Staraczki 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Szczypka wrote:Hej, nie odzywałam się chwilę
idę do specjalisty od endo w przyszłym tygodniu,a a tymczasem zrobiłam porządnie badanie w allergen na pasożyty przy okazji ostatniej pełni oraz kilka dni przed zaczęłam dietę bez cukru i od 3 dni wcześniej rano na czczo 3 tabletki boldaloin i wiecie co? Wykryto lamblie. Już któryś raz badałam kał w różnych labach, w tamtym roku tylko dziecku wyszła glista, to i wszyscy się przeleczyliśmy. Teraz zdecydowałam się zainwestować w to parazytologiczne laboratorium po tych moich wszystkich przejściach i taka niespodzianka.
Na 7 dni mam metronidazol, zobaczymy jak to będzie po nim plus od jutra zaczynam akcje sprzątanie.
Poza moim przedszkolakiem u którego w przedszkolu z higiena może być różnie, sądziłam, że dbamy o czystość dość starannie.
Tak rozważam czy ta słaba wchłanialność progesteronu piszesz te miesiące nie wynikała z tego robala plus ta moja niska ferrytyna, niskie leukocyty, podwyższone eozynofile... Gin po takich wynikach i po długich staraniach mogła zaproponować to odrobaczanie profilaktycznie wcześnie, wiedząc, że jest ciężko wykryć np. te lamblie. A tak mam 1.5 roku stracone... Bo przecież dopóki nie ma pozytywa to nie dadzą leków.
Czytałam o przypadkach gdzie po długich staraniach wyleczenie lamblii to był przełom i się udawało. Zobaczymy...
U nas ta gin skupiła się na torbielach endometrialnych, gdy inni lekarze twierdzili, że aż tak nie powinny przeszkadzać i są kobiety, które z nimi zachodzą bez problemu.
Powiem Wam szczerze, że nie wiem co o tym wszystkim myśleć 😅
O rany 😮 o lambliach słyszałam w kontekście zwierzaków w domu, ale nie wpadłabym na to, żeby przebadać się pod tym kątem. Rzeczywiście pogorszone wyniki mogły sugerować pasożyty, dobrze, że o tym piszesz.👩🏼32 👨🏻30 🐕🦺 4
Starania od XII 2023
Ona:
II 2025
Niedoczynność tarczycy:
✅TSH 1,15 µIU/ml Euthyrox 50/75 mg
✅ Estradiol 35,00 pg/ml
✅ FSH 7,56 U/l
✅ LH 7,71 IU/l
✅ PRL 391,0 µIU/ml
⁉️Testosteron 0,64 ng/ml
✅ Androstendion 1,15 ng/ml
✅ DHEA-S 270,0 µg/dl
✅ AMH 4,30 ng/ml
HSG - 27.03.25
Invicta Bydgoszcz - 6.04.25
On: VIII 2024 - CASA - wszystkie parametry w granicach normy. -
Szczypka wrote:Hej, nie odzywałam się chwilę
idę do specjalisty od endo w przyszłym tygodniu,a a tymczasem zrobiłam porządnie badanie w allergen na pasożyty przy okazji ostatniej pełni oraz kilka dni przed zaczęłam dietę bez cukru i od 3 dni wcześniej rano na czczo 3 tabletki boldaloin i wiecie co? Wykryto lamblie. Już któryś raz badałam kał w różnych labach, w tamtym roku tylko dziecku wyszła glista, to i wszyscy się przeleczyliśmy. Teraz zdecydowałam się zainwestować w to parazytologiczne laboratorium po tych moich wszystkich przejściach i taka niespodzianka.
Na 7 dni mam metronidazol, zobaczymy jak to będzie po nim plus od jutra zaczynam akcje sprzątanie.
Poza moim przedszkolakiem u którego w przedszkolu z higiena może być różnie, sądziłam, że dbamy o czystość dość starannie.
Tak rozważam czy ta słaba wchłanialność progesteronu piszesz te miesiące nie wynikała z tego robala plus ta moja niska ferrytyna, niskie leukocyty, podwyższone eozynofile... Gin po takich wynikach i po długich staraniach mogła zaproponować to odrobaczanie profilaktycznie wcześnie, wiedząc, że jest ciężko wykryć np. te lamblie. A tak mam 1.5 roku stracone... Bo przecież dopóki nie ma pozytywa to nie dadzą leków.
Czytałam o przypadkach gdzie po długich staraniach wyleczenie lamblii to był przełom i się udawało. Zobaczymy...
U nas ta gin skupiła się na torbielach endometrialnych, gdy inni lekarze twierdzili, że aż tak nie powinny przeszkadzać i są kobiety, które z nimi zachodzą bez problemu.
Powiem Wam szczerze, że nie wiem co o tym wszystkim myśleć 😅
Dobrze, że Ci to wykryli, bo wiesz już chociaż co trzeba leczyć. A też trudno jest wykryć coś w kale, więc świetnie, że jednak udało się to znaleźć. Ja też robiłam badania w parazytologicznym laboratorium, ale nic nie wyszło. Chociaż tak naprawdę nie wiadomo czy nie ma u mnie żadnych pasożytów czy nie było akurat w pobranych próbkach.👩🏻 29 👦🏻 33
🔬04.24:ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B (+)❌️ ---> 03.03 wizyta u reumatologa
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO, Dysbioza jelitowa ❌️
🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ✅️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62 ❌️, Kortyzol 6,9 ug/d ✅️
💊Asertin, Trittico CR, Pregabalina, Euthyrox, Zyx, Ovarin, Żelazo, Omega-3, Witamina D3, Witamina C, B12, Selen, Koenzym Q10, Magnez, Maślan Sodu, Iberogast, Probiotyk: Narum
🌿 Olej z Wiesiołka, Koper Włoski -
snieżka wrote:Dobrze, że Ci to wykryli, bo wiesz już chociaż co trzeba leczyć. A też trudno jest wykryć coś w kale, więc świetnie, że jednak udało się to znaleźć. Ja też robiłam badania w parazytologicznym laboratorium, ale nic nie wyszło. Chociaż tak naprawdę nie wiadomo czy nie ma u mnie żadnych pasożytów czy nie było akurat w pobranych próbkach.
Dlatego proponuję dobre przygotowanie. Przynajmniej u mnie w końcu taki schemat się sprawdził i dał efekt. -
Szczypka wrote:Dlatego proponuję dobre przygotowanie. Przynajmniej u mnie w końcu taki schemat się sprawdził i dał efekt.
Właśnie u mnie przygotowanie wyglądało podobnie, więc może faktycznie nic u mnie nie maSzczypka lubi tę wiadomość
👩🏻 29 👦🏻 33
🔬04.24:ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B (+)❌️ ---> 03.03 wizyta u reumatologa
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ✅️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62 ❌️, Kortyzol 6,9 ug/d ✅️
💊Asertin, Trittico CR, Pregabalina, Euthyrox, Zyx, Ovarin, Żelazo, Omega-3, Witamina D3, Witamina C, B12, Selen, Koenzym Q10, Magnez, Maślan Sodu, Iberogast, Probiotyk: Narum
Hej dziewczyny, u mnie dalej okresu brak, ale testy negatywne. Czekam spokojnie na okres aby zacząć nowy cykl. Mąż był wczoraj na badaniu nasienia, lekarz umówiony ale może wiecie czy da się poprawić morfologię i jak?
Jedyne co mnie martwi to ta morfologia 1%. Polecacie jakieś suplementy?
Całkowita liczba plemników 698.74 mln
Koncentracja 142. 62 Mln/ml
Ruch postępowy (a+b) 56.66 %
Ruch postępowy szybki 31.53 %
Upłynnienie <60min
Ph 7.7
Morfologia 1%
Indeks teratozoospermii 2.12
Objętość 4.9 ml
Lepkość prawidłowa👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
7 cs o pierwsze 👶🏼
Ona:
Badania z 10/2024:
4dc:
TSH 1.02
FT4 18.2 pmol/l
Prolaktyna 520 mu/l ❌
Estradiol 170.7 pmol/l
FSH 6.47 lU/l
LH 11.80 lU/l ❌
Testosteron wolny 2.10 pg/ml
DHEAS 269 ug/dl
Androstendion 1.71 ng/ml ❌
AMH 3.08
SHBG 42.8 nmol/l
17-OH-Prog 0.910 ng/ml
Witamina D 30.8 ng/ml
Progesteron 7dpo - 8.47 ng/ml
👨On:
Badanie nasienia 02/2025
Ilość 698.84 mln/proba
Koncentracja 142.62 mln/ml
Ruch postępowy (a+b) 56.66%
Upłynnienie <60min
Lepkość prawidłowa
Ph 7.7
Morfologia 1% ❌ -
zorilla94 wrote:Hej dziewczyny, u mnie dalej okresu brak, ale testy negatywne. Czekam spokojnie na okres aby zacząć nowy cykl. Mąż był wczoraj na badaniu nasienia, lekarz umówiony ale może wiecie czy da się poprawić morfologię i jak?
Upłynnienie <60min
Ph 7.7
Morfologia 1%
Objętość 4.9 ml
Lepkość prawidłowa
No pewnie, że się daPolecam też wizytę u androloga, żeby dobrał dokładnie leki.
Ja mogę polecić przede wszystkim ograniczyć cukier, alkohol, papierosy, energetyki, ksenoestrogeny ogólnie, zadbać o sen i pić dużo wody.
Poza tym wsparcie m.in. koenzymem q10, witamina D3(po zbadaniu poziomu), kwasy omega3, B complex (u nas w formie metylowanej), witamina E i kwas foliowy.
Trzeba trochę się spiąć, bo proces powstawania nowych plemników trwa 3 m-ce, ale można duuużo dobrego w tym czasie zrobićzorilla94 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję za poradę
!
Pocieszające to jest👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
7 cs o pierwsze 👶🏼
Ona:
Badania z 10/2024:
4dc:
TSH 1.02
FT4 18.2 pmol/l
Prolaktyna 520 mu/l ❌
Estradiol 170.7 pmol/l
FSH 6.47 lU/l
LH 11.80 lU/l ❌
DHEAS 269 ug/dl
AMH 3.08
SHBG 42.8 nmol/l
17-OH-Prog 0.910 ng/ml
Witamina D 30.8 ng/ml
👨On:
Badanie nasienia 02/2025
Ilość 698.84 mln/proba
Upłynnienie <60min
Lepkość prawidłowa
Ph 7.7
Morfologia 1% ❌ -
Wow jaka ilość, ruch też ładny. My mamy 2% przy koncentracji 116 i ruch ab 22%. Ginekolog mówiła że przy takiej ilości ten ruch i morfo może być. We wcześniejszym badaniu morfologia była 4% więc mimo suplementów spadła 🤷 mąż bierze prenacare + omega3+d3 i dodatkowy koenzym Q10, l-arganine i L-karnityne, ale chyba już nie będę ich kupować.
Widzę że twój progesteron 7dpo też taki jak u mnie 😏 bierzesz duphaston ?
Ja się jednak umówiłam do ginekologa na piątek. Testy owulacyjne białe a to już 14dc. Chciałam żeby zrobił mi USG, cytologię i wymazy żeby mieć na świeżo w razie konieczności ponownej biopsji na cd138, ale potem dotarło do mnie, że to trzeba kilka dni wstrzemięźliwości mieć a w tym tygodniu trzeba działać 😊 ale poproszę o USG i skierowanie na wymazy i badania 7dpo i zrobię to w przyszłym tygodniu razem. I może w końcu te krzywe zrobię.
Po histero w piątek plamilam, potem 2 dni nic i wczoraj i przedwczoraj znowu, nie wiem o co chodzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego, 10:55
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Z pomocą medyczną od 07.2024
AMH 1.2 🤔 hormony ☑️ wymazy ☑️
Seminogram morfo 2% ruch postępowy 22% (47 z 210 mln) 🤔
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1 😐
💊 Unidox
14.02 Histeroskopia z biopsją kontrolną, wyniki ❓🙏
➡️ IUI ❓
Prolaktyna, glukoza i cholesterol do obniżenia 😏 -
zorilla94 wrote:Hej dziewczyny, u mnie dalej okresu brak, ale testy negatywne. Czekam spokojnie na okres aby zacząć nowy cykl. Mąż był wczoraj na badaniu nasienia, lekarz umówiony ale może wiecie czy da się poprawić morfologię i jak?
Upłynnienie <60min
Ph 7.7
Morfologia 1%
Objętość 4.9 ml
Lepkość prawidłowa
Już chyba gdzieś wrzucałam tego ebooka
https://dietetykahormonalna.pl/produkt/meska-plodnosc-wsparcie-suplementacyjne-i-zywieniowe-e-book/
Poza tym co już dziewczyny pisały to cynk, selen, magnez, arginina, ubichinolAMH 0,24
👩34 🧔38 🐱
3dc
FSH 11.9
LH 6.2
estradiol 60
TSH 3,5 ->Letrox 25mg -
Ola8999 wrote:Wow jaka ilość, ruch też ładny. My mamy 2% przy koncentracji 116 i ruch ab 22%. Ginekolog mówiła że przy takiej ilości ten ruch i morfo może być. We wcześniejszym badaniu morfologia była 4% więc mimo suplementów spadła 🤷 mąż bierze prenacare + omega3+d3 i dodatkowy koenzym Q10, l-arganine i L-karnityne, ale chyba już nie będę ich kupować.
Widzę że twój progesteron 7dpo też taki jak u mnie 😏 bierzesz duphaston ?
Ja się jednak umówiłam do ginekologa na piątek. Testy owulacyjne białe a to już 14dc. Chciałam żeby zrobił mi USG, cytologię i wymazy żeby mieć na świeżo w razie konieczności ponownej biopsji na cd138, ale potem dotarło do mnie, że to trzeba kilka dni wstrzemięźliwości mieć a w tym tygodniu trzeba działać 😊 ale poproszę o USG i skierowanie na wymazy i badania 7dpo i zrobię to w przyszłym tygodniu razem. I może w końcu te krzywe zrobię.
Po histero w piątek plamilam, potem 2 dni nic i wczoraj i przedwczoraj znowu, nie wiem o co chodzi.
Hej, tak biorę Dupka od 18dc do 25dc i 28 dc dostaje okres, chociaż no teraz jestem 29 dc i cisza
Ale mimo brania Dupka mam plamienia od 21 dc, chociaż w tym cyklu też inaczej bo nie miałam, masakraidzie oszaleć
Ola8999 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
7 cs o pierwsze 👶🏼
Ona:
Badania z 10/2024:
4dc:
TSH 1.02
FT4 18.2 pmol/l
Prolaktyna 520 mu/l ❌
Estradiol 170.7 pmol/l
FSH 6.47 lU/l
LH 11.80 lU/l ❌
DHEAS 269 ug/dl
AMH 3.08
SHBG 42.8 nmol/l
17-OH-Prog 0.910 ng/ml
Witamina D 30.8 ng/ml
👨On:
Badanie nasienia 02/2025
Ilość 698.84 mln/proba
Upłynnienie <60min
Lepkość prawidłowa
Ph 7.7
Morfologia 1% ❌ -
Szczypka wrote:No pewnie, że się da
Polecam też wizytę u androloga, żeby dobrał dokładnie leki.
Ja mogę polecić przede wszystkim ograniczyć cukier, alkohol, papierosy, energetyki, ksenoestrogeny ogólnie, zadbać o sen i pić dużo wody.
Poza tym wsparcie m.in. koenzymem q10, witamina D3(po zbadaniu poziomu), kwasy omega3, B complex (u nas w formie metylowanej), witamina E i kwas foliowy.
Trzeba trochę się spiąć, bo proces powstawania nowych plemników trwa 3 m-ce, ale można duuużo dobrego w tym czasie zrobić
Dodałabym jeszcze unikanie gorących kąpieli, nienoszenie telefonu w kieszeni, unikanie jacuzzi, sauny.
Z supli dodałabym cynk i selen oraz olej z czarnuszkizorilla94 lubi tę wiadomość
-
Z supli mąż bierze FertilMan już od 8 miesięcy.
Nie pije i nie pali, spróbujemy jeszcze ograniczyć śmieciowe żarcie. Kupiłam też soki pomidorowe, z olejem z czarnuszki będzie ciężko ale widzę że jak ja powiem że coś będę z nim pić do jest lepiej 😀 i teraz piję te soki pomidorowe chodź nie lubię ale on przynajmniej też pije 😀👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
7 cs o pierwsze 👶🏼
Ona:
Badania z 10/2024:
4dc:
TSH 1.02
FT4 18.2 pmol/l
Prolaktyna 520 mu/l ❌
Estradiol 170.7 pmol/l
FSH 6.47 lU/l
LH 11.80 lU/l ❌
DHEAS 269 ug/dl
AMH 3.08
SHBG 42.8 nmol/l
17-OH-Prog 0.910 ng/ml
Witamina D 30.8 ng/ml
👨On:
Badanie nasienia 02/2025
Ilość 698.84 mln/proba
Upłynnienie <60min
Lepkość prawidłowa
Ph 7.7
Morfologia 1% ❌ -
zorilla94 wrote:Z supli mąż bierze FertilMan już od 8 miesięcy.
Nie pije i nie pali, spróbujemy jeszcze ograniczyć śmieciowe żarcie. Kupiłam też soki pomidorowe, z olejem z czarnuszki będzie ciężko ale widzę że jak ja powiem że coś będę z nim pić do jest lepiej 😀 i teraz piję te soki pomidorowe chodź nie lubię ale on przynajmniej też pije 😀
U nas morfologia też 1%, przy ilości 250 mln i jeden z andrologow nie widział problemu, że przy takiej ilości to nie jest super, ale znośnie. A u was jeszcze więcej jest mln, ale warto i tak skonsultowaćbo drugi androlog dał właśnie witaminę E, kwas foliowy i witaminę D. Ale, że mało czasami wierzę lekarzom, to na swoją rękę bierzemy jeszcze inne suple 😀
zorilla94 lubi tę wiadomość
-
Tak, mąż idzie do urologa bo ma go w pakiecie z luxmed żeby chociaż trochę na badaniach zaoszczędzić i z badaniami do andro już prywatnie. Póki co dalej suplementujemy to co mu podaje xD👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
7 cs o pierwsze 👶🏼
Ona:
Badania z 10/2024:
4dc:
TSH 1.02
FT4 18.2 pmol/l
Prolaktyna 520 mu/l ❌
Estradiol 170.7 pmol/l
FSH 6.47 lU/l
LH 11.80 lU/l ❌
DHEAS 269 ug/dl
AMH 3.08
SHBG 42.8 nmol/l
17-OH-Prog 0.910 ng/ml
Witamina D 30.8 ng/ml
👨On:
Badanie nasienia 02/2025
Ilość 698.84 mln/proba
Upłynnienie <60min
Lepkość prawidłowa
Ph 7.7
Morfologia 1% ❌ -
Jak tam u Was dziewczyny? Jak samopoczucie?👩🏻 29 👦🏻 33
snieżka wrote:Jak tam u Was dziewczyny? Jak samopoczucie?
Ale jakoś spokojna jestem nic się nie dzieje żadnych jakiś dziwnych objawów 😅
Czasami coś tam jajniki zabolą ale delikatnie i w sumie w tamtych cyklach też tak było i nic 😅
Co nie ukrywam że to czekanie jest najgorsze. A jak u Ciebie ?💃🏻31
🤵♂️33
4cs - na luzie, spontanicznie
2cs - testy owulacyjne, suplementy
„Moje nadzieje nie zawsze się spełniają, ale zawsze mam nadzieję" 🤍 -
Hej
my mamy za sobą pierwszy nieudany cykl. Przejęłam się, ale oboje byliśmy wtedy przeziębieni mocno, więc przestałam się już dziwić. Przygotowujemy się od listopada/grudnia - zdrowa dieta, suple, badania itp. Mąż wczoraj zaproponował, że przebada nasienie. Zastanawiam się czy to nie za wcześnie. Jak było u Was?
👩🏻 32 👦🏻 31
Starania od 01.02
💊Żelazo, Omega-3, Witamina D3, Witamina C, B12, Selen, Cynk, Magnez, Jod, Cholina, Foliany, Sanprobi IBS, Laktoferyna
+ NAC od 21.02 do 25.02
🌿 Olej z Wiesiołka od 19.02 -
W sumie tak patrzę po swoim kalendarzu to my przestaliśmy „uważać "już pół roku temu… fakt że to nie było na zasadzie testów owulacyjnych, pików itp. Kochaliśmy się wtedy kiedy była ochota i w sumie też nawet blisko lub w dni płodne. Też w sumie przez system pracy męża, najczęściej jest w weekendy a nie zawsze tak popadało. Ale tak z suplementacją i testami owulacyjnymi, wyłapaniem Piku od grudnia.💃🏻31
🤵♂️33
4cs - na luzie, spontanicznie
2cs - testy owulacyjne, suplementy
„Moje nadzieje nie zawsze się spełniają, ale zawsze mam nadzieję" 🤍 -
Cześć dziewczyny
dołączam do Staraczek 2025
zaczęliśmy od stycznia tego roku, choć słowo zaczęliśmy to zbyt wiele, bo złapałam zapalenie i zbliżeń było niewiele z racji objawów i leczenia. Teraz czekam na okres, który jak na złość nie chce przyjść, mimo że pobolewa jak na okres od kilku dni, a to juz 32 dzień 🙈
W grudniu odstawiłam anty, brałam je 13 lat, bo w wieku 18 zdiagnozowano mi PCOS. Obecnie w usg jajniki, macica I endometrium wyglądają ok, jeszcze po anty. W wieku 23 lat usunięto mi potworniaka, na szczęście jajnik został zachowany praktycznie całystarania mieliśmy zacząć w zeszłym roku, ale los nas wyśmiał 😅 zdiagnozowano mi przeciek w sercu i musiałam mieć zabieg zamknięcia go, na szczęście mało inwazyjnie i szybko doszłam do siebie. Dodatkowo mam tężyczkę utajoną i muszę brać duże dawki magnezu. A no i znam się dobrze z jelitem drażliwym 🙈 U mojego męża zrobiliśmy badania nasienia, żeby mieć pewność czy u Niego wszystko ok i na szczęście z tej strony wszystko wyszło dobrze.
Ja łudzę się, że może moje cykle jakoś się będą trzymać i uda nam się zajść naturalnie, ale przed anty potrafiłam nie mieć okresu 3 miesiące lub mieć przez miesiąc ciągiem. Ginekolog z racji wywiadu nieregularnych cykli wypisał mi Clostilbegyt, żeby brać od 3 do 7 dnia cyklu, z tym że dopiero od kolejnego cyklu. I tak się zastanawiam czy to dobry pomysł, żeby tak szybko stymulować cykl.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego, 08:37
👩31 🧔♂️37
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka, nieregularne cykle