Rocznik 92- starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny prawda jest taka ze badania inwazyjne robi się tylko wtedy kiedy jest podejrzenie np na usg widać nie prawidłowości .. testy nieinwazyjne wyszły złe ... wtedy dopiero robi się inwazyjne bo one dają 100% pewności i tylko po takim tescie możesz zakończyć ciszę legalnie .. mówię to z własnego doświadczenia wiec trochę się na tym znam .
To czy jesteś w grupie ryzyka czy nie w sumie nie ma większego znaczenia bo j tak najpierw musisz zrobić usg później test nieinwazyjny ... tak jak my teraz zrobiliśmy nifty wyszło dobrze wiec inwazyjnych nie robimy ..
I żeby było jasne mówicie bo to pierwsza ciąża , w rodzinie nie ma nic .. u nas tez tak było mało tego nasze kariotypy są w porządku krzyżówki tez nic kompletnie co by mogło świadczyć o tym ze będziemy mieć chore dziecko .. a jednak pech 1 na 8 tys zes Edwardsa .
Tak wiec kochane jeśli obraz usg będzie dobry , i lekarz wam powie nie ma potrzeby nic więcej robić i wam to wystarczy to nie pchajcie siew koszty , chyba ze chcecie coś zrobić to pappa nifty harmont test potrójny
są fajne dobre dają poczucie bezpieczeństwa i są nieinwazyjne 
Pamiętajcie inwazyjne to jak juz jest poprostu konieczność !
[/url]
[/url]
18.12.2017 -14t6d [*] Gabrys;*
26.10.2018 Nathan ❤️ 47cm , 3080gram 12:33 ❤️❤️
20.11.2018 51cm 3520g ❤️
18.12.2018 54cm 4530g❤️
25.01.2019 59cm 6020g ❤️ -
Mała_Mii wrote:Dziewczyny prawda jest taka ze badania inwazyjne robi się tylko wtedy kiedy jest podejrzenie np na usg widać nie prawidłowości .. testy nieinwazyjne wyszły złe ... wtedy dopiero robi się inwazyjne bo one dają 100% pewności i tylko po takim tescie możesz zakończyć ciszę legalnie .. mówię to z własnego doświadczenia wiec trochę się na tym znam .
To czy jesteś w grupie ryzyka czy nie w sumie nie ma większego znaczenia bo j tak najpierw musisz zrobić usg później test nieinwazyjny ... tak jak my teraz zrobiliśmy nifty wyszło dobrze wiec inwazyjnych nie robimy ..
I żeby było jasne mówicie bo to pierwsza ciąża , w rodzinie nie ma nic .. u nas tez tak było mało tego nasze kariotypy są w porządku krzyżówki tez nic kompletnie co by mogło świadczyć o tym ze będziemy mieć chore dziecko .. a jednak pech 1 na 8 tys zes Edwardsa .
Tak wiec kochane jeśli obraz usg będzie dobry , i lekarz wam powie nie ma potrzeby nic więcej robić i wam to wystarczy to nie pchajcie siew koszty , chyba ze chcecie coś zrobić to pappa nifty harmont test potrójny
są fajne dobre dają poczucie bezpieczeństwa i są nieinwazyjne 
Pamiętajcie inwazyjne to jak juz jest poprostu konieczność !
Ja musiałam coś źle poczytać, że niby te 3 to są inwazyjne w pakiecie, a jak inwazyjne to mogą zaszkodzić dziecku... No właśnie, niby nic a... Eh, ja chce zrobić badania, dla spokoju ducha. -
Marabela wrote:Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, a chciałabym się poradzić jak to u Was było i jakie mam szanse na dzidzie
otóż, dostałam tabletki sylvie30 3 miesiące temu na torbiel jajnika. Byłam ostatnio u lekarza i powiedział żebym odstawiła tabletki i żebyśmy się spotkali za miesiąc. Do końca tabletek został tydzień, Ale skoro dał zielone światło by się starać to się staramy
Na badaniu usg widnieje 1st trimester. Nie sugeruje się tym bo to może być jeszcze ten cykl w którym paradoksalnie jednak nie jest się w ciąży, Ale jakie może byc prawdopodobieństwo że już w tym miesiącu nie uda?
czy to że odstawiłam tabletki wcześniej może zwiększyć szanse? Czy któraś z Was tak miała? Z góry dzięki za odpowiedź!
ściskam!
Witaj
Co do cykli po odstawieniu - oj tu jest loteria totalna... Pewność da Ci na pewno pozytywny test ciążowy
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek
21.07.2018 3360g, 55cm 
21.01 69cm
-
Seli inwazyjne to biopsja kosmykowki i amniopunkcja , biopsje możesz zrobić od 10 lub 11 tc i ma 2%na 1000a amnio od 15tc i jest 1%na 1000 ze kobieta poroni
[/url]
[/url]
20.11.2018 51cm 3520g ❤️
18.12.2018 54cm 4530g❤️
Mała_Mii wrote:Seli inwazyjne to biopsja kosmykowki i amniopunkcja , biopsje możesz zrobić od 10 lub 11 tc i ma 2%na 1000a amnio od 15tc i jest 1%na 1000 ze kobieta poroni
I tak bym chyba nie ryzykowała, jeśli byłoby wskazanie to tak... No i u mnie to kosztuje, pakiet jaki sobie znalazłam to i tak prawie 3 tysiące... Dlatego się zastanawiam i czytam. -
Nie No seli mówię takie badania to mówię do nich długa droga bo najpierw usg musi wyjść nie tak , test nieinwazyjny tez musi świadczyć o tym zr coś jest nie tak i wyedy dopiero inwazyjne sie robi

Co do cen to wiem niestety są bardzo drogie same Nifty czy tez nipt to jedno i to samo czyli badanie wolnego płodowego się to nazywa kosztuje od 2500/3000 tys ...
[/url]
[/url]
20.11.2018 51cm 3520g ❤️
18.12.2018 54cm 4530g❤️
Mała_Mii wrote:Nie No seli mówię takie badania to mówię do nich długa droga bo najpierw usg musi wyjść nie tak , test nieinwazyjny tez musi świadczyć o tym zr coś jest nie tak i wyedy dopiero inwazyjne sie robi

Co do cen to wiem niestety są bardzo drogie same Nifty czy tez nipt to jedno i to samo czyli badanie wolnego płodowego się to nazywa kosztuje od 2500/3000 tys ...
Hmm... Muszę to przemyśleć i skonsultować, może za bardzo na to się nastawiłam. Bo ja od lat mówiłam sobie, że przed nie badamy siebie i nie robimy krzyżówek itp. - bo się po prostu bałam, że w ogóle nie zaczniemy starań i to bezsens... A teraz jak już jest to boje się, że z dzieckiem będzie coś nie tak. Mam w ogóle jakiegoś stracha, że psychopatę urodzę
-
Seli wrote:Hmm... Muszę to przemyśleć i skonsultować, może za bardzo na to się nastawiłam. Bo ja od lat mówiłam sobie, że przed nie badamy siebie i nie robimy krzyżówek itp. - bo się po prostu bałam, że w ogóle nie zaczniemy starań i to bezsens... A teraz jak już jest to boje się, że z dzieckiem będzie coś nie tak. Mam w ogóle jakiegoś stracha, że psychopatę urodzę

Haha spokojnie, każda marzy o zdrowym dziecku wiec sie martwi
ile z tych zmartwień psychopatów to nie wiem 
Ja np badan I trymestru wcale nie robiłam. I tak to by nie zmieniło mojego podejścia wiec "nie było sensu"
Polowkowe juz robiłam bo te rzeczy które wykrywają podczas nich można leczyc, coś zrobic.
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek
21.07.2018 3360g, 55cm 
21.01 69cm
-
Alex ja na Ozimskiej te prenatalne u dr Jacka Więcka<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
Marek💙
<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
Marta 💓 -
No właśnie, jeśli można coś podleczyć... To warto robić, ja bym chciała wiedzieć. Może to moje zboczenie zawodowe? jestem pedagogiem specjalnym, nie jedno dziecko widziałam, mózgowe porażenie dziecięce, Zespół Downa, sprężone niesprawności tzw. warzywka
w dodatku nawet jeśli ciąża się super prowadzi to czasem wystarczy błąd przy porodzie - wiem, że będę co jakiś czas o tym myśleć i próbować działać - tzn. badać się, zapobiegać i dbać o siebie.
-
Cześć
mogę dołączyć?
Nazywam się Martyna, jestem z rocznika 92, o dziecko staramy się już od długiego czasu (pierwsze dziecko). Niestety mam PCOS, IO, brak okresu, a co za tym idzie brak owulacji. I wciąż nadwagę (powoli waga idzie w dół) .
W przyszłym roku bierzemy ślub ,więc czas chyba na zintensyfikowanie naszych staran
-
Marcysiem wrote:Cześć
mogę dołączyć?
Nazywam się Martyna, jestem z rocznika 92, o dziecko staramy się już od długiego czasu (pierwsze dziecko). Niestety mam PCOS, IO, brak okresu, a co za tym idzie brak owulacji. I wciąż nadwagę (powoli waga idzie w dół) .
W przyszłym roku bierzemy ślub ,więc czas chyba na zintensyfikowanie naszych staran
Hej
witaj
przy IO wazny jest spadek wagi, a co z brakiem okresu? Jakos wywoluja go?
-
Tak, powinnam brać metformine, duphaston i clostybegyt, ale... Po mecie strasznie źle się czuje. Pół roku temu powiedziałam sobie stóp i odstawiłam wszystkie leki. Musiałam odetchnąć. Bez leków nie miałam w ogóle okresu aż nagle w tym cyklu przyszedl sam z siebie

Jestem na diecie dostosowanej do IO, daje sobie jeszcze kilka msc bez leków i zrobię badania. Jak nie będzie poprawy vs wyniki po lekach to niestety będę musiała znowu łykać metę.
W kolejnym cyklu wracam do clo. O ile znowu przyjdzie. -
Marcysiem wrote:Tak, powinnam brać metformine, duphaston i clostybegyt, ale... Po mecie strasznie źle się czuje. Pół roku temu powiedziałam sobie stóp i odstawiłam wszystkie leki. Musiałam odetchnąć. Bez leków nie miałam w ogóle okresu aż nagle w tym cyklu przyszedl sam z siebie

Jestem na diecie dostosowanej do IO, daje sobie jeszcze kilka msc bez leków i zrobię badania. Jak nie będzie poprawy vs wyniki po lekach to niestety będę musiała znowu łykać metę.
W kolejnym cyklu wracam do clo. O ile znowu przyjdzie.
A jaka bralas? Ja na poczatku formetic, potem glucophage w kolosalnej dawce ale czulam sie na nim duzo lepiej
-
Rozumiem. A badalas shgb i androstendion, proby watrobowe? To podobno przy io wazne.