X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki 2025
Odpowiedz

Staraczki 2025

Oceń ten wątek:
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tam dobrego u Was Dziewczyny? 😍

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kapa, dziś 12dc byłam na monitoringu i pęcherzyk już pęknął. Nigdy nie miałam tak wczas owulacji, endometrium liche 7mm. Inseminacji nie będzie a bardzo chciałam spróbować. Nie wiem teraz co robić czy próbować za miesiąc czy składać papieru do in vitro. Gin mówi że szkoda czasu, u niej w klinice kasa już się wyczerpała a zaraz wyczerpie się wszędzie.

♀️'89 ♂️'87
    starania od 06.2023
    AMH 1.2 🤔 drożność ✅ biopsja endo ➡️ 💊 histeroskopia ✅ IUI ❌ KIR BX ✅ Kariotypy ✅
    13.06 kwalifikacja in vitro ✅
    16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
    beta 132,58/544,35/1849,89 🎉
    30.06 5+3 CRL 2,8mm zarodek z echem
    8.07 6+4 CRL 6mm i bijące ♥️
    14.07 7+3 CRL 1,5cm tętno 154/min
    24.07 9+0 CRL 2,6cm
    29.07 9+5 CRL 3,1cm
    11.08 11+4 CRL 4,9cm ♥️ 163/min
    18.08 prenatalne ⏳🤞

preg.png
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    U mnie kapa, dziś 12dc byłam na monitoringu i pęcherzyk już pęknął. Nigdy nie miałam tak wczas owulacji, endometrium liche 7mm. Inseminacji nie będzie a bardzo chciałam spróbować. Nie wiem teraz co robić czy próbować za miesiąc czy składać papieru do in vitro. Gin mówi że szkoda czasu, u niej w klinice kasa już się wyczerpała a zaraz wyczerpie się wszędzie.
    To może Misia nie m co czekać i trzeba się łapać in vitro póki jest na nie dopłata?

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba jutro podzwonie po klinikach jakie terminy na kwalifikacje a do tej mojej się zapisze na rezerwę.

♀️'89 ♂️'87
    starania od 06.2023
    AMH 1.2 🤔 drożność ✅ biopsja endo ➡️ 💊 histeroskopia ✅ IUI ❌ KIR BX ✅ Kariotypy ✅
    24.07 9+0 CRL 2,6cm
    29.07 9+5 CRL 3,1cm
    18.08 prenatalne ⏳🤞

preg.png
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Chyba jutro podzwonie po klinikach jakie terminy na kwalifikacje a do tej mojej się zapisze na rezerwę.
    Pewnie, że tak. Zawsze warto być zorientowanym i wiedzieć na czym się stoi. Jak będziesz mieć konkret to będziesz myśleć co dalej :)

• Nela___96 Nowa

Wysłany: 14 kwietnia, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim,
    To mój pierwszy post na forum :) Staramy się z partnerem od 1,5 roku, u mnie wyniki dobre, czekam jedynie na zrobienie badania drożności jajowodów, żeby wykluczyć u siebie ostatnią możliwość niepowodzeń. Martwią mnie natomiast wyniki partnera, wklejam poniżej:

Objętość (ml): 2
    Czas upłynnienia (min): 20min
    ph: 7,6
    Aglutynacje (-,+,++,+++):
    Lepkość (+,++,+++): ++
    Agregacje (-,+,++,+++)
    Wygląd: śluz

Żywe plemniki (%): 80%
    Wynik HOS testu (%): 80%

Koncentracja mln / ml : 35,40

Plemniki ruchliwe (PR+PS+NP): liczba: 221, procent %: 56,52, koncentracja mln/ml: 20,01
    Ruch postępowy szybki (PR): liczba: 102, procent %: 26,09, koncentracja mln/ml:9,23
    Ruch postępowy wolny (PS): liczba: 76, procent %: 19,44, koncentracja mln/ml: 6,88
    Ruch niepostępowy (NP): liczba: 43, procent %: 11, koncentracja mln/ml: 3,89
    Nieruchliwe (NR): liczba: 170, procent %: 43,48, koncentracja mln/ml: 15,39

morfologia:
    Plemniki prawidłowe: 1%
    Plemniki nieprawidłowe: 99%
    Wady główki: 97%
    wady wstawki: 29%
    Wady witki: 3%
    krople cytoplazmatyczne: 5%
    Indeks Teratozoospermii: 1,35

Wyniki wykonane kilka dni temu. Dziwi mnie fakt, że wszystkie parametry uległy pogorszeniu (morfologia z 3% na 1) w zestawieniu z wynikami sprzed pół roku, po których wdrożyliśmy suplementację (omega3, d3, cynk, magnez), do diety włączyliśmy codziennie sok pomidorowy, zakwas z buraka, dużo pokarmów bogatych w kwasy omega , ograniczenie alkoholu i używek. Czy ma ktoś pomysł co może być przyczyną tej zmiany na gorsze? :( i jakie badania wykonać teraz?

Z góry dziękuję za wskazówki

• Tindaya Przyjaciółka

Wysłany: 14 kwietnia, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:

O kurcze przykro mi 😕
    Jeśli środki na refundację się kończą to też bym próbowała się jeszcze załapać...

💃37 lat
    2,5 roku starań
    Hiperprolaktynemia - pod kontrolą lekarza
    2024:
    Polip endometrium ✂️
    Zapalenie endometrium
    16.01.2025 biopsja kontrolna endo
    10.02.2025 wyniki OK 🌟
    29.04.2025 drożność OK
    🔜 28.05 => pierwsza konsultacja IVF
  • Agaa049 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nela___96 wrote:
    Cześć wszystkim,
    To mój pierwszy post na forum :) Staramy się z partnerem od 1,5 roku, u mnie wyniki dobre, czekam jedynie na zrobienie badania drożności jajowodów, żeby wykluczyć u siebie ostatnią możliwość niepowodzeń. Martwią mnie natomiast wyniki partnera, wklejam poniżej:

Objętość (ml): 2
    Czas upłynnienia (min): 20min
    ph: 7,6
    Aglutynacje (-,+,++,+++):
    Lepkość (+,++,+++): ++
    Agregacje (-,+,++,+++)
    Wygląd: śluz

Żywe plemniki (%): 80%
    Wynik HOS testu (%): 80%

Koncentracja mln / ml : 35,40

Plemniki ruchliwe (PR+PS+NP): liczba: 221, procent %: 56,52, koncentracja mln/ml: 20,01
    Ruch postępowy szybki (PR): liczba: 102, procent %: 26,09, koncentracja mln/ml:9,23
    Ruch postępowy wolny (PS): liczba: 76, procent %: 19,44, koncentracja mln/ml: 6,88
    Ruch niepostępowy (NP): liczba: 43, procent %: 11, koncentracja mln/ml: 3,89
    Nieruchliwe (NR): liczba: 170, procent %: 43,48, koncentracja mln/ml: 15,39

morfologia:
    Plemniki prawidłowe: 1%
    Plemniki nieprawidłowe: 99%
    Wady główki: 97%
    wady wstawki: 29%
    Wady witki: 3%
    krople cytoplazmatyczne: 5%
    Indeks Teratozoospermii: 1,35

Wyniki wykonane kilka dni temu. Dziwi mnie fakt, że wszystkie parametry uległy pogorszeniu (morfologia z 3% na 1) w zestawieniu z wynikami sprzed pół roku, po których wdrożyliśmy suplementację (omega3, d3, cynk, magnez), do diety włączyliśmy codziennie sok pomidorowy, zakwas z buraka, dużo pokarmów bogatych w kwasy omega , ograniczenie alkoholu i używek. Czy ma ktoś pomysł co może być przyczyną tej zmiany na gorsze? :( i jakie badania wykonać teraz?

Z góry dziękuję za wskazówki

Hej, u nas sytuacja była podobna . Spadła morfologia z 3 na 1, gdzie mąż przestał całkowicie pić, odżywiał się zdrowo itp. Jedynie poprawiła się ilość. U nas androlog nie widział bardzo problemów, ponieważ liczba plemników była okej.

Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
    Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
    Ponowne starania 01.2025 r.
    05.2025 r. Cross match 52% -> diagnostyka
    06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
    🔜 ponowny cross match w innym laboratorium
  • Agaa049 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tindaya wrote:
    O kurcze przykro mi 😕
    Jeśli środki na refundację się kończą to też bym próbowała się jeszcze załapać...

Mi się też wydaje, że lepiej próbować już z in vitro, bo coraz więcej klinik zapisuje na listy rezerwowe.

• Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam Dziewczyny, ze zamiast się cieszyć i wyluzować, bo idą święta i będzie chwilę spokoju to myślę już o wizycie u lekarza po świętach. W sensie stresuje mnie to…
    Jak dajecie radę żyć? To takie czekanie od okresu do okresu i nie chce tak. W tym roku chyba kupię nowy rower, bo cały czas żałowałam, bo „może będę w ciąży”… chciałabym po prostu żyć bez ciśnienia i odliczania. Czy tak się da, czy takie życie istnieje? 😆

• Agaa049 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Powiem Wam Dziewczyny, ze zamiast się cieszyć i wyluzować, bo idą święta i będzie chwilę spokoju to myślę już o wizycie u lekarza po świętach. W sensie stresuje mnie to…
    Jak dajecie radę żyć? To takie czekanie od okresu do okresu i nie chce tak. W tym roku chyba kupię nowy rower, bo cały czas żałowałam, bo „może będę w ciąży”… chciałabym po prostu żyć bez ciśnienia i odliczania. Czy tak się da, czy takie życie istnieje? 😆

Mnie te święta tylko dołują, że kolejne święta bez ciąży 😀 kup rower! Ja też tak mówiłam, że na rowery nie pojadę „bo będę w ciąży” a wcale nie byłam i sobie pojechaliśmy na weekend do Szczawnicy na rowery 😀
    Ale no dołujące jest to życie, od okresu do owulacji i od owulacji do okresu… też nie wiem jak sobie z tym poradzić :(

• Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Mnie te święta tylko dołują, że kolejne święta bez ciąży 😀 kup rower! Ja też tak mówiłam, że na rowery nie pojadę „bo będę w ciąży” a wcale nie byłam i sobie pojechaliśmy na weekend do Szczawnicy na rowery 😀
    Ale no dołujące jest to życie, od okresu do owulacji i od owulacji do okresu… też nie wiem jak sobie z tym poradzić :(
    Rok temu w Wielkanoc pamiętam dostałam okres i się pobeczalam🤣 tylko to były same początki i myślałam. że pójdzie zaraz. Z czasem się człowiek trochę oswaja z tym wszystkim.
    Chyba właśnie dziś podjęłam decyzję, że pragnę tej szosowki i jeśli „będę w ciąży” to po prostu poczeka na swój czas.
    Skąd jesteś tak w ogóle? Bo my właśnie planujemy rower w Szczawnicy. Czasem mam taki zryw, że jak się napiję drinka to świat się nie zawali i że chciałabym właśnie poczuć luz jaki czułam na początku

• Agaa049 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Rok temu w Wielkanoc pamiętam dostałam okres i się pobeczalam🤣 tylko to były same początki i myślałam. że pójdzie zaraz. Z czasem się człowiek trochę oswaja z tym wszystkim.
    Chyba właśnie dziś podjęłam decyzję, że pragnę tej szosowki i jeśli „będę w ciąży” to po prostu poczeka na swój czas.
    Skąd jesteś tak w ogóle? Bo my właśnie planujemy rower w Szczawnicy. Czasem mam taki zryw, że jak się napiję drinka to świat się nie zawali i że chciałabym właśnie poczuć luz jaki czułam na początku

Ja Cię namawiam na zakup 😀🥰 a rowerki w tych rejonach to super sprawa.
    Ostatnio też mnie koleżanki namawiały na drinka, ale właśnie w głowie już miałam, że może to źle wpłynie na mój cykl i ostatecznie nie wyszłam nawet z domu… a pamiętam, że przed 1 ciążą też nie piłam i miesiąc przed zajściem był ślub mojej przyjaciółki i myślę „o nie, na jej weselu to się muszę napić” i pyk, zaraz ciąża.
    Ja słońce jestem z Podkarpacia.

• Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Ja Cię namawiam na zakup 😀🥰 a rowerki w tych rejonach to super sprawa.
    Ostatnio też mnie koleżanki namawiały na drinka, ale właśnie w głowie już miałam, że może to źle wpłynie na mój cykl i ostatecznie nie wyszłam nawet z domu… a pamiętam, że przed 1 ciążą też nie piłam i miesiąc przed zajściem był ślub mojej przyjaciółki i myślę „o nie, na jej weselu to się muszę napić” i pyk, zaraz ciąża.
    Ja słońce jestem z Podkarpacia.
    Właśnie dlatego się napiję za nasze zdrowie i cel😍 ogólnie nie piję w ogóle alkoholu, ale jakoś tak mnie to przytłacza, że się skuszę 😀
    Kurczę, to ja zawsze wychodzę z kimś i nie myślę o tym czy mogę, jedynie jak jestem bardzo blisko okresu to daruję sobie, ale ile na tym tracę i czas mi przelatuje przez palce na tym czekaniu „a może…”
    A jak Twój mąż to wszystko znosi?

• Agaa049 Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Właśnie dlatego się napiję za nasze zdrowie i cel😍 ogólnie nie piję w ogóle alkoholu, ale jakoś tak mnie to przytłacza, że się skuszę 😀
    Kurczę, to ja zawsze wychodzę z kimś i nie myślę o tym czy mogę, jedynie jak jestem bardzo blisko okresu to daruję sobie, ale ile na tym tracę i czas mi przelatuje przez palce na tym czekaniu „a może…”
    A jak Twój mąż to wszystko znosi?

Jak to mąż 😂
    „Kochanie, na spokojnie, trzeba cierpliwosci. Udało sie dwa razy to uda się kolejny” ale jakoś wcale mnie to nie pociesza 😀

• Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Jak to mąż 😂
    „Kochanie, na spokojnie, trzeba cierpliwosci. Udało sie dwa razy to uda się kolejny” ale jakoś wcale mnie to nie pociesza 😀
    Czasem chciałabym mieć męską mentalność 😆 ludzie się przecież starają długo i w końcu mają dzieci 😂

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zapisałam się na kwalifikacje invitro na koniec maja. Na początku maja spróbujemy jeszcze podejść do inseminacji. Nadal się z tym czuje dziwnie no i nie wiem czy uznają mi rok leczenia, mam jakieś zaświadczenie od ginekologa na NFZ ale do lekarza od niepłodności chodzę dopiero od lipca. Trudno najwyżej nas przerzuca o miesiąc.

Agaa049, snieżka, Tindaya, Oczekujaca lubią tę wiadomość

♀️'89 ♂️'87
    starania od 06.2023
    24.07 9+0 CRL 2,6cm
    29.07 9+5 CRL 3,1cm
    18.08 prenatalne ⏳🤞

preg.png
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Dziewczyny zapisałam się na kwalifikacje invitro na koniec maja. Na początku maja spróbujemy jeszcze podejść do inseminacji. Nadal się z tym czuje dziwnie no i nie wiem czy uznają mi rok leczenia, mam jakieś zaświadczenie od ginekologa na NFZ ale do lekarza od niepłodności chodzę dopiero od lipca. Trudno najwyżej nas przerzuca o miesiąc.

Super, że udało Ci się znaleźć klinikę, która ma jeszcze fundusze :)
    A ten udokumentowany rok ma dotyczyć samych starań czy już leczenia niepłodności?

👩🏻 29 👦🏻 33
    ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺😰
    TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
    (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
    Witamina D 135 ng/ml (>100 - stężenie potencjalnie toksyczne)🔺
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🚑2009r. - skręt jądra -> amputacja lewego jądra ✂️
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔻koncentracja: 13.31 mln/ml
    🔻ruch postępowy (a+b) - 13.7%
    🔻ruch całkowity (a+b+c) - 26%
    🔆żywotność - 78%
    🔻morfologia - 0% (100% nieprawidłowych główek)
    TSH 4,539 µIU/ml 🔺(Euthyrox 25), reszta hormonów ok ❇️
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby leczenia, ale czytałam ze np opis wizyty że są starania też jest uznawany. Wszystko zależy od lekarza pewnie.

snieżka lubi tę wiadomość

♀️'89 ♂️'87
    starania od 06.2023
    24.07 9+0 CRL 2,6cm
    29.07 9+5 CRL 3,1cm
    18.08 prenatalne ⏳🤞

preg.png
  • Agaa049 Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, czy korzystałyście może z psychologa w tych staraniach? Jeśli tak, to czy jest jakos lepiej wtedy, lepiej to znosić?

‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ