboratorium gwarantuje. Ciekawe jak wyniki. Oby chociaż to było ok. Bo liczę że hormony da się ustawić w miarę szybko.
Kajka poczytam o tych DHEA. Pewnie u mnie też warto się przyjrzeć. -
Kropka możesz zrobić progesteron teraz.
Ja miałam robić to badanie teraz ale skoro nie ma owulacji to wiadomo że progesteron też nisko.
Badanie poziomu DHEAS tylko 35 zł więc też zrobię.
Muszę poszukać laboratorium które robi badanie nasienia tlenowe i beztlenowe i przeciwciała. Pewnie tylko w klinikach niepłodności, czyli najbliżej w Łodzi.krrropka lubi tę wiadomość
-
Aj im dalej w las tym więcej drzew, a u nas problemów.
Naczytałam się o tym, że wysokie FSH świadczy o niskiej rezerwie jajnikowej- załamka. Do doktora dodzwonić się nie mogę, wczoraj znowu miałam takie bóle jajników, że chodzić nie mogłam- oczywiście z gorączką w pakiecie.
U mnie w okolicy żadnego dobrego doktora od niepłodności nie ma- musze zaginać do Gdańska albo Gdyni- a tam tez nie wiem do kogo.Alicja81
mama 11- letniej Juleńki
08.2020- beta 2,3 -
Źle napisałam z tym nasieniem: to ma być posiew.
Alicja moje fsh też ciut powyżej normy. Też już mi się pewnie jajka kończą...
Ale nie załamujemy się!
Alicja spróbuj napro, bo to właśnie takie dokładne podejście do hormonów, norm itp. Zwykły gin olewa wyniki. Który zresztą zleci jakieś badania? Mój i tak był dobry bo zaczął od zbadania lh i fsh. Rok temu wyniki były lepsze...
Teraz potrzebuje konkretnych działań.
P.S. A moje jajniki znowu spokojne jak nigdy. Nic nie czuć...Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2017, 11:25
-
Alicja81 wrote:U mnie w okolicy żadnego dobrego doktora od niepłodności nie ma- musze zaginać do Gdańska albo Gdyni- a tam tez nie wiem do kogo.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Witam, chwilę sie nie odzywałam, trochę urlop, trochę problemy z netem, jestem po badaniu prenatalnym, z maleństwem wszystko w porządku, ja czuję się rewelacyjnie.
Jeszcze 3 tygodnie i idę na L4.
Dakota wrote:
Karolinams a tak poza tym to jak się czujesz? Jakieś dolegliwości?
Dakota miałam tak w pierwszej ciąży, że byłam jak osa na wszystkich , masakra nie lubiłam siebie wtedy za swoje zachowanie, mi nie udało się nad tym zapanować, oby Ci się udało
Anie81 cudna córeczka
Alicja81 ten stan który masz zwątpienia jest straszny współczuję, też doświadczyłam ale w końcu się udało.
Talla gratuluję kochana no i życzę udanych przygotowań do ślubu i wesela
Papierówka ogromnie wspólczuję
Ktosiowa współczuję wymiotów
Kajka81 super iż urlop udany muszę też popilnować się w tej ciąży, odżywiać się zdrowo, bo nie dość, że startuję z wyższej wagi niż przy pierwszej ciąży to już mam 5kg do przodu.
Annie1981, Kajka81 lubią tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 14:13
bertha, Alicja81 lubią tę wiadomość
-
Karolinams pozdrawiam i niech wszystko będzie dobrze do szczęśliwego finału
Krrropka jeśli masz ochotę po prostu odpocząć to sobie nie odmawiaj. Może to będzie najlepsze lekarstwo
My dopiero w grudniu będziemy mieć dłuższy urlop. Zastawiamy się między Gran Canaria a Atenami, czyli leniuchowanie kontra zwiedzanie
Kusi mnie żeby podskoczyć na usg. Co tam się dzieje w moim brzuchu, że nic się nie dzieje? Sierpień taki piękny miesiąc a ja nie mogę się doczekać aż będzie 26 dzień miesiąca.
Nie wiem, może powinnam wrócić do bromergonu już teraz? Czy jednak zaczekać na wizytę i wszystko od początku zaczynać?
Te całe starania to mega trening cierpliwości. -
Karoluś81 wow jaki super urlop wam się szykuje, a jaka wtedy jest pogoda w tych regionach?
My planujemy urlop w tamte tereny na przyszły rok.
Oj tak cierpliwość podczas starań jest najważniejsza, kochana poczekaj do wizyty sama nie podejmuj żadnych kroków z lekami.Karoluś81 lubi tę wiadomość
-
karolinams. Wspaniale, że z maleństwem wszystko w porządku i że czujesz się tak dobrze. Oby tak dalej
krrropka. Zazdroszczę tak długich wakacji Porób te badania, ale oprócz tego odpocznij sobie i postaraj się nie myśleć. To naprawdę może przynieść dobre efekty. Ja zaszłam w Sylwestra, po tygodniowej przerwie świątecznej, gdzie w końcu mogłam odpocząć i trochę się odstresować
Trzymam kciuki
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Karolimas-super, że u Waswszystko wporządku.
karoluś- mi tez się wydaje, że powinnas poczekać na decyzję lekarza czy brać bromka, czytałam tu na forum, że tsh i lh powinno się powtarzać przynajmniej 2 razy- ponieważ jedno badanie nie jest miarodajne (wynik może ulec zmianie).
Kropka- a może w Polsce udasz się do lekarza, może coś innego podpowie. I prponuję zrobić badania u nas. Może tak jak ja i karolś profil hormonalny.
Napisałam dzisiaj sms-a do mojego gina i może znajdzie dla mnie czas na badanie. Z tego co wiem to jutro jest ostatni dzień i idzie na urlop. Chciałabym aby zobaczył te moje jajniki, bo teraz tez miałam takie boleści i gorączkowałam.Karoluś81 lubi tę wiadomość
Alicja81
mama 11- letniej Juleńki
08.2020- beta 2,3 -
Dziewczyny, jednorazowe badanie fsh niewiele pokaże - żeby sprawdzić jak naprawdę z nim jest trzeba badać je trzy miesiące z rzędu Można zrobić AMH, ale ja akurat nie jestem entuzjastką tego parametru. Na pewno warto zrobić usg w 3-5 dniu cyklu i policzyć pęcherzyki anatralne w jajnikach, to dużo powie.
DHEA pomoże w obniżeniu poziomu fsh, no i wpłynie na lepsze jajka. Podobno nie należy brać bez konsultacji z lekarzem - ale ja trafiałam na takich, że brałam samozwańczo (tylko sprawdziłam wcześniej DHEAS- było powyżej połowy normy, doszłam do wniosku, że 25 mg nie zaszkodzi).
-
Karolinams w grudniu tam jest tak jak u nas w kwietniu, maju. Temperatura ok 22 stopni.
Poczekam na wizytę. Ale ciekawość mnie zżera.
Alicja dziwne te bóle. Może to efekt zażywania Clo w poprzednich cyklach?
Mam nadzieję że ten nowy lekarz ogarnie moją płodność.