Forum Starając się - ogólne Staraczki z rocznika '90 vol.2
Odpowiedz

Staraczki z rocznika '90 vol.2

Oceń ten wątek:
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4512 1454

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 08:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze strasznie skąpią badań na NFZ i wypisują podstawy, przeważnie TSH FT3 i FT4 a nie dają na przeciwciała jeśli komuś tamte wskaźniki dobrze wychodzą. Ja się naczytałam że przy problemach z zajściem w ciążę lub jej utrzymaniem warto je zbadać bo często są powodem. Teraz czekanie do jutra na resztę badań. Rubii uda się na pewno, musicie wykorzystać sytuację :):) Bądź dobrej myśli :)

  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4512 1454

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 08:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno przy dobrym wyniku TSH FT3 i FT4 przeciwciał się nie leczy, no ale przy staraniach o dzidziusia jak najbardziej. Mam nadzieję że jestem o krok bliżej :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ABI90 wrote:
    Krew pobrana, jutro rano wyniki :) ale przy okazji udało mi się odebrać wyniki z soboty i tutaj w przypadku anty-TG szok... zobaczcie:

    TSH - 1,27 (norma 0,270 - 4,200)
    FT3 - 3,55 (norma 2,00 - 4,40)
    FT4 - 1,36 (norma 0,93 - 1,70)
    anty-TPO - 9,40 (norma 0,00 - 34,00)
    anty-TG - 517,00 (norma 0,00 - 115,00)

    Jestem w szoku.... Zawsze dostawałam skierowanie tylko na TSH FT4 FT3 i antyTPO od lekarza rodzinnego a tutaj w anty TG.....
    Dobrze że w poniedziałek ten lekarz... I dobrze ze jest tak samo ginekologiem jak endokrynologiem... Nie będę się nakręcała, zobaczę co wyjdzie jutro i napewno coś poradzi....


    Abi, ja ostatnio przeczytałam cały internet bo szukałam też dla siebie.
    To może świadczyć o zapaleniu tarczycy, ale resztę wyników masz ok. FT3 i FT4 powinny być mniej więcej w połowie normy i różnica między procentową zawartością ich nie powinna być większa niż 20.

    U Ciebie wszystko ok:

    FT4 64.58% [ wynik 3.55, norma (2 - 4.4)]

    FT3 55.84% [ wynik 1.36, norma (0.93 - 1.7)]

    Nie martw się na zapas, lekarz może zlecić jeszcze usg tarczycy. Nietypowe masz te wyniki :) Może anty TG zostało źle oznaczone, bo aż taki wynik przy pozostałych tak ładnych wynikach jest aż dziwny.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 08:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie:

    TSH- 2,02 norma 0,34-4,82
    ft3- 3,20 norma 2,00-4,40
    ft4- 1,00 norma 0,77-1,61

    FT4 50% [ wynik 3.2, norma (2 - 4.4)]

    FT3 27.38% [ wynik 1, norma (0.77 - 1.61)]

    Nie oznaczałam antyTPO i antyTG ale pewnie zrobię. Wizytę u gina mam za dwa tygodnie.

  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4512 1454

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 09:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG tarczycy miałam robione w ubiegłym roku ale na NFZ więc wyniku nie mam ale było ok. Ma USG w gabinecie więc jak ma ochotę to niech robi :)z jednej strony jestem zła na ten wynik że mogłam już dawno skontrolować z drugiej strony cieszę się że teraz wyszło. I powiem Wam ze gdyby nie forum to pewnie dalej bym nie zrobiła :)

  • zuzi_c Autorytet
    Postów: 1642 955

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 09:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze wiedzieć o tych przeciwciałach, to poproszę lekarza żeby mi na wszystko wypisał skierowanie

    m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Rubii Autorytet
    Postów: 2016 577

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 09:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj lekarz nie chce przepisywac skierowan na nfz. Bede musiala prywatnie isc i sama sprawdzic jak to u mnie jest.

    atdchdgeqzuerwi7.png

    Długo wyczekiwany cud <3
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4512 1454

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 09:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest tak ze jak prywatna wizyta to i prywatnie badania... A na NFZ sa bardzo oszczędni. Dobrze że teraz jest możliwość aby samemu zbadać...

  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę sobie to zapisać, jak już będę szła do lekarza i dostanę zlecenie na badania to też sobie zrobię to dodatkowo, o ile mi nie da. Ja niestety wszystkie badania prywatnie robię. Mój lekarz w moim mieści przyjmuje tylko prywatnie.

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dobrze ze teraz można zapłacić i masz takie badania jakie chcesz.

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4512 1454

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 09:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę przykre to wszystko bo odprowadzamy składki na ubezpieczenia itp. a jak przychodzi co do czego to i tak korzystamy z prywatnych wizyt i badań, ale cóż trzeba sobie radzić :)

  • Rubii Autorytet
    Postów: 2016 577

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 09:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badania tez robie prywatnie ale lekarza mam na nfz i nie chce dawac skierowan wiec sama robie.

    atdchdgeqzuerwi7.png

    Długo wyczekiwany cud <3
  • zuzi_c Autorytet
    Postów: 1642 955

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 09:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straszne to z tymi lekarzami... Ja gina mam prywatnie ale mój rodzinny o dziwo chętnie daje skierowania więc to duży plus. Właściwie o co go nie poproszę to daje skierowanie. Przygotuję sobie całą listę życzeń dzisiaj

    m3sx43r8mntd6n8a.png
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4512 1454

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 09:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to jest troszeczkę też tak że duża cześć rodziny pracuje w szpitalu i nie chcę żeby zaraz cała rodzina wiedziała że z czymś się zmagamy + nie ma lekarza ginekologa-endokrynologa a oddzielnie chodzić to 2x tyle czasu, a ja należę raczej do tych niecierpliwych :)

  • zuzi_c Autorytet
    Postów: 1642 955

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 11:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się naznaczyć wizytę u gina na godzinę 15.00 na czwartek :)

    Marcowa2017.23 lubi tę wiadomość

    m3sx43r8mntd6n8a.png
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4512 1454

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakoś tymi terminami ostatnio zaskakują, nie trzeba długo czekać :)

    Marcowa2017.23 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 11:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam Wasze odpowiedzi i mam deja vu. Ale śmieszne uczucie :D

    Ja nadal mam 3 tygodnie czekania na gina... Mimo że prywatnie.

    Marcowa2017.23 lubi tę wiadomość

  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Paula chyba masz najlepszego lekarza :P skoro tak długo czekasz ;)

    Paula 90 lubi tę wiadomość

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry dziewczyny, ale muszę to napisać, po prostu muszę, bo już nie mogę się doczekać :D

    KTO DZIŚ WYGRA MECZ ??!!?? POOOOOOLSKA !!!
    POLSKA BIAŁO - CZERWONI !

    Rubii lubi tę wiadomość

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • Rubii Autorytet
    Postów: 2016 577

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 12:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze Marcowa ze razem dzis bedziemy kibicowac naszym :-)

    Marcowa2017.23 lubi tę wiadomość

    atdchdgeqzuerwi7.png

    Długo wyczekiwany cud <3
‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego