Rocznik '84 stara się o dzidziusia :)
-
WIADOMOŚĆ
-
tak wogóle hejka mam takie zapytnianie bo nigdy nie brałam tabletek antykoncepcyjnych a jestem w trakcie tzn dzis przypada dzień w którym mam zazyc tabletki białe w blistrze sa zółte 21 plus 7 bialych czy te białe tez trzeba zazywac to placebo podobno poradzcie proszesyla
-
Syla - tabletki anty (obojętnie czy 21, czy 21+7)
Jeśli bierzesz 1 opakowanie. Zaczynasz brać w pierwszym dniu cyklu (czyli pierwszym dniu krwawienia) - (w przypadku 21+7 bierzesz tabletkę z subst. czynną czyli jedną z 21).
Jeśli masz tylko 21 - po zakończeniu opakowania robisz 7 dni przerwy
Jesli 21+7 - po zakończeniu 21 - bierzesz te 7 białych (jeśli nie będziesz ich brała to tez nic się nie stanie - chodzi po prostu o to by nie zapominać tabletek i są to tabletki tzw placebo).
Później zaczynasz kolejne opakowanie.
Możesz mieś też inne tabletki gdzie jest np 10tabletek innego koloru na pierwszą fazę cyklu i kolejne innego na 2 fazę - ale to niezbyt często przepisywane tabsy, lub np 24+4 gdzie tylko 4 są placebo. -
nick nieaktualnysyla wrote:hejka mam juz wyniki pomózcie prosze
fsh 20,94
lh 10,86
prolaktyna 18,32
Cześć Syla, mój mąż jak robił hormony miał normy podane przez laboratorium, podam Ci jakie, nie podałaś jednostek, więc ciężko mi się odnieść.
Lh 1.1-7 mIU/ml
FSH 1.7 -12 mIU/ml
Prolaktyna 1.5-19 ng/ml
Testosteron 3.0-10.6 ng/ml -
SYla
FSH - podwyzszone i o sporo my mamy przy braku plemnikow 29
LH tez tak samo mamy
PRL mamy 17
a test 232 przy nomie od 280
podwyzszone FSH wskazuje n defekt jader
Jednak jesli tet jest ok
a PRL podwyzszona mozliwe ze wystarczy zbic pRL
nam androlog tlumaczyl e jelsi FSH jest podwyzszone i LH to nieraz jest tak ze jadra czekaja na "pomoc"
wiec koniecznie idzcie do androloga.. bardzo dorba porania jest włodzi .. Katedra andrologii i endokrynologii plodnosci -
Aniu dziękuje Ci za pomoc:))i rade jestem wdzięczna że mnie wspierasz w ten sposób.Napewno od poniedziałku bede wydzwaniac endo.Myslisz ze przy takich wynikach jest szansa na dziecko plemników jest 1000 000 ale maz nie brał wczesniej zadnych witamin moze jest szansa jak teraz bierze ze sie to wszytsko poprawi zamawiam jeszcze witamine b 12 i b 6 podobno tez sa dobre i selen
Ania_84 lubi tę wiadomość
syla -
Syla macie sporo plemnikow wiec..probojcie ale w tym czasie nie traccie go i diagnozujcie dalej.. bo wysokie FSH moze zabijac plemniki
bedzie dobrze ty zadacjie o siebie i dalej drazcie.. USG andrologpaaulla84 lubi tę wiadomość
-
pierwsze dwa tyg byly nagorsze teaz to juz sie oswoilismy choc niepowem zdarzaja sie dnie kiedy placze a maz razem ze mna..
ale najwazniejsze to byc w tym razem i wazlczyc
i tego sie trzymamy poki co czekmay na genetyke
jakbedzie ok to biopsja jader pobieranie plemnikow i in vitro -
nick nieaktualnyAniu mam do Ciebie pytanie, mój M. ma 7 mln na 1 ml, mój ginekolog powiedział, że jak drugie badanie nie wskaże 10 mln na ml to nawet do inseminacji się nie kwalifikujemy. Nic mi nie poradził co mąż powinien dalej robić, tylko chciał już dawać tel. do kolegi z prywatnej kliniki, żeby jak coś na in vitro kierować. Ja poszłam za Twoją radą i wysłałam męża na USG (wszystko ok) z hormonów zbadaliśmy na razie prolaktynę i testosteron i są okej. Nie byliśmy u androloga, ponieważ w moim mieście nie ma, ale jak zrobimy FSH, LH oraz TS?H i przypuszczalnie wyniki byłyby dobre to co powinniśmy zbadać dalej?
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Paula dziwny ten Twoj gin tu masz ogolne zalecenia do insemiinacji ;
Czynnik męski
Zaleca się, aby zakwalifikować parę do inseminacji domacicznej liczba plemników o ruchu prawidłowym (ruch progresywny A+ B ) powinna być większa od 1 mln po przygotowaniu nasienia. Jeśli liczba plemników o ruchu prawidłowym jest mniejsza niż 1 mln odsetek ciąż wynosi poniżej 1 % na cykl. Można również za graniczną wartość kwalifikującą do IUI przyjąć 5 mln/ml wszystkich ruchomych plemników. Zastosowanie samej oceny morfologii nasienia w przypadku kwalifikacji inseminacji domacicznej budzi kontrowersje. Szereg badań wskazuje na fakt, że morfologia nasienia sama w sobie nie koreluje z szansą na ciąże również w przypadku inseminacji.. Wartością graniczną jest tu 4% prawidłowych plemników wg kryteriów Krugera. W sytuacjach wątpliwych pomocnym badaniem może być analiza integralności chromatyny plemnikowej (SCSA).
Jak widzisz sama liczba plemnikow nie moze wplywac na to czy robic inseminacje czy nie .. to morfologia odpowiada za to czy jest szansa n inseminacje.. jednak nawet to nie powinno byc czynnikiem wskazujacym bo dziwecyny z morfologia 2% zachodzily naturalnie
inseminacja powinn byc traktowana jako wspomagacz...warto zrobic przed in vitro min 3 inseminacje..zazwyzaj 2-3 insemka konczy sie ciaza.. jesli po 3 nieudanych inseminacjach nic nie wychodzi warto wtedy podejsc do in vitro
nawet w in vitro refundowanym ma sie wieksze szanse jesli widza ze byly proby inseminacji ..
poki co zrobcie jeszcze te badania co napisalas i suplementy .. bo rozumiem ze w nasieniu nie bylo leukocytow i bakterii >?? jesli byly to ze byl robiony posiew ?? pytam sie bo juz nie pamietam
jelsi wyszly leukocyty lub bakterie w nasieniu warto zrobic posiew nasienia bo trzeba by wtedy kuracje anybiotykami zrobic , infekcja moze bardzo "uposledzic" nasienie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2014, 09:51