Forum Starając się - ogólne Staraczki 2018 ;) vol2
Odpowiedz

Staraczki 2018 ;) vol2

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 czerwca 2018, 14:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny A czy moje tsh powyzej 5 oznacza niedoczynność na pewno czy to wymaga szerszej diagnostyki?

  • Marza89 Autorytet
    Postów: 1495 1772

    Wysłany: 14 czerwca 2018, 14:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwa13 wrote:
    Dziewczyny A czy moje tsh powyzej 5 oznacza niedoczynność na pewno czy to wymaga szerszej diagnostyki?
    Malwa chyba musisz zrobić więcej badań, żeby wiedzieć dokładnie, ale co ja się tam znam ;)

    Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jutro robie tsh, ft3, ft4, progesteron i prolaktyne.

    próbujemy sprawdzić hashimoto i niedomogę lutealną.

  • Pomarańczka83 Ekspertka
    Postów: 194 84

    Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwa13 wrote:
    Dziewczyny A czy moje tsh powyzej 5 oznacza niedoczynność na pewno czy to wymaga szerszej diagnostyki?
    Moim zdaniem jest na pewno niedoczynność. Na jakim tle czy to przez Hashimoto to możesz też sprawdzić z krwi przez badanie anty-tpo albo anty-tg.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 19:48

  • Pomarańczka83 Ekspertka
    Postów: 194 84

    Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    ja jutro robie tsh, ft3, ft4, progesteron i prolaktyne.

    próbujemy sprawdzić hashimoto i niedomogę lutealną.
    Możesz też sprawdzić cukier jak już idziesz zbadać krew. Powinien być poniżej 90.
    W ogóle dziewczyny warto przy staraniach suplementowac się Wit. D chyba że ktoś dużo przebywa na słońcu to wtedy nie potrzebuje.
    Ps. Przepraszam że tak się wymadrzam ale jestem z tymi badaniami na bieżąco i jeśli mogę coś doradzić to pisze - prolaktyne do 10 dc najlepiej zbadać A progesteron chyba 21 dc, jakoś tydzień po owulacji.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 19:55

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 06:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczka83 wrote:
    Moim zdaniem jest na pewno niedoczynność. Na jakim tle czy to przez Hashimoto to możesz też sprawdzić z krwi przez badanie anty-tpo albo anty-tg.
    Dziękuję :) robiłam FT4 i antyTPO i te dwa są w normie :)

    Pomarańczka83 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczka83 wrote:
    Możesz też sprawdzić cukier jak już idziesz zbadać krew. Powinien być poniżej 90.
    W ogóle dziewczyny warto przy staraniach suplementowac się Wit. D chyba że ktoś dużo przebywa na słońcu to wtedy nie potrzebuje.
    Ps. Przepraszam że tak się wymadrzam ale jestem z tymi badaniami na bieżąco i jeśli mogę coś doradzić to pisze - prolaktyne do 10 dc najlepiej zbadać A progesteron chyba 21 dc, jakoś tydzień po owulacji.


    Wit D3 z K2 biore DR Josepha, ale przebywam też sporo na słońcu (głównie na rowerze).
    Cukier mam dobry, robiłam dopiero co.
    Prolaktyne można robić też w fazie lutealnej, ale razem z progesteronem, wtedy dają miarodajne wyniki.

  • Pomarańczka83 Ekspertka
    Postów: 194 84

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jak będziesz miała wyniki tych badań co dziś robiłaś to daj znać. Trzymam kciuki!
    Ja w styczniu robiłam m.in cukier i wyszło 89...staram się nie jeść słodyczy teraz. Ciekawe co będzie w sierpniu jak zaczniemy się starać. Nie wiem czy znowu zbadać jeszcze przed. I progesteron? Bo mam za niski i już za wczasu mam luteine przepisane. Ah...im więcej czytam tym bardziej się nakręcam.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 09:42

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczka83 wrote:
    Paula jak będziesz miała wyniki tych badań co dziś robiłaś to daj znać. Trzymam kciuki!
    Ja w styczniu robiłam m.in cukier i wyszło 89...staram się nie jeść słodyczy teraz. Ciekawe co będzie w sierpniu jaj zaczniemy się starać. Nie wiem czy znowu zbadać jeszcze przed. I progesteron? Bo mam za niski i już za wczasy mam luteine przepisane. Ah...im więcej czytam tym bardziej się nakręcam.


    Hehe, skąd ja to znam. I co przeczytasz chcesz wypróbować na sobie. Ja już wszystkie podręczniki dostępne po bibliotekach przeczytałam i pewnie z pół internetu.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki odbiorę po godzinie 16 dopiero więc pewnie koło 17 dam znać.

    Zastanawiałam się nad wzięciem luteiny w tym cyklu mimo, że moja gin nic mi nie mówiła a ja zapomniałam zapytać.
    Czy luteina może mi zaszkodzić? Mam jeszcze z poprzedniego cyklu brania kilkadziesiąt sztuk. Z tego co pamiętam to brałam 1 tabletkę na noc. Orientujecie się jak to się bierze i czy w ogóle to nie jest proszenie się o problemy i mi już wali na dekiel?

  • Pomarańczka83 Ekspertka
    Postów: 194 84

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że luteine lepiej brać ze wskazań lekarza. Ja przed 1 ciążą miałam stwierdzony niedobor(mam plemienia przed owulacja i jeden jajnik) więc gieniu kazał brać od dnia po owulacji do dnia miesiączki, w dniu miesiączki zbadać hormon beta hcg i jeśli była by ciążą do podwoić dawkę a jeśli nie było by ciąży to odstawić. Udało się wtedy przy 1 cs. Teraz mam innego doktorka i kazał zrobić tak samo i już za wczasu wpisał receptę. Nie wiem czy coś by się złego stało jak byś brała na własną rękę?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie kombinuję wziąć ewentualnie jak się okaże, że progesteron jest dużo za niski.
    Z tego co czytam to może zrobić bardziej obfitą @ ale to akurat przeżyję.
    Wcześniej brałam przez 8 miesięcy od 16 do 25 dnia cyklu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 10:05

  • Pomarańczka83 Ekspertka
    Postów: 194 84

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wyjdzie Ci dziś za niski to myślę że faktycznie możesz wziąść. Nie zaszkodzi bo to przecież jest syntetyczny hormon którego by brakowało. A może pomóc. Tylko do którego dc chcesz brać? Też do 25 czy do końca?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 12:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczka83 wrote:
    Jak wyjdzie Ci dziś za niski to myślę że faktycznie możesz wziąść. Nie zaszkodzi bo to przecież jest syntetyczny hormon którego by brakowało. A może pomóc. Tylko do którego dc chcesz brać? Też do 25 czy do końca?


    chce wziąć 10 dni i zatestować. jak nie bezie dwóch kresek to grzecznie odstawiam i czekam na @

  • Pomarańczka83 Ekspertka
    Postów: 194 84

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 17:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula i jak? Masz już wyniki?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 17:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki:
    TSH- 2,02 norma 0,34-4,82
    ft3- 3,20 norma 2,00-4,40
    ft4- 1,00 norma 0,77-1,61

    Progesteron- 12,5ng/ml norma faza lutealna 0,95-21,00
    Prolaktyna- 7,8ng/ml norma kobiety przed menopauza 1,9-25

    Chyba wszystko wygląda ok? Tylko teraz skąd te krótkie cykle i faza lutealna po 5 dni. Mierzę temperaturę zawsze po przebudzeniu, o tej samej godzinie i w tym samym miejscu i zawsze jest wyraźnie widać skok plus obserwuje w tym czasie śluz płodny i szyjkę.

    Ja już zgłupłam doszczętnie.

  • Pomarańczka83 Ekspertka
    Postów: 194 84

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 18:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie wyniki masz dobre. Nie wiem w czym może być w takim razie problem. Ciężko stwierdzić a z drugiej strony nie ma co się nakręcac że coś musi być nie tak. Może w następnym cyklu się uda?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczka83 wrote:
    Faktycznie wyniki masz dobre. Nie wiem w czym może być w takim razie problem. Ciężko stwierdzić a z drugiej strony nie ma co się nakręcac że coś musi być nie tak. Może w następnym cyklu się uda?


    Może nawet w tym, bo to dopiero 4dpo. Może faktycznie jest ok, albo właśnie wraca do normy po 12 latach brania pigułek. Mam nadzieję, że ten cykl będzie miał chociaż 26 dni skoro wyniki dobre. I może uda się jednak :) jeszcze nadzieja nie umiera :)

  • Pomarańczka83 Ekspertka
    Postów: 194 84

    Wysłany: 15 czerwca 2018, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To 3mam kciuki zeby sie udalo juz w tym!!

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 czerwca 2018, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Pomarańczka.
    Na razie 6dpo. Objawy mam te same co zawsze więc się nie nakręcam.
    Tylko spokój może nas uratować jak to mój nauczyciel mówił :-)

‹‹ 137 138 139 140 141 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ