X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki 2025
Odpowiedz

Staraczki 2025

Oceń ten wątek:
  • Iskierka nadziei Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, że pierwszy raz robiłam fsh i wiem że trzeba powtórzyć ale mimo wszystko wynik jest bardzo niepokojący 😭😭😭 endo mam dopiero pod koniec kwietnia bo chce jeszcze raz powtórzyć badanie do giną też się narazie nie wybieram chce najpierw iść do endokrynologa. Boję się strasznie iść i usłyszeć w gabinecie że nie będę mieć dzieci😭 Było tak dobrze w mojej głowie, już miałam wszystko poukładane, że trzeba czasu i to przejdziemy i się uda i nagle ten wynik zrujnował wszystko😭

• snieżka Autorytet

Wysłany: 11 marca, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monkai wrote:
    Wypłakałam się dziś i dalej chce mi się ryczeć 😭 z 4 🥚 jest tylko 1 zarodek. Nic więcej nie nadawało się do zapłodnienia. Wiek juz robi swoje, a pani doktor nawet zapytała czy nie myśleliśmy nad komórkami dawczyni 😭 rozwaliłem się totalnie. Transfer w kolejnym cyklu jedynej śnieżynki 😔❄️

Przykro mi, ale trzymam nadal mocno kciuki, by ten 1 zarodek okazał się silny 💜🤞

Monkai lubi tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33
    ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺😰
    TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
    (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔻koncentracja: 13.31 mln/ml
    🔻ruch postępowy (a+b) - 13.7%
    🔻ruch całkowity (a+b+c) - 26%
    🔆żywotność - 78%
    🔻morfologia - 0% (100% nieprawidłowych główek)
    TSH 4,539 µIU/ml (Euthyrox 25), LH 3,55 mIU/ml❇️ FSH 8,50 mIU/ml❇️,Prolaktyna 9,91 ng/ml❇️,Testosteron 652,60 ng/dl❇️,SHBG 46,46 nmol/l❇️,Testosteron wolny 24,00 pg/ml ❇️
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 11 marca, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    Dodam, że pierwszy raz robiłam fsh i wiem że trzeba powtórzyć ale mimo wszystko wynik jest bardzo niepokojący 😭😭😭 endo mam dopiero pod koniec kwietnia bo chce jeszcze raz powtórzyć badanie do giną też się narazie nie wybieram chce najpierw iść do endokrynologa. Boję się strasznie iść i usłyszeć w gabinecie że nie będę mieć dzieci😭 Było tak dobrze w mojej głowie, już miałam wszystko poukładane, że trzeba czasu i to przejdziemy i się uda i nagle ten wynik zrujnował wszystko😭

Rozumiem, że się boisz, ale jestem pewna, że można poprawić te wyniki. Warto wybrać się niedługo do endokrynologa, żeby powiedział co możesz zrobić i czy faktycznie ten wynik jest zły.

👩🏻 29 👦🏻 33
    TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
    (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
    TSH 4,539 µIU/ml (Euthyrox 25), LH 3,55 mIU/ml❇️ FSH 8,50 mIU/ml❇️,Prolaktyna 9,91 ng/ml❇️,Testosteron 652,60 ng/dl❇️,SHBG 46,46 nmol/l❇️,Testosteron wolny 24,00 pg/ml ❇️
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 11 marca, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czekam teraz na poczekalni, bo mój narzeczony bada nasienie i trochę się stresuję :( Mam nadzieję, że wynik będzie dobry, mimo tego, że ma tylko jedno jądro

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 11 marca, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dodatku zapowiada się wcześniejsza owulacja, a my nie zdążyliśmy podziałać :( Zwykle mam po 20dc, a dzisiaj (14dc) zrobiłam test owulacyjny i wyszedł pik i pojawił się też śluz płodny.. Dopiero jutro będziemy mogli działać i mam nadzieję, że to nie za późno 😫 Nie chcę zmarnować tego cyklu

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%

Wysłany: 11 marca, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Rozumiem, że się boisz, ale jestem pewna, że można poprawić te wyniki. Warto wybrać się niedługo do endokrynologa, żeby powiedział co możesz zrobić i czy faktycznie ten wynik jest zły.
    Czytałam że bardzo lubi sobie skakać to fsh ale nawet jeżeli to wynik który mam jest zły 😭 nawet jeżeli powtórzę i byłby lepszy to ten znikąd się nie wziął😥muszę powtórzyć i pójść z całą resztą do endo i zobaczymy co powie. Reszta wydaje mi się być ok ale ja lekarzem nie jestem i pozostało mi czekać na wizytę. Problem jest taki że będę już w nowej pracy I nie wiem czy uda mi się zbadac miedzy 3 a.5 dc po raz kolejny. Chyba że zbadaam bliżej owu I zobaczymy jak tam sytuacja wygląda. Ale jestem naprawdę przerażona. Żałuję że tak wyszło bo jestem po @ i czas za chwilę na starania ale odebrało mi chęci😥

Wysłany: 11 marca, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    A ja czekam teraz na poczekalni, bo mój narzeczony bada nasienie i trochę się stresuję :( Mam nadzieję, że wynik będzie dobry, mimo tego, że ma tylko jedno jądro
    Trzymam za Was mocno kciuki aby u Was było dobrze!

Wysłany: 11 marca, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    W dodatku zapowiada się wcześniejsza owulacja, a my nie zdążyliśmy podziałać :( Zwykle mam po 20dc, a dzisiaj (14dc) zrobiłam test owulacyjny i wyszedł pik i pojawił się też śluz płodny.. Dopiero jutro będziemy mogli działać i mam nadzieję, że to nie za późno 😫 Nie chcę zmarnować tego cyklu
    Lepiej podziałać niż nic nie robić. A może się uda... mi to totalnie chęci odeszły zobaczymy bliżej owu co będzie. Ale tak się przejęłam tymi wynikami że narazie nie widzę siebie w tym cyklu że staraniami ale tu bym świadomie odpuściła.

• snieżka Autorytet

Wysłany: 11 marca, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy wyniki. Jest naprawdę, źle. Jestem załamana. Myślicie, że da się z tym coś jeszcze zrobić?

Zrzut-ekranu-2025-03-11-193950.png

Zrzut-ekranu-2025-03-11-194031.png[/QUOTE]

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
  • Agaa049 Koleżanka

Wysłany: 11 marca, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Mamy wyniki. Jest naprawdę, źle. Jestem załamana. Myślicie, że da się z tym coś jeszcze zrobić?

Zrzut-ekranu-2025-03-11-194031.png
    [/QUOTE]

Kochana moim zdaniem się da. Na pewno wizyta u androloga.
    Nie znam dokładnie wyników koleżanki męża, ale z tego co kiedyś opowiadała to nie było już na czym robić badań… teraz jest aktualnie w ciąży. Suplementacja przede wszystkim: selen, cynk, kwas foliowy (tylko aktywną formą), witamina b12, witamina d, witamina e, witamina C, olej z czarnuszki, soki pomidorowe. Dodatkowo unikanie gorących kąpieli, nienoszenie telefonu w kieszeni. Trzeba czasu na pewno, ale moim zdaniem powinno pomóc.

snieżka lubi tę wiadomość

• zorilla94 Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:

Zrzut-ekranu-2025-03-11-194031.png
    [/QUOTE]

Hej, na pewno da się poprawić te wyniki. Na pewno konsultacja u androgola, jakiś dobry suplement i sok pomidorowy, olej z czarnuszki…. My właśnie walczymy z morfologią, mąż też musi schudnąć przynajmniej 10kg. Myślę że ilość mamy dobra tylko dlatego że bierze od 8 msc suplement FertilMan, ale musimy popracować nad jakością.

👱🏻‍♀️30
    🧔🏼‍♂️30
    8 cs o pierwsze 👶🏼

Ona:

Badania z 10/2024:
    4dc:
    TSH 1.02
    FT4 18.2 pmol/l
    Prolaktyna 520 mu/l ❌
    Estradiol 170.7 pmol/l
    FSH 6.47 lU/l
    LH 11.80 lU/l ❌
    Testosteron wolny 2.10 pg/ml
    DHEAS 269 ug/dl
    Androstendion 1.71 ng/ml ❌
    AMH 3.08
    SHBG 42.8 nmol/l
    17-OH-Prog 0.910 ng/ml
    Witamina D 30.8 ng/ml
    Progesteron 7dpo - 8.47 ng/ml

03/2025
    Progesteron 7dpo - 13.4 ng/ml

👨On:

Badanie nasienia 02/2025
    Ilość 698.84 mln/proba
    Koncentracja 142.62 mln/ml
    Ruch postępowy (a+b) 56.66%
    Ruch postępowy szybki 31.53 %
    Upłynnienie <60min
    Lepkość prawidłowa
    Ph 7.7
    Morfologia 1% ❌
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 11 marca, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno da się poprawić, a te badania to też moim zdaniem trochę loteria. Suplementy na pewno nie zaszkodza 🍀

Iskierka poczekaj do wizyty, ja wiem że lubimy się nakręcać, szukamy po internetach interpretacji badań a lekarze nieraz mówia co innego. Ja sama się ostatnio nakręcalam prolaktyna, niskim progiem, dzisiaj jakimiś polipami z histeroskopii które ciul wie czy dalej mam czy wycięli. Jak się szuka to się zawsze cos znajdzie ale czy naprawdę to wszystko ma taki przeważający wpływ ❓
    Ja to zaczynam myśleć że zajście w ciążę to naprawdę loteria, zwłaszcza po 30.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca, 23:28

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Morfo 2% ruch 3+19+7% koncentracja 116mln
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    ➡️ IV IUI

Wysłany: 12 marca, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Na pewno da się poprawić, a te badania to też moim zdaniem trochę loteria. Suplementy na pewno nie zaszkodza 🍀

Iskierka poczekaj do wizyty, ja wiem że lubimy się nakręcać, szukamy po internetach interpretacji badań a lekarze nieraz mówia co innego. Ja sama się ostatnio nakręcalam prolaktyna, niskim progiem, dzisiaj jakimiś polipami z histeroskopii które ciul wie czy dalej mam czy wycięli. Jak się szuka to się zawsze cos znajdzie ale czy naprawdę to wszystko ma taki przeważający wpływ ❓
    Ja to zaczynam myśleć że zajście w ciążę to naprawdę loteria, zwłaszcza po 30.
    Tak z jednej strony jest to loteria, bo kiedyś dajmy 30 -35lat temu kobiety nie miały takich możliwości jak my teraz z badaniami itd. Po prostu ludzie się starali I tyle. Znam Nie jedna kobiete która zaczynała starać się przed 30tka a urodzila po 35 roku życia. Też kobiety w dużo młodszym wieku zaczynały rodzic. Ale też nie oszukujmy że niejednokrotnie kobiety teraz koło 30 tki zaczynają dopiero się starać I jednym uda się odrazu a innym nie...Także jest to loteria po części na pewno tym bardziej że potrafią zajść kobiety gdzie u obojga parametry są zanizone a zdrowe pary dzieci mieć nie mogą, także.... dużo siły wiary i nadziei dla Nas wszystkich w tych nierównych walkach aby każdej się udało

Ola8999 lubi tę wiadomość

• Monnie Przyjaciółka

Wysłany: 12 marca, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @śnieżka próbowaliście działać dietą? Jak nią się nie uda, to wdrożcie suple, ale napewno pogadajcie z andrologiem, żeby was uspokoił!

Odebrałam wczoraj wyniki posiewu - ujemny, ale wykryto nadkażenie florą saprofityczną . Myślicie, że to może mieć wpływ na wynik biocenozy? Umówiłam dzisiaj teleporadę w tej sprawie, żeby się dowiedzieć, czy to wymaga leczenia.

Byłam wczoraj u psychiatry, poza lekami na problemy ze snem dostałam Zoloft, żeby trochę nabrać dystansu do starań i przeprowadzki. Zasugerował też, żeby w czasie ewentualnej ciąży przerwać terapię, co mnie trochę zaskoczyło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 08:19

👩🏼33 👨🏻31 🐕‍🦺 5
    Starania od XII 2023

Ona:
    II 2025
    Niedoczynność tarczycy:
    ✅TSH 1,15 µIU/ml Euthyrox 50/75 mg
    ✅ Estradiol 35,00 pg/ml
    ✅ FSH 7,56 U/l
    ✅ LH 7,71 IU/l
    ✅ PRL 391,0 µIU/ml
    ⁉️Testosteron 0,64 ng/ml
    ✅ Androstendion 1,15 ng/ml
    ✅ DHEA-S 270,0 µg/dl
    ✅ AMH 4,30 ng/ml
    ✅ Progesteron 7dpo 22,95 ng/ml

HSG - V 2025
    Invicta Bydgoszcz - 9.04.25

Zoloft 50mg, Niepokalanek mnisi, Prenacare start.

On - analiza nasienia III 2025:
    Koncentracja 87,3 mln/ml
    Ruch progresywny 42%, całkowity 45,3%
    Morfologia 6%.
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 12 marca, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śnieżka, na pewno będzie okej. Wiadomo, W pierwsza zawsze jest panika, ale nie takie rzeczy chyba widziało to forum i wiele się da zrobić🥰

• Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 12 marca, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, jak liczycie 1dc mając plamienia przed okresem? Miałam iść zrobić hormony, ale w sumie plamię od niedzieli delikatnie i dopiero wczoraj coś więcej, więc to bym normalnie policzyła jako okres. Chyba w tym miesiącu zrezygnuję z badań żeby mi tam głupota nie powychodziły, czy jednak licząc od niedzieli nawet cykl na wyrost mogę jutro iść zrobić badania? W ogóle mam wrażenie, że zioła o. Sroki rozwalają mi cykl, więc je ponownie odstawiłam.
    Mój gin powiedział mi kiedyś, że do roku to naprawdę nie powinno być stresu, że dawniej kobiety nawet nie brały kwasu foliowego, a rodziły zdrowe dzieci i że przesada jest zła w każdą stronę. Zasugerował, że zdrowe odżywianie jest bardzo ważne i nie wywalanie sobie presji i że wszechobecny syf w jedzeniu i w ogóle w niczym nie pomaga. Niby ma rację, ale wiecie same jak jest 😄

• Agaa049 Koleżanka

Wysłany: 12 marca, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Powiedzcie mi, jak liczycie 1dc mając plamienia przed okresem? Miałam iść zrobić hormony, ale w sumie plamię od niedzieli delikatnie i dopiero wczoraj coś więcej, więc to bym normalnie policzyła jako okres. Chyba w tym miesiącu zrezygnuję z badań żeby mi tam głupota nie powychodziły, czy jednak licząc od niedzieli nawet cykl na wyrost mogę jutro iść zrobić badania? W ogóle mam wrażenie, że zioła o. Sroki rozwalają mi cykl, więc je ponownie odstawiłam.
    Mój gin powiedział mi kiedyś, że do roku to naprawdę nie powinno być stresu, że dawniej kobiety nawet nie brały kwasu foliowego, a rodziły zdrowe dzieci i że przesada jest zła w każdą stronę. Zasugerował, że zdrowe odżywianie jest bardzo ważne i nie wywalanie sobie presji i że wszechobecny syf w jedzeniu i w ogóle w niczym nie pomaga. Niby ma rację, ale wiecie same jak jest 😄

Ja ostatnio gdzieś wyczytałam, że 1dc to wtedy kiedy jest krwawienie, a nie plamienia

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 12 marca, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Myślę że jutro badania będą ok to będzie 3-5dc.
    No wlasnie lekarze tak gadają że dawniej dawniej a wtedy właśnie nie jedliśmy tyle syfu ! Mój też tak gadał i przez rok się starałam bez żadnych badań teraz bym już wcześniej poszła do specjalisty, to też zależy od wieku ja już miałam 34l na początku starań.

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Morfo 2% ruch 3+19+7% koncentracja 116mln
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    ➡️ IV IUI
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 12 marca, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Myślę że jutro badania będą ok to będzie 3-5dc.
    No wlasnie lekarze tak gadają że dawniej dawniej a wtedy właśnie nie jedliśmy tyle syfu ! Mój też tak gadał i przez rok się starałam bez żadnych badań teraz bym już wcześniej poszła do specjalisty, to też zależy od wieku ja już miałam 34l na początku starań.
    Postanowiłam trochę wyluzować, niech się wyleje co ma się wylać i trzeba działać dalej. Ja mam 32 lata. Zaczęliśmy rok temu, zaliczylam juz po drodze poronienie i do gry wróciliśmy znowu w listopadzie, ale byliśmy chorzy, w grudniu też więc nic z tego nie wyszło. W sumie to dopiero dwa cykle kiedy jest to normalne staranie i tak sobie myślę, że czym mam iść do tego mojego chłopa skoro wychodzi na to, że po 2-3 miesiącach świruje 🫣🤣 wciąż liczę na to, że raz się udało to kolejny raz też w końcu siądzie.
    Z tym jedzeniem i syfem wszędzie to oczywiście, że racja i chciałabym nie musieć się niczym martwić, chodzić po łące i zrywać mlecze, ale to nie takie proste wszystko 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 11:27

• snieżka Autorytet

Wysłany: 12 marca, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monnie wrote:
    @śnieżka próbowaliście działać dietą? Jak nią się nie uda, to wdrożcie suple, ale napewno pogadajcie z andrologiem, żeby was uspokoił!

Odebrałam wczoraj wyniki posiewu - ujemny, ale wykryto nadkażenie florą saprofityczną . Myślicie, że to może mieć wpływ na wynik biocenozy? Umówiłam dzisiaj teleporadę w tej sprawie, żeby się dowiedzieć, czy to wymaga leczenia.

Byłam wczoraj u psychiatry, poza lekami na problemy ze snem dostałam Zoloft, żeby trochę nabrać dystansu do starań i przeprowadzki. Zasugerował też, żeby w czasie ewentualnej ciąży przerwać terapię, co mnie trochę zaskoczyło.

Właściwie jemy zdrowo, chociaż z drugiej strony to narzeczony dosyć często je chipsy wieczorami. Nie pije alkoholu w ogóle od 3 miesięcy i też od tego czasu jest aktywny fizycznie. Biega minimum 4 razy w tygodniu długie dystanse. Chociaż pracę ma siedzącą.
    Jesteśmy już umówieni do androloga

Monnie, Ola8999 lubią tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ