X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki 2025
Odpowiedz

Staraczki 2025

Oceń ten wątek:
  • BarbaraAnna Znajoma

Wysłany: 4 stycznia, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    To faktycznie masz mocne wahania. Może te zmiany dawki leku są zbyt duże? Może wystarczyłoby tylko delikatnie zwiększyć dawkę, gdy tsh jest za wysokie? Ja zawsze brałam euthyrox w dawce 25, ale jak trochę skoczyło mi tsh to lekarz zalecił brać 5 dni w tygodniu dawkę 25, a przez 2 dni 50.

Idę do ginekologa - endokrynologa za 2 tygodnie to akurat zrobię sobie pakiet badań i dowiem się jakie mam obecnie TSH i co można z tym zrobić, żeby pomóc organizmowi zajść w ciążę. Zauważyłam że najlepiej się czuję jak po prostu bardzo o siebie dbam i chciałabym o siebie dbać a nie o tym zapominać jak to mi się zdarza że skupiam się na wszystkich dookoła a nie na sobie. Poza tym TSH i oczywiście podwyższonymi znacznie przeciwciałami pozostałe wyniki w normie i regularne cykle.

BeMommy lubi tę wiadomość

Ona 30, On 31
    Starania od 01/2025
    Niedoczynność tarczycy, Euthyrox 50 (2 razy w tyg 75)💊
    Suplementacja Pregna Start
    TSH 2,9
    FT3 4,6
    FT4 18,70
  • kasialinkaa Znajoma

Wysłany: 4 stycznia, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny . Przywitam się z Wami jestem nowa . Od 12/2024 staramy się z mężem o drugie dziecko . Przede mną cykl owulacyjny zabieram się za testy owulacyjne i będziemy działać . Czytam od kilku dni posty i czuję że tutaj jest wspaniały klimat pełen wsparcia i dobrych porad . Oby ten 2025 był dla nas starających się owocny ;) 👌

Katina, snieżka, Tindaya, BarbaraAnna, Diancia99 lubią tę wiadomość

35 👩 36 🧔🏻‍♂️

👩 16.09.2015 r MAJA

Starania o rodzeństwo .
    24.01.2025r ⏸️ 15dpo
    25.01. beta 215,18 mlU/ml, prog 35,49 ng/ml
    27.01 beta ?
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam AMH 0,89 31 lat robione w zwykłym lab
    Czytałam,że jeżeli badania są wysyłane to mogą sfałszować wynik,lekarz to samo powiedział,więc kazał mi powtórzyć w takim laboratorium,które nie wysyła próbek,ale bada je na miejscu. 🫣

• snieżka Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katina wrote:
    Ja miałam AMH 0,89 31 lat robione w zwykłym lab
    Czytałam,że jeżeli badania są wysyłane to mogą sfałszować wynik,lekarz to samo powiedział,więc kazał mi powtórzyć w takim laboratorium,które nie wysyła próbek,ale bada je na miejscu. 🫣

O kurcze, nie miałam pojęcia, że taki wynik może być sfałszowany :o To też nie jest tanie badanie, więc beznadziejnie, że może nas jeszcze oszukać.

👩🏻 29 👦🏻 33

🔬04.24:ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B (+)❌️
    🔬04-05.2024r. - Chlamydia trachomatis i Ureaplasma sp. - wyleczone ✅️
    🔬06.24: Cytologia LBC ✅️
    🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
    🔬12.24: SIBO, IMO, Dysbioza jelitowa ❌️(po 1 antybiotykoterapii, pod opieką dietetyka)
    🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml ❌️ , Progesteron 0,83 ng/ml ❌️

💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Ovarin, Żelazo z laktoferyną, Omega-3, Witamina D3, Maślan sodu, Probiotyk: Alflorex
  • Tindaya Koleżanka

Wysłany: 5 stycznia, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej, też dołączę do grupy:) Staramy się od około 2 lat, ja mam 37 lat.
    Obecnie jestem po leczeniu zapalenia endometrium, jeszcze dostałam antybiotyki w grudniu żeby doleczyć i mam nadzieję że pod koniec stycznia będę mogła wrócić do starań.
    Zobaczymy czy to była przyczyna niepowodzeń czy znów coś nowego wyjdzie. Ale ogólnie staram się nie dołować 😅
    U mnie w życiu nic łatwo nie przychodzi więc nie jestem zaskoczona że są problemy 🙈
    W 2024 wszędzie ciąże u znajomych i mam ochotę zamknąć się w domu...
    Z psychiką po 2 latach już dość słabo.
    Zobaczymy czy 2025 będzie łaskawszy, przynajmniej tutaj na forum jest dużo wsparcia i pozytywnej energii! 💖
    Powodzenia Dziewczyny!

Ola8999, Deyansu, snieżka, kasialinkaa, Amira lubią tę wiadomość

💃37 lat
    Ponad 2 lata starań
    16.01 biopsja kontrolna endo
    🔜10.02 wyniki
  • Ola8999 Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) też dołączę.
    Ja podobnie jak @tindaya jestem po leczeniu zapalenia endometrium, 16.01 mam histeroskopie z biopsja kontrolna.
    Wcześniej rok starań bez pomocy medycznej, tylko testy i monitoring ze dwa razy.
    Później 5 cykli na lameccie, przy ostatnim urosły aż 4 pęcherzyki i musieliśmy odpuścić.
    Po drodze drożnosc-ok, badania nasienia-takie sobie, decyzja o inseminacji- jako przygotowanie biopsja w której wyszło zapalenie. Kolejny miesiąc antybiotyki więc mieliśmy teraz dwa miesiące postoju.

Generalnie jestem nastawiona na inseminację, ale przez zapalenie narazie plany odwleczone, może luty 🤔
    Amh badałam w zwykłym punkcie i miałam 1.0 a potem bezpośrednio w gyncentrum gdzie od razu u siebie mają laboratorium i wyszło 1.2.

U mnie też wysyp ciąż wśród znajomych w 2024.

Tindaya lubi tę wiadomość

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    AMH 1.2
    Seminogram morfo 2% ruch postępowy 22% (47mln)
    5 cykli stymulowanych ❌
    Drożność ☑️
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1 😐
    ➡️ 14.02 Histeroskopia z biopsją kontrolną
    ➡️ IUI ❓
  • Ola8999 Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tindaya wrote:
    Obecnie jestem po leczeniu zapalenia endometrium, jeszcze dostałam antybiotyki w grudniu żeby doleczyć i mam nadzieję że pod koniec stycznia będę mogła wrócić do starań.
    Zobaczymy czy to była przyczyna niepowodzeń czy znów coś nowego wyjdzie. Ale ogólnie staram się nie dołować 😅
    U mnie w życiu nic łatwo nie przychodzi więc nie jestem zaskoczona że są problemy 🙈
    Zobaczymy czy 2025 będzie łaskawszy, przynajmniej tutaj na forum jest dużo wsparcia i pozytywnej energii! 💖
    Powodzenia Dziewczyny!
    A miałaś już biopsję kontrolna?

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    AMH 1.2
    5 cykli stymulowanych ❌
    Drożność ☑️
    ➡️ IUI ❓
  • Tindaya Koleżanka

Wysłany: 5 stycznia, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    A miałaś już biopsję kontrolna?

Hej Ola :) Jeszcze nie, będę się umawiać teraz na wizytę, powinni mi zrobić to badanie w połowie stycznia więc w sumie podobnie jak u Ciebie.
    Oby wyniki były dobre, trzymam za nas obie kciuki 😉🤞

Ola8999 lubi tę wiadomość

💃37 lat
    Ponad 2 lata starań
    🔜10.02 wyniki
  • Plapart Koleżanka

Wysłany: 5 stycznia, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , przyłączam się do was do wątku ;)
    Starania od grudnia 2023 . W pierwszą ciążę udało się zajść w marcu , ale niestety w 11 tygodniu poroniłam (18 maj) :( i i musiałam mieć zabieg łyżeczkowania … od Lipca 2024 wznowiliśmy starania i … nic …
    Mam dość krótkie cykle bo 23-24 dniowe , więc jest to już nasz 8cykl bez powodzenia …
    Mierze temperaturę oraz robię testy owulacyjne ..
    zastanawiam się czy po nieudanych 10 cyklach nie zgłosisz się do ginekologa , jak myślicie?

👩 28 | 🧔32

👼 💔 Aniołek, 05.2024, ciąża zatrzymana 11+1dc
  • Kingus 1 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tindaya wrote:
    Powodzenia Dziewczyny!

Kochana ja od stycznia 2023 tez będzie dwa lata. Czasami naprawdę nie jest łatwo. Obecnie mam 36 lat.
    Jesteśmy tu po to żeby się wspierać masz rację. U mnie też czasami ciężkie chwilę, czasami przychodzą myśli że wszystkim się udaje aby nie mi, już mija dwa lata, te przykre zyczenia swiateczne że dzidziusia i dzidziusia. Kurcze jakbym się nie starała. Ale naprawdę staram się jak mogę ale nie jest łatwo. Ostatnio powiedziałam do męża że mam dosyć, żeby sobie inną żonę znalazł, taką która może mieć dzieci, że go zostawiam i koniec. Ale on mi nie pozwolił odejść, psychika też daje swoje. Widzę że mąż się stara ale jest mi czasami ciężko. Często jestem tym wszystkim zmęczona ale z drugiej strony chęć posiadania dziecka jest silniejsza. Musimy walczyć. Wiem że nie będzie łatwo ale muszę wstać, otrzeć łzy i znów walczyć.
    Przepraszam że się tak wyżalam ale czasmi chyba jak każdy mam dosyć.

Azjak, Ola8999, Tindaya, BarbaraAnna lubią tę wiadomość

Ona: 36at
    On: 38lat

09.2023 - IUI -❌
    01.2024 - transfer (AZ) Klinika Bocian -❌
    09. 2024 - transfer (AZ) Angelius Katowice - ❌
    10. 2024 - transfer (AZ) Angelius Katowice - ❌
    niskie amh - 0,52
    endometrioza II/ III stopnia
    Mięśniak
    Allo mlr 0
    Kiry brak 2DS1, 2DS5 i 3DS1
    07.2024 - Test BeReady -
    - endometrium PreReceptywne (przesunięcie transferu o 12 godzin do przodu)
    07.09.2024 - CD138 - 0/10 komórek ❤️
  • AgaKa800 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 00:30

21.06 ⏸️ 1cs
    10.07 6+3 z serduszkiem ♥️
    26.08 prenatalne, niskie ryzyka 😇
    4.09 wszystko oki!
    23.09 widzimy się kolejny raz 🍀
    27 lat🥰

preg.png
  • Ola8999 Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zatestowałam w 25dc i nie ma nic. W środę może zrobię jeszcze betę bo będę robić też inne badania.

Z plusów to zrobię histeroskopie w terminie i chyba w lutym wyjedziemy gdzieś na spokojnie, a potem może uda się iui? O ile wyniki będą dobre.

@Plapart ja chodziłam przez pierwszy rok do gina tak co 3 miesiące, sprawdzałam owulację itp.

@Kingus1 też tak czasem mówię. Nam na szczęście na święta nikt już nic nie gada. Większość chyba postawiła na nas kreskę bo wcześniej mówiliśmy że nie chcemy mieć dzieci. Bo nie chcieliśmy na tamten czas. Najbliżsi znajomi i moja mama wiedzą że są problemy. Są tacy którym nie chce nic mówić, ale ogólnie mam czasem potrzebę komuś poopowiadać więc kto ma wiedzieć ten wie. Ostatnio mąż spotkał dawnego kolegę w sklepie i on tak przy ludziach czy mamy dzieci i że "migasz się od tego" no co za deb*#

@Tindaya to ten drugi antybiotyk dostałaś ot tak w ciemno ? Boje się że moje leczenie nic nie dało 😐

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 11:34

Plapart lubi tę wiadomość

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    AMH 1.2
    5 cykli stymulowanych ❌
    Drożność ☑️
    ➡️ IUI ❓
  • psaj91 Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, przybywam z wątku "Staraczki 2024" 😊 Nam za chwilę pyknie rok... Dziś testowałam 9 dpo, nie wiem może za wcześnie, ale tak mnie piersi bolą, że łudziłam się, że się uda. I niestety, na najczulszym teście 1 kreska. 😞

Podobnie jak wy coraz ciężej zaczynam to znosić. Owulacje są, pęcherzyk pęka, udaje nam się wstrzelić ze współżyciem idealnie i nic. Jestem trochę zawiedziona, bo to mój pierwszy cykl po HSG i w dodatku miałam bardzo długi urlop, więc głowa też odpoczęła.

U mnie ginka chce rozpocząć od kolejnego cyklu stymulację Aromekiem. Liczyłam, że mnie to ominie i klops... 😞

👩🏻 33 🧑🏻‍🦱38
    Starania od 04/2024

ONA:
    AMH ✔️ Hormony ✔️ HSG ✔️ Monitoring owu ✔️
    Niedoczynność tarczycy - ➡️ euthyrox✖️ ANA1 - dodatnie 🔜 reumatolog ✖️

ON:
    Hormony ✔️
    Nasienie - koncentracja i ruch lekko poniżej normy, morfo 2% ➡️ suple 🔜 dalej clo?✖️
  • Ola8999 Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psaj91 wrote:
    Hej dziewczyny, przybywam z wątku "Staraczki 2024" 😊 Nam za chwilę pyknie rok... Dziś testowałam 9 dpo, nie wiem może za wcześnie, ale tak mnie piersi bolą, że łudziłam się, że się uda. I niestety, na najczulszym teście 1 kreska. 😞

Podobnie jak wy coraz ciężej zaczynam to znosić. Owulacje są, pęcherzyk pęka, udaje nam się wstrzelić ze współżyciem idealnie i nic. Jestem trochę zawiedziona, bo to mój pierwszy cykl po HSG i w dodatku miałam bardzo długi urlop, więc głowa też odpoczęła.

U mnie ginka chce rozpocząć od kolejnego cyklu stymulację Aromekiem. Liczyłam, że mnie to ominie i klops... 😞
    Hej, ja dziś 11 dpo i to samo (o ile owulacja była bo testy nie wykryły ale jeden dzień pominęłam ale zawsze mialam)
    Tez po hsg miałam nadzieję, a teraz po antybiotyku na zapalenie 😐
    Nie ma się co bać stymulacji, ja miałam po 2,3,4 pęcherzyki więc szansę rosną, tylko wiadomo jest ryzyko ciąży mnogiej.

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    AMH 1.2
    5 cykli stymulowanych ❌
    Drożność ☑️
    ➡️ IUI ❓
  • M_onia Nowa

Wysłany: 6 stycznia, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    To mój pierwszy wpis tutaj. Od czerwca staramy się o dziecko. Udało się we wrześniu niestety ciąża biochemiczna. Od tamtej pory nic… do teraz. Owulacja była prawdopodobnie 19 dc lub 20 dc (23-24.12). Testy sikanie zrobiłam 27, 28 dc i był cień cienia (widział to też mąż). Poszłam na betę 2.30… dziś jestem dzień po terminie okresu (33 dc) i nadal nic, przestałam robić testy od bety. Czy jest nadzieja? Czy wtedy mogło być za wcześnie? Z objawów: senność, ciągnięcie szczególnie w lewym jajniku.

• Tindaya Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plapart wrote:
    Starania od grudnia 2023 . W pierwszą ciążę udało się zajść w marcu , ale niestety w 11 tygodniu poroniłam (18 maj) :( i i musiałam mieć zabieg łyżeczkowania … od Lipca 2024 wznowiliśmy starania i … nic …
    Mam dość krótkie cykle bo 23-24 dniowe , więc jest to już nasz 8cykl bez powodzenia …
    zastanawiam się czy po nieudanych 10 cyklach nie zgłosisz się do ginekologa , jak myślicie?

Hej hej! Bardzo mi przykro... Ja bym poszła i porobiła badania, chociaż żeby sprawdzić czy są jakieś niedobory, jak tam tarczyca i może wymazy MUCHa. I ogólnie zobaczyć co lekarz doradzi.
    Jak dla mnie lepiej wiedzieć na czym się stoi i od razu zacząć poprawiać sytuację i może uniknąć kolejnej straty 😢
    Mi kilku lekarzy kazało cierpliwie czekać i że nie ma problemu a jednak był tylko nie mieli inicjatywy żeby coś dalej posprawdzać...
    Powodzenia 💪

💃37 lat
    Ponad 2 lata starań
    🔜10.02 wyniki
  • psaj91 Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Hej, ja dziś 11 dpo i to samo (o ile owulacja była bo testy nie wykryły ale jeden dzień pominęłam ale zawsze mialam)
    Tez po hsg miałam nadzieję, a teraz po antybiotyku na zapalenie 😐
    Nie ma się co bać stymulacji, ja miałam po 2,3,4 pęcherzyki więc szansę rosną, tylko wiadomo jest ryzyko ciąży mnogiej.

Oooo, Olu, widzę po stopce, że mamy bardzo podobne "parametry" 😉 O ile można tak to nazwać 😂 Trochę mnie pocieszyłaś z tą stymulacją. Leczycie się póki co u swoich lekarzy (gin/andro) czy już w klinice leczenia niepłodności?

👩🏻 33 🧑🏻‍🦱38
    Starania od 04/2024

ONA:
    AMH ✔️ Hormony ✔️ HSG ✔️ Monitoring owu ✔️
    Niedoczynność tarczycy - ➡️ euthyrox✖️ ANA1 - dodatnie 🔜 reumatolog ✖️

ON:
    Hormony ✔️
    Nasienie - koncentracja i ruch lekko poniżej normy, morfo 2% ➡️ suple 🔜 dalej clo?✖️
  • snieżka Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plapart wrote:

A robiłaś może sama już jakieś badania? Ja myślę, że zgłosiłabym się do ginekologa po nieudanych 10 cyklach, może nawet trochę wcześniej na wszelki wypadek

👩🏻 29 👦🏻 33

🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
    🔬12.24: SIBO, IMO, Dysbioza jelitowa ❌️(po 1 antybiotykoterapii, pod opieką dietetyka)
    🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml ❌️ , Progesteron 0,83 ng/ml ❌️

💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Ovarin, Żelazo z laktoferyną, Omega-3, Witamina D3, Maślan sodu, Probiotyk: Alflorex
  • snieżka Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_onia wrote:
    Hej :)
    To mój pierwszy wpis tutaj. Od czerwca staramy się o dziecko. Udało się we wrześniu niestety ciąża biochemiczna. Od tamtej pory nic… do teraz. Owulacja była prawdopodobnie 19 dc lub 20 dc (23-24.12). Testy sikanie zrobiłam 27, 28 dc i był cień cienia (widział to też mąż). Poszłam na betę 2.30… dziś jestem dzień po terminie okresu (33 dc) i nadal nic, przestałam robić testy od bety. Czy jest nadzieja? Czy wtedy mogło być za wcześnie? Z objawów: senność, ciągnięcie szczególnie w lewym jajniku.

Myślę, że ja bym jeszcze raz zrobiła test i jak wyjdą dwie kreski, to znów poszłabym na betę.
    Trzymam mocno kciuki, żeby jednak się udało 💜

BarbaraAnna lubi tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33

• Tindaya Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingus 1 wrote:
    Kochana ja od stycznia 2023 tez będzie dwa lata. Czasami naprawdę nie jest łatwo. Obecnie mam 36 lat.
    Jesteśmy tu po to żeby się wspierać masz rację. U mnie też czasami ciężkie chwilę, czasami przychodzą myśli że wszystkim się udaje aby nie mi, już mija dwa lata, te przykre zyczenia swiateczne że dzidziusia i dzidziusia. Kurcze jakbym się nie starała. Ale naprawdę staram się jak mogę ale nie jest łatwo. Ostatnio powiedziałam do męża że mam dosyć, żeby sobie inną żonę znalazł, taką która może mieć dzieci, że go zostawiam i koniec. Ale on mi nie pozwolił odejść, psychika też daje swoje. Widzę że mąż się stara ale jest mi czasami ciężko. Często jestem tym wszystkim zmęczona ale z drugiej strony chęć posiadania dziecka jest silniejsza. Musimy walczyć. Wiem że nie będzie łatwo ale muszę wstać, otrzeć łzy i znów walczyć.
    Przepraszam że się tak wyżalam ale czasmi chyba jak każdy mam dosyć.

Pewnie, trzeba się czasem wyżalić bo idzie oszaleć... A rodzina i znajomi tymi komentarzami i życzeniami tylko dobijają niestety.
    Ja już zapowiedziałam mężowi że w przyszłe święta porzucę telefon na dwa tygodnie 😂 bo znów będę zdjęcia dostawać z bobasami i usg ciąży.
    A do jakiegoś terapeuty chodzisz? Bo szukam rekomendacji, sesje online bo mieszkam poza PL.
    Tak jak piszesz to też wpływa na związek i bym chciała sobie trochę pomóc...
    Ściskam mocno, widzę po stopce że walczycie i konkretnie działacie 👍

💃37 lat
    Ponad 2 lata starań
    🔜10.02 wyniki
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ