Staraczki 2018 ;) vol2
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMarza89 wrote:Hej dziewczyny, odebrałam wyniki krwi. Robiłam w 3 dniu okresu:
TSH 2.584 normy 0,350 - 4,940
FSH 4,11 normy faza folikularna 3,03 - 8,08
Środek cyklu 2,55 - 16,69
Faza lutealna 1,38 - 5,47
LH 11,42 normy faza folikularna 1,80 - 11,78
Szczyt w środku cyklu 7,59 - 89,08
Faza lutealna 0,56 - 14,00
Prolaktyna 27,16 normy 5,18 - 26,53
Co sądzicie?
Jak na moje oko to tylko prolaktyna coś za wysoka, ale tak to wygląda ok. Można by ją troszkę zbić. Ale to można witaminami przy takim małym przekroczeniu.
Marza89 lubi tę wiadomość
-
Marza, Tsh masz za wysokie i przez to prolaktyna też zawyżona. Dla starających się Tsh musi być poniżej 2 a najlepiej ok. 1. Wiem to na pewno bo sama mam niedoczynność tarczycy od 8 lat. Nie patrz na normy laboratorium. Najlepiej udaj się do endokrynologa-ginekologa.
Marza89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPomarańczka83 wrote:Marza, Tsh masz za wysokie i przez to prolaktyna też zawyżona. Dla starających się Tsh musi być poniżej 2 a najlepiej ok. 1. Wiem to na pewno bo sama mam niedoczynność tarczycy od 8 lat. Nie patrz na normy laboratorium. Najlepiej udaj się do endokrynologa-ginekologa.
-
nick nieaktualnyPomarańczka83 wrote:To zdecydowanie nie jest ok poczytaj wątek o tsh. Przy takim jak miałaś lekarze powinni już wdrożyć leczenie. Co to za konowały były?
-
Te normy co podaje laboratorium nie są normami dla starających się o ciążę. Ja jak u mnie wykryli niedoczynność miałam wysoko tsh co nie zmienia faktu że prof. do którego trafiłam mówił że w moim wieku wtedy 28 lat powinnam mieć ok 1.5. A wcale nie starałam się o ciążę wtedy. Jak już się starałam to udało się przy poziomie 0.8 bodajże. Więc jak masz możliwość do zadzwoń do swojej gieni i powiedz o wynikach.
-
nick nieaktualnyPomarańczka83 wrote:Te normy co podaje laboratorium nie są normami dla starających się o ciążę. Ja jak u mnie wykryli niedoczynność miałam wysoko tsh co nie zmienia faktu że prof. do którego trafiłam mówił że w moim wieku wtedy 28 lat powinnam mieć ok 1.5. A wcale nie starałam się o ciążę wtedy. Jak już się starałam to udało się przy poziomie 0.8 bodajże. Więc jak masz możliwość do zadzwoń do swojej gieni i powiedz o wynikach.
Pomarańczka83 lubi tę wiadomość
-
Malwa, mam koleżankę która aktualnie się stara i w marcu zrobiła badania tsh wyszło jej 4.72 także jeszcze w normie laboratoryjnej ale gin-endo kazał już brać leki by zbić poniżej 2. Zapisał jej Euthyroxu 25, miała brać przez 5 tyg i potem zbadać krew - wyszło jej 2.88 ale to nadal było za dużo więc zwiększyła dawkę leku do 50 i jak zbadała po 4 tyg to ma poziom 1.32. Więc już powinno być dobrze. 15 czerwca ma mieć okres ale może już się jej udało zafasokować więc póki co trzymam za nią kciuki
-
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny no z tym tsh nie jest tak do końca ze musi byc poniżej 2 a.najlepiej 1 bo rowniez mam niedoczynnosc i kiedy miałam wynik 1.02 później poniżej 1 później 1.0 nie mogłam zajść w ciaze a wynik idealny do ciąży , ale kiedy nie wiedziałam ze sie udało mialam ponad 2.50 czyli wychodzil za wysoki, wiec nie ma reguły bo i mozna zajść w ciaze jak sie ma ponad 5 znam przypadki.
-
nick nieaktualnyPaulka89 wrote:Czesc dziewczyny no z tym tsh nie jest tak do końca ze musi byc poniżej 2 a.najlepiej 1 bo rowniez mam niedoczynnosc i kiedy miałam wynik 1.02 później poniżej 1 później 1.0 nie mogłam zajść w ciaze a wynik idealny do ciąży , ale kiedy nie wiedziałam ze sie udało mialam ponad 2.50 czyli wychodzil za wysoki, wiec nie ma reguły bo i mozna zajść w ciaze jak sie ma ponad 5 znam przypadki.
Moja chrzestna ma Hashimoto i zaszła przy poziomie TSH powyżej 3. -
nick nieaktualnyPomarańczka83 wrote:Może są takie przypadki ale rzadko. Poza tym może dojść do poronienia. A przy wyniku Tsh 5 byłabym się że dziecko będzie uposledzone.
-
Pomarańczka83 wrote:Malwa, mam koleżankę która aktualnie się stara i w marcu zrobiła badania tsh wyszło jej 4.72 także jeszcze w normie laboratoryjnej ale gin-endo kazał już brać leki by zbić poniżej 2. Zapisał jej Euthyroxu 25, miała brać przez 5 tyg i potem zbadać krew - wyszło jej 2.88 ale to nadal było za dużo więc zwiększyła dawkę leku do 50 i jak zbadała po 4 tyg to ma poziom 1.32. Więc już powinno być dobrze. 15 czerwca ma mieć okres ale może już się jej udało zafasokować więc póki co trzymam za nią kciuki
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny