Staraczki 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Panika wrote:To nie zależy tylko ode mnie,
Te leniuszki mojego męża też się muszą wziąć do roboty 😢 mamy kiepski ruch….Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 12:54
-
Oczekujaca ja właśnie mam mieszane uczucia co do swojej pracy, ale wbrew temu wszystkiemu chyba ją bardziej lubie niż nienawidzę. Zresztą kasę jaką z tego mam nie dostałabym w większości firm nawet na kierowniczym stanowisku, i chyba to jest to co najbardziej mnie przy niej trzyma. Dzięki temu odłożyłam już rok temu mnóstwo pieniędzy na dziecko, bo myślałam że szybko zajdę w ciążę.. ah ten los jest przewrotny 🤣Staramy się od lipca 2024 🫶🏻🥹❤️🩹
﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
👩🏻 29
· 11/24 TSH ✘, morfologia, mocz, ALT, APTT, kreatynina ✔
· 12/24 USG piersi oraz dopochwowe, cytologia LBC + HPV ✔
· 01/25 konsultacja u innego ginekologa > zlecone badania krwi, USG tarczycy i skierowanie na wycięcie polipa
· 04/25 wycięcie polipa
🧔🏻 29
· 01/25 badanie nasienia:
» morfologia 2% ✘
» ilość plemników 10mln/ml ✘
» ruch: A 6,82%, B 34,85%, C 14,39%, A+B 41,67%, A+B+C 56,06%, nieruchome 43,94% ✔
· 02/25 posiew nasienia
💊 omega-3, foliany, magnez + b6, koenzym Q10, wit. C, D
👩🏻 eutyrox, kolagen, zioła Ojca Sroki
🧔🏻 L-karnityna, selen, cynk, tribulus, kwas liponowy, wit. B12, E -
hope♥ wrote:Oczekujaca ja właśnie mam mieszane uczucia co do swojej pracy, ale wbrew temu wszystkiemu chyba ją bardziej lubie niż nienawidzę. Zresztą kasę jaką z tego mam nie dostałabym w większości firm nawet na kierowniczym stanowisku, i chyba to jest to co najbardziej mnie przy niej trzyma. Dzięki temu odłożyłam już rok temu mnóstwo pieniędzy na dziecko, bo myślałam że szybko zajdę w ciążę.. ah ten los jest przewrotny 🤣
hope♥ lubi tę wiadomość
-
Ja niestety jestem wyczerpana pracą i czuję dużą frustrację.. Skończyłam 3 kierunki studiów, teraz studiuję czwarty - psychologię. Mam pokończonych mnóstwo kursów. Wszystko oczywiście sporo kosztuje. Pracuję jako pedagog specjalny i nauczyciel w przedszkolu i pedagog specjalny w centrum psychologicznym. Zarobki są tragiczne, co miesiąc muszę się zapożyczać, żeby mieć na lekarzy. Co prawda w przedszkolu mam tylko 0,68 etatu a w drugim miejscu mam ok. 6 pacjentów tygodniowo (bo zwykle ktoś odwołuje zajęcia), ale na miesiąc dostaję w sumie ok. 3500 netto. W dodatku od dzieci dostaję w prezencie mnóstwo wirusów i jestem tym strasznie zmęczona. W drugiej pracy miałam brać więcej godzin, ale przez ciągłe wymioty powiedziałam, że mogę do nich przychodzić tylko 2 dni w tygodniu. Chociaż teraz jestem poraz kolejny na zwolnieniu i boję się, że zakończą ze mną współpracę, bo oni sporo na tym tracą jak odwołują wizyty
Nie wiem już jak kierować swoim życiem, żeby móc normalnie funkcjonować jak człowiek
A pracuję w tych miejscach od września. Wcześniej inne przedszkole nie przedłużyło mi umowy, bo byłam długo na zwolnieniu przez reaktywne zapalenie stawówWiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 13:11
👩🏻 29 👦🏻 33
🔬04.24:ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B (+)❌️
🔬04-05.2024r. - Chlamydia trachomatis i Ureaplasma sp. - wyleczone ✅️
🔬06.24: Cytologia LBC ✅️
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO, Dysbioza jelitowa ❌️(po 1 antybiotykoterapii, pod opieką dietetyka)
🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ✅️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62 ❌️, Progesteron 0,83 ng/ml❓, Kortyzol 6,9 ug/d ✅️
💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Zyx, Ovarin, Żelazo, Omega-3, Witamina D3, Witamina C, B12, Selen, Koenzym Q10, Magnez, Maślan Sodu, Probiotyk: Alflorex, Iberogast
🌿Niepokalanek Mnisi, Koper Włoski, Lipa, Olej z Wiesiołka -
hope♥ wrote:Ja w większości miałam prace fizyczną. Poprzednia była jeszcze cięższa i wtedy jeszcze zawzięłam się, zrobiłam post dr Dąbrowskiej przez 42 dni, później bardzo rygorystyczne keto, a przed/po pracy 3 razy ćwiczyłam w ciągu dnia. Łącznie schudłam 20 kg wtedy. Nie mam problemu z wagą na obecną chwilę, utrzymuje się ona już ładne kilka lat, ale mam aktualnie pracę która wykańcza mnie i fizycznie i psychicznie (dość duże ryzyko, ze jak coś zrobię nie tak to mogą mnie wsadzić do więzienia w najgorszym wypadku, a w najlepszym kara finansowa 50 tys 🙈), do tego ponad godzinne dojazdy do niej w jedną stronę.
Wiem, że dla chcącego nie ma wymówek, ale aktualnie nie mam czasu kiedy 12-14 godzin jestem w pracy i wychodzę z niej o 22. Przychodzę do domu, zjem coś, umyje się i lęcę spać. A jak mam dni wolne to nagrywam na YT, ogarniam mieszkanie, etc. Nie umiem usiedzieć na tyłku. 🙈
A zawsze masz zmiany 12-14 godzin? Strasznie muszą być wyczerpujące
A co nagrywasz na YT?👩🏻 29 👦🏻 33
🔬04.24:ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B (+)❌️
🔬04-05.2024r. - Chlamydia trachomatis i Ureaplasma sp. - wyleczone ✅️
🔬06.24: Cytologia LBC ✅️
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO, Dysbioza jelitowa ❌️(po 1 antybiotykoterapii, pod opieką dietetyka)
🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ✅️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62 ❌️, Progesteron 0,83 ng/ml❓, Kortyzol 6,9 ug/d ✅️
💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Zyx, Ovarin, Żelazo, Omega-3, Witamina D3, Witamina C, B12, Selen, Koenzym Q10, Magnez, Maślan Sodu, Probiotyk: Alflorex, Iberogast
🌿Niepokalanek Mnisi, Koper Włoski, Lipa, Olej z Wiesiołka -
snieżka współczuję, bo to też dochodzi wtedy stres związany z pracą, co w żadnym stopniu nie sprzyja zdrowiu. Ogólnie z tego co widzę całe szkolnictwo ma bardzo małe zarobki. No chyba, że ktoś jest profesorem i wykłada na uczelniach to zazwyczaj ma większe dochody.
Nie zawsze, ale w większości jest to 12 godzin przez 5 dni w tygodniu, dzień przerwy a później potrafią dać zmianę 10-godzinną, dzień przerwy i znowu wracamy do trybu 12 godzin. Różnie robią grafik u mnie. A na YT to głównie filmy relaksacyjne.snieżka lubi tę wiadomość
Staramy się od lipca 2024 🫶🏻🥹❤️🩹
﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
👩🏻 29
· 11/24 TSH ✘, morfologia, mocz, ALT, APTT, kreatynina ✔
· 12/24 USG piersi oraz dopochwowe, cytologia LBC + HPV ✔
· 01/25 konsultacja u innego ginekologa > zlecone badania krwi, USG tarczycy i skierowanie na wycięcie polipa
· 04/25 wycięcie polipa
🧔🏻 29
· 01/25 badanie nasienia:
» morfologia 2% ✘
» ilość plemników 10mln/ml ✘
» ruch: A 6,82%, B 34,85%, C 14,39%, A+B 41,67%, A+B+C 56,06%, nieruchome 43,94% ✔
· 02/25 posiew nasienia
💊 omega-3, foliany, magnez + b6, koenzym Q10, wit. C, D
👩🏻 eutyrox, kolagen, zioła Ojca Sroki
🧔🏻 L-karnityna, selen, cynk, tribulus, kwas liponowy, wit. B12, E -
Oczekujaca wrote:To prawda, motywacja jest kasa. Dla mnie największa! 😅 po prostu pracuje w jednym miejscu już tak długo, że czasem mam wrażenie, że nie uwolnienie się nigdy. Chciałabym po prostu zajść w ciążę i móc odejść, a potem czas pokaże co na mnie czeka.
O matko!! Toż to moje myśli 😂😂 Ja pracuje z ludźmi i mam ich po prostu dosyć, przez to przestałam wychodzić na miasto, bo nie mogę patrzeć na innych 😂 Dlatego chcę zmienić robotę, ale odkładam odejście do ciąży, no bo znając życie zmieniłabym pracę i zaraz by zaskoczyło i tak trochę głupio 😂Oczekujaca, Monnie lubią tę wiadomość
👩🏻 33 🧑🏻🦱38
Starania od 04/2024
ONA:
AMH ✔️ Hormony ✔️ HSG ✔️ Monitoring owu ✔️
Niedoczynność tarczycy - ➡️ euthyrox✖️ ANA1 - dodatnie 🔜 reumatolog ✖️
ON:
Hormony ✔️
Nasienie - koncentracja i ruch lekko poniżej normy, morfo 2% ➡️ suple 🔜 dalej clo?✖️ -
psaj91 wrote:O matko!! Toż to moje myśli 😂😂 Ja pracuje z ludźmi i mam ich po prostu dosyć, przez to przestałam wychodzić na miasto, bo nie mogę patrzeć na innych 😂 Dlatego chcę zmienić robotę, ale odkładam odejście do ciąży, no bo znając życie zmieniłabym pracę i zaraz by zaskoczyło i tak trochę głupio 😂
Tak właśnie jest.. czlowiek odklada to do momentu jak zajdzie w ciaze.. a tu ciazy brak.. nagle podejmujemy decyzje o zmianie pracy bo ile można czekać a tu bach.. ciaza w pierwszym miesiącu nowej roboty.🤣🤣🤣psaj91 lubi tę wiadomość
-
Tez mialam zmienic pracę.. bo też mnie moja juz wkurza.. zarobki w miare ale 3 zmiany.. dajcie spokoj katorga🙄. mowie jak się do końca roku 2024 nie uda to ją zmieniam.. juz niezależnie od tego czy zajdę czy nie.. a tu tydzień temu Test pozytywny w trakcie szukania nowej🤣
Panika , psaj91 lubią tę wiadomość
-
psaj91 wrote:O matko!! Toż to moje myśli 😂😂 Ja pracuje z ludźmi i mam ich po prostu dosyć, przez to przestałam wychodzić na miasto, bo nie mogę patrzeć na innych 😂 Dlatego chcę zmienić robotę, ale odkładam odejście do ciąży, no bo znając życie zmieniłabym pracę i zaraz by zaskoczyło i tak trochę głupio 😂
psaj91 lubi tę wiadomość
-
Mam też zagwozdkę czy iść do lekarza. Jestem umówiona na sobotę do gina i kończy mi się okres, a objawy infekcji w miarę minęły i zastanawiam się czy iść czy nie kupić sobie czegoś w aptece. Obawiam się, że pani uzna, że wymyślam i w sumie tylko stracę kasę😅
-
Cześć dziewczyny. Trochę się nie odzywałam co do pracy moja jest hm jakby to napisać państwowa firma strategiczna a kasa o matko brak słów. Jedyne co mnie tam trzyma to to że mam elastyczne godziny wejścia/ wyjscia, bez problemowy urlop czy zwolnienie na dzieci jak chore. Plus jedna zmiana a jako samotna matka na mojej głowie wszystko zawieść trzeba odebrać. Mój obecny partner wyjechał za granicę a ojciec dziewczyn no to różnie....
Mam doła jakiegoś , jutro powinnam testować no bo powinnam wziąść jutro ostatnia tabletkę duphastonu( dostałam od gina na te dziwne krótsze cykle i takie plamienia dzień przed okresem) więc muszę wiedzieć czy nie jestem w ciąży. Czuję że nie jestem i nie mam kompletnie ochoty na ten test a muszę no wiem dziwne to jakieś. Zresztą ten tydzień mnie dojedzie mocno, zaczęłam zajęcia fizjoterapii z córką 2x w tygodniu plus basen i jeszcze alergolog ....ledwo się na zakrętach wyrabiam 😅 -
Oczekujaca wrote:Taaaak, rower jest super i chętnie też jeżdżę. Mam co prawda stacjonarny w domu, bo mój mąż jeździ nie jak ja hobbystycznie, ale nie mogę się przemóc, czas stoi w miejscu 😂
Ja mam orbitreka i uwielbiam na nim ćwiczyć ☺️
Też mi się nie chce czasem jak cholera, ale za dużo musiałam poświęcać sił, energi, czasu na zrzucenie tyłku kilogramów, żeby znowu się od nowa zapuścić ☺️ ja dziś już po treningu dziewczyny!
Spinać tyłeczki , ruszamy! Wiosna za pasem ❤️Oczekujaca, hope♥ lubią tę wiadomość
2 lata starań o pierwszy cud 🧸
Ona 👱♀️
IO - wyleczona ✅
MUCH ✅
AMH - 0,86 (do powtórzenia)
HSG ✅
On 🧔🏻
ŻPN II/III ⁉️
Morfologia 2%
Plemniki 27mln/ml (norma >16)
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew ✅
Hormony ✅
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Oczekujaca wrote:Poczekaj do okresu, wiadomo, że chcesz wiedzieć już, ale jak to mawia mój ginekolog: nie rób testów hobbystycznie i pierwszym objawem ciąży jest brak miesiączki. Wtedy test
Jakie to fajne 😂
Nie rób testów hobbystycznie
Ale wiecie, że mnie raz lekarz zapytał czy byłam kiedykolwiek w ciąży biochemicznej?
A ja sobie myślę, a skąd mam to wiedzieć, jak ja bardzo rzadko robię testy przed okresem.
Niby jak mogłabym to zauważyć, że byłam jak nie przez test ciążowy?2 lata starań o pierwszy cud 🧸
Ona 👱♀️
IO - wyleczona ✅
MUCH ✅
HSG ✅
On 🧔🏻
ŻPN II/III ⁉️
Morfologia 2%
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew ✅
Hormony ✅
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Oczekujaca wrote:A da się z tym coś zrobić? Przepraszam, że pytam, ale po prostu w ogóle nie jestem w temacie, bo wychodzę z zalozenia(może mylnego), że jeśli raz się udało naturalnie to następnym razem też.
Kochanie, ale nam się nigdy nie udało naturalnie.
Staramy się o 1 dziecko już 2 lata, nigdy nie zaszłam w ciążę. Mój ma problem z żylakami powrózka nasiennego. On nie chce ich ruszać, bo czytał opinie na wielu stronach i że nie zawsze operacja daje rezultaty a kilka tysięcy trzeba wyłożyć.
Zerknij na opis przy moim profilu na parametry nasienia. No jest źle , ale wiem , że są ludzie z gorszymi parametrami.
Faszeruje go od nowa suplementami, daje sobie czas do marca i chyba pójdę na to IUI , jeżeli moje AMH wyjdzie ok (a nie jak ostatnio 0,86 ale próbka była przewożona do innego lab.) lekarz kazał mi powtórzyć i powiedział, że jak będzie mniejsze to raczej nie IUI tylko invitro, więc trochę się boje powtarzać…kurde tak bardzo bym chciała naturalnie,ale nie wiem czy damy radę 🫣2 lata starań o pierwszy cud 🧸
Ona 👱♀️
IO - wyleczona ✅
MUCH ✅
HSG ✅
On 🧔🏻
ŻPN II/III ⁉️
Morfologia 2%
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew ✅
Hormony ✅
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Uwierz mi siedziałam w ciężkiej pracy fizycznej i psychicznej, bo także myślałam że szybko zajdę w ciążę.Nie zaszłam, pracę rzuciłam, szukam nowej a ciąży dalej nie ma 😂 czasem warto iść za ciosem i nie czekać na nic tylko zmieniać życie teraz, jak nam jest źle.2 lata starań o pierwszy cud 🧸
Ona 👱♀️
IO - wyleczona ✅
MUCH ✅
HSG ✅
On 🧔🏻
ŻPN II/III ⁉️
Morfologia 2%
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew ✅
Hormony ✅
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Oczekujaca wrote:Mam też zagwozdkę czy iść do lekarza. Jestem umówiona na sobotę do gina i kończy mi się okres, a objawy infekcji w miarę minęły i zastanawiam się czy iść czy nie kupić sobie czegoś w aptece. Obawiam się, że pani uzna, że wymyślam i w sumie tylko stracę kasę😅
Idź może da Ci coś lepszego na infekcję, albo zrobi jakieś dodatkowe wymazy.2 lata starań o pierwszy cud 🧸
Ona 👱♀️
IO - wyleczona ✅
MUCH ✅
HSG ✅
On 🧔🏻
ŻPN II/III ⁉️
Morfologia 2%
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew ✅
Hormony ✅
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Panika wrote:Ja mam orbitreka i uwielbiam na nim ćwiczyć ☺️
Też mi się nie chce czasem jak cholera, ale za dużo musiałam poświęcać sił, energi, czasu na zrzucenie tyłku kilogramów, żeby znowu się od nowa zapuścić ☺️ ja dziś już po treningu dziewczyny!
Spinać tyłeczki , ruszamy! Wiosna za pasem ❤️
Powiem Ci, że bardzo Cię podziwiam. Piękna zmiana i na pewno kosztowała Cię bardzo dużo wysiłku. Musisz być z siebie bardzo dumna🥰Panika lubi tę wiadomość
-
Panika wrote:Kochanie, ale nam się nigdy nie udało naturalnie.
Staramy się o 1 dziecko już 2 lata, nigdy nie zaszłam w ciążę. Mój ma problem z żylakami powrózka nasiennego. On nie chce ich ruszać, bo czytał opinie na wielu stronach i że nie zawsze operacja daje rezultaty a kilka tysięcy trzeba wyłożyć.
Zerknij na opis przy moim profilu na parametry nasienia. No jest źle , ale wiem , że są ludzie z gorszymi parametrami.
Faszeruje go od nowa suplementami, daje sobie czas do marca i chyba pójdę na to IUI , jeżeli moje AMH wyjdzie ok (a nie jak ostatnio 0,86 ale próbka była przewożona do innego lab.) lekarz kazał mi powtórzyć i powiedział, że jak będzie mniejsze to raczej nie IUI tylko invitro, więc trochę się boje powtarzać…kurde tak bardzo bym chciała naturalnie,ale nie wiem czy damy radę 🫣
Biochem wyłapiesz jedynie testem, czasem beta(moja przyjaciółka tak miała, a testy nie wychodziły), ale zmotywowałaś mnie do tego żeby nie robić testów hobbystycznie i czekać cierpliwie na okres.
Podziwiam Cię, bo dużo przeszłaś, obok ciąża, Wy siedzicie cicho i nikt nie wie co przeżywasz. Pomysł, że teraz są opcje, szansa i jeśli nie miałabym wyjścia skorzystałabym z in vitro. Wiara wiara, ale życie w frustracji z powodu braku dziecka jest jeszcze gorsza moim zdaniem.
Twojego męża rozumiem, jeśli to nie jest bezpośrednią przyczyna to trochę szkoda płacić i grzebać.
Życzę Ci z całego serca żeby wyszło naturalnie, bo zasługujesz na to jak nikt 🥰Panika lubi tę wiadomość
-
Panika wrote:Idź może da Ci coś lepszego na infekcję, albo zrobi jakieś dodatkowe wymazy.
Panika lubi tę wiadomość