Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 92- starania
Odpowiedz

Rocznik 92- starania

Oceń ten wątek:
  • terka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ogólnie i starania i ciąża i dziecko. Ogromna lekcja pokory...

Alex-piwko czy winko super sprawa :D

Andii o tak- planowanie wszystkiego z początku... ;)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Andii Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa21 wrote:
    Ja też sobie zaoplanowalam że uda się w grudniu, we wrześniu urodze i wszystko będzie super. A tu infekcja za infekcja :( udało się potem w 3cs, 4cyklu od planu. I tak szybko, ale nauczyło mnie to dużo.
    A jeszcze jeden taki bliski kolega zapytał czy może nas podpytać itd i jak usłyszał że nie za 1.razem to się meeeega zdziwil. Jakby to było ot tak proste. Bo ludzie wpadają. No wpadają, bo nie chcą, nie myślą o tym, potrafią się wyluzowac, nie mają problemów, chorób.

a gdyby nie zapytał to myślałby że od razu a ile Twoich znajomych tak myśli, że udąło Ci się w pierwszym cyklu :) Nam wydaję się, że wszystkim udaje sie od razu hehe Ja tez myslałam, że moja koleżanka zaszła w ciąże od razu a uwaga starała sie półtora roku i nigdy o tym nie mówiła, dopiero jak zaszła to przyznała się :)

Starania o drugie dziecko
  • MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex ja dziś łączę się z Tobą w piciu piwka :D zdrówko ;)

Czekamy na małą Liliankę ❤️❤️❤️
    Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jak jem właśnie makrele, zjem trochę I jem jabłko, zjem trochę i znowu makrele to można to uznać za zachcianke? xD

Andii lubi tę wiadomość

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Andii Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa21 wrote:
    Czy jak jem właśnie makrele, zjem trochę I jem jabłko, zjem trochę i znowu makrele to można to uznać za zachcianke? xD

Jak najbardziej :D <3 :D

• Kitkat Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otóż to. Ludzie zachodzą w ciąże z łatwością, kiedy tego nie planują. Nasza psychika też wiele robi. Kiedy my się staraliśmy, nie wychodziło. Dopiero jak postanowiliśmy, że odpuszczamy do czerwca, bo nowa praca, nowe wyzwania itp. niespodziewanie dzidzia się pojawiła :) Nawet sobie liczyłam, że na wycieczce będę miała owulację, to będę mogła płodzić potomka. A teraz na wycieczce potomek zacznie już - mam nadzieję - kopać na tyle mocno, że poczuję go po raz pierwszy :)

Magdaa21, MissKathy92 lubią tę wiadomość

👩 33 l.
    🧔🏻 36 l.
    👱‍♀️ 7 l.

23.09.2025 - 9 dpo ⏸️
    10 dpo - 121,9 mIU/mL
    12 dpo - 278,5 mIU/mL / przyrost 128% 🥰
    15 dpo - 1005,9 mIU/mL / przyrost 136% 🥰
    7.10.2025 - jest pęcherzyk 🌼
    10.10. 2025 - mamy serduszko 🥰
    15.10.2025 - 7 mm maleństwa 🥰
    6.11.2025 - 2.86 cm tańczącej malinki 🥰
    27.11.2025 - prenatalne, niskie ryzyka. 6,7 cm gagatka 🥰
    22.12.2025 - 165 g chłopczyka 💙
    19.01.2026 połówkowe, 335g zdrowego bobaska

07/25 ktoś chciał być 💔

TSH 1.048 ✅️
    owulacje potwierdzone ✅️
    cytologia ✅️
    morfologia ✅️

💛 marzenia są początkiem wszystkiego...

preg.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa21 wrote:

Toć w brzuchu sałatka owocowa sie robi :D zagryź bananem do tego :D

• Andii Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Alex ja dziś łączę się z Tobą w piciu piwka :D zdrówko ;)

Zdrówka dziewczyny, ja będe pić w sobote :D :P :D Pijmy póki możemy, kto wie, może juz nie długo bedziemy tylko marzyc o tym żeby się napić bo nasz stan nam na to nie pozwoli :)

MissKathy92 lubi tę wiadomość

• terka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitkat wrote:
    Otóż to. Ludzie zachodzą w ciąże z łatwością, kiedy tego nie planują. Nasza psychika też wiele robi. Kiedy my się staraliśmy, nie wychodziło. Dopiero jak postanowiliśmy, że odpuszczamy do czerwca, bo nowa praca, nowe wyzwania itp. niespodziewanie dzidzia się pojawiła :) Nawet sobie liczyłam, że na wycieczce będę miała owulację, to będę mogła płodzić potomka. A teraz na wycieczce potomek zacznie już - mam nadzieję - kopać na tyle mocno, że poczuję go po raz pierwszy :)

Psychika to 3/4 naszego życia :)

Kitkat lubi tę wiadomość

• Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Toć w brzuchu sałatka owocowa sie robi :D zagryź bananem do tego :D
    Ale to pyszne razem :D tak mi się zachciało jabłka, poszłam do warzywniaka a tam nie było :( to poszliśmy do warzywniaka 1,5km dalej, na spacer i jak wracalismy to sobie zazyczylam makreli do tego. XD hahaha

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann dokładnie Cie rozumiem. Też nie potrafię czekac wszystko musze mieć już teraz. Najchętniej sama bym dokonała analizy krwi, badań bo przeciez mialabym juz. Dlatego pewnie siedze i czytam te pierdoly w internecie.
    Zycie jest niesprawiedliwie strasznie! Ja po slubie jetem 4 lata i z gory z mezem zalozylismy ze chcemy troche pozyc sami. Pojezdzic, pozwiedzać...z taka mysla funkcjonowalismy do marca 2017 roku..bo ja juz wtedy chcialam- maz nadal nie. W marcu tego roku w moje urodziny maz oswiadczyl mi ze chce. Z tym, ze ja z gory wiedzialam, ze bede miala problem. Sama postawilam sobie diagnoze. Czasem zbyt dlugie cykle, ktore sprawiaja wrazenie bezowulacyjnych. I w rozmowach z mezem, zeby "przekonac" go byl wlasnie ten argument, ze jak cos zostawimy sobie czas na ewentualne leczenie. I tu o dziwo 2cs i test pozytywny. W calym moim panikarstwie i czarnowidztwie nadal nie do konca wierze ( chociaz ogromnie chce) ze wszystko bedzie ok. Nasi znajomi wpadli, sa bez slubu, domu, mieszkania i zabezpieczenia na przyszlosc, ciaza ( na szczescie) bez komplilacji, tylko wypytuja kiedy MY. I ciagle slysze pytania kiedy MY i chociaz wychodzi na to, ze MOZE nie mamy z tym problemow to az przykro mi sie robi jak ponysle o osobach ktore maja z tym problem i ciagle slysza KIEDY.

• terka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa21 wrote:
    Ale to pyszne razem :D tak mi się zachciało jabłka, poszłam do warzywniaka a tam nie było :( to poszliśmy do warzywniaka 1,5km dalej, na spacer i jak wracalismy to sobie zazyczylam makreli do tego. XD hahaha

Nie no makrela w tym zestawie brzmi juz dziwnie jednak :D

• Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No szkoda takich par :( a najczęściej wypytuja te starsze osoby w rodzinie.. I przykre to :(

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doooorka16 wrote:
    Ann dokładnie Cie rozumiem. Też nie potrafię czekac wszystko musze mieć już teraz. Najchętniej sama bym dokonała analizy krwi, badań bo przeciez mialabym juz. Dlatego pewnie siedze i czytam te pierdoly w internecie.
    Zycie jest niesprawiedliwie strasznie! Ja po slubie jetem 4 lata i z gory z mezem zalozylismy ze chcemy troche pozyc sami. Pojezdzic, pozwiedzać...z taka mysla funkcjonowalismy do marca 2017 roku..bo ja juz wtedy chcialam- maz nadal nie. W marcu tego roku w moje urodziny maz oswiadczyl mi ze chce. Z tym, ze ja z gory wiedzialam, ze bede miala problem. Sama postawilam sobie diagnoze. Czasem zbyt dlugie cykle, ktore sprawiaja wrazenie bezowulacyjnych. I w rozmowach z mezem, zeby "przekonac" go byl wlasnie ten argument, ze jak cos zostawimy sobie czas na ewentualne leczenie. I tu o dziwo 2cs i test pozytywny. W calym moim panikarstwie i czarnowidztwie nadal nie do konca wierze ( chociaz ogromnie chce) ze wszystko bedzie ok. Nasi znajomi wpadli, sa bez slubu, domu, mieszkania i zabezpieczenia na przyszlosc, ciaza ( na szczescie) bez komplilacji, tylko wypytuja kiedy MY. I ciagle slysze pytania kiedy MY i chociaz wychodzi na to, ze MOZE nie mamy z tym problemow to az przykro mi sie robi jak ponysle o osobach ktore maja z tym problem i ciagle slysza KIEDY.

Tak, pytania są najgorsze... Brak wyczucia boli

• Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Nie no makrela w tym zestawie brzmi juz dziwnie jednak :D
    Ale to nie było tak że jabłko i makrela razem do buzi, ale mimo wszystko skoro co kilka gryzow zmiana to chyba jednak zachcianka :D

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa21 wrote:
    Ale to nie było tak że jabłko i makrela razem do buzi, ale mimo wszystko skoro co kilka gryzow zmiana to chyba jednak zachcianka :D

No tak, jak najbardziej :P

Magdaa21 lubi tę wiadomość

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w sobotę jedziemy na urodziny to też pewnie się napije. Mieliśmy nie jechać ale stwierdziliśmy że dobrze nam to zrobi, pobyć trochę w towarzystwie ludzi.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • terka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    My w sobotę jedziemy na urodziny to też pewnie się napije. Mieliśmy nie jechać ale stwierdziliśmy że dobrze nam to zrobi, pobyć trochę w towarzystwie ludzi.

Pewnie ze dobrze zrobi! :D

• Andii Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:

Oczywiście, że tak :) Jedzcie i bawcie sie dobrze :) A kogo to urodziny?

• an1315 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sprowokowałam dyskusję - ale te Wasze spostrzeżenia były mi bardzo potrzebne. Zwłaszcza te, że myślimy o wszystkich dookoła, że po prostu im się udało i nie wiemy, jaka historia starań za tym stoi.
    Ja mam tak utarte od lat nastoletnich, pamiętam, jak moja ciocia powiedziała, że jest w ciąży i że rodzi w grudniu - i było takie zdziwienie, że "chciałaś dziecko z końca roku?"... A ona, że źle sobie policzyła i za wcześnie zaczęli. Czyli defacto jeden cykl i już.

Ja powinnam to dobrze wiedzieć, w końcu na studiach sama spotkałam się z mnóstwem różnych przypadków, łącznie z pacjentką w ciąży 8, porodem 3, z czego nie miała żadnych żywych dzieci... Sama pracę pisałam o kobiecie, która poroniła 4 krotnie. Nasi rodzice nie mieli aż tak powszechnego dostępu do medycyny, USG to w ciąży mamy miały (o ile miały), styl życia był inny. Poziom wiedzy w społeczeństwie też. Ale wystarczy popatrzeć jak mocno na przestrzeni lat zmieniły się normy co do nasienia, to pokazuje, jaki jest ogólny poziom zdrowia społeczeństwa.

Andii ja współżyję od 17 roku życia - teraz mam 25. Czyli zabezpieczałam się 7 lat! I też mam teraz to poczucie niesprawiedliwości, do tego zewsząd atakują mnie te hasła typu "wpadka", "niechciana ciąża".
    Moja koleżanka w pracy każdą ciążę określa pogardliwie wpadką - u niej w rodzinie każdy "wpadł", według niej nikt ciąży nie planował. Tyle że właśnie - ona sama też nie wie jak było.

Właściwie ja już weryfikuję to swoje myślenie, ale nie jest lekko, jeśli całe życie wyrastałam w przekonaniu, że będę mieć coś co chcę. Nie jest też tak, że jestem egoistką, na wiele rzeczy sobie zapracowałam, ale praktycznie wszystko mi się udawało (nawet takie głupoty - nigdy nie miałam poprawki na studiach, prawko za 1 razem). Prawda jest taka, że w tym roku możemy się starać maksymalnie do października, bo w grudniu kończy mi się umowa. Jeśli zaszłabym później w ciążę, to mam L4 do porodu płatne, ale później macierzyńskiego nie mam. Bo kwestią skończenia podyplomówki się jakoś mocno nie przejmuję ;) Ale psychika ma duże znaczenie.

‹‹ 1205 1206 1207 1208 1209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ