X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?
Odpowiedz

Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?

Oceń ten wątek:
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja81 wrote:
    Zaczęłam nowy cykl :-)
    dziewczyny chcę zrobić kilka badań m.in prolaktynę - 3 dc;
    estriadol, FSH, LH- a te badania w jakimś konkretnym dc się robi, czy mogę jak chce?

ok. znalazłam w necie- też na początku cyklu. Pobiegnę w poniedziałek do labortorium.
    Alicja, oby ten cykl był ostatnim na dłuższy czas.
    Ja 3 dc robiłam: prolaktyne, estradiol , FSH i LH

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Alicja81 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki ktosiowa.
    Mam nadzieję, że te badania coś więcej nam powiedzą.
    A tak w ogóle coś więcej proponujecie jeszcze zrobić oprócz tsh?

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    Ponowne starania od 2014r
    08.2020- beta 2,3
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja te badania o których pisałaś w 3 dc. Zrób jeszcze ft 3 i ft 4 oraz anty TPO. To tak w sprawie tarczycy. No i progesteron 7 dpo.

• krrropka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te badania powinny być robione w jednym cyklu czy też mogę zrobić najpierw progesteron 7 dpo, a na początku następnego cyklu prolaktynę i resztę?

Alicja jak Twoja dieta?

thumb.png
    My Ovulation Chart
  • Alicja81 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spadłam ponad 1 kg i odstawiłam diete. Teraz nie słodze herbaty (tylko kawę- ale mało), odstawiłam słodycze i jem regularnie co 3 godziny.

Odebrałam wyniki- i wydaje mi się, że są złe.
    Luknijcie kochane i powiedzcie co mogą oznaczać.
    TSH- 1.43
    LH- 12.61 (norma 2.4 do 12.6)
    FSH - 13.57 (norma 3.5 do 12.5)
    estriadol- 285.7 (norma 45.4 do 854)
    Prolaktyna- 804.4 ( norma 102 do 496)

Chyba oblicza się jeszcze LH do FSH (ale nie wiem jak)

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    08.2020- beta 2,3
  • Kajka81 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja, przy takiej prolaktynie Twoje jajniki raczej nie pracują prawidłowo (i być może to jest powodem podwyższonego FSH, bo estradiol - również istotny dla oceny rezerwy jajnikowej - może być). W pierwszej kolejności bierz się za prolaktynę, może warto zastanowić się nad braniem DHEA (moze wcześniej warto jeszcze zbadać poziom DHEAS). Po zbiciu prolaktyny zbadaj jeszcze kontrolnie fsh.

Dobrze, że przechodzisz na dietę, przy takich wynikach ona może wiele zdziałać.

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Alicja81 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą prolaktyną to nie wiem, miałam ciężką noc przed badaniem- do 2 nie spałam- może to było przyczyną podwyższonej prolaktyny.Z drugiej strony nie stresuje się niczym, seksów też nie byo :-).
    Obliczyłam stosunek TSH do LH- wyniósł 0,92 (zgodnie z tym co piszą w internecie to powinien on oscylować w granicach 1- więc chyba jest dobry).

A co do diety waga z dzisiaj-62.8 (tydzień temu zaczynałam z wagą 64.5).

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    08.2020- beta 2,3
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja prolaktyna do zbicia. Stosunek lh i fsh powinien być tak jak piszesz 1:1.
    U mnie też prolaktyna za wysoka. Górna granica 35(moje laboratorium ma inne normy), a u mnie 48. Tak więc pewnie wrócę do bromergonu bo w tym cyklu znowu owulacji nie ma. Podwyższona prolaktyna hamuje owulkę.
    U mnie stosunek lh i fsh powyżej 1 więc też nie za dobrze. Estradiol wyszedł w normie, ale bliżej dolnej granicy niż górnej, dokładnej wartości nie pamiętam. Tsh 2,7 więc nic się nie zmieniło od stycznia. Biorę euthyrox 50.
    Generalnie czekam na tę wizytę jak na zbawienie, bo z takimi wynikami stoję w miejscu. W sobotę znowu laboratorium, muszę wreszcie zrobić krzywą cukrową i insulinę x3. Co dobre dwie godziny siedzenia w laboratorium gwarantuje. Ciekawe jak wyniki. Oby chociaż to było ok. Bo liczę że hormony da się ustawić w miarę szybko.
    Kajka poczytam o tych DHEA. Pewnie u mnie też warto się przyjrzeć.

• Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka możesz zrobić progesteron teraz.
    Ja miałam robić to badanie teraz ale skoro nie ma owulacji to wiadomo że progesteron też nisko.
    Badanie poziomu DHEAS tylko 35 zł więc też zrobię.
    Muszę poszukać laboratorium które robi badanie nasienia tlenowe i beztlenowe i przeciwciała. Pewnie tylko w klinikach niepłodności, czyli najbliżej w Łodzi.

krrropka lubi tę wiadomość

• Alicja81 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aj im dalej w las tym więcej drzew, a u nas problemów.
    Naczytałam się o tym, że wysokie FSH świadczy o niskiej rezerwie jajnikowej- załamka. Do doktora dodzwonić się nie mogę, wczoraj znowu miałam takie bóle jajników, że chodzić nie mogłam- oczywiście z gorączką w pakiecie.
    U mnie w okolicy żadnego dobrego doktora od niepłodności nie ma- musze zaginać do Gdańska albo Gdyni- a tam tez nie wiem do kogo.

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    08.2020- beta 2,3
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Źle napisałam z tym nasieniem: to ma być posiew.
    Alicja moje fsh też ciut powyżej normy. Też już mi się pewnie jajka kończą...
    Ale nie załamujemy się!
    Alicja spróbuj napro, bo to właśnie takie dokładne podejście do hormonów, norm itp. Zwykły gin olewa wyniki. Który zresztą zleci jakieś badania? Mój i tak był dobry bo zaczął od zbadania lh i fsh. Rok temu wyniki były lepsze...
    Teraz potrzebuje konkretnych działań.
    P.S. A moje jajniki znowu spokojne jak nigdy. Nic nie czuć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2017, 11:25

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja81 wrote:
    U mnie w okolicy żadnego dobrego doktora od niepłodności nie ma- musze zaginać do Gdańska albo Gdyni- a tam tez nie wiem do kogo.
    W Gdyni jest klinika płodności Invicta, ma dość dobre opinie, ale szczegółów nie znam.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • karolinams Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, chwilę sie nie odzywałam, trochę urlop, trochę problemy z netem, jestem po badaniu prenatalnym, z maleństwem wszystko w porządku, ja czuję się rewelacyjnie.
    Jeszcze 3 tygodnie i idę na L4.
    Dakota wrote:

Karolinams a tak poza tym to jak się czujesz? Jakieś dolegliwości?
    czuję się rewelacyjne, nie miałam żadnych dolegliwości męczących poza spaniem :)
    Dakota miałam tak w pierwszej ciąży, że byłam jak osa na wszystkich , masakra nie lubiłam siebie wtedy za swoje zachowanie, mi nie udało się nad tym zapanować, oby Ci się udało :)

Anie81 cudna córeczka

Alicja81 ten stan który masz zwątpienia jest straszny współczuję, też doświadczyłam ale w końcu się udało.

Talla gratuluję kochana no i życzę udanych przygotowań do ślubu i wesela :)

Papierówka ogromnie wspólczuję

Ktosiowa współczuję wymiotów

Kajka81 super iż urlop udany :) muszę też popilnować się w tej ciąży, odżywiać się zdrowo, bo nie dość, że startuję z wyższej wagi niż przy pierwszej ciąży to już mam 5kg do przodu.

Annie1981, Kajka81 lubią tę wiadomość

7u229n73melmp7nq.png

ojxezbmh697s0anz.png

Syn 13 lat,
    Syn 9 lat
  • krrropka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 14:13

bertha, Alicja81 lubią tę wiadomość

thumb.png
    My Ovulation Chart
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinams pozdrawiam i niech wszystko będzie dobrze do szczęśliwego finału :-)
    Krrropka jeśli masz ochotę po prostu odpocząć to sobie nie odmawiaj. Może to będzie najlepsze lekarstwo :-)
    My dopiero w grudniu będziemy mieć dłuższy urlop. Zastawiamy się między Gran Canaria a Atenami, czyli leniuchowanie kontra zwiedzanie :-)
    Kusi mnie żeby podskoczyć na usg. Co tam się dzieje w moim brzuchu, że nic się nie dzieje? Sierpień taki piękny miesiąc a ja nie mogę się doczekać aż będzie 26 dzień miesiąca.
    Nie wiem, może powinnam wrócić do bromergonu już teraz? Czy jednak zaczekać na wizytę i wszystko od początku zaczynać?
    Te całe starania to mega trening cierpliwości.

• karolinams Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoluś81 wow jaki super urlop wam się szykuje, a jaka wtedy jest pogoda w tych regionach?
    My planujemy urlop w tamte tereny na przyszły rok.
    Oj tak cierpliwość podczas starań jest najważniejsza, kochana poczekaj do wizyty sama nie podejmuj żadnych kroków z lekami.

Karoluś81 lubi tę wiadomość

7u229n73melmp7nq.png

ojxezbmh697s0anz.png

Syn 13 lat,
    Syn 9 lat
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinams. Wspaniale, że z maleństwem wszystko w porządku i że czujesz się tak dobrze. Oby tak dalej :)

krrropka. Zazdroszczę tak długich wakacji :) Porób te badania, ale oprócz tego odpocznij sobie i postaraj się nie myśleć. To naprawdę może przynieść dobre efekty. Ja zaszłam w Sylwestra, po tygodniowej przerwie świątecznej, gdzie w końcu mogłam odpocząć i trochę się odstresować :)
    Trzymam kciuki :)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Alicja81 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolimas-super, że u Waswszystko wporządku.

karoluś- mi tez się wydaje, że powinnas poczekać na decyzję lekarza czy brać bromka, czytałam tu na forum, że tsh i lh powinno się powtarzać przynajmniej 2 razy- ponieważ jedno badanie nie jest miarodajne (wynik może ulec zmianie).

Kropka- a może w Polsce udasz się do lekarza, może coś innego podpowie. I prponuję zrobić badania u nas. Może tak jak ja i karolś profil hormonalny.

Napisałam dzisiaj sms-a do mojego gina i może znajdzie dla mnie czas na badanie. Z tego co wiem to jutro jest ostatni dzień i idzie na urlop. Chciałabym aby zobaczył te moje jajniki, bo teraz tez miałam takie boleści i gorączkowałam.

Karoluś81 lubi tę wiadomość

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    08.2020- beta 2,3
  • Kajka81 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jednorazowe badanie fsh niewiele pokaże - żeby sprawdzić jak naprawdę z nim jest trzeba badać je trzy miesiące z rzędu Można zrobić AMH, ale ja akurat nie jestem entuzjastką tego parametru. Na pewno warto zrobić usg w 3-5 dniu cyklu i policzyć pęcherzyki anatralne w jajnikach, to dużo powie.

DHEA pomoże w obniżeniu poziomu fsh, no i wpłynie na lepsze jajka. Podobno nie należy brać bez konsultacji z lekarzem - ale ja trafiałam na takich, że brałam samozwańczo (tylko sprawdziłam wcześniej DHEAS- było powyżej połowy normy, doszłam do wniosku, że 25 mg nie zaszkodzi).

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinams w grudniu tam jest tak jak u nas w kwietniu, maju. Temperatura ok 22 stopni.
    Poczekam na wizytę. Ale ciekawość mnie zżera.
    Alicja dziwne te bóle. Może to efekt zażywania Clo w poprzednich cyklach?

Mam nadzieję że ten nowy lekarz ogarnie moją płodność.

‹‹ 289 290 291 292 293 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ