Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 92- starania
Odpowiedz

Rocznik 92- starania

Oceń ten wątek:
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mari a gdzie poszłaś na te badania w końcu? :) i u kogo robisz?

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Lincori Koleżanka

Wysłany: 6 maja 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex Pierwszy trymestr jest NAJWAŻNIEJSZY w życiu płodu bo wtedy wszystko się kształtuje :) Trudna decyzja przed Tobą.

Kitkat lubi tę wiadomość

Starania o drugie dziecko.
  • Mała_Mii Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny prawda jest taka ze badania inwazyjne robi się tylko wtedy kiedy jest podejrzenie np na usg widać nie prawidłowości .. testy nieinwazyjne wyszły złe ... wtedy dopiero robi się inwazyjne bo one dają 100% pewności i tylko po takim tescie możesz zakończyć ciszę legalnie .. mówię to z własnego doświadczenia wiec trochę się na tym znam .
    To czy jesteś w grupie ryzyka czy nie w sumie nie ma większego znaczenia bo j tak najpierw musisz zrobić usg później test nieinwazyjny ... tak jak my teraz zrobiliśmy nifty wyszło dobrze wiec inwazyjnych nie robimy ..
    I żeby było jasne mówicie bo to pierwsza ciąża , w rodzinie nie ma nic .. u nas tez tak było mało tego nasze kariotypy są w porządku krzyżówki tez nic kompletnie co by mogło świadczyć o tym ze będziemy mieć chore dziecko .. a jednak pech 1 na 8 tys zes Edwardsa .
    Tak wiec kochane jeśli obraz usg będzie dobry , i lekarz wam powie nie ma potrzeby nic więcej robić i wam to wystarczy to nie pchajcie siew koszty , chyba ze chcecie coś zrobić to pappa nifty harmont test potrójny ;) są fajne dobre dają poczucie bezpieczeństwa i są nieinwazyjne ;)
    Pamiętajcie inwazyjne to jak juz jest poprostu konieczność !

74dih371hf2p7o0h.png[/url]
    20151107020717.png[/url]
    18.12.2017 -14t6d [*] Gabrys;*
    26.10.2018 Nathan ❤️ 47cm , 3080gram 12:33 ❤️❤️
    20.11.2018 51cm 3520g ❤️
    18.12.2018 54cm 4530g❤️
    25.01.2019 59cm 6020g ❤️
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Mii wrote:
    Dziewczyny prawda jest taka ze badania inwazyjne robi się tylko wtedy kiedy jest podejrzenie np na usg widać nie prawidłowości .. testy nieinwazyjne wyszły złe ... wtedy dopiero robi się inwazyjne bo one dają 100% pewności i tylko po takim tescie możesz zakończyć ciszę legalnie .. mówię to z własnego doświadczenia wiec trochę się na tym znam .
    To czy jesteś w grupie ryzyka czy nie w sumie nie ma większego znaczenia bo j tak najpierw musisz zrobić usg później test nieinwazyjny ... tak jak my teraz zrobiliśmy nifty wyszło dobrze wiec inwazyjnych nie robimy ..
    I żeby było jasne mówicie bo to pierwsza ciąża , w rodzinie nie ma nic .. u nas tez tak było mało tego nasze kariotypy są w porządku krzyżówki tez nic kompletnie co by mogło świadczyć o tym ze będziemy mieć chore dziecko .. a jednak pech 1 na 8 tys zes Edwardsa .
    Tak wiec kochane jeśli obraz usg będzie dobry , i lekarz wam powie nie ma potrzeby nic więcej robić i wam to wystarczy to nie pchajcie siew koszty , chyba ze chcecie coś zrobić to pappa nifty harmont test potrójny ;) są fajne dobre dają poczucie bezpieczeństwa i są nieinwazyjne ;)
    Pamiętajcie inwazyjne to jak juz jest poprostu konieczność !

Ja musiałam coś źle poczytać, że niby te 3 to są inwazyjne w pakiecie, a jak inwazyjne to mogą zaszkodzić dziecku... No właśnie, niby nic a... Eh, ja chce zrobić badania, dla spokoju ducha.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • terka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marabela wrote:
    Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, a chciałabym się poradzić jak to u Was było i jakie mam szanse na dzidzie :) otóż, dostałam tabletki sylvie30 3 miesiące temu na torbiel jajnika. Byłam ostatnio u lekarza i powiedział żebym odstawiła tabletki i żebyśmy się spotkali za miesiąc. Do końca tabletek został tydzień, Ale skoro dał zielone światło by się starać to się staramy :) Na badaniu usg widnieje 1st trimester. Nie sugeruje się tym bo to może być jeszcze ten cykl w którym paradoksalnie jednak nie jest się w ciąży, Ale jakie może byc prawdopodobieństwo że już w tym miesiącu nie uda? :) czy to że odstawiłam tabletki wcześniej może zwiększyć szanse? Czy któraś z Was tak miała? Z góry dzięki za odpowiedź! :) ściskam!

Witaj :)
    Co do cykli po odstawieniu - oj tu jest loteria totalna... Pewność da Ci na pewno pozytywny test ciążowy :)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Mała_Mii Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli inwazyjne to biopsja kosmykowki i amniopunkcja , biopsje możesz zrobić od 10 lub 11 tc i ma 2%na 1000a amnio od 15tc i jest 1%na 1000 ze kobieta poroni

20151107020717.png[/url]
    20.11.2018 51cm 3520g ❤️
    18.12.2018 54cm 4530g❤️
    25.01.2019 59cm 6020g ❤️
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Mii wrote:
    Seli inwazyjne to biopsja kosmykowki i amniopunkcja , biopsje możesz zrobić od 10 lub 11 tc i ma 2%na 1000a amnio od 15tc i jest 1%na 1000 ze kobieta poroni

I tak bym chyba nie ryzykowała, jeśli byłoby wskazanie to tak... No i u mnie to kosztuje, pakiet jaki sobie znalazłam to i tak prawie 3 tysiące... Dlatego się zastanawiam i czytam.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Mała_Mii Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie No seli mówię takie badania to mówię do nich długa droga bo najpierw usg musi wyjść nie tak , test nieinwazyjny tez musi świadczyć o tym zr coś jest nie tak i wyedy dopiero inwazyjne sie robi ;)
    Co do cen to wiem niestety są bardzo drogie same Nifty czy tez nipt to jedno i to samo czyli badanie wolnego płodowego się to nazywa kosztuje od 2500/3000 tys ...

20151107020717.png[/url]
    20.11.2018 51cm 3520g ❤️
    18.12.2018 54cm 4530g❤️
    25.01.2019 59cm 6020g ❤️
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Mii wrote:
    Nie No seli mówię takie badania to mówię do nich długa droga bo najpierw usg musi wyjść nie tak , test nieinwazyjny tez musi świadczyć o tym zr coś jest nie tak i wyedy dopiero inwazyjne sie robi ;)
    Co do cen to wiem niestety są bardzo drogie same Nifty czy tez nipt to jedno i to samo czyli badanie wolnego płodowego się to nazywa kosztuje od 2500/3000 tys ...

Hmm... Muszę to przemyśleć i skonsultować, może za bardzo na to się nastawiłam. Bo ja od lat mówiłam sobie, że przed nie badamy siebie i nie robimy krzyżówek itp. - bo się po prostu bałam, że w ogóle nie zaczniemy starań i to bezsens... A teraz jak już jest to boje się, że z dzieckiem będzie coś nie tak. Mam w ogóle jakiegoś stracha, że psychopatę urodzę :P

dZhdp1.png

• Mała_Mii Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli No tak to kest w ciąży ;p
    Instynkt macierzyński się włącza i się boisz ;p

20151107020717.png[/url]
    20.11.2018 51cm 3520g ❤️
    18.12.2018 54cm 4530g❤️
    25.01.2019 59cm 6020g ❤️
  • terka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Hmm... Muszę to przemyśleć i skonsultować, może za bardzo na to się nastawiłam. Bo ja od lat mówiłam sobie, że przed nie badamy siebie i nie robimy krzyżówek itp. - bo się po prostu bałam, że w ogóle nie zaczniemy starań i to bezsens... A teraz jak już jest to boje się, że z dzieckiem będzie coś nie tak. Mam w ogóle jakiegoś stracha, że psychopatę urodzę :P

Haha spokojnie, każda marzy o zdrowym dziecku wiec sie martwi :) ile z tych zmartwień psychopatów to nie wiem :P
    Ja np badan I trymestru wcale nie robiłam. I tak to by nie zmieniło mojego podejścia wiec "nie było sensu" ;)
    Polowkowe juz robiłam bo te rzeczy które wykrywają podczas nich można leczyc, coś zrobic.

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Mari92 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex ja na Ozimskiej te prenatalne u dr Jacka Więcka

<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marek💙
    <a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marta 💓
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, jeśli można coś podleczyć... To warto robić, ja bym chciała wiedzieć. Może to moje zboczenie zawodowe? jestem pedagogiem specjalnym, nie jedno dziecko widziałam, mózgowe porażenie dziecięce, Zespół Downa, sprężone niesprawności tzw. warzywka :( w dodatku nawet jeśli ciąża się super prowadzi to czasem wystarczy błąd przy porodzie - wiem, że będę co jakiś czas o tym myśleć i próbować działać - tzn. badać się, zapobiegać i dbać o siebie.

dZhdp1.png

• Marcysiem Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2018, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:) mogę dołączyć?

Nazywam się Martyna, jestem z rocznika 92, o dziecko staramy się już od długiego czasu (pierwsze dziecko). Niestety mam PCOS, IO, brak okresu, a co za tym idzie brak owulacji. I wciąż nadwagę (powoli waga idzie w dół) .
    W przyszłym roku bierzemy ślub ,więc czas chyba na zintensyfikowanie naszych staran :)

7b63c91cb5.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysiem wrote:
    Cześć:) mogę dołączyć?

Nazywam się Martyna, jestem z rocznika 92, o dziecko staramy się już od długiego czasu (pierwsze dziecko). Niestety mam PCOS, IO, brak okresu, a co za tym idzie brak owulacji. I wciąż nadwagę (powoli waga idzie w dół) .
    W przyszłym roku bierzemy ślub ,więc czas chyba na zintensyfikowanie naszych staran :)

Hej ;) witaj ;) przy IO wazny jest spadek wagi, a co z brakiem okresu? Jakos wywoluja go?

dZhdp1.png

• Marcysiem Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, powinnam brać metformine, duphaston i clostybegyt, ale... Po mecie strasznie źle się czuje. Pół roku temu powiedziałam sobie stóp i odstawiłam wszystkie leki. Musiałam odetchnąć. Bez leków nie miałam w ogóle okresu aż nagle w tym cyklu przyszedl sam z siebie :)
    Jestem na diecie dostosowanej do IO, daje sobie jeszcze kilka msc bez leków i zrobię badania. Jak nie będzie poprawy vs wyniki po lekach to niestety będę musiała znowu łykać metę.
    W kolejnym cyklu wracam do clo. O ile znowu przyjdzie.

7b63c91cb5.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysiem wrote:
    Tak, powinnam brać metformine, duphaston i clostybegyt, ale... Po mecie strasznie źle się czuje. Pół roku temu powiedziałam sobie stóp i odstawiłam wszystkie leki. Musiałam odetchnąć. Bez leków nie miałam w ogóle okresu aż nagle w tym cyklu przyszedl sam z siebie :)
    Jestem na diecie dostosowanej do IO, daje sobie jeszcze kilka msc bez leków i zrobię badania. Jak nie będzie poprawy vs wyniki po lekach to niestety będę musiała znowu łykać metę.
    W kolejnym cyklu wracam do clo. O ile znowu przyjdzie.

A jaka bralas? Ja na poczatku formetic, potem glucophage w kolosalnej dawce ale czulam sie na nim duzo lepiej ;)

dZhdp1.png

• Marcysiem Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metformax, a potem glucophage. Przy małej dawce miałam jazdy, a miałam ją zwiększyć po kilku msc czterokrotnie :( niestety uniemożliwiało mi to funkcjonowanie, bo nie byłam w stanie wstać z łóżka czasami, a pracować trzeba...

7b63c91cb5.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem. A badalas shgb i androstendion, proby watrobowe? To podobno przy io wazne.

dZhdp1.png

• Marcysiem Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2018, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, wszystko w normie. Mam tylko TSH do lekkiej poprawy, tą felerna insulinę po obciążeniu i prolaktynę. Reszta mieści się w normie.
    W przyszłym msc chyba sobie zrobię kontrolnie krew , bo ostatnio pół roku temu robiłam.

7b63c91cb5.png
‹‹ 1041 1042 1043 1044 1045 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ