X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki 2025
Odpowiedz

Staraczki 2025

Oceń ten wątek:
  • zorilla94 Koleżanka

Wysłany: 23 lutego, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy jest tu ktoś z Krakowa?
    Macie do polecenia ginekologa? zależy mi na osobie która spojrzy w wyniki, może doradzi jak wspomóc owulację itp. Jako że jestem po 7 nieudanych cyklach to chciałabym pójść do kogoś na monitoring owulacji i poradę co dalej :) nie chcę czekać tego „roku” jak to wszyscy lekarze mówią.

👱🏻‍♀️30
    🧔🏼‍♂️30
    7 cs o pierwsze 👶🏼

Ona:

Badania z 10/2024:
    4dc:
    TSH 1.02
    FT4 18.2 pmol/l
    Prolaktyna 520 mu/l ❌
    Estradiol 170.7 pmol/l
    FSH 6.47 lU/l
    LH 11.80 lU/l ❌
    Testosteron wolny 2.10 pg/ml
    DHEAS 269 ug/dl
    Androstendion 1.71 ng/ml ❌
    AMH 3.08
    SHBG 42.8 nmol/l
    17-OH-Prog 0.910 ng/ml
    Witamina D 30.8 ng/ml
    Progesteron 7dpo - 8.47 ng/ml

👨On:

Badanie nasienia 02/2025
    Ilość 698.84 mln/proba
    Koncentracja 142.62 mln/ml
    Ruch postępowy (a+b) 56.66%
    Ruch postępowy szybki 31.53 %
    Upłynnienie <60min
    Lepkość prawidłowa
    Ph 7.7
    Morfologia 1% ❌
  • Powder Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, zamelduję się też w tym wątku. Wprawdzie staramy się z partnerem od zeszłego lutego, ale to bardziej po prostu przez odstawienie antykoncepcji i „co ma być to będzie”. Aczkolwiek to był wyjątkowo stresujący rok w pracy i obawiam się, że zadziałał lepiej, niż niejedna antykoncepcja.
    Od tego cyklu wyposażyłam się w testy owulacyjne i na dniach lecimy oboje na badania (nasienie u niego, amh u mnie). Mój perfekcjonizm trochę siadł, jak nie udało nam się za pierwszym razem (dzisiaj negatywny test w 28dc/30, lekkie brązowe plamienie rano).

Dziewczyny z niedoczynnością tarczycy, czy robicie coś dodatkowo? TSH 1,45 od dłuższego czasu.

💁🏻‍♀️ 33 💁🏻‍♂️ 33 🐶 2 🐶 4

🔮Bez antykoncepcji since 02.2024
    🔬Świadome staranie: 02.2025

⏳2 cs in progress

👩🏻‍🦱ona
    🩺 niedoczynność tarczycy
    💊 kwas foliowy, witamina D3, euthyrox, brintellix
    🔬AMH 2,04 ng/ml

🧔🏻‍♂️on
    🔜 badanie nasienia
  • Kokosik Ekspertka

Wysłany: 23 lutego, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    My jesteśmy dopiero po 3 miesiącach starań i mój narzeczony na początku marca wybiera się na badanie nasienia. W dużej mierze to ze względu na to, że ok. 15 lat temu miał usunięte jedno jądro z powodu jakiegoś zapalenia. Chcemy sprawdzić jak to jedno jądro radzi sobie z produkcją plemników.

Myślę też, że jak wcześniej zrobi sie badanie nasienia to też szybciej można zacząć działać jak coś wyjdzie nie tak. A jak wyjdzie wszystko ok, to można odetchnąć z ulgą. Chociaż niestety koszty są spore.

Dokładnie tak. My też zrobiliśmy badanie nasienia po kilku cyklach starań. Wyszły całkiem dobrze oprócz morfologii ale już tyle się o niej naczytałam, że to temat rzeka
    U mnie w mieście takie badanie to koszt około 200 zł
    Moim zdaniem warto, to taka podstawa żeby wiedzieć na czym się stoi i nie skupiać się tylko na partnerce.

zorilla94 lubi tę wiadomość

31 👩‍🦳 34 🧔‍♂️
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
    01.2025 walczymy od nowa 🍀
  • zorilla94 Koleżanka

Wysłany: 23 lutego, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosik wrote:
    Dokładnie tak. My też zrobiliśmy badanie nasienia po kilku cyklach starań. Wyszły całkiem dobrze oprócz morfologii ale już tyle się o niej naczytałam, że to temat rzeka
    U mnie w mieście takie badanie to koszt około 200 zł
    Moim zdaniem warto, to taka podstawa żeby wiedzieć na czym się stoi i nie skupiać się tylko na partnerce.

Dokładnie, my też się zestresowaliśmy tą morfologią ale okazuje się że to nie jest jedyny parametr który trzeba brać pod uwagę

👱🏻‍♀️30
    🧔🏼‍♂️30
    7 cs o pierwsze 👶🏼

Ona:

Badania z 10/2024:
    4dc:
    TSH 1.02
    FT4 18.2 pmol/l
    Prolaktyna 520 mu/l ❌
    Estradiol 170.7 pmol/l
    FSH 6.47 lU/l
    LH 11.80 lU/l ❌
    DHEAS 269 ug/dl
    AMH 3.08
    SHBG 42.8 nmol/l
    17-OH-Prog 0.910 ng/ml
    Witamina D 30.8 ng/ml

👨On:

Badanie nasienia 02/2025
    Ilość 698.84 mln/proba
    Upłynnienie <60min
    Lepkość prawidłowa
    Ph 7.7
    Morfologia 1% ❌
  • osiecka89 Koleżanka

Wysłany: 23 lutego, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zorilla94 wrote:
    Macie do polecenia ginekologa? zależy mi na osobie która spojrzy w wyniki, może doradzi jak wspomóc owulację itp. Jako że jestem po 7 nieudanych cyklach to chciałabym pójść do kogoś na monitoring owulacji i poradę co dalej :) nie chcę czekać tego „roku” jak to wszyscy lekarze mówią.

Ja chodziłam do doktor Horbaczewskiej, powiedziałam, że chce przygotować się do ciąży i doradziła mi badania i suplementacje. Naprawdę czulam się bardzo zaopiekowana. Niestety akurat jej końcówka macierzyńskiego zbiegła się z początkiem mojej ciąży, więc przeszłam do innego lekarza. Ale wiem, że już wróciła do pracy. Często polecana jest doktor Knafel. Ja robiłam u niej prenatalne i jak dla mnie wielkie wooow. Po opiniach można wyczytać, że pomaga parom z problemami.

zorilla94 lubi tę wiadomość

rocznik 89
    przygotowanie do starań 01.2024
    rozpoczęcie starań 12.2024
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zorilla94 wrote:

Ja mieszkam w Krakowie, ale nie jestem jeszcze pewna żadnego ginekologa. Chodzę na NFZ do Kovmedu i byłam tam raz u dr Janowskiej, która wydaje się bardzo w porządku, ale też po jednej wizycie ciężko ocenić.

👩🏻 29 👦🏻 33
    🔬04.24:ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B (+)❌️ ---> 03.03 wizyta u reumatologa
    🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
    🔬12.24: SIBO, IMO, Dysbioza jelitowa ❌️
    🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ✅️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62 ❌️, Kortyzol 6,9 ug/d ✅️

💊Asertin, Trittico CR, Pregabalina, Euthyrox, Zyx, Ovarin, Żelazo, Omega-3, Witamina D3, Witamina C, B12, Selen, Koenzym Q10, Magnez, Maślan Sodu, Iberogast, Probiotyk: Narum
    🌿 Olej z Wiesiołka, Koper Włoski
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powder wrote:
    Hej, zamelduję się też w tym wątku. Wprawdzie staramy się z partnerem od zeszłego lutego, ale to bardziej po prostu przez odstawienie antykoncepcji i „co ma być to będzie”. Aczkolwiek to był wyjątkowo stresujący rok w pracy i obawiam się, że zadziałał lepiej, niż niejedna antykoncepcja.
    Od tego cyklu wyposażyłam się w testy owulacyjne i na dniach lecimy oboje na badania (nasienie u niego, amh u mnie). Mój perfekcjonizm trochę siadł, jak nie udało nam się za pierwszym razem (dzisiaj negatywny test w 28dc/30, lekkie brązowe plamienie rano).

Dziewczyny z niedoczynnością tarczycy, czy robicie coś dodatkowo? TSH 1,45 od dłuższego czasu.

Cześć :) Ja mam TSH 1,33 z niedoczynnością i biorę euthyrox i nic więcej nie robię z tarczycą

Powder lubi tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33
    🔬04.24:ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B (+)❌️ ---> 03.03 wizyta u reumatologa
    🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
    🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ✅️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62 ❌️, Kortyzol 6,9 ug/d ✅️

💊Asertin, Trittico CR, Pregabalina, Euthyrox, Zyx, Ovarin, Żelazo, Omega-3, Witamina D3, Witamina C, B12, Selen, Koenzym Q10, Magnez, Maślan Sodu, Iberogast, Probiotyk: Narum
  • Monkai Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolciaaaa wrote:
    Ja też czekam na @ ... Powinna być jutro, lub w poniedziałek. Ale jestem po poronieniu, które nastąpiło 28 grudnia. Okres wrócił 26 stycznia ale to było plamienie brązowe a nie okres 😐 owulację miałam 8 lutego , staraliśmy się ale bez żadnego efektu bo betę robiłam 12 dni po owu i była 2,49 a dzień później 2,23... Więc teraz tylko czekać na nowy okres i nowy cykl 🥺

Z nowym cyklem zawsze nowa nadzieja 🫂❤️

bellA lubi tę wiadomość

2016-2017 7xIUI 💔
    2018 ❄️❄️❄️
    3.2018 IVF 💔
    11.2018 IVF💔
    2025 wracam silniejsza i walczę dalej
    AMH 0,544
  • Karolciaaaa Nowa

Wysłany: 24 lutego, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie dziś dostałam @ i czekam już do jej końca żeby móc działać! Dziewczyny, jaki termometr polecacie do mierzenia tempki? Ten owulacyjny? Czy zwykły? I trzeba mierzyć w pochwie najlepiej tak? I od razu po zakończeniu okresu?
    To będzie mój pierwszy raz z mierzeniem temperatury 🙈

• zorilla94 Koleżanka

Wysłany: 24 lutego, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Co u Was?
    Ja mam dzisiaj słaby dzień….właśnie sąsiadom z którymi dzielę ścianę urodziło się dziecko, w dodatku ma na imię Wojtuś tak jak ja chciałam nazwać kiedyś swojego synka :(
    Ciężko mi. Zazdroszczę im ale w tym pozytywnym sensie, zazdroszczę że już mają tego małego Wojtusia a ja niewiadomo czy kiedykolwiek będę miała :(

👱🏻‍♀️30
    🧔🏼‍♂️30
    7 cs o pierwsze 👶🏼

Ona:

Badania z 10/2024:
    4dc:
    TSH 1.02
    FT4 18.2 pmol/l
    Prolaktyna 520 mu/l ❌
    Estradiol 170.7 pmol/l
    FSH 6.47 lU/l
    LH 11.80 lU/l ❌
    DHEAS 269 ug/dl
    AMH 3.08
    SHBG 42.8 nmol/l
    17-OH-Prog 0.910 ng/ml
    Witamina D 30.8 ng/ml

👨On:

Badanie nasienia 02/2025
    Ilość 698.84 mln/proba
    Upłynnienie <60min
    Lepkość prawidłowa
    Ph 7.7
    Morfologia 1% ❌
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zorilla94 wrote:
    Cześć dziewczyny! Co u Was?
    Ja mam dzisiaj słaby dzień….właśnie sąsiadom z którymi dzielę ścianę urodziło się dziecko, w dodatku ma na imię Wojtuś tak jak ja chciałam nazwać kiedyś swojego synka :(
    Ciężko mi. Zazdroszczę im ale w tym pozytywnym sensie, zazdroszczę że już mają tego małego Wojtusia a ja niewiadomo czy kiedykolwiek będę miała :(

Rozumiem, że to trudne :( masz prawo czuć zazdrość, to nic złego.

Ja jutro testuję i zaczęłam dzisiaj wkręcać sobie objawy, ale mocno staram się o tym nie myśleć. Nadrabiam wykłady na studiach i próbuję tym zamaskować myślenie.. Ale od wczoraj bardzo dużo sikam, dzisiaj to już naprawdę co chwilę i trochę robię sobie nadzieję, że się uda, ale boję się że się rozczaruje

Kamcia97 lubi tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33

• Kamcia97 Przyjaciółka

Wysłany: 24 lutego, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Rozumiem, że to trudne :( masz prawo czuć zazdrość, to nic złego.

Ja jutro testuję i zaczęłam dzisiaj wkręcać sobie objawy, ale mocno staram się o tym nie myśleć. Nadrabiam wykłady na studiach i próbuję tym zamaskować myślenie.. Ale od wczoraj bardzo dużo sikam, dzisiaj to już naprawdę co chwilę i trochę robię sobie nadzieję, że się uda, ale boję się że się rozczaruje

Trzymam kciuki !
    Ja z tym sikaniem to już się nie wkręcam, bo zawsze tak mam przed @.

snieżka lubi tę wiadomość

Starania od 06.24
  • Powder Przyjaciółka

Wysłany: 24 lutego, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totalnie rozumiem z wkręcaniem objawów. Ja mam tak mocny staraczkowy brain, że jeszcze mam cień nadziei, że dzisiejsze plamienie to późna implantacja czy coś, a nie zapowiedź okresu 😅

snieżka lubi tę wiadomość

⏳2 cs in progress

👩🏻‍🦱ona
    🩺 niedoczynność tarczycy
    🔬AMH 2,04 ng/ml

🧔🏻‍♂️on
    🔜 badanie nasienia
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powder wrote:
    Totalnie rozumiem z wkręcaniem objawów. Ja mam tak mocny staraczkowy brain, że jeszcze mam cień nadziei, że dzisiejsze plamienie to późna implantacja czy coś, a nie zapowiedź okresu 😅

Bo nadzieja zawsze umiera ostatnia! :)

Powder lubi tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33

• Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam! Co dobrego słychać? Przyznam szczerze, że ostatnio odpuściłam całkiem forum, bo powiem Wam, szczerze, że strasznie się przez to nakręcam. Jak widzę badania po 3 miesiącach i zaczynam myśleć, że z nami też coś nie tak… doszłam do wniosku, że muszę przystopować lekko i pozwolić wszystkiemu lecieć swoim tempem.
    Wiem jak to jest kiedy nie wychodzi, ale wiem, że w końcu się nam uda. Każdej 🙃

zorilla94, Monkai lubią tę wiadomość

• zorilla94 Koleżanka

Wysłany: 24 lutego, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno się nam uda :) ja mam takie wahania nastrojów. Raz mówię sobie że jak nie teraz, to w kolejnym cyklu się uda a raz mam tak że już na pewno mi się nie uda eh

👱🏻‍♀️30
    🧔🏼‍♂️30
    7 cs o pierwsze 👶🏼

Ona:

Badania z 10/2024:
    4dc:
    TSH 1.02
    FT4 18.2 pmol/l
    Prolaktyna 520 mu/l ❌
    Estradiol 170.7 pmol/l
    FSH 6.47 lU/l
    LH 11.80 lU/l ❌
    DHEAS 269 ug/dl
    AMH 3.08
    SHBG 42.8 nmol/l
    17-OH-Prog 0.910 ng/ml
    Witamina D 30.8 ng/ml

👨On:

Badanie nasienia 02/2025
    Ilość 698.84 mln/proba
    Upłynnienie <60min
    Lepkość prawidłowa
    Ph 7.7
    Morfologia 1% ❌
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zorilla94 wrote:
    Na pewno się nam uda :) ja mam takie wahania nastrojów. Raz mówię sobie że jak nie teraz, to w kolejnym cyklu się uda a raz mam tak że już na pewno mi się nie uda eh
    Każdej jest na pewno tak samo przykro, ale trzeba sobie pobeczec i potem znów działać. Staram się jak mogę do tego zdystansować, choć mam różne myśli, że za późno, że coś nie tak. Może wcale nie, po prostu trzeba czasu i cierpliwości, a biczowanie się nie pomaga w niczym 😆

Monkai lubi tę wiadomość

• Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie może jak to jest z tym zwolnieniem w ciąży? Od kiedy kobieta jest „chroniona”?

• Aurelka98 Debiutantka

Wysłany: 24 lutego, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, wracam na forum. Nadal się staramy, minęło 6 miesięcy teraz będzie nasz 7 cykl. Zastanawiam się nad diagnostyką, boję się, że mam niedrożne jajowody albo zrosty. W hormonach po 3 cyklu wszystko było ok, owulacje mam. Już mi się odechciewa angażować w to bardziej po tych niepowodzeniach. ALE. Owulka teraz wypada w okolicy dnia kobiet może fajnie spędzony czas przyniesie prezencik w postaci bombelka <3 OBY.

Dorii lubi tę wiadomość

ona 26 l.
    3cs
    LH/FSH 0,6
    po LEEP, CIN2 HGSIL, HPV 16, ostatnie wyniki czyste
    torbiel krwotoczna w 2cs
    suple: pregna plus, Vitex, zioła o. Sroki, inofem
    on 28 l.
  • Powder Przyjaciółka

Wysłany: 24 lutego, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aurelka98 wrote:
    Hejka, wracam na forum. Nadal się staramy, minęło 6 miesięcy teraz będzie nasz 7 cykl. Zastanawiam się nad diagnostyką, boję się, że mam niedrożne jajowody albo zrosty. W hormonach po 3 cyklu wszystko było ok, owulacje mam. Już mi się odechciewa angażować w to bardziej po tych niepowodzeniach. ALE. Owulka teraz wypada w okolicy dnia kobiet może fajnie spędzony czas przyniesie prezencik w postaci bombelka <3 OBY.

Hej! Mogę spytać skąd podejrzenie niedrożnych jajowodów? Masz jakieś objawy/dolegliwości?

⏳2 cs in progress

👩🏻‍🦱ona
    🩺 niedoczynność tarczycy
    🔬AMH 2,04 ng/ml

🧔🏻‍♂️on
    🔜 badanie nasienia
‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ