Staraczki z Niemiec
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKinga. wrote:Kto wie... U mnie pierwszym objawem ciąży były zachcianki na słodycze (mimo ze normalnie ich nie jadłam), a tu co wieczór musiało być jakieś duże opakowanie... Po trzech dniach mąż patrzył na mnie jak na wariatkę i kazał mi się ograniczać bo się roztyję i będę marudzić (ale nie dałam rady, bo nie mogłam zasnąć
). No ale po 3 tyg zaczęła się masakra i w efekcie dużo schudłam.
ba nawet jadłam z 50% więcej niż małżon.Byłam już nakręcona,że to ciąża,ale nie wyszło...W tym już wiem,że zachcianki to clo,a wykres też nie nastraja optymistycznie,ale w niedzielę się okaże.
Dziwię się,że męża nie pobiłaś,jak Ci chciał jedzenie ograniczyć haha ja przed ciążą jestem w stanie mojego pobić jak się do mojego jedzenia przyczepi hihi.Camilla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDo dziewczyn zainteresowanych olejem lnianym i z wiesiołka.
W końcu byłam wczoraj w dmie,przeglądałam skład i cenę.
Olej lniany z dmu 2,95 za 30 kapsułek.Skład w jednej kapsułce: olej lniany 1000 mg (o ile ten 1000 to nie chwyt reklamowy,bo na opakowaniu nie ma informacji,ile go właściewie jest),wit B6 i B12 300% dziennego zapotrzebowania,wit E 100% dziennego zapotrzebowania i kwas foliowy 300% dziennego zapotrzebowania.
Olej z wiesiołka z dmu 2,95 za 40 kapsułek.Skład w jednej kapsułce:olej z wiesiołka tylko 400 mg,ogórecznik lekarski 100 mg,wit E 10 mg,vit b6 2 mg.
Dla porównania przypomnę: ebay olej z wiesiołka 500 mg 180 kapsułek 12,86,zawiera naturalną wit E,nic innego.
Olej lniany z ebaya 12,53, 250 kapsułek, każda 500 mg.Każda kapsułka zawiera dodatkowo wit E 10 mg.
W przeliczeniu na cenę za kapsułkę:
olej z wiesiołka i ebay i dm 0,07 centa za sztukę
olej lniany dm 0,09 centa, ebay 0,10 centa.
Olej z wiesiołka- jedna kapsułka zawiera tylko 400 mg,nam potrzebne jest około 1500 mg.Czyli 3 dziennie,ale co z tą witaminą B6? Jeżeli ktoś już bierze inne suplementy,to może przesadzić.To samo olej lniany z dmu 300 % dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy,czy wit z grupy B to sporo.
Generalnie powiem tak,jeżeli chcecie brać tylko wiesiołek do owulacji,później olej lniany to te z dmu są ok.Ale jeżeli suplementujecie jeszcze witaminy,zwróćcie uwagę na skład i przeliczcie czy nie będziecie brały za dużo.Jeżeli chcecie uzupełnić niedobory to jak najbardziej,ale jeżeli od dłuższego czasu stosujecie Pro mamę albo inne multiwitaminy to uważajcieWiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 10:19
-
Brave wrote:Eh patrząc na mój wykres już wiem,że nic z tego...W zeszłym miesiącu,byłam taka wygłodzona,że byłam w stanie jedzenie z ręki mojemu wyrwać
ba nawet jadłam z 50% więcej niż małżon.Byłam już nakręcona,że to ciąża,ale nie wyszło...W tym już wiem,że zachcianki to clo,a wykres też nie nastraja optymistycznie,ale w niedzielę się okaże.
Dziwię się,że męża nie pobiłaś,jak Ci chciał jedzenie ograniczyć haha ja przed ciążą jestem w stanie mojego pobić jak się do mojego jedzenia przyczepi hihi.
Moim zdaniem spokój i cisza... Zobaczymy jutro po wizycie. Jedyne co, to brzuch się opuszcza. Co trochę mnie dziwi bo juz miesiąc temu siedziala nisko w kanale i jak gin sprawdzała długość szyjki, to było 3/4 głowki widać (lepiej niz przy nie jednym "zwykłym usg" -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyGosiek przy cyklach 27-28 dni to mało prawdopodobne.Ale Ty masz 20 dc :)Dwa razy liczyłam
Dzień,w którym dostajesz okresu też liczysz.
Przy takich miesiączkach wzmogłabym starania od 9 do 17 dc. Tak na oko piszę,bardzo by Ci mierzenie temperatury pomogło.Dodatkowo w tych dniach zwróć uwagę na śluz wodnisty/rozciągliwy/mokre majtki/uczucie,że masz mokro.Ból jajnika,jajników itd.
Dodatkowo śluz też wskazuje,że jesteś już po owu. Wczoraj pisałaś,że jest biały.
Przy Twoich cyklach owu jest dzisiaj prawie niemożliwa,gdyby jakimś cudem występowała,to miałabyś o wiele za krótką fazę lutealną.Gosiek22 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Gosiek22 wrote:Ok zacznę w takim razie mierzyć temp wstaje o 4:30 do pracy wiec przed wyjściem z łóżka będę mierzyć
.... Śluz mam w dalszym ciągu biały... I kłuję mnie jajniki tym razem po lewej stronie i ciągle w brzuchu bulgocze jeśli można to tak nazwać
Mnie jajniki kłuły jeszcze długo po owulacji (wina pcos), a sam ból pojawiał sie tydz przed owulacja. Z tymi markerami płodności to trochę skaplikowane. Im wiecej danych tym łatwiej coś wiarygodnego powiedzieć. Są też testy owulacyjne. Je się robi od około 10dc i wskazuje +- w ciagu 24h na możliwą owulacje. Są pomocne szczególnie na poczatku, jak jeszcze nie zna się swoich cykli i średnio człowiek sobie radzi z interpretacja sluzu i temperatury.
Długo się juz starsz czy to twoje początki? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySprawę ułatwi Ci prowadzenie wykresu.Ovufriend pomoże Ci wszystko zinterpretować. Okres płodności masz przez około 5 dni w miesiącu,przed i po tym czasie jest okres niepłodny. Najlepiej rób wykres plus od 9-10 dc codziennie o tej samej porze test owulacyjny.Kiedy Ci wyjdą dwie TAKIE SAME kreski,to znaczy że owu nadchodzi.Podkreślam TAKIEGO SAMEGO KOLORU/INTENSYWNOSCI,bo przy testach owu prawie zawsze pojawia się druga blada kreseczka,to nic nie znaczy.
Po roku starań,może warto wybrać się do lekarza? Ty do ginekologa Twój do urologa/androloga. U ginekologa możesz podpytać co i jak.Na pewno Ci wszystko wyjaśni.
A wy w Niemczech mieszkacie?Jak tak to gdzie?Może Wam lekarzy doradzimy?
Chyba w waszym przypadku pomocna będzie wizyta u lekarza plus obserwacja cyklu -
nick nieaktualnyO moich jajnikach pisałam kilka stron wcześniej,kłują i bolą od owulacji do @ Może to być objaw i ciążowy i PMSowy. Niestety najczęściej okresowy.Moja rada,nie dopatruj się objawów ciążowych tydzień przed @, to tylko dołuje i wprowadza zamęt. Najlepiej ten ostatni tydzień cyklu mieć czymś zajęty,żeby nie myśleć za dużo.Ja łapię doły rano jak mierzę tempkę i widzę,że nie szybuje,ale później cały dzień gdzieś latam/pracuję i nic sobie nie wmawiam
Kinga. lubi tę wiadomość
-
My juz po wizycie, serducho bije jak szalone. Smieszny widok, jakby motyl skrzydelkami trzepotal;)
od razu zrobilam termin u normalnego ginekologa, gdyz tam juz swoje zrobili.i wtedy dostane mutterpass i zrobie badania.
Dostalam tez kompleks vit b na te mdlosci, oby dalo rade.
Aleksa a co u Ciebie?Brave, Kinga. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
bemybutterfly wrote:My juz po wizycie, serducho bije jak szalone. Smieszny widok, jakby motyl skrzydelkami trzepotal;)
od razu zrobilam termin u normalnego ginekologa, gdyz tam juz swoje zrobili.i wtedy dostane mutterpass i zrobie badania.
Dostalam tez kompleks vit b na te mdlosci, oby dalo rade.
Aleksa a co u Ciebie? -
nick nieaktualnyA ja mam znowu pytanie.... Bo wiem że na Was mogę liczyć.... Czekam na okres ale nie wiem kiedy powinnam go dostać wiem dziwne już tłumaczę.... Ostatni okres dostałam o 4 dni za wcześnie. Więc mam liczyć normalnie tak? Od pierwszego dnia okresu?? czy te 4 robią różnice? Jeju jaka na niedouczona!!!
Kuba12 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny pomóżcie. Czy któraś miała tutaj w Niemczech robiona laparoskopie? Ja dostałam skierowanie od lekarza i ustaliła termin. Ale zastanawiam się czy powinnam mieć jakieś badania aktualne np. Cytologia itp. Lekarz mi nie powiedział A ja nie chcę żeby termin mi przepadł.
Gosiek, nowy cykl liczy się od pierwszego dnia okresu. tamte 4 dni nie mają znaczenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2016, 19:23
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyGosiek chodziło chyba o to kiedy ma się @ spodziewać.Proponuję żebyś podliczyła ilość dni cyklu z ostatnich 6-12 miesięcy i wyciągnęła średnią
wtedy będziesz wiedziała jak długie średnio masz cykle i kiedy się mniej więcej spodziewać.Tymi 4 dniami się nie przejmuj,ja mam czasem 27 a czasem 35 dniowe cykle.Tak to już jest.Jak zaczniesz mierzyć temp to po paru cyklach po wykresie będziesz wiedziała kiedy @ nadchodzi
Kuba a może zadzwoń i zapytaj czy coś potrzebujesz? Może do praxis albo tam gdzie masz mieć laparo.Do hsg często chcą cytologię i inne to do laparo może teżWiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2016, 20:23