Rocznik 92- starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Mari92 laktatorem nigdy nie odciągniesz tyle mleka co sobie dziecko samo wyssie
Mi pamiętam pediatra powiedziała tak, że jeśli dziecko ładnie śpi, robi kupki i nie widzę nic niepokojącego to nie ma potrzeby dokarmiania. Waga łazienkowa może wprowadzić w błąd. Moja córka na wadze łazienkowej ważyła kilogram mniej niż na bilansie.
Miss I znowu muszę się zgodzić z terką, na taką ilość to na pewno znajdzie się jakiś plemnik z którego będzie dzidziuś.
Ja okresu nadal nie mam ale z ciekawości zmierzyłam temperaturę 36,74 więc za niska na ciążę, okres zwodzi mnie za nos.Starania o drugie dziecko -
Mari jeżeli faktycznie spadła masa to trzeba dokarmiac w takiej sytuacji po każdym karmieniu ok 50-60ml mleka. Podejdź jeszcze do przychodni zażyć malucha. Czyli przystawiany do piersi na ok 30 min może być po 15 na każdą. Dajemy mleczko najlepiej swoje, czy ktoś jest teraz u Ciebie żeby dać małemu mleko? Bo dobrze by było żebyś od razu po karmieniu zaczęła odciągnąć metoda 7-5-3 to są minuty piersi na zmianę. Najlepiej jeżeli masz elektryczny laktator bo się zameczysz recznym. Dobry i tani jest canpol easy start. Wszystko co ściągniesz na do lodówki i dokarmisz małego na następne karmienie, czyli jak będzie 20 Twojego to dajemy 40mm najpierw mleko mamy potem mieszkanka. Dwa razy dziennie femaltiker. Serio dobry doradca, kurcze wlasnie dlatego waga jest konieczna na patronazu, bo już po przyrostach można sprawdzić czy nie trzeba dodatkowo czegoś wprowadzić. Kochana trzymaj się będzie dobrze, ale wagę musicie kontrolować, bo faktycznie jak jest taki spadek to musimy włączyć dokarmianie. Na stronie cdl jest wykaz tych doradców i numery tel to tam poszukaj najbliżej. Oni często do domu przyjadą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 08:06
-
Andii oczywiście, często dzieci które się nienajada są senne, zgodnie z who dziecko powinno przybierać 26-31g/dobę. Przyrosty mogą być skokowe, czyli najlepiej tygodniowe obserwować. Może być też tak, że się najada, a dalej spada na masie co może oznaczać np infekcje dość często np układu moczowego, dlatego trzeba wykluczyc brak przyrostow związany z brakiem dostatecznej podaży pokarmu. Trzeba też obserwować, bo malucha łatwo odwodnic. Mari nadal nie napisała czy Mareczek moczy i brudzi pieluchy. Już o starsze dziecko, które na dobre przyrosty i widzimy jak rośnie to luz, ale malucha zawsze trzeba kontrolować. Po porodzie oczywiście do 10% spadek masy ciała, potem zależnie od źródeł wg prof Szczapy na tydzień na osiągnięcie masy urodzeniowej, wg źródeł laktacyjnych ma dwa, a potem te przyrosty o których pisze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 08:25
Andii lubi tę wiadomość
-
puszek369 wrote:Andii oczywiście, często dzieci które się nienajada są senne, zgodnie z who dziecko powinno przybierać 26-31g/dobę. Przyrosty mogą być skokowe, czyli najlepiej tygodniowe obserwować. Może być też tak, że się najada, a dalej spada na masie co może oznaczać np infekcje dość często np układu moczowego, dlatego trzeba wykluczyc brak przyrostow związany z brakiem dostatecznej podaży pokarmu. Trzeba też obserwować, bo malucha łatwo odwodnic. Mari nadal nie napisała czy Mareczek moczy i brudzi pieluchy. Już o starsze dziecko, które na dobre przyrosty i widzimy jak rośnie to luz, ale malucha zawsze trzeba kontrolować.
Rozumiem, dziękiStarania o drugie dziecko -
Andii no spadków być nie może. Ale faktycznie ważenie na wadze łazienkowej średnio wychodzi miarodajne.
Ale jestem "pod wrażeniem" że położna bez wagi przychodzi... Moja zawsze targala wagę i 5mln innych rzeczy ze sobą... Na oko to sobie może...
Puszek nie bardzo rozumiem Twoja radęjeśli z karmienia miałoby zostać coś do jedzenia to czemu zabierać i odciągnąć zamiast po prostu karmić dalej?
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Terka przy takich spadkach o ile się potwierdza ja zawsze muszę wiedzieć, że dziecko odpowiednią ilość zje. Nie widziałam aktu karmienia, może ssie nieefektywnie, po za tym musimy mieć kogoś kto wagę będzie kontrolowal, dlatego konieczna jest wizyta tego doradcy. Czasami dzieci jedzą właśnie mało efektywnie musi to profesjonalista ocenic. Ja czasami ważę przed karmieniem i po i to też nam pewien obraz daje.
Jeżeli jednak jest obawa, że faktycznie jest spadek to nie można tego zostawić, może ta położna zaobserwowala oznaki odwodnienia np zapadniete ciemie. Ciężko powiedzieć, nie znam też szczegółów, czy jakieś choroby u Marii, było cc na zimno z tego co pamiętam to też jest pewien czynnik utrudniajacy, czy dziecko było cały czas z mamą, czy było dokarmiane. Wiecie przez neta ciężko coś napisac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 08:45
-
Nie no puszek jasne że ciężko przez neta cokolwiek powiedzieć. To oczywiste
i tak bardzo dużo tutaj byłaś w stanie przekazać
Jedyne wyjście to faktycznie zwazenie na wadze niemowlęcej w przychodni. To najwięcej wyjaśni tak naprawdę.https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Puszek tak mały robi kupki takie rzadkie i moczy dużo pieluszek. Nie jest marudny.g nawet bardzo spokojny.
Dzięki za tak wyczerpującą odp.
Terka a tą wagę pewnie kupię dla swojego spokoju.
A w przychodni powiedzieli, że na 1 wizycie go zważą za tydzień. Masakra
Mis super, że wyniki się polepszyły.<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
Marek💙
<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
Marta 💓 -
Mari ale terminy mają ;/ waga to przydatna rzecz w takim razie
rozważę zakup za kilka miesięcy;) chociaż moja koleżanka położnama cały sprzęt to zawsze można skorzystać
możesz spróbować w Optimie Mari, ona ma wagę w gabinecie I zawsze można poprosic o pomiar
Ja normalnie jestem z dnia na dzień coraz bardziej śpiąca. Robię coś, ziewam, oczy mi się kleją i pieką z tego wszystkiego. Teraz siedzę nad papierami i normalnie poduszkę sobie zaraz z nich zrobię.
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
nick nieaktualnyHej Dziewczyny,
Jeny to o czym piszecie, karmienie, laktacja, brudzenie pieluszek - to dla mnie czarna magia, nie wiem co ja czytam
U mnie dzisiaj mdlosci mniejsze, ale sennosc dopadla- pewnie pogoda tej sennosci pomagaDzisiaj rano juz znioslam sobie pranie do pralki bo od tygodnia nie moge sie zebrac :p Wiec jak wroce z pracy, to od razu wstawie zeby w koncu to zrobic :p lenia mam masakrycznego, jak z tym walczyc ?!:p
-
Puszek dokładnie za tydzień mam wizytę.
Na pewno skorzystam z linku i doradcy
Alex dzięki za info
Lelek masz prawo być zmęczona, takie są uroki ciąży<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
Marek💙
<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
Marta 💓 -
Hej dziewczyny:)
Puszek, jakie cenne rady:) mam nadzieję że mnie one się nie przydadzą, ale je zapamiętam
Mari, co do wizyty u pediatry, to nam przy wypisie powiedziano że mamy się udać w przeciągu tygodnia od wypisania. Dostaliśmy darmowe próbki wit D których jest 10 i pani powiedziała że do wizyty u pediatry starczy i potem on powie jak mamy brać ta witaminę. Z tego co wywnioskowałam to jeszcze nie byłaś u pediatry? Nam jeszcze kazał brać jakiś probiotyk bo dziecko z CC i musi nabrać jakieś flory bakteryjnej jaka nabierają dzieci przy rodzeniu sn. Dziwne że w szpitalu nic o tym nie wspominali... -
Dziewczyny ja chyba osiwieje zanim ten cholerny okres dostanę
Wczoraj miałam mieć okres, nie przyszedł, obstawiałam że ewentualnie może się obsunąć do dzisiaj ale temperatura wybiła mnie z rytmu bo jest za wysoka na dzisiejszy okres. Jutro bym miała 31dc a ja mam cykle 27-29. Już nawet myslałam żeby zrobić dla świętego spokoju test ciążowy ale nie mam jak kupić a męża nie chce prosić bo ten znając go to się jeszcze pewnie nakręci a nic mu nie mówiłam, że okres już powinien być.Starania o drugie dziecko