Rocznik '87 - Zapraszam :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Owieczqa wrote:Dziewczyny, bo już się gubię. Jak śluz jest rozciagliwy i gęsty to znaczy, że jest ovulka, czy już po?
Ogolnie rozciagliwy traktujemy jako super plodny, powinien byc plynny, szklisty, sliski - dzialajcie, bo to najlepszy czas PRZED owulacja Moze to Twoj najplodniejszy dzien cyklu i jutro sluz calkiem sie zmieniOwieczqa, sosenka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOwieczqa wrote:Dziewczyny, bo już się gubię. Jak śluz jest rozciagliwy i gęsty to znaczy, że jest ovulka, czy już po?
opis z kilku stron:
"śluz (płodny) zmienia się z dnia na dzień, staje się coraz bardziej obfity, przejrzysty, rozciągliwy, śliski, podobny do surowego białka jaja kurzego. Czasami może zawierać niewielkie ilości krwi. Taki śluz daje wyraźne odczucie mokrości, śliskości, naoliwienia w przedsionku pochwy. W takim śluzie plemniki mają możliwość wędrówki do jajowodów. Najbardziej dokładnym wyznacznikiem momentu owulacji jest utrzymywanie się śliskości śluzu. Ostatni dzień obecności takiego śluzu (dającego odczucie naoliwienia) nazywa się dniem szczytu lub szczytem objawu. Owulacja występuje najczęściej w dniu szczytu, albo w dniu następnym"
"wraz ze zbliżaniem się do momentu owulacji, śluz nabiera cech tzw. śluzu wysoce płodnego – staje się rozciągliwy, przejrzysty, szklisty, błyszczący, przypomina surowe białko jaja kurzego, i daje odczucie mokrości, śliskości, naoliwienia w przedsionku pochwy"
"Zbliżenie może zatem odbyć się pod koniec trwania objawu śluzu płodnego, gdy jest on najbardziej rozciągliwy i obfity lub gdy jest najmocniejsze odczucie mokrości; czasami (według badań hormonalnych) dniem jajeczkowania jest pierwszy dzień wysychania śluzu po dniu szczytu, a niekiedy owulację sygnalizuje jednodniowy spadek temperatury, poprzedzony kilkudniową obecnością śluzu płodnego, dlatego współżycie rano w takim dniu spadku temperatury może być bliskie owulacji. Również pierwsza podwyższona poranna temperatura (po dniach ze śluzem i dniach z temperaturą niższą) może wystąpić w kilkugodzinnym odstępie od jajeczkowania - współżycie rano w tym dniu może być również bliskie owulacji. Badania wykazały też, że dzień owulacji przeważnie wypada w bardzo bliskim sąsiedztwie dnia szczytu śluzu. Warto także nauczyć się obserwacji zmian w szyjce macicy - jej uniesienie się, miękkość i otwarcie są bardzo wiarygodnymi sygnałami zbliżającej się owulacji."
Owieczqa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAlexiaa czyli masz owu w dzień "szczytu śluzu"
U mnie owu jest najczęściej po dniu szczytu, kiedy śluz z przejrzystego, mokrego zaczyna być kremowy. W obecnym cyklu mam więcej śluzu płodnego niż w poprzednich cyklach (tym razem był 5 dni, a nie 2 czy 3), ale u mnie za to charakterystyczny jest spadek temp. przed skokiem
-
Według moich obserwacji tak by wychodziło ,na następny dzień po owu robi sie juz biały i mało ciągnący ... Chociaż powiem Ci ze ostatnie pare cykli ten śluz bul taki lichy i tylko przy szyjce moze przez dupek i clo bo po tym sie zmieniło,kiedyś miałam piękny .Ten cykl wspomagałaby sie żelem zobaczymy czy coś z tego wyjdzie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 09:33
Kamila ;) lubi tę wiadomość
......
Moje bliźniaczki Liwia :-* i Adrianna (35 tc [*] Nasz Aniołek...) - Z miłości powstałaś miłością pozostaniesz ... ;-( Dozobaczenia córeczko ...
-
Magda to ciesz sie ze masz dłużej ,większe szanse dla chłopaków moze ładniejszy śluz bo hormony Ci sie wyrównują
......
Moje bliźniaczki Liwia :-* i Adrianna (35 tc [*] Nasz Aniołek...) - Z miłości powstałaś miłością pozostaniesz ... ;-( Dozobaczenia córeczko ...
-
nick nieaktualnyAlexiaa wrote:Według moich obserwacji tak by wychodziło ,na następny dzień po owu robi sie juz biały i mało ciągnący
Owu może być do trzech dni po szczycie śluzu (u mnie akurat ten trzeci dzień to pierwsza poranna wyższa temperatura). Szyjkę mam nisko zamkniętą dopiero w drugą wyższą temperaturę...
program mi wyznaczył owu na niedzielę (w dniu pozytywnego testu LH, spadku temperatury,dzień po szczycie śluzu). Chciałabym się z nim zgodzić, ale w subiektywnych odczuciach nie do końca potrafię
W pon co prawda temp poszła lekko do góry, no ale szyjka była praktycznie nie osiągalna. Więc gdybam, że owu była w nocy z nd na pon... lub w pon rano... -
nick nieaktualny
-
Wow, dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. U mnie w 12dc glutek, potem ciągle mokry, jakby wodnisto i wczoraj w 16dc znów glutek. Też mam długo śluz. Jakoś w tym cyklu co prawda bez spiny, więc nie kochamy się tak często, ale mam większą chętkę na serduszka
-
nick nieaktualnyOwieczqa wrote:Jakoś w tym cyklu co prawda bez spiny, więc nie kochamy się tak często, ale mam większą chętkę na serduszka
Teraz mamy średnio co drugi dzień, a po pozytywnym teście LH dwa dni z rzędu Tak dla pewności xD
-
nick nieaktualny
-
Magda- chyba wiekszosc lekarzy zaleca wstrzymac sie/ograniczyc wspolzycie w I trymestrze, zwlaszcza jesli ciaza jest zagrozona, wystepuje plamienie/krwawienie, bole brzucha albo infekcja. Po poronieniu, tez wiele osob zapobiegawczo ogranicza stosunki.
-
nick nieaktualny
-
Dokladnie tak jak pisze Jagah, gin powiedział ze jak nie wytrzymamy to delitaknie Ale po pierwszej wczorajszej wizycie wlaczyl mi luteine dowcipna i komfortowo sie po niej nie czuje, mam nadzieję ze to normalne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 22:33
-
My tez mieliśmy zakaz przez cała ciąże.I tez pózniej było delikatnie ale to poczekaliśmy do 3 miesiąca
......
-
Dziewczyny jestem mega szczęśliwa za namową mojego m. zrobiłam dziś o 23 test i wyszły 2 kreseczki
)) w końcu po tylu miesiącach
test robiony w 16 dpo rano powtórzęWiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 01:02
werni, Jagah, Owieczqa lubią tę wiadomość
......