Forum Starając się - ogólne Staraczki z rocznika '90 vol.2
Odpowiedz

Staraczki z rocznika '90 vol.2

Oceń ten wątek:
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1541 439

    Wysłany: 26 września 2019, 13:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No myślę że zatrucie. Właśnie nie wiem czym bylismy w sb na imprezie i po tej imprezie 4 osoby skończyły z zatruciem. Była gorączka bol żołądka i biegunka wymiotow nie miałam.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3

    Badanie na sierpień: ANA1

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75, witamina B12, Ascofer

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne leukocyty
  • joanien1104 Ekspertka
    Postów: 242 77

    Wysłany: 28 września 2019, 10:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na wyjeździe, ale poszłam do lekarza w Krakowie, by sprawdzić czy wszystko jest ok, bo jednak bolał mnie brzuch trochę.
    Jest ok, jest już pęcherzyk w macicy, według lekarki wszystko wyglada dobrze :)

    Martwi mnie jednak to, że kazała mi odstawić metformine, czego ja za bardzo nie chcę robić, bo udowodniono, że przy ciążach z PCOS meta zmniejsza ryzyko poronienia. Mówiła by zbadać cukier i dopiero wtedy podjąć decyzję. Planowałam odstawić po 1 trymestrze.
    Muszę poczekać aż wróci moja ginekolog :(
    Wszyscy mówią by odstawić, moja intuicja i opracowania medyczne zagraniczne mówią co innego :(

    zuzi_c lubi tę wiadomość

    ona 30 lat, on 36 lat , Toruń,
    starania od 04.2018

    PCOS, insulinooporność, seronegatywny APS, jajowody drożne, brak naturalnej owulacji, ANA2 dodatnie, miano 1:3200 obraz świecenia ziarnisty, MTHRF 1298C homo.
    Partner zdrowy.
    kariotypy prawidłowe, NK 8,9% .
    04.2020 Allo Mlr - 0% zalecono szczepienia limfocytami męża

    28.06.2019 - poronienie zatrzymane 11/8 tc
    05.11.2019 - poronienie zatrzymane 10/8 tc
  • zuzi_c Autorytet
    Postów: 1642 955

    Wysłany: 29 września 2019, 08:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joanien1104 wrote:
    Jestem na wyjeździe, ale poszłam do lekarza w Krakowie, by sprawdzić czy wszystko jest ok, bo jednak bolał mnie brzuch trochę.
    Jest ok, jest już pęcherzyk w macicy, według lekarki wszystko wyglada dobrze :)

    Martwi mnie jednak to, że kazała mi odstawić metformine, czego ja za bardzo nie chcę robić, bo udowodniono, że przy ciążach z PCOS meta zmniejsza ryzyko poronienia. Mówiła by zbadać cukier i dopiero wtedy podjąć decyzję. Planowałam odstawić po 1 trymestrze.
    Muszę poczekać aż wróci moja ginekolog :(
    Wszyscy mówią by odstawić, moja intuicja i opracowania medyczne zagraniczne mówią co innego :(

    A w jakiś sposób możesz skontaktować się ze swoją ginekolog? Ja w takich sytuacjach wyjazdowych zawsze miałam pisać sms :)

    m3sx43r8mntd6n8a.png
  • joanien1104 Ekspertka
    Postów: 242 77

    Wysłany: 29 września 2019, 09:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko przez położną, co zrobiłam i w poniedziałek ponowię.
    Ja chodzę do centrum medycznego, u mnie niestety ginekolog nie podaje numeru. Każe kontaktować się przez swoją położną, która to filtruje wszystko albo jak coś się dzieje to jechać do szpitala.

    ona 30 lat, on 36 lat , Toruń,
    starania od 04.2018

    PCOS, insulinooporność, seronegatywny APS, jajowody drożne, brak naturalnej owulacji, ANA2 dodatnie, miano 1:3200 obraz świecenia ziarnisty, MTHRF 1298C homo.
    Partner zdrowy.
    kariotypy prawidłowe, NK 8,9% .
    04.2020 Allo Mlr - 0% zalecono szczepienia limfocytami męża

    28.06.2019 - poronienie zatrzymane 11/8 tc
    05.11.2019 - poronienie zatrzymane 10/8 tc
  • Girl25 Autorytet
    Postów: 3235 431

    Wysłany: 30 września 2019, 00:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko melduję że okres w końcu przyszedł, ale dopiero dziś. 14 dni opóźnienia ale też przeze mnie bo wzięłam duphaston wychodzi na to że przed owu a takto byłaby wcześniej... Cykl stracony kolejny :(

    [link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

    3cf56794b7.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1541 439

    Wysłany: 1 października 2019, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja nadal nie zrobiła testu zero objawów w żadną stronę, lekkie plamienie brązowe. @ spóźnia się 3 dni, poczekam do końca tygodnia, Myślę że ziółka i choroba mi pomieszała wszystko.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3

    Badanie na sierpień: ANA1

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75, witamina B12, Ascofer

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne leukocyty
  • joanien1104 Ekspertka
    Postów: 242 77

    Wysłany: 1 października 2019, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    udało mi się dostać do mojej doktor - mam brać cały czas metforminę, dostałam receptę. Wszystko jest ok, ale mam zakaz latania samolotem, zakaz podróżowania dłużej niż 3h plus mam się oszczędzać.
    Wykluczona ciąża pozamaciczna i puste jajo, bo w pęcherzyku coś już siedzi :)
    Kolejna wizyta 18.10 , gdzie już mam nadzieję, że zobaczę serducho.
    Kamień z serca.

    zuzi_c, Mlodamezatka lubią tę wiadomość

    ona 30 lat, on 36 lat , Toruń,
    starania od 04.2018

    PCOS, insulinooporność, seronegatywny APS, jajowody drożne, brak naturalnej owulacji, ANA2 dodatnie, miano 1:3200 obraz świecenia ziarnisty, MTHRF 1298C homo.
    Partner zdrowy.
    kariotypy prawidłowe, NK 8,9% .
    04.2020 Allo Mlr - 0% zalecono szczepienia limfocytami męża

    28.06.2019 - poronienie zatrzymane 11/8 tc
    05.11.2019 - poronienie zatrzymane 10/8 tc
  • zuzi_c Autorytet
    Postów: 1642 955

    Wysłany: 1 października 2019, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi czekamy na wieści w takim razie <3

    Joanien super no to teraz do 18.10 :D Ach to oczekiwanie od wizyty do wizyty :P Ja teraz czekam na połówkowe, mamy 10.10 czyli w następnym tygodniu. Już się nie mogę doczekać. Malec już zaczyna szaleć dzisiaj poczułam mocniejsze kopnięcie z rana tak, że średnio było to dla mnie przyjemne ale to tez zawsze dobry znak! :)

    joanien1104 lubi tę wiadomość

    m3sx43r8mntd6n8a.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1541 439

    Wysłany: 1 października 2019, 15:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja czuję już @ za rogiem :(

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3

    Badanie na sierpień: ANA1

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75, witamina B12, Ascofer

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne leukocyty
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1541 439

    Wysłany: 1 października 2019, 15:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i nadeszła :(

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3

    Badanie na sierpień: ANA1

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75, witamina B12, Ascofer

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne leukocyty
  • Rubii Autorytet
    Postów: 2010 575

    Wysłany: 2 października 2019, 11:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaMi tak mi przykro ze @ nadeszla :-( kolejny cykl musi byc lepszy. Trzymam kciuki <3

    Joanien super wiesci. To teraz czekamy na kolejna wizyte. Dbaj o siebie i o maluszka <3

    Zuzi do 10.10 to juz blisko. A na wizycie zobaczysz ze wszystko bedzie dobrze wiec sie nie stresuj :-) poczekaj zaraz tych mocniejszych kopniec bedzie wiecej :-D ja mam wrażenie ze mam tam w srodku jeden wielki siniak. A najgorzej boli jak nozke wciska miedzy zebra to podskakuje jakby mnie ktoś pradem razil :-D

    atdchdgeqzuerwi7.png

    Długo wyczekiwany cud <3
  • zuzi_c Autorytet
    Postów: 1642 955

    Wysłany: 2 października 2019, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubii wrote:
    MalaMi tak mi przykro ze @ nadeszla :-( kolejny cykl musi byc lepszy. Trzymam kciuki <3

    Joanien super wiesci. To teraz czekamy na kolejna wizyte. Dbaj o siebie i o maluszka <3

    Zuzi do 10.10 to juz blisko. A na wizycie zobaczysz ze wszystko bedzie dobrze wiec sie nie stresuj :-) poczekaj zaraz tych mocniejszych kopniec bedzie wiecej :-D ja mam wrażenie ze mam tam w srodku jeden wielki siniak. A najgorzej boli jak nozke wciska miedzy zebra to podskakuje jakby mnie ktoś pradem razil :-D

    Stresować to się nie stresuję, raczej nie mogę się doczekać :D Doceniam każde kopnięcie, tak wiem, że potem "będę tego żałować bo boli i nie jest przyjemnie itp. itd." ale np dzisiaj mam ciszę pierwszy raz od tygodnia więc dla mnie każdy kopniak na wagę złota :)

    m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Rubii Autorytet
    Postów: 2010 575

    Wysłany: 2 października 2019, 14:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    E tam odrazu żałować. Ja tam nie żałuję i ciesze sie ze mam takie aktywne dziecko. Jak czytam na forum to inne kobiety tylko sie dopatruja czy kopie czy nie i odrazu zle mysli jak cisza dluzszy czas a ja sie chociaz nie musze stresowac.
    Pewnie jakies ladne zdjecie buzki bedziecie mieli z polowkowych :-D super pamiatka bedzie :-)

    zuzi_c lubi tę wiadomość

    atdchdgeqzuerwi7.png

    Długo wyczekiwany cud <3
  • Rubii Autorytet
    Postów: 2010 575

    Wysłany: 7 października 2019, 11:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co tam u Was? Jak weekend minął? Jak się czują nasze przyszłe mamuśki? Jak nasze kochane staraczki? Jakieś postępy? Pozytywne testy? Piękne pęcherzyki?

    atdchdgeqzuerwi7.png

    Długo wyczekiwany cud <3
  • joanien1104 Ekspertka
    Postów: 242 77

    Wysłany: 7 października 2019, 12:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie niestety plamienie. Za dwie godziny mam lekarza, ale czarno to widzę, bo doszedł do tego ból brzucha i pleców.
    W szpitalu dali mi luteinę dopochwowo, zrobili USG na starym sprzęcie, gdzie lekarz mówił, że nie widzi nic poza pęcherzykiem ciążowym ( a tydzień temu było coś w środku, no widziałam to na USG ). Kazali czekać do przyszłego poniedziałku i tyle.

    Ogólnie nie nastawiam się, idę potwierdzić najgorsze.

    Jestem przerażona, bo nie wiem czy to moja lekarka czegoś nie widziała, czy to może coś sprzęt nie domagał w szpitalu. Z drugiej strony logika podpowiada, że skoro plamię, boli mnie brzuch a lekarz nic nie widział, to nic dobrego to nie wróży.

    ona 30 lat, on 36 lat , Toruń,
    starania od 04.2018

    PCOS, insulinooporność, seronegatywny APS, jajowody drożne, brak naturalnej owulacji, ANA2 dodatnie, miano 1:3200 obraz świecenia ziarnisty, MTHRF 1298C homo.
    Partner zdrowy.
    kariotypy prawidłowe, NK 8,9% .
    04.2020 Allo Mlr - 0% zalecono szczepienia limfocytami męża

    28.06.2019 - poronienie zatrzymane 11/8 tc
    05.11.2019 - poronienie zatrzymane 10/8 tc
  • Rubii Autorytet
    Postów: 2010 575

    Wysłany: 7 października 2019, 12:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanien :-( nie przekreslaj jeszcze swojego bobasa. Zobaczymy co lekarz Ci powie za 2h na wizycie. Może to stary sprzęt w szpitalu i dlatego nic nie widzieli. Ja na początku ciąży też miałam plamienie a potem polal się ze mnie potok krwi pojechałam do szpitala i mnie tam przekreslili też nie wiedzieli skąd ta krew. Pojechałam do mojej doktor i okazalo się że to krwiak a z zarodkiem wszystko było dobrze. Miałam bezwzględnie leżeć i dostałam zastrzyki w brzuch z progesteronem i udało się uratowac. Więc wszystko jest możliwe. Może podpytaj lekarza o te zastrzyki. Musi jeszcze się coś dac zrobić żeby było dobrze!! Trzymam mocno kciuki i czekam na dobre wieści !!

    Edit: te zastrzyki jak coś to nazywaly się prolutex

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 13:06

    atdchdgeqzuerwi7.png

    Długo wyczekiwany cud <3
  • Rubii Autorytet
    Postów: 2010 575

    Wysłany: 7 października 2019, 19:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanien i jakie wieści po lekarzu? Mam nadzieję że wszystko jest jednak dobrze a plamienie już ustali. Daj znać co powiedział lekarz.

    atdchdgeqzuerwi7.png

    Długo wyczekiwany cud <3
  • Mlodamezatka Autorytet
    Postów: 2081 2118

    Wysłany: 7 października 2019, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciszej sie tu zrobilo u nas w watku.

    U mnie oczekiwanie na owulke. Bylam w czw u gine z wynikami badan, ktore zrobilam z wlasnej inicjatywy. Mimo lekko podwyzszonego kwasu foliowego i stosunku lh:fsh stwierdzila, ze wszystko jest w porzadku. W badaniu stwierdzila ze szyjka jest owulacyjna, endo tez, a w lewym jajniku owulacyjny pecherzyk. Kazala starac sie w weekend, ale maz wyjechal.

    Jednak moja temp nie jest jeszcze owulacyjna... myslalam po jej slowach, ze najpozniej dzis skoczy temperaturka, a tu niziutko wciaz. Mam nadzieje, ze nie bedzie bezowulacyjnie w tym cyklu :(

    Troche badania mnie uspokoily i sama wizyta, ze jest w porzadku wszystko, ale skoro jest okej zastanawiam sie czemu nie pyklo jeszcze. Wiem, ze dopiero 3cs ale wiecie jak jest... chcialoby sie od razu.

    Mialam nadzieje na ten cykl, ale jakos zaczyna mnie opuszczac powoli :(

    Starania o pierwszego bobasa od 07.2019
    08.2019 (1 cs) - cb
    4.11.2019 (3 cs) - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód 💔
    02-06.2020 - 4 cykl stymulowany clo, ovitrelle, estrofem

    Z końcem lipca sonoHSG

    👩🏻 24 lata
    LH, FSH, estradiol, prolaktyna, TSH, FT3, FT4 w porządku ✅
    Układ krzepnięcia okej ✅
    Glukoza i insulina na czczo okej (Homa 2,31) ✅
    Wit. B12, D w normie ✅
    Kwas foliowy ponad normę ❌➡️ wprowadzam metyle

    🧔🏻29 lat
    Badania 04.2020 -> Morfologia 2%, całkowita liczba 119 mln, koncentracja 85 mln/ml, ruch postępowy 31%, plemniki żywe 71%
  • joanien1104 Ekspertka
    Postów: 242 77

    Wysłany: 7 października 2019, 20:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej Rubii, z tych emocji to zapomniałam trochę, bo piszę jeszcze w jednym wątku.

    Po wizycie u mojej doktor i po USG na nowoczesnym sprzęcie wszystko wygląda dobrze. Jest pęcherzyk ciążowy, ma prawidłowy kształt i rozmiar, w środku jest pęcherzyk żółtkowy - jak wół - też o prawidłowym rozmiarze.
    Endometrium ok, wszystko wygląda spoko, a plamienie to może być na tle stresu lub jakiegoś wysiłku, bo ogólnie zaczęliśmy remont mieszkania i miałam dość intensywną sobotę. Ogólnie wszystko i każdy mnie denerwuje teraz ;)

    Mam leżeć , 14 i 18 października wizyta. Jak się coś bedzie dziać to na IP.
    Zalecono mi większą dawkę duphastonu 3x1, luteinę dopochwowo plus jeszcze dostałam zastrzyki ProLutex na 7 dni.

    Teraz wszystko w rękach natury

    ona 30 lat, on 36 lat , Toruń,
    starania od 04.2018

    PCOS, insulinooporność, seronegatywny APS, jajowody drożne, brak naturalnej owulacji, ANA2 dodatnie, miano 1:3200 obraz świecenia ziarnisty, MTHRF 1298C homo.
    Partner zdrowy.
    kariotypy prawidłowe, NK 8,9% .
    04.2020 Allo Mlr - 0% zalecono szczepienia limfocytami męża

    28.06.2019 - poronienie zatrzymane 11/8 tc
    05.11.2019 - poronienie zatrzymane 10/8 tc
  • Martek&M Autorytet
    Postów: 765 617

    Wysłany: 7 października 2019, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam badania kontrolne (morfologia i mocz) i test glukozy.

    I powiem wam ze niestety wyszło ze jestem Słodką Mamusią :(
    Czeka mnie dieta do końca ciąży a jeśli to nie pomoże to zastrzyki z insuliny i glukometr :/

    W moczu wyszły liczne bakterie wiec zaliczamy z babelkiem pierwsza infekcje.

    Martwi mnie tez wartość progesteronu (124,60). Jest wysoki jak na ten moment ciazy (w widełkach jest 86). Martwię się co to może oznaczać.

    Jutro wizyta wiec wszystkiego się dowiem. I liczę na jakieś ładniutkie pamiątkowe zdjęcie tego futbolisty w środku <3

    NaszeBarankoweSzczęście❤️termin 13.01.2020❤️
    ❤️❤️❤️Mikołaj❤️❤️❤️
    p19uflw1sz627251.png
    11.05 (16dpo) II kreski ❤️ rośnij kropeczku!
    13.05 - 1 179,0 mlU/ml
    15.05 - 3 151,0 mlU/ml
    17.05 - 6 188,0 mIU/mL
‹‹ 328 329 330 331 332 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.